بررسی جایگاه فناوری چاپ در میزگرد تخصصی فناوری چاپ در ایران و جهان
میزگرد تخصصی فناوری چاپ در ایران و جهان با حضور یاسر احمدوند، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از فعالان و کارشناسان حوزه چاپ روز گذشته (۵ آذرماه) در سالن جلسات معاونت فرهنگی وزارت ارشاد برگزار شد.
به گزارش خبرنگار چاپ و نشر آنلاین سومین و آخرین سلسله میزگردهای تخصصی علمی و فرهنگی بیست و دومین جشنواره صنعت چاپ با عنوان میزگرد تخصصی فناوری چاپ در ایران و جهان برگزار شد.
ایرج قره داغی معاون امور مجوزهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ابتدای میزگرد فناوری چاپ در ایران و جهان اظهار داشت: چاپ نقطه اتصال و ارتباط تکنولوژی در جهان است. اگر بخواهیم همگام با دانش روز جهان پیش برویم ناگزیر به شناخت تکنولوژی هستیم. ایران در حوزه تولید انبوه و گسترش صنعت چاپ از وضعیت خوبی برخوردار است اما به نظر می آید آینده این صنعت به سمت سفارشی شدن در حرکت است. حالا اینکه به صورت خوشه ای یا تک محصولی باشد را باید بررسی کرد.
وی در ادامه با بیان اینکه پایه اقتصاد فرهنگ نیز بر چاپ استوار است، ادامه داد: طبق آمار یونسکو در سال ۲۰۰۶ گردش مالی محصولات چاپی در جهان چیزی حدود ۳۰۰ میلیارد دلار است. بر این مبنا سرمایه گذاری های کلانی هم در این حوزه صورت گرفته است. در ایران نیز ۲۰ هزار واحد چاپی وجود دارد که به صورت مستقیم ۱۰۰ هزار نفر شاغل هستند. بنابراین برای برنامه ریزی آینده همچنین استفاده از وضعیت موجود نیازمند به تجهیز دانش روز هستیم.
قره داغی در ادامه میزگرد تخصصی فناوری چاپ در ایران و جهان تصریح کرد: معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بر انتقال دانش روز اهتمام دارد. به این منظور بر برگزاری دوره های آموزشی مهارتی و شناختی تاکید دارد تا به این صورت با کاوش و تحقیق مانع از گسست و پراکندگی در این صنعت شده و به رشد آن کمک کند. آثار آموزش و استفاده از تکنولوژی هنگامی ماندگار می شود که از طریق آموزش منتقل شود. انتقال آن نیز از طریق اجماع کارشناسان و دریافت راه حل از آنها ممکن می شود.
یافتن راهکار عملیاتی برای چاپ دیجیتال
امیر حسین قاسمی متخصص چاپ دیجیتال و مدیر لیتوگرافی طلوع در ادامه میزگرد تخصصی فناوری چاپ در ایران و جهان اظهار داشت: صنعت چاپ یک تکنولوژی رسانه ای است که محصول آن نسبت به رسانه های دیگر مثل رادیو، تلویزوین و شبکه های اجتماعی پویاتر است و در این مسیر رو به جلو حرکت می کند. چاپ دیجیتال یک انعطاف پذیری درست برای این صنعت رسانه ای دربرابر تغییرات تکنولوژیک بود. دیجیتال سرعت و دقت را افزایش داد و کنترل را به صنعت افزود.
وی در میزگرد تخصصی فناوری چاپ در ایران و جهان ادامه داد: چاپ دیجیتال در ایران آغاز خیلی خوبی داشت یعنی اواخر دهه ۷۰ و بخشی از دهه ۸۰ جزو کشورهای پیشرو در منطقه بود اما به تدریج در اثر تحریم ها و نوسانات ارزی سرمایه گذاری به سمت ماشین آلات چینی حرکت کرد و سرمایه گذاران کسانی شدند که به جای آوانگارد بودن از تجربه زیسته سرمایه گذاران قبلی استفاده کردند.
این فعال صنعت چاپ تصریح کرد: در این فاصله جهان در حوزه چاپ دیجیتال به ویژه در حوزه بسته بندی دچار تغییرات زیادی شد اما به دلایلی که پیش از این ذکر شد ما از تکنولوژی روز جهان عقب ماندیم و در دهه ۹۰ با شتابی که در دهه ۸۰ وجود داشت، مواجه نبودیم و سرمایه گذاری ها صد در صد روی ماشین آلات چینی انجام شد.
قاسمی اظهار داشت: در بحث بسته بندی یا تبلیغات که به صورت جدی از چاپ دیجیتال استفاده می شود از نظر نوآوری بازماند. امیدواریم جدا از معضلاتی که مبتلابه کل صنعت چاپ است در حوزه سرمایه گذاری و گسترش با توجه به شرایط موجود راهکارهای عملیاتی پیدا شود تا اشتیاق به ادامه دادن و سرمایه گذاری در این حوزه بیش از پیش ایجاد شود.
