هنرستان امام صادق (ع) واقع در منطقه ۱۲ تهران است، نزدیکی های خیابان ری، محلی که خاستگاه بسیاری از چاپچیان بزرگ قدیمی و جدید است. هنرستانی وسیع که رشته های مختلف فنی و هنری در آن به دانش آموزان تدریس می شود.
بابک عابدین رئیس اتحادیه صادرکنندگان صنعت چاپ، امیر هومن محمدی نایب رئیس این اتحادیه، سعید کلاری مدیر چاپخانه پیغام امروز و فعال صنعت چاپ و عباس ابوالفتحیان یکی از پیشکسوتان صنعت چاپ ایران به همراه جمعی از خبرنگاران سه شنبه ۲۶ مهرماه به منظور بازدید از بخش چاپ در این هنرستان حضور یافتند و با محمد حداد زرین سرپرست هنرستان امام صادق (ع) و علی عظیمیان سرپرست بخش چاپ این هنرستان دیدار کردند.
صنعت چاپ؛ دریایی بیکران
بابک عابدین رئیس اتحادیه صادرکنندگان صنعت چاپ ایران در ابتدای دیدار از هنرستان فنی نمونه دولتی، ماندگار و هوشمند امام صادق (ع) در گفت و گوی خود با دانش آموزان بیان داشت: شما عزیزانی که وارد این حوزه شدید باید بدانید که این بخش یک دریای بیکران است. متاسفانه جامعه ما اطلاعات بسیار کمی از این رشته دارند. اکثریت گمان می کنند چاپ یک دکمه پرینت و کاغذ است. این رشته در دنیا به عنوان یک صنعت بزرگ و کار آفرین مطرح است. هیچ محصولی در دنیای جدید بدون بسته بندی نمی تواند در بازارهای جهان حرفی برای گفتن داشته باشد. شما می توانید از همین حالا به فکر کارآفرینی و ابداع در رشته چاپ باشید.
وی در ادامه در پاسخ به سوال دانش آموزان درباره حوزه های فعالیت این رشته اظهار داشت: صنعت چاپ در رسته بسته بندی از همان ابتدا یعنی از ایده پردازی تا زمانی که به شکل یک بسته بندی در می آید نیاز به نیروی انسانی آموزش دیده در رشته هایی همچون طراحی، گرافیک، عکاسی و خطاطی دارد؛ در بخش بازرگانی نیز چاپخانه های مجهز و بزرگ معمولا از دانش آموختگان مدیریت بازرگانی استفاده می کنند. همان طور که می بینید وسعت و دامنه اشتغال زایی در صنعت چاپ بسیار زیاد است.
فراز و فرودهای یک کار آفرین جوان
امیر هومن محمدی کارآفرین جوان و برتر صنعت چاپ و نایب رئیس اتحادیه صادرکنندگان از تجربه سال ها کار و تلاش با دست خالی برای دانش آموزان این هنرستان گفت و بیان داشت: زمانی که من کار خودم را در این رشته آغاز کردم شاید یکی دو سال از الان شما بزرگتر بودم. حسابداری خوانده بودم و هیچ تجربه ای هم از کار چاپ نداشتم.
وی ادامه داد: فعالیتم را از چاپخانه محراب واقع در خیابان سهروردی شروع کردم؛ در آن زمان یکی از دوستانم در بانک پاسارگاد شاغل بود، با کمک همان دوست عزیز توانستم یک وام ۲۰۰ میلیونی بگیرم و برای خرید ماشین چاپ راهی آلمان شدم؛ تنها این را برایتان می گویم که تجربه اولم با شکست و بدهی فراوان مواجه شد اما ناامید نشدم.
وی در ادامه افزود: بدهی ها روز به روز افزایش پیدا می کرد اما من یک فرصت داشتم و از آن استفاده کردم. جناب شایسته خصلت یکی از بزرگان این حوزه، کار چاپ کتاب های درسی عراق را به من پیشنهاد کرد؛ با همین کار هزینه ها را پرداخت کرده و اندک اندک پله های این راه پر فراز و نشیب را طی کردم، در حال حاضر نیز صاحب یکی از مجهزترین چاپخانه های صنعت چاپ در ایران با ۱۶۰ پرسنل هستم. هم اکنون ۲۵ درصد کار مجموعه هودیس به کشورهای مجاور صادرات می شود و در کار ساخت جعبه های بسته بندی دارو یکی از برندهای شناخته شده در ایران، کشورهای منطقه و اروپا است.
در ادامه این بازدید فعالان صنعت چاپ از تمامی کارگاه های واقع در هنرستان دیدن کردند. این هنرستان در بخش های مختلف چاپ، پیش از چاپ و پس از چاپ آموزش دارد و کارگاه هایی همچون لیتوگرافی، انواع چاپ های فلکسو، افست، سیلک اسکرین و صحافی با دستگاه های مربوط به این رشته ها برای آموزش به هنر جویان دایر است.
