مدیر کل دفتر چاپ و نشر وزارت ارشاد گفت: ادغام دو جشنواره ملی چاپ و جشنواره نشان شیرازه یک سوءتفاهم است و تصمیم بر آن شد که این دو رویداد در دو حوزه جداگانه اما در یک مجموعه برگزار شود.
به گزارش چاپ و نشر آنلاین؛ مهرزاد دانش، مدیر کل دفتر چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره برگزاری بیستمین جشنواره ملی چاپ اظهار داشت: ما در اواسط دی ماه طی انتشار فراخوانی از واجدین شرایط شرکت در جشنواره چاپ درخواست کردیم که محصولات خود را طبق ضوابط اعلام شده در فراخوان برای شرکت در این رویداد برای ما ارسال کنند.
وی در ادامه بیان کرد: جشنواره چاپ امسال شامل دو بخش مسابقات محصولات چاپی و تکریم و تجلیل از چهره های برتر چاپ است. در قسمت مسابقات محصولات چاپی، معیارهایی مربوط به استحکام محصولات چاپی، صحافی استاندارد و بسته بندی های مناسب مد نظر قرار گرفته است.
توجه به معیارهای فرهنگی در بیستمین جشنواره ملی چاپ
دانش با اشاره به فقدان نقش فرهنگ در جشنواره ملی چاپ بیان داشت: ما در جشنواره های سال های گذشته تنها به بخش فنی این رویداد توجه داشتیم؛ اما امسال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان مسئول برگزاری این جشنواره، معیارهای فرهنگی را یکی از معیارهای انتخاب کالای برتر قرار داده است که بر سه اصل زیبا شناسانه، زبان فارسی و جنبه ی محتوایی تاکید دارد.
وی در خصوص معیار زیبا شناسانه جشنواره ملی چاپ توضیح داد: معمولا یک کالای چاپی با طراحی، نقش و نگار ویژه ای به بازار عرضه می شود. هر چقدر طراحی کالای چاپی به معیارهای زیبایی شناسانه و هنری نزدیکتر باشد شانس بیشتری برای برنده شدن خواهد داشت.
دانش توجه به زبان فارسی را مهمترین معیار این مسابقات خواند و در ادامه گفت: زبان فارسی جزو گنجینه های ملت ما به حساب می آید؛ که البته شامل گویش ها و زبان های محلی ایران نیز می شوند.
وی ادامه داد: ایرانی بودن هر کالا برای مصرف کنندگان مورد اهمیت است و اگر روی کالای مصرفی زبان دیگری چاپ شود؛ مصرف کننده گمان می کنند کالای خارجی استفاده کردهاند و این اجحاف بزرگی در حق مشتریان خواهد بود. طرف دیگر ماجرا نیز مربوط به اهمیت زبان فارسی به عنوان زبان مادری ایرانیان است، به همین دلیل یکی از آیتم های مورد نظر درج مطالب روی کالا به زبان فارسی است و محصولات چاپی که به الگوهای زبان فارسی نزدیکتر باشند امتیاز بیشتری دریافت خواهند کرد.
مدیر کل دفتر چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره جنبه ی محتوایی مسابقات بیان کرد: یکی دیگر از معیارهای انتخاب محصولات چاپی برتر توجه به محتوای درج شده بر بسته بندی کالا است. یکسری شعارهایی همچون فرزند بیشتر زندگی بهتر و یا توصیه های بهداشتی روی کالاهای مصرفی همیشه به چشم می خورد. این نوشته ها بر حسب هنجارهای اجتماعی، خانوادگی و زیست محیطی بر کالاها درج می شوند. هر چه قدر این مضامین غیرمستقیم تر، جذاب تر و به دور از شعار زدگی بیان شوند برای ما ارزش بیشتری خواهند داشت.
بیشتر بخوانید:
نیاز جشنواره ملی چاپ؛ برگزاری تخصصی است
فراخوان بخش مسابقات چاپ بسته بندی بیستمین جشنواره ملی چاپ
تجلیل از بانوی فعال حوزه چاپ
وی در ادامه به تجلیل از چهره های برتر صنعت چاپ اشاره کرد و افزود: هر سال ما از کارآفرینان برتر، صادرکننده نمونه، فعال برتر چاپ و پیشکسوتان حوزه چاپ تقدیر به عمل می آوردیم. امسال علاوه بر تقدیر از این عزیزان آئین تجلیل از بانوی فعال حوزه چاپ را نیز در برنامه جشنواره ملی چاپ خواهیم داشت. بانوانی در عرصه چاپ حضور پررنگ و ارزشمندی داشته و دارند؛ از همین رو نیز شایسته تقدیرند اما به دلیل فضای مردسالارانهی حاکم بر مناسبات مختلف اجتماعی ما، توجه به این امر تا به حال مغفول مانده است. درصدد هستیم تا در جشنواره چاپ امسال از بانوان گرامی نیز تجلیل در خور داشته باشیم.
دانش همچنین درباره ادغام جشنواره چاپ با جشنواره نشان شیرازه تصریح کرد: سابق بر این مؤسسات تابع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به سه بخش موسسه خانه کتاب، موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایرانیان و موسسه بنیاد ادبیات داستانی و شعر تقسیم میشد. این سه موسسه بنابر دستور وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادغام شده و در یک واحد تحت عنوان موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران تجمیع شدند؛ بر این اساس تصمیم گرفته شد تا برخی از برنامه هایی که در این مؤسسات سه گانه برگزار می شد توسط اداره کل و در یک پیکره واحد برگزار شود.
همنشینی؛ نه ادغام
وی افزود: موضوع ادغام جشنواره ملی چاپ با جشنواره نشان شیرازه یک سوءتفاهم است. دو رویداد مورد نظر به هیچ وجه با یکدیگر ادغام نشده اند و به دلیل ذکر شده و اینکه اداره کل چاپ هر دو رویداد را برگزار می کند؛ این دو جشنواره با هم همنشین خواهند شد و ادغامی در کار نیست.
دانش توضیح داد: در جشنواره نشان شیرازه بحث کتاب آرایی، طراحی، صفحه بندی و زیبایی شناسی مدنظر است. این موارد با بحث بسته بندی و چاپ متفاوت است.
مدیر کل دفتر چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان اظهار کرد: جشنواره ملی چاپ قدمتی چندین ساله دارد از همین رو نزد فعالان این حوزه شناخته شده است. جشنواره نشان شیرازه نیز چهارمین دوره است که برپا می شود و نزد ناشران و طراحان کتاب اهمیت فراوانی دارد؛ اگر این دو جشنواره با هم ادغام می شد، اجحافی در حق هر دو صورت می گرفت؛ بنابراین تصمیم بر آن شد که این دو رویداد در دو حوزه جداگانه اما در یک مجموعه برگزار شود. مدیریت کلان هر دو جشنواره یکی است؛ اما دبیران، داوران و مراسم جدا خواهد بود.