نرم افزارهای چاپ و کمک به جمع آوری اطلاعات
محمدرضا مهدی زاده مدرس و مشاور نرم افزارهای چاپ در ایران در ادامه میزگرد تخصصی فناوری چاپ در ایران و جهان با تاکید بر نقش و اهمیت اطلاعات در جهان امروز در سرعت یافتن روند کارها از مرحله سفارش تا چاپ، اظهار داشت: عدم اطلاعات جامع در صنعت چاپ یکی از نقص های جدی در ایران است که موجب عقب افتادن صنعت چاپ شده است. این موضوع درحالی مطرح می شود که استفاده از نرم افزارها یکی از مهم ترین شاخصه های تصمیم گیری مدیران در حوزه های مختلف است.
وی با انتقاد از اینکه امروز هیچ نرم افزاری در چاپخانه ها استفاده نمی شود در ادامه میزگرد تخصصی فناوری چاپ در ایران و جهان اظهار داشت: چاپخانه ها در ایران با تکنولوژی فاصله زیادی دارند، همچنین اطلاعات آنلاین درباره تعداد ماشین های موجود درحال کار، بخش فروش، تولید و تحویل محصولات وجود ندارد از همین رو تصمیم گیری و هدایت صحیح در این صنعت بسیار سخت است این در حالی است که باید از همه این موارد اطلاعات جامعی داشته باشیم. در واقع این نرم افزارها هستند که در این مسیر می توانند بسیار موثر باشند.
مهدی زاده ادامه داد: این نرمافزارها به شناخت نیاز و سلیقه بازار کمک می کنند. اگر همه این اطلاعات در قالب یک محصول جامع و کامل جمعآوری شود میتواند به پویایی صنعت چاپ کمک کند.
این فعال صنعت چاپ با اشاره به جای خالی آموزش مدیرانی که بتوانند یک بسته نرم افزاری را برای فعالیت چاپخانه ها پیشنهاد دهند، ادامه داد: دوره های آموزشی مختلفی در سطوح مختلف برگزار شده است اما باید در راستای پرورش مدیران آکادمیکی حرکت کنیم که توانایی تبدیل اطلاعات، دانش و بسترهای ذهنی را به نرم افزارهای جامع داشته باشند. در سطح کارگران نیز آموزش ها بیشتر سینه به سینه هستند اما نیاز به تربیت نیروهای خبره بیشتری در این صنعت احساس می شود.
مهدی زاده خاطرنشان کرد: درصورت وجود یک نرم افزار جامع در چاپخانه ها عوامل مختلف بیرونی و درونی همچنین قیمت تمام شده محصولات چاپی به راحتی محاسبه خواهد شد. به نظرم مدیران بالادستی و تصمیم گیرنده باید برای ایجاد یک بسته نرمافزاری برای مدیریت چاپخانهها یک هدف مشخص بگذارند تا به این شکل به رشد صنعت چاپ کمک شود.
لزوم استفاده از هوش مصنوعی در صنعت چاپ
در ادامه میزگرد تخصصی فناوری چاپ در ایران و جهان هومن محمدی کارآفرین و فعال صنعت چاپ در رابطه با هوش مصنوعی در این صنعت سخن گفت. وی بیان داشت: استفاده از هوش مصنوعی در فرآیندهای مختلف صنعت چاپ مانند کنترل و مدیریت رنگ تاثیرگذار است. با توجه به اهمیت یکسان بودن رنگ و کیفیت برای مشتریان کنترل رنگ یک موضوع جدی است که هوش مصنوعی توانایی حل این مشکل را در ماشین های صنعتی دارد.
وی ادامه داد: هوش مصنوعی می تواند سلیقه ناظران چاپ را تشخیص داده و این امکان را ایجاد کند که سفارشات با کیفیت و نظر ناظران چاپ تولید شوند. البته هنوز در زمینه کنترل و مدیریت رنگ جای کار بسیار است.
محمدی در پایان سخنان خود در میزگرد تخصصی فناوری چاپ در ایران و جهان بر لزوم استفاده از فناوری های جدید با وجود تمام مشکلات در حوزه آموزش سخت افزار تاکید کرد.
استفاده فرهنگی از چاپ انعطاف پذیر
حمیدرضا طاهری آشتیانی مدرس و فعال صنعت چاپ در میزگرد تخصصی فناوری چاپ در ایران و جهان اظهار داشت: صنعت چاپ انعطاف پذیر نسبت به نشر بسط و توسعه گسترده تری داشته است. اگر از تحریم ها و محدودیت واردات تکنولوژی و نرم افزارها تا دانش فنی مدیران و مخاطبانی که در فقر اطلاعات هستند بگذریم توانسته ایم بضاعت های خوبی را در این بخش ایجاد کنیم.
