قسمت اعظم کارهای چاپ کردستان مربوط به چاپ اوراق است و این روزها نیز با توجه به اتوماسیون شدن بیشتر ادارات و تبلیغات در فضای مجازی با حذف گسترده کاغذ روبرو هستیم به این ترتیب بخش بزرگی از کارهای چاپ استان کردستان به همین دلیل از بین رفته است.
ناصر رحیمیان مدیر چاپ معلم سنندج و مدیرعامل باشگاه فرهنگی و ورزشی معلم است. وی درباره وضعیت صنعت چاپ کردستان به خبرنگار چاپ و نشر گفت: استان کردستان منطقهای صنعتی نیست به این معنا که زمینه کار برای بخش بستهبندی در صنعت چاپ وجود ندارد که چاپخانههای ما بتوانند در این حوزه به کار بپردازند؛ البته چاپخانههایی در استان هستند که در حوزه بستهبندی فعالیت میکنند اما معاملات و مراودتشان با کشور عراق است و کارهای چاپ کردستان را انجام میدهند.
وی در ادامه یکی از مهمترین مشکلات صنعت چاپ کردستان را در خارج شدن کارهای چاپی از منطقه عنوان کرد و افزود: طی چند سال اخیر سامانهای به وجود آمده که چاپخانهها از سراسر کشور در آن حضور دارند. کارهای چاپی بعد از مناقصه به چاپخانهای سپرده میشود که پایینترین قیمت را اعلام کند. همین موضوع باعث شده تا بسیاری از کارهای استان ما به شهرهای مجاور سپرده شود. یکی از کارهایی که مسئولان انجام دهند این است که اجازه ندهند کارهای چاپ این استان به خارج از کردستان سپرده شود. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کردستان، استانداری و اتحادیه چاپخانهداران کردستان نیز باید با توجه به کاراییها و توانمندیهای چاپخانههای استان کردستان حداقل کارهای محدود استان را به چاپخانههای داخلی و بومی بسپارند.
چاپ کردستان و ایجاد تعامل دو سویه
مدیر چاپخانهی معلم بیان داشت: اتحادیه صنعت چاپ کردستان چندی است که از شکل استانی خارجشده است و این موضوع سبب شده تا چاپخانهداران نتوانند تعامل خوبی با یکدیگر داشته باشند و به رفع مشکلات و ایجاد فرصتهای بهتر شغلی بپردازند؛ از سویی قسمت اعظم کارهای چاپ کردستان مربوط به چاپ اوراق است و این روزها نیز با توجه به اتوماسیون شدن بیشتر ادارات و تبلیغات در فضای مجازی با حذف گسترده کاغذ روبرو هستیم به این ترتیب بخش بزرگی از کارهای چاپ کردستان به همین دلیل از بین رفته است بهطوری که بسیاری از چاپخانهداران مجبور هستند در آیندهای نهچندان دور به تعدیل نیرو دست بزنند و یا به فکر درآمدزایی از طریق فعالیت در بخشهای دیگر باشند.
وب سایت اتحادیه چاپخانه داران تهران رونمایی شد
رحیمیان در ادامه اظهار داشت: همانطور که اشاره کردم بخش گستردهای از کارهای چاپی به دلیل اتوماسیون شدن بخش اداری سازمانها، ادارات و بیمارستانها حذفشده است با اینهمه بخش دولتی اجرت همان میزان اندک کارها را نیز با تأخیر پرداخت میکند که این موضوع آسیب فروانی به چاپخانههای استان وارد کرده است؛ برای مثال شما کاری برای یک سازمان دولتی انجام میدهید اجرت کار شما با یک سال تأخیر به چاپخانه پرداخت میشود؛ چاپخانهدار با کاغذ بندی ۳۰۰ هزار تومان کار را انجام داده و این در حالی است کاغذ سال بعد ۶۰۰ هزار تومان شده، به این ترتیب شما حتی قادر نخواهید بود ماده اولیهتان یعنی کاغذ را با میزان تورم به قیمت تهیه کنید و این چیزی جز ضرر برای چاپخانهها به همراه نخواهد داشت.
وی همچنین افزود: ما در صنعت چاپ کردستان مجبور هستیم مواد اولیه مورد نیاز خود را بهصورت کامل از تهران وارد کنیم که این موضوع علاوه بر تأمین هزینه مواد اولیه بهصورت عمده هزینههای حملونقل را بر دوش چاپخانهداران استان کردستان تحمیل میکند؛ چراکه ما باید آمادگی انجام هرگونه کار چاپی در کمترین زمان ممکن را برای حفظ مشتری داشته باشیم؛ به این ترتیب سود قابلتوجهی برای کارآفرینان و سرمایهگذاران این صنعت باقی نمیماند. کار در بخشهای دلالی و خریدوفروش زمین به مراتب بسیار بیشتر از سرمایهگذاری تولیدی در صنعت چاپ در استان ما سود ده است. این موضوع باعث دلسردی و بیانگیزگی کارآفرینان میشود.
مدیر چاپخانه معلم در پایان اظهار داشت: اتحادیه چاپخانهداران کردستان برای صدور مجوز باید الویت های هر استانی را در نظر بگیرد و با توجه به ظرفیتها و تواناییهای هر شهری برای ایجاد رستههای مختلف چاپی مجوز صادرکنند؛ اما این انتقاد هم بر وزارت ارشاد و هم اتحادیهها وارد است که مطلب به این مهمی را نادیده گرفتهاند. در استان قم کمبود چاپخانه در رسته چاپ سیلک وجود دارد و این در حالی است که استان کردستان در این بخش به اشباع رسیده است؛ این موضوع نیز یکی از نکاتی است که باید مورد توجه مسئولان قرار بگیرد.