بیش از ۱۰ سال است که موضوع نهاد تصمیم گیر برای صنعت چاپ در کشور مطرح بوده و همواره اتحادیه چاپخانه داران تهران از انتقال آن به وزارت صمت حمایت کرده، اما این اتفاق هنوز رخ نداده است.
به گزارش چاپ و نشر آنلاین به نقل از تحلیل بازار؛ مشکلات ریز و درشت در صنعت چاپ موجب شده است تا امروز، فعالان این حوزه با موانع متعددی برای پیشبرد امور خود مواجه باشند. تحریم های ظالمانه ای که علیه ایران از سوی آمریکا وضع شده است سبب بروز معضلات فراوان برای ایجاد موانع به منظور توسعه و شکوفایی صنایع مرتبط با چاپ در کشور شده است. سابقه صنایع مرتبط با چاپ در ایران نشانگر این واقعیت مهم است که اگر به این صنعت از سوی دولتمردان توجه ویژه شود در آینده نه چندان دور ایران به یکی از قطب های مهم حوزه چاپ در خاورمیانه و آسیا تبدیل خواهد شد.
اتخاذ قوانین دست و پاگیر اداری که از سوی قانونگذار به مجریان امر طی سال های اخیر در صنعت چاپ شده است به نوعی، افزایش دست اندازها و موانع دولتی برای فعالان این حوزه را در کشور رقم زده است.
انتقال نهاد تصمیمگیر و مجری از وزارت ارشاد به وزارت صمت برای فعالان صنعت چاپ در کشور موضوع مهمی است که در دولت تدبیر و امید مطرح شد، اما به نتیجه نرسید. بلاتکلیفی برای فعالان حوزه چاپ کشور چندان خوب نیست زیرا تمام آنها با توجه به اینکه چاپ را به عنوان یک صنعت تلقی میکنند بر این موضوع مهم تاکید دارند که باید فعالان این حوزه زیرنظر وزارت صمت باشند، اما تاکنون این اتفاق رخ نداده است.
به منظور بررسی مشکلات پیرامون صنعت چاپ در کشور با دو تن از فعالان و دست اندرکاران این حوزه گفت و گو کرده ایم تا نظر آنها را درباره راهکارهای توسعه این صنعت در کشور و حتی خاورمیانه جویا شویم.
تعلل وزارت فرهنگ در انتقال اختیار صنعت چاپ به وزارت صمت
احمد ابوالحسنی، رئیس اتحادیه چاپخانه داران تهران با انتقاد از عملکرد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نسبت به چاپخانه داران گفت: بیش از ۱۰ سال است که موضوع نهاد تصمیم گیر برای صنعت چاپ در کشور مطرح بوده و همواره اتحادیه از انتقال آن به وزارت صمت حمایت کرده، اما این اتفاق هنوز رخ نداده است.
ابوالحسنی به فرسودگی دستگاه های صنعت چاپ در کشور اشاره کرد و افزود: دولت برای حمایت از چاپخانه داران هیچ گونه بسته تشویقی و یا تسهیلاتی در نظر نگرفته است که جای بسی تاسف دارد.
وی به قوانین دستوپا گیر در حوزه ارسال محصولات چاپی به کشورهای حوزه دریای خلیج فارس همچون امارات متحده عربی اشاره کرد و گفت: بسیاری از چاپخانه داران مطرح کشور سفارش های متعددی را از کشورهای همسایه ایران گرفته اند، اما پس از انجام سفارشات موفق به ارسال این سفارشات به کشور مقصد نشده اند که به نوعی موجب بدقولی آن ها و قطع سفارشات از کشورهای همسایه ایران شده است.نهاد تصمیم گیر برای صنعت چاپ
رئیس اتحادیه چاپخانه داران تهران افزود: نبود نماینده از سوی این اتحادیه در کمیسیون اعطای مجوز به چاپخانه داران که در دفتر چاپ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مستقر است موجب شده تا شاهد اتخاذ تصمیم های خلق الساعه در این وزارتخانه باشیم و وقوع این اتفاق برای فعالان صنعت چاپ در کشور به عنوان یک سکته قلبی تلقی می شود.
ابوالحسنی از عدم حمایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از فعالان صنعت چاپ در کشور انتقاد کرد و افزود: طی سال های اخیر هیچ گونه بسته پیشنهادی تشویقی و حمایتی برای فعالان صنعت چاپ در ایران توسط وزارت فرهنگ ارائه نشده است که جای بسی تامل و تفکر دارد.
وی تصریح کرد: مسئولان وزارت صمت هم قبول نمی کنند که صنعت چاپ زیرمجموعه این وزارتخانه باشد و بارها اعلام کرده اند که این صنعت باید زیرمجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باقی بماند.
بیشتر بخوانید: طرح مسئله گرانی مواد پلیمری و گلایه فعالان چاپ به وزیر صمت
ماشینآلات فرسوده صنعت چاپ در حسرت نوسازی سریع قطعات
علی مغانی؛ رئیس اتحادیه چاپخانهداران استان خراسان رضوی با انتقاد از اینکه طی سال های گذشته برای نوسازی ماشین آلات چاپی در کشور اقدام جدی صورت نگرفته است، گفت: اگر قطعه ای از ماشین آلات صنعت چاپ در ایران با خرابی روبرو شود برای تعویض آن و ارتباط با کشورهای اروپایی و سازنده این نوع ماشینآلات معضلات فراوانی وجود خواهد داشت. به طور مثال قطعه یکی از ماشینآلات چاپخانه بنده طی ماههای اخیر معیوب شد که باید قطعه نو را از کشور آلمان وارد ایران میکردیم که از زمان ارسال درخواست تا موعد تحویل قطعه بیش از ۶ ماه زمان صرف شد و در این مدت ماشینآلات چاپ معیوب شده نتوانست خدمات لازم را به ما ارائه دهد.
وی تصریح کرد: نرخ دلار در یک زمانی حدود ۱۰ هزار تومان بود اما هم اکنون به بیش از ۲۵ هزار تومان رسیده است که وقوع همین اتفاق موجب شده تا خرید و واردات ماشین آلات چاپی به کشور با معضلات فراوانی روبرو شود. از طرف دیگر ارز ۴۲۰۰ تومانی که برای واردات ماشین آلات چاپی به کشور در نظر گرفته شده، هم اکنون حذف شده است و مشکلات متعددی را برای فعالان صنعت چاپ در کشور ایجاد کرده است.
مغانی درباره عملکرد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان نهاد تصمیم گیر برای صنعت چاپ گفت: عملکرد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نسبت به چاپخانه داران ضعیف است و اگر صنعت چاپ زیرمجموعه وزارت صمت شود به طور قطع شاهد تحولات گسترده در صنایع چاپی ایران خواهیم بود به شرطی که مسئولان این وزارتخانه با آغوش باز فعالان صنعت چاپ در ایران را پذیرا بوده و بتوانند آنها را به نوعی تشویق و حمایت کنند.
وی از صادرات گسترده محصولات چاپی ایران به کشورهای مختلف جهان حمایت کرد و افزود: باید برای رفع موانع صادراتی در صنعت چاپ کشور، راهکارهای متعددی را در نظر گرفته و اجرایی کرد که برای تحقق این موضوع نقش قانونگذاران و مجریان امر اهمیت ویژهای دارد.
نهاد تصمیم گیر برای صنعت چاپ