صنعت چاپ در کشور ما نیاز به حمایتهای کلان دولت دارد؛ به خصوص با توجه به شیوع بیماری کرونا و مسئله تحریمها بسیاری از چاپخانهها حتی در تأمین هزینهها و پرداخت حقوق کارمندانشان با مشکل مواجه شدهاند و لزوم توجه سریع به این حوزه کاملاً احساس میشود. صنعت چاپ کردستان نیز یه حمایت نیاز دارد.
فرید عزتپور، مدیر چاپ احمد و نایبرئیس اتحادیه چاپ و نشر سنندج است. وی درباره وضعیت صنعت چاپ کردستان به خبرنگار مجله چاپ و نشر گفت: استان کردستان طی دو دهه گذشته سفارشات خوبی از کردستان عراق دریافت کرده است؛ اما در چند سال اخیر به دلیل شرایط بیثبات اقتصادی ما نتوانستیم خودمان را همگام با تغییرات روز هماهنگ کنیم، از طرفی صنعت چاپ در کردستان عراق بهروزرسانی شده و آنها کارها را خودشان به دست گرفتهاند؛ این موضوع سبب کاهش شدید سفارشات چاپ استان شده است.
عزتپور خروج کارهای صنعت چاپ کردستان را یکی از مشکلاتی عنوان کرد که باید به کمک استاندار و مقامات ارشد وزارت ارشاد حل شود و در ادامه اظهار داشت: این صنعت در کشورهای پیشرفته جزو پنج صنعت برتر و اشتغالزا محسوب میشود؛ به همین دلیل موردحمایت دولتمردان قرار گرفته و از تسهیلات مناسبی نیز برخوردار است. صنعت چاپ در کشور ما نیاز به حمایتهای کلان دولت دارد؛ به خصوص با توجه به شیوع بیماری کرونا و مسئله تحریمها بسیاری از چاپخانهها حتی در تأمین هزینهها و پرداخت حقوق کارمندانشان با مشکل مواجه شدهاند و لزوم توجه سریع به این حوزه کاملاً احساس میشود.
نایبرئیس اتحادیه چاپ و نشر سنندج ورود بیرویه دستگاه چاپ ریسوگراف را یکی دیگر از مشکلاتصنعت چاپ کردستان دانسته و افزود: در حال حاضر ما ۲۰ الی ۳۰ مرکز در استان داریم که دارای دستگاه فتوکپی هستند و تنها اجازه دارند در همان بخش فعالیت کنند اما خیلی از آنها در کنار دستگاه فتوکپیشان یک دستگاه ریسوگراف استوک (دست دوم) نیز قرار دادهاند و کارهای چاپی را نیز در کنار آن انجام میدهند. اداره ارشاد در این موارد نظارت کامل و کافی را ندارد.
وی اظهار داشت: یکی از مواردی که طی چند سال اخیر به کمک صنعت چاپ کشور آمد، در نظر گرفتن کاغذ با ارز دولتی برای چاپخانهداران توسط مسئولان بود، کاغذ یارانهای میتوانست بخش عمدهای از هزینههای چاپی را کاهش دهد و بار بزرگی را از دوش چاپخانهداران بردارد اما در حال حاضر همین کمک محدود را نیز از چاپخانهها دریغ کردهاند که این عملکرد میتواند عواقب وخیمی برای حوزه اشتغال کشور داشته باشد.
بیشتر بخوانید:
صنعت چاپ استان گلستان در ورطه رکود
صنعت چاپ کردستان و مشکلات مالیاتی
عزتپور با اشاره به نحوه نادرست پرداخت دستمزد ادارات دولتی به چاپخانههای استان کردستان بیان داشت: انجام هر کار چاپی در ابتدا هزینهبردار است، هزینه مواد اولیه مانند کاغذ، مرکب، الکل و… که چاپخانهداران باید این هزینهها را بهصورت نقدی و آنی پرداخت کنند، این در حالی است که بسیاری از ادارات دولتی پس از گذشت یک سال از تحویل کار هنوز اجرت چاپخانهداران را به صورت کامل پرداخت نکردهاند. تأخیر در پرداخت دستمزدها ضرر جبرانناپذیری به این صنعت وارد میکند.
وی در ادامه افزود: عدم پرداخت دستمزدهای چاپخانهداران، مشکل مالیات بر ارزشافزوده و نبود کار کافی برای چاپخانههای استان سبب شده تا چاپخانهها قدرت سرمایهگذاری، خرید و بهروزرسانی ماشینآلات چاپ را نداشته باشند؛ در حال حاضر خرید یک دستگاه چاپ چهار رنگ برای یک چاپخانهدار بیش از ۱۰ میلیارد تومان هزینه برمیدارد؛ در صورتی که این دستگاه با توجه به نبود کار و هزینههای بالای تولید یک کار چاپی شاید بیش از دو بار در سال روشن نشود.
نایبرئیس اتحادیه چاپ و نشر سنندج در پایان اظهار داشت: اتحادیه چاپ و نشر سنندج در حال حاضر با اتحادیه عکاسان ادغام شده است و با این کار در حدود ۶۵۰ عضو داریم که ۱۰ واحد چاپ دیجیتال، ۶ واحد افست و ۵ واحد مربوط به چاپ سیلک میشود و بقیه نیز در رستههای تابلوسازی، حروفچینی، صحافی و مهر و پلاک فعالیت دارند. اتحادیه چاپ و نشر سنندج تلاشهای زیادی برای حمایت از اعضای خود میکند و یکی از اهداف ما این است که بتوانیم برای کاهش مالیات بر ارزشافزودهای که کمر چاپخانهداران استان را خم کرده است کاری انجام دهیم.