دانشمندان برای نظارت بر مایعات بدن موجود در عرق اقدام به چاپ سنسور پوشیدنی روی پلیمر طبیعی کردند.
به گزارش چاپ و نشر آنلاین به نقل از ایسکانیوز، سنسور پوشیدنی چاپ شده روی نانو سلولز میکروبی، (پلیمری طبیعی) توسط محققان دانشگاه سائوپائولو (USP) در برزیل ایجاد شد.
سنسور پوشیدنی چسبنده پوست جایگزین بهبود یافته ای برای سنسورهای معمولی است که در سطوح پلاستیکی چاپ می شوند. این سنسور پوشیدنی میتواند برای تشخیص غیر تهاجمی و نظارت بر مایعات بدن موجود در عرق استفاده شود.
مقاله با عنوان نانو سلولز میکروبی چسبنده به پوست انسان که در حسگرهای الکتروشیمیایی برای تشخیص یون های فلزی و نشانگرهای زیستی عرق بدن مورد استفاده قرار می گیرد؛ در ژورنال Talanta منتشر شده است.
یکی از مشکلات حسگرهای پوشیدنی در بسترهای پلاستیک این است که عرق، سدی بین پوست و سنسور ایجاد میکند و مانع تشخیص آلرژی میشود. محققان اعلام کردند که با وجود این نانوسلولز تنفس انجام شده و عرق بدن را قادر می سازد تا به لایه فعال الکترود برسد.
این سنسور پوشیدنی یک چسب مستطیل کوچک به اندازه ۱.۵ سانتی متر طول ۰.۵ سانتی متر عرض است و به اندازه یک صفحه کاغذ با بافت نازک است. این ماده میتواند طیف وسیعی از نشانگرهای زیستی مانند سدیم، پتاسیم، اسید اوریک، اسید لاکتیک و گلوکز را تشخیص دهد. این عناصر یا مواد در جریان خون گردش میکنند و در عرق نیز قابل تشخیص هستند. بنابراین، نظارت بر دیابت و کنترل هورمون در زنان یکی از کاربردهای احتمالی سنسور نانو سلولز است.
دانشمندان پیش از این نوعی سنسور از الکترونیک های ارگانیک چاپ شده در پلاستیک انعطاف پذیر که به شکل بدن است، را تولید کردند. این سنسور سطوح اکسیژن خون را در ۹ نقطه طی یک شبکه تشخیص دهد و می تواند در هر نقطه از پوست قرار گیرد.
مهندسان استنفورد نیز برچسبهای آزمایشی تولید کردند که سیگنالهای فیزیولوژیکی را از پوست میگیرند سپس این یافتههای سلامتی را به صورت بیسیم به گیرنده روی لباس منتقل میکند. این بخشی از یک سیستم به نام«BodyNet» است.
بیشتر بخوانید: رشته مهندسی پلیمر گرایش چاپ وارد نظام آموزش عالی کشور شد