ما میتوانیم برای سادهتر کردن کار چاپخانهداران صندوقهایی ایجاد کنیم که وامهای کمبهره به این صنف اختصاص دهند، وامهایی که امکان تنفس بیشتری به چاپخانهداران میدهد و در عین حال نحوه بازپرداخت آن نیز چندان دشوار نیست. چاپ لرستان نیازمند توجهات اینچنینی است.
حمید گودرزی مهر کارشناس چاپ اداره فرهنگ و هنر استان لرستان است. وی درباره وضعیت چاپ لرستان به خبرنگار چاپ و نشرآنلاین گفت: چاپخانههای استان لرستان قادرند همه کارهای مربوط به این حوزه را در داخل استان انجام دهند اما با مشکلات فراوانی مواجه هستند که بیشترین بخش آن به وضعیت کلان اقتصادی کشور مربوط میشود.
وی در ادامه افزود: چاپخانههای استان به دلیل عدم ثباتی که ارز دارد بهسختی میتوانند مواد اولیه خود را تهیه کنند و دستگاههای جدیدی به مجموعههای خود اضافه کنند؛ برای مثال یک چاپخانهدار امروز مرکب را ۵۰ هزار توان خریداری میکند و یک هفته بعد مجبور است همان مرکب را به قیمت ۱۰۰ هزار تومان خریداری کند. مشکل تهیه کاغذ نیز که خودش داستان هفتاد من مثنوی است. با این وجود چاپخانهداران استان با تمام مشکلاتی که دارند به دلیل تعصبی که به نام چاپخانه دارند به کار خود ادامه داده و میدهند.
استان لرستان در سال ۸۴، ۲۴ واحد چاپخانه داشت که در سال ۱۴۰۰ این رقم به ۳۰۱ چاپخانه افزایش پیدا کرده است. استان سه چاپخانه خاص نیز دارد، یکی از این چاپخانهها با استفاده از کاغذهای سنگی کارهای چاپی انجام میدهد. چاپخانه دیگر کارش چاپ روی فلز است، پیتهای فلزی مخصوص کارهای مربوط به مواد غذایی کنسرو شده و روغنهای ماشین را تولید میکند و در اصل کارش چاپ سیلک تمام اتوماتیک فلزی است. چاپخانه دیگری نیز در استان وجود دارد که کلیه کارهای مربوط به چاپ و بسته و بندی صنایع مختلف را به انجام میرساند.
گودرزی مهر اظهار داشت: همانطور که از آمارها پیداست چاپ لرستان از رشد نسبتاً خوبی در این سالها برخوردار بوده است اما مسئله مهم اینجا مشکلات اقتصادی است که گریبان کل صنایع کشور را گرفته است. خرمآباد در حال حاضر ۱۶ چاپخانه دارد که هشت تای آن افست هستند و ششتای آنها نیز کارهای غالباً دیجیتال و بنر را انجام میدهند.
بیشتر بخوانید: توسعه کسب و کار واحدهای چاپی در کارگاه آموزشی آشنایی با سیستم های مدیریتی
تلاش های ارشاد استان لرستان در جهت ارتقا چاپ لرستان
کارشناس چاپ اداره فرهنگ و هنر استان لرستان بیان داشت: ما در سال ۹۲ با کمکهای خود چاپخانهداران توانستیم یازدهمین اتحادیه مستقل چاپخانهداران را در استان لرستان تأسیس کنیم که البته بنا به دلایلی منحل شد اما در همان دوره کاری خود توانست جلوی کار چاپخانههای بدون مجوز را بگیرد و تعرفههایی برای قیمتگذاری چاپخانهداران مشخص کند؛ البته درصدد هستیم در غالب مجمع چاپخانهداران تشکلی ایجاد کنیم که با حمایتهای قانونی بتواند خدمات ارزندهای به چاپخانههای استان ارائه کند.
گودرزیمهر افزود: اداره فرهنگ و هنر استان لرستان تلاشهای زیادی در راستای کمک به چاپ لرستان انجام داده است؛ از زمانی که بنده در اینجا به خدمت مشغول شدهام تا به حال ۱۲ جشنواره صنعت چاپ برگزار کردهایم و به تقدیر از پیشکسوتان، فعالان صنعت چاپ، چاپخانهداران و کارگران نمونه پرداختهایم تا به این ترتیب انگیزه ادامه کار تولیدی را در آنها زنده نگهداریم.
وی در ادامه برای کمک به ارتقا صنعت چاپ استان لرستان پیشنهاد ایجاد صندوقهای حمایتی را مطرح کرد و افزود: ما میتوانیم برای سادهتر کردن کار چاپخانهداران صندوقهایی ایجاد کنیم که وامهای کمبهره به این صنف اختصاص دهند، وامهایی که امکان تنفس بیشتری به چاپخانهداران میدهد و در عین حال نحوه بازپرداخت آن نیز چندان دشوار نیست؛ برای تأمین مواد اولیه نیز میتوان تدابیری اندیشید که برای هر استانی با توجه به توانمندی و تعداد چاپخانههای آن سهمیه کاغذ و مرکب در نظر گرفته شود تا زیر نظر اتحادیه و مجامع قانونمند صنفی بین آنها توزیع شود، این کمکها میتواند دلگرمی بزرگی برای چاپخانهداران باشد.
گودرزی مهر در پایان اظهار داشت: صنعت چاپ یکی از صنایع مهم و استراتژیک است؛ حتی میتوانم بگویم تا حدود زیادی امنیتی است. بنده بارها خودم ماشین چاپها را سمت دیزل کرمانشاه بردم و شخصاً بر ذوب کردن سیلندر آن نظارت داشتم تا به دست افراد نااهل نیفتد؛ اگر افراد صالح و اصیل به دلیل مشکلات موجود از صنف چاپخانهداران بیرون بیایند و خدای ناکرده افراد ناصالح وارد این حوزه شوند میتوانند سلامت جسمی و ذهنی مردم را تهدید کنند.
چاپخانههای زیرزمینی و بدون مجوزی به وجود خواهند آمد که اقدام به تولید بستهبندیهای تقلبی میکنند؛ در بخش نشر نیز میتوانند با انتشار اکاذیب و یا کتب غیرمجاز اخلاق و روان جامعه را تهدید کنند، به دلایلی که عرض کردم ما باید طوری عمل کنیم که گل به خار تبدیل نشود.