کمبود بودجه برای رشته چاپ هنرستان امام صادق (ع)
حمید رضا بهشتی سرشت معاون اسبق و مشاور فعلی این هنرستان درباره فعالیت های این هنرستان به بازدیدکنندگان گفت: این هنرستان از سال ۴۴ به عنوان مرکز فنی حرفه ای آغاز به کار کرده و بسیاری از دانش آموختگان این مرکز برای آموزش به کشور اتریش فرستاده می شدند و پس از بازگشت دانش خود را به هنرجویان دیگر انتقال می دادند.
وی در ادامه بیان داشت: رشته چاپ از آن دسته حوزه هایی است که به شدت اشتغال زا است و هنرجویان ما در این بخش از همان سال های دهم و یازدهم جذب بازار کار می شوند. در هر مقطع تحصیلی ما در رشته چاپ ۱۷ الی ۱۸ هنرجو داریم. یکی از مشکلات ما این است که این رشته و توانایی هایش آنچنان که باید شناخته شده نیست و قیمت ماشین های چاپ نیز به شدت گران است. با این وجود رشته چاپ از جمله رشته هایی است که برای هنرستان در آمدزایی دارد.
بهشتی سرشت اظهار داشت: آموزش و پرورش بودجه کافی برای این رشته اختصاص نداده است. زمانی آموزش و پرورش سهام دار چاپخانه افست بود و از همین رو کمک های مالی خوبی به این رشته می شد اما چندی است که این کمک ها نیز قطع شده اند.
نیاز به نیروی انسانی کار آمد داریم
در ادامه بابک عابدین درباره نیاز بخش خصوصی به نیروی انسانی کار آمد گفت: ما به لحاظ اپراتور، مدیریت سالن، نیروی انسانی و کنترل کیفیت در مضیقه هستیم. ترجیحمان نیز این است که افراد فنی و علمی را استخدام کنیم تا افرادی که صرفا علمی هستند؛ چرا که این اشخاص بیشتر در بخش مدیریتی قوی هستند و تازه باید در بخش فنی یکسری آموزش ببینند. ما در این خصوص می توانیم همکاری های خوبی با هنرستان امام صادق (ع) داشته باشیم. بخش خصوصی در چاپ می تواند برای تامین نیروی انسانیشان از این هنرجویان استفاده کنند.
وی افزود: ما دو نوع سرباز داریم. سربازانی که اسلحه به دست دارند و سربازان اقتصادی. کشور ما هم اکنون به شدت به سربازان اقتصادی احتیاج دارد. پیشنهاد بنده این است که مسئله سربازی این هنرجویان نیز پیگیری شود و بتوانیم تفاهم نامه ای تنظیم کنیم تا بر طبق آن خدماتشان در محیط کارگاه های صنعت چاپ جز خدمت سربازی به حساب آید.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان صنعت چاپ ایران اظهار داشت: یکی از اقداماتی که می تواند برای معرفی رشته چاپ و هنرستان امام صادق (ع) انجام شود؛ برگزاری مسابقه خلاقیت در سطح ملی است؛ یک مسابقه خلاقیت در بخش بسته بندی و یک مسابقه در بخش اثر چاپی، با این اقدام دانش آموزان و هنرجویان برتر شناخته و تشویق می شوند تا در این زمینه خلاقیتشان را به منصه ظهور برسانند.
وی در ادامه بیان کرد: در دی ماه امسال قرار است نمایشگاه «آینده چاپ IFPEX» برگزار شود و می توانیم هماهنگی های لازم را به عمل آورده و در این آوردگاه برگزیدگان را به فعالان صنعت چاپ کشور معرفی کنیم. درصدد هستیم تا با اقدامات موثر خروجی نیروی انسانی تحصیلکرده رشته چاپ را در هنرستان امام صادق (ع) بالا ببریم.
تفاهم نامه ای برای پوشش نیازها
سعید کلاری از فعالان صنعت چاپ و دانش آموخته هنرستان امام صادق (ع) با مهم دانستن امر آموزش در صنعت چاپ بیان داشت: جناب عابدین در بخش آموزش صنعت چاپ بسیار فعال هستند و بخش لیبل نیز توسط تیم اتحادیه صادرکنندگان توانست جایگاه خود را در صنف پیدا کند.
وی در ادامه گفت: اعضای این تیم از جمله جناب محمدی و عابدین از چاپخانه داران قدری هستند که می توانند در امر آموزش حمایت ها و ساپورت های لازم را به عمل بیاورند و پیشنهاد بنده این است که خروجی این جلسه تفاهم نامه ای باشد که به کمک چهارچوب های آن نیازهای هنرستان امام صادق (ع) پوشش داده شود تا در نهایت صنعت چاپ کل کشور از آن متنفع شوند.
خبرنگار: سیده صبا عربزاده