خبر مالیات گذاری بر واردات ماشین های چاپ به عنوان یک تکانه در فضای این صنعت طنین انداز شد و بسیاری را نگران فردای این صنعت بحران زده کرد. در پی آن اتحادیه چاپخانه داران تهران وارد عمل شد تا از جاری شدن قانونی ضرررسان و نامعقول جلوگیری کند. در همین رابطه روز چهارشنبه (۱۵ مرداد) جلسه ای با حضور اعضای اتحادیه چاپخانه داران و عده ای از فعالان صنعت چاپ در محل اتحادیه چاپخانه داران تهران برگزار و سعی شد همکاری صمت و چاپ تقویت شود.
بهمن پورمند (نایب رئیس اتحادیه چاپخانه داران تهران)، احمدرضا اعتمادمظاهری (مدیر عامل شرکت تعاونی و عضو هیئت مدیره اتحادیه چاپخانه داران تهران) بابک عابدین (عضو هیئت مدیره چاپخانه داران و رئیس اتحادیه صادرکنندگان صنعت چاپ ایران)، میریونس جعفری (از اعضای هئیت مدیره اتحادیه چاپخانه داران تهران)، غلامرضا شجاع (نماینده اتحادیه های چاپخانه داران سراسر کشور)، محمود ذوالفقاری (مدیرعامل مجموعههای چاپ خجسته)، حسین احمدی (مدیر عامل چاپخانه مادرول)، رضا نورایی (کارشناس چاپ و بستهبندی) افرادی بودند که در این جلسه با دکتر سید محمدمهدی هادوی (ریاست مرکز ساخت داخل، ماشین سازی و تجهیزات وزارت صمت) به گفت و گو نشستند. جلسه با محوریت پرداختن به قانون حذف مالیات ماشین های چاپی زیر سال ۲۰۱۰ برگزار شد اما در حین آن بسیاری دیگر از مشکلات صنعت چاپ نیز با این مسئول دولتی در میان گذاشته شد.
تاکید بر تقویت همکاری صمت و چاپ
بهمن پورمند نایب رئیس اتحادیه چاپخانه داران تهران ابتدا درباره بازدید دکتر هادوی از چندین چاپخانه بزرگ کشور گفت و با اشاره به لزوم تقویت همکاری صمت و چاپ بیان کرد: ما برای آن که صنعت چاپ واقعی را به جناب دکتر نشان بدهیم ایشان را به بازدید از چند چاپخانه بزرگ کشور بردیم تا از نزدیک شاهد پروسه تولید کار چاپ باشند و بتوانند قسمتی از مشکلات فعالان این حوزه را حس کنند.
مهندس سید مهدی هادوی در ادامه درباره بازدیدی که از مجموعه های چاپی داشت گفت: ما بازدید بسیار خوبی از مجموعه های چاپی داشتیم که نگرش بنده را نسبت به کارایی و قابلیت های این حوزه گشود. این مطلب که برای انجام یک کار چاپی چه پروسه ای باید طی شود و از چه ماشین آلات و ابزاری باید استفاده کرد برای من بسیار جالب بود؛ از طرفی متوجه شدم که تعمیرات و نگهداری ماشین ها و وسایل چاپ خود یک هنر محسوب می شود و ما ایرانیان در این حوزه توانسته ایم خوب عمل کنیم. می توانم بگویم که مجموعه صنعت چاپ ما خیلی خوب توانسته از تجهیزات با قدمت بالا استفاده بهینه کند.
تقویت همکاری صمت و چاپ؛
اگر کسی در استان های مختلف متقاضی استفاده از ماشین آلات مستعمل است ما از شما عزیزان می خواهیم که در این کار یاورمان باشید و بررسی کنید، بسنجید و اگر قابلیت واردات داشت تایید کنید. پیشنهاد می کنم که اتحادیه افرادی را انتخاب و در قالب یک کارگروه به ما معرفی کند تا کارشناسی این امر را به عهده بگیرند
ریاست مرکز ساخت داخل، ماشین سازی و تجهیزات وزارت صنعت، معدن و تجارت در ادامه به تقویت همکاری صمت و چاپ تاکید کرده و بیان داشت: ما امروز در اینجا گرد هم جمع شدیم تا با شما عزیزان و خبرگان این حوزه همفکری داشته باشیم. سرمایه گذاری این روزها و با توجه به مسائل اقتصادی با مشکل مواجه شده است. در مورد تجهیزات ناوگان صنعت چاپ کشور باید قبول کنیم که قدیمی شده اند و نیازمند نوسازی هستند؛ در این زمینه ما نیاز به کمک و همراهی شما داریم تا ببینم که آیا باید تغییراتی در این سیستم اعمال کنیم یا درصدد هستیم تا با همین روال پیش برویم؛ آیا این تجهیزات کماکان قابل استفاده هستند؟ اگر هستند تا چه مدت زمانی؟ و چه فکری باید اندیشید تا این صنعت معظم با مشکل برخورد نکند. درباره آینده نیز مشتاق هستیم برنامه های شما را بدانیم تا بفهمیم چه کمک و تسهیلاتی با توجه به امکانات می توانیم در اختیار ناوگان چاپی کشورمان قرار بدهیم.