وی هزینه های صنعت چاپ انعطاف پذیر و موضوع تحریم ها را مهم ترین مشکلات این حوزه برشمرد و گفت: با وجود همه مشکلات در این میان نکتهای که اهمیت دارد استفاده فرهنگی از این حوزه است، فارغ از اینکه بخش خصوصی یا دولتی باشد ما در حوزه واردات و صادرات باید از ظرفیتهای فرهنگی در حوزه بسته بندی استفاده کنیم.
طاهری آشتیانی خاطر نشان کرد: میتوانیم در بسته بندی های مختلف از شعارهای فرهنگی استفاده کنیم و از بستر چاپ انعطاف پذیر در حوزههای مختلف به خوبی استفاده و شعارهای فرهنگی را در قالبهای مختلف منتشر کنیم.
بی توجهی به چاپ سیلک اسکرین
در ادامه میزگرد تخصصی فناوری چاپ در ایران و جهان مجید منظوری از فعالان حوزه چاپ سیلک اسکرین اظهار داشت: چاپ سیلک سکرین به دلیل برخوردهای نادرست تبدیل به یک حوزه زیر زمینی شد و حتی شاهد بودیم که این رشته با وجود کاربردی بودن، از جشنواره صنعت چاپ حذف شد.
وی در ادامه با انتقاد از کمبود اپراتور و تکنسین چاپ سیلک اسگرین گفت: باید روی تربیت اپراتورهای متخصص تمرکز کرد تا به این شکل شاهد رشد و رونق این حوزه از صنعت چاپ باشیم چراکه سیلک اسکرین گردش مالی بالایی دارد. بنابراین این رسته می تواند با تبلیغات و توجهات بیشتر ارزش افزوده بیشتری ایجاد کند.
تدوین برنامه جامع برای صنعت چاپ
در بخش دیگری از میزگرد تخصصی فناوری چاپ در ایران و جهان رضا عسگری فعال صنعت چاپ به ضرورت تدوین برنامه و نقشه جامع برای صنعت چاپ تاکید کرد و گفت: تکنولوژی نیاز به سرمایه دارد و از طرفی آموزش بدون تکنولوژی نیز فایده ای در پی نخواهد داشت. اینجا است که تدوین یک برنامه برای اینکه بدانیم کجا هستیم و به کجا می خواهیم برویم اهمیت پیدا می کند.
وی ادامه داد: در کنار همه اینها آموزش هم اهمیت زیادی دارد. با چشمانداز کوتاه مدت در دولت میتوانیم این صنعت را از وضعیت کنونی نجات دهیم. امروز ۹۵ درصد بازار خاورمیانه در دست کشورهای امارات و ترکیه است، در کشور ما هنوز هم بسیاری از چاپخانهداران با ماشینهای قدیمی کار میکنند که بنظرم واقعا هنرمند هستند اما باید بدانید که با ماشین قدیمی نمیتوان به سایر کشورها صادرات داشت.
تغییر الگوی مصرف
محمد گودرزی، فعال حوزه چاپ انعطافپذیر نیز در بخش دیگری از میزگرد تخصصی فناوری چاپ در ایران و جهان با اشاره به عدم حمایت بانک ها از صنعت چاپ اظهار داشت: فعالان صنعت چاپ امروز برای استفاده از تسهیلات و سرمایهگذاری نمیتوانند ماشین های خود را رهن بانک کنند و این مساله برای آنها اهمیت زیادی دارد.
وی در ادامه ضرورت فرهنگ سازی در مصرف را دغدغه فعالان صنعت چاپ کشور برشمرد و گفت: امروز مصرف بیش از اندازه پلاستیک در کشور به یک مشکل جدی تبدیل شده است. باید در برنامه ریزی های خود به گونه ای عمل کنیم تا آینده صنعت چاپ به سمت محدودیت استفاده تولید کنندگان و مصرف کنندگان از محصولات پلاستیکی پیش برود.
ساخت ماشین آلات چاپ به منظور جلوگیری از خروج ارز
مجید اتحادیان، از فعالان حوزه ساخت و ساز ماشینهای چاپ دیگر سخنران میزگرد تخصصی فناوری چاپ در ایران و جهان بود که اظهار داشت: یکی از اهداف ما برای ورود به صنعت ساخت ماشین آلات چاپ پر کردن ضعف کشور در حوزه ماشین سازی همچنین جلوگیری از خروج ارز بود. این کار خیلی سخت بود، اما به مرور توانستیم به هدف خود در حوزه ساخت و ساز ماشین های چاپ در بخش لمینت و برش برسیم.
حمایت از تولیدکنندگان
مسعود تفرشی نژاد دیگر فعال صنعت ساخت ماشین آلات چاپ در میزگرد تخصصی فناوری چاپ گفت: زمانی می توانیم ادعای صنعتی بودن کنیم که بتوانیم زیرساخت های آن را خودمان تولید کنیم. امروز با وجود واحدهای بزرگ چاپی در کشور نیازمند واردات در حوزه ماشین آلات هستیم. البته در حوزه ساخت مشین آلات نسل پیش از ما در دوره جنگ و بعد از جنگ ورود