کارآفرین و صادرکننده نمونه صنعت چاپ خراسان رضوی گفت: صنعت چاپ ایران برای توسعه، علاوه بر نوسازی ماشینآلات و تجهیزات، دغدغهی دیگری هم به نام نیروی متخصص دارد زیرا براساس آمار رسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، حدود ۸۶ درصد نیروی انسانی صنعت چاپ زیر دیپلم هستند.
به گزارش چاپ و نشر آنلاین به نقل از خبرگزاری برنا، میلاد مشرقی کارآفرین و صادرکننده نمونه صنعت چاپ خراسان رضوی اظهار کرد: همانطور که میدانید صفت سخت و زیانآور به کارهایی الحاق میگردد که برخی عوامل در محیط کار غیراستاندارد بوده و کارگر بهناچار در آن محیط اشتغال بکار داشته باشد. در این حوزه نیز مشاغل سخت و زیانآور به دو گروه دستهبندی میشود؛ اولاً مشاغلی که میتوان با بهکارگیری برخی تمهیدات توسط کارفرما این صفت را از محیط و شغل حذف کرد و دوماً مشاغلی که ماهیتاً سخت و زیانآور هستند و میتوان صفت آنها را کاهش داد ولی کماکان صفت سخت و زیانآوری آنها حفظ میشود.
وی افزود: جالب اینجاست که بهطور کلی، چاپخانهها مشمول گروه الف هستند اما از سوی نهادهای حاکمیتی و مسئولان امر، حمایتی از آنها برای اتخاذ تمهیدات صورت نمیگیرد.
این کارآفرین و صادرکننده نمونه صنعت چاپ استان خاطرنشان کرد: حقیقت امروز این است که کسبوکار چاپیها روبهراه نیست. دخلوخرج کردن این روزها آسان نیست. مواد مصرفی گران، ماشینها فرسوده، قطعه یدکی نایاب، هزینهها اغلب دلاری و درآمدها ریالی است. سفارشها هم از نظر تعداد و تیراژ هر روز کاهش مییابد. به همین دلیل، بهناچار و به حکم تورم، چاپخانهداران هم قیمتها را قدری بالا میبرند، اما بازار کشش ندارد و باز آنها زیر تعرفه کار میکند. در چنین شرایطی اما از سوی دیگر، دولت نیز هر سال و حتی هر فصل، دامنه و مبنای مالیات را گستردهتر و شیوههای وصول را محکمتر میکند.
وی ادامه داد: امروزه صنعت چاپ و بستهبندی، یکی از کلیدیترین و پرکاربردترین صنایع در جهان بهشمار میآید و ماشینآلات و تجهیزات چاپ، روزبهروز در حال تحول و بهینهسازیاند. با این حساب، صنعت چاپ ایران برای توسعه، علاوه بر نوسازی ماشینآلات و تجهیزات، دغدغهی دیگری هم به نام نیروی متخصص دارد و براساس آمار رسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، با وجود اینکه صنعت چاپ، استراتژیک و پیشران است اما حدود ۸۶ درصد نیروی انسانی صنعت چاپ زیر دیپلم هستند.
تحصیلات پایین نیروی انسانی صنعت چاپ
مشرقی در تشریح علت فعالیت نیروی انسانی صنعت چاپ با تحصیلات پایین و غیرمتخصص در استان گفت: بدون شک در تمام ادوار تاریخ کسبوکار، نیروی انسانی بخش تأثیرگذار و بسیار مهم محسوب میشود اما در صنعت چاپ و بخش نیروی انسانی آن، دیر زمانی است که بحران نیروی کار بیشتر و بیشتر شود زیرا با کاهش چشمگیر ارزش پول و فوران روزافزون تورم شاهد خروج گسترده نیروی کار متخصص از اکثر صنایع بخصوص صنعت چاپ کشور هستیم.
وی بیان کرد: البته از این موضوع مهم هم نباید غافل شویم که صنعت چاپ به دلیل اینکه حرفه پولسازی نیست و به لحاظ بدنی و برای موفقیت تلاش های زیادی را میطلبد، کمتر کسی جذب میشود و از آن استقبال میکند.
ارتقای دانش فنی درگرو آموزش نیروی انسانی صنعت چاپ
این فعال صنعت چاپ تصریح کرد: یکی از رمزهای موفقیت واحدهای پیشرو و موفق در صنعت چاپ کشور، بهکارگیری و استخدام نیروهای تحصیلکرده و دانشگاهی است که متأسفانه در شرایط حاضر غیرممکن شده است. علاوه بر این، عدم برنامهریزی و هزار علت و نارسایی دیگر، نیروی متخصص صنعت چاپ ایران را از تخصص خود دور کرده و این درحالی است که دستیابی به فنآوری و تکنولوژیهای جدید و بهرهمندی از این امکانات بدون وجود نیروی انسانی توانمند، امکانپذیر نیست.
بیشتر بخوانید: بیست و سومین جشنواره صنعت چاپ خراسان رضوی برگزار شد
وی تأکید کرد: آنچه که دنیای چاپ و بازار را از هم متمایز میسازد، دانش فنی است و این دانش به معنی توجه به مقولههای مرتبط با صنعت چاپ، استانداردهای موجود، تولید محصول و فرایندهای پیش از چاپ، چاپ و پس از چاپ است. به همین دلیل است که معتقدم درصورتی که سیاستهای تشویقی خاصی برای صنعت چاپ و بستهبندی در نظر گرفته شود، میتوان با تمهیداتی که کارفرمایان در دستور کار قرار میدهند، صفت نامطلوب سخت و زیانآور را از محیط و شغل چاپخانهداران حذف کرد.
نیروی انسانی صنعت چاپ