در ادامه فعالان حوزه چاپی کشور به بیان مشکلاتی پرداختند که گرانی ارز، مسائل مربوط به گمرک و بانک ها برای آنان ایجاد کرده بودند. آنها در رابطه با واردات ماشین آلات دسته دوم چاپی نیز با این مقام مسئول به تبادل نظر و رایزنی پرداختند. هادوی در پاسخ به حل مسئله مالیات بر ماشین آلات و دیگر مشکلات صنعت چاپ به حضار بیان داشت: ما در یک جنگ اقتصادی به سر می بریم؛ این مطلب به یکسال و دو سال اخیر برنمی گردد؛ ما در حدود ۴۰ سال است که با این وضعیت بحرانی دست و پنجه نرم کرده ایم اما هر چه جلوتر می رویم وضعیت به مراتب حادتر می شود و شرایط اقتصادی کشور نیز متاثر از این بحران ها است. عملکرد بانک مرکزی و گمرک کشور نیز به نوعی با این شرایط خود را هماهنگ می کند؛ بنابراین ما باید در حد شرایط و امکانات تصمیم گیری کنیم. در مقوله چاپ در مورد بخش بسته بندی این صنعت گفت و گو کرده و پرداخته شد و همچنین ماشین آلاتی که می توان در این حوزه به کار گرفت. تمام بحث ما این است که با استفاده از ماشین آلات مستعمل از کیفیت کار نکاهیم؛ به این معنا که بتوانیم بازارهای داخلی و خارجی را حفظ کنیم. کیفیت محصول ما بستگی به مواد اولیه و دستگاه هایی دارد که مورد استفاده قرار می دهیم و ما در بحث معاونت امور صنایع روی این مطالب حساسیت داریم.
ریاست مرکز ساخت داخل، ماشین سازی و تجهیزات وزارت صمت در ادامه افزود: مواد اولیه، قطعه سازی، تجهیزات و ماشین آلات و خروجی کالایی که داریم باید در خور صادرات کشور نیز باشد؛ صحبت تنها فروش در داخل کشور نیست. وقتی ما کالایی صادر می کنیم باید امکان رقابت با کالای مشابه اروپایی خود را داشته باشد تا بتواند بازار را حفظ کند. برای مثال عراق، کشور مشکل داری نیست که کشورهای دیگر به آن واردات نداشته باشند؛ کالاهای ما باید به لحاظ کیفیت در سطح کالای مشابه وارداتی از کشورهای اروپایی باشد تا بازار عراق را حفظ کند. بحثی که ما در رابطه با اقلام مستعمل داریم در خصوص کیفیت کالا است. ما به سال ساخت کاری نداریم؛ کیفیت کار مهم است.
وی در ادامه اظهار داشت: در رابطه با سال ساخت ماشین آلات، در سال ۹۰ مجوزی صادر شده بود و هنوز جاری است و بعد از آن هم تغییری نکرده است. طبق آن ورود ماشین آلات مستعمل تا ۵ سال مجاز است، ۵ سال به بالا تنها با نظر رئیس سازمان صمت و نظر کارشناسی امکان واردات دارد. این قانون در قسمت معاف از مالیات ماده ۱۹۱ نیز می گوید؛ کالاهای مستعمل مشمول معافیت نمی شوند و در تبصره آن نیز قید شده است مگر در موارد استثنا که معاون امور صنعت نامه بزند و وزیر مواردی را استثنا بداند. این قانون و دستور العمل است اما در عمل و در این سال ها کالاهای مستعمل وارد شده و مشمول معافیت هم شده است. بنابر مطالبی که بیان شد آن چه برای ما مهم است این است که ماشین آلات مستعمل به درد بخورد و کیفیت مطلوب را داشته باشد. در این مورد رئیس سازمان صنعت، تشخیص این امر مهم را به گردن ما نهاده است. به همین دلیل اگر کسی در استان های مختلف متقاضی استفاده از ماشین آلات مستعمل است ما از شما عزیزان می خواهیم که در این کار یاورمان باشید و بررسی کنید، بسنجید و اگر قابلیت واردات داشت تایید کنید. پیشنهاد می کنم که اتحادیه افرادی را انتخاب و در قالب یک کارگروه به ما معرفی کند تا کارشناسی این امر را به عهده بگیرند.
هادوی درباره معافیت از مالیات ماشین آلات وارد شده نیز بیان داشت: باید چک کنیم و ببینیم آنچه وارد می کنیم جزو استثنا ها هست یا خیر؛ بنابراین بحث، بحث کیفیت است. این موضوع که کارشناسی چگونه صورت بگیرد کار تخصصی است؛ قبول بفرمایید در بعضی موارد ماشین آلات به درد نخور وارد شده است که باید جلوی این امر گرفته شود تا کل صنعت زیر سئوال نرود. در موارد این چنین، ارز بیهوده خارج شده و صنعت نیز متضرر شده است. این سیستم بوروکراسی به همین دلیل به وجود آمده است، ما مجبور هستیم برای چک کردن و کنترل چندین کانال بزنیم. البته به لحاظ فردی بنده راضی نیستم که در این فرآیند شدید بازرسی قرار بگیریم که حاشیه کار از خود کار پر رنگ تر شود؛ ولی در حال حاضر ناگزیر هستیم.
دکتر هادوی سپس درباره مشکلات بیان شده توسط اعضای اتحادیه چاپخانه داران گفت: ما هر شنبه در قرارگاه جهش تولید با حضور مسئولان و تصمیم گیران جلسه ای برگزار می کنیم و بنده تمامی گفته های شما را در آنجا انعکاس خواهم داد. نمایندگانی از بانک مرکزی و گمرک نیز در آنجا حضور خواهند داشت و در این موارد به رایزنی خواهیم پرداخت.
وی در رابطه با حل مشکل ترخیص مواد اولیه چاپ اظهار کرد: بانک مرکزی به ما ابلاغ کرده است که لیستی تهیه کنیم و کسانی که مشکلشان مربوط به ترخیص مواد اولیه چاپ است در اولویت نخست و آن هایی که مربوط به قطعات می شوند در اولویت دوم و بقیه موارد که مربوط به ماشین آلات چاپی است را در آخر قرار بدهیم تا به این ترتیب اقدامات لازم صورت بگیرد. بنابراین به جا و اصولی است که اتحادیه چاپخانه داران یک لیست هفتگی در اختیار ما قرار بدهد تا با توجه به الویت ها ترخیص ها انجام بگیرد.
وی افزود: مشکلات مربوط به بانک مرکزی را نیز با نماینده آن در جلسات قرارگاه جهش تولید مطرح خواهیم کرد. ما در زمینه واردات ماشین آلات نیز مشکلی نداریم؛ شما می توانید موارد مربوط به اخذ ارز از بانک مرکزی را نیز در لیست قرار بدهید و البته اولویت بندی را نیز در آن رعایت کنید. بانک مرکزی اخیراً بخش نامه ها را عوض کرده که پیرو آن چالش هایی ایجاد شد؛ مباحث طرح شده جزو مواردی خواهند بود که ما دوباره آنها در جلسه مطرح خواهیم کرد.
هادوی درباره حل مشکل تولید مواد اولیه داخلی همچون چسب و کاغذ و مرکب و غیره نیز بیان داشت: شما لیست مواد اولیه مورد نیاز را به ما بدهید، ما سرمایه گذارانی همچون بنیاد مستضعفان را که راغب هستند در این حوزه ها سرمایه گذاری کنند پیدا کرده و در زمینه تولیدات داخلی اقدام خواهیم کرد. یکی از دوستان در اتحادیه قبول زحمت کنند و اطلاعات مربوط به تولید داخل را که ما می توانیم کمک کنیم در اختیار ما قرار بدهند.
در پایان سید مهدی هادوی درباره درخواست یکی از فعالان حوزه چاپ در خصوص قبول ماشین آلات چاپی و مکان چاپخانه به عنوان وثیقه بانکی به جای ملک بیان داشت: ما این مسائل را مطرح کردیم اما بانک ها می گویند برای وثیقه هایی همچون ملک همواره مشتری وجود دارد و در صورت بروز مشکل در پرداخت وام ها آنها می توانند سریعا به پول خود برسند اما مشتری برای یک ماشین چاپی وجود ندارد و آن ها به سختی قادر خواهند بود چنین وسایلی را به پول تبدیل کنند. در مورد ملک چاپخانه هم وضع به همین منوال است و برای فروش و حراج ان باید ابتدا به تعطیلی و پلمپ آن دست زد که مشکلات خود را دارد. به این دلایل است که بانک ها چنین پیشنهاداتی را نمی پذیرند؛ البته با این وجود ما همچنان روی این موضوع با آنها فکر و بحث خواهیم کرد.
بیشتر بخوانید:
ماشین های چاپی از مالیات معاف شدند
حذف ممنوعیت واردات دستگاه های چاپ زیر ۱۰ سال نهایی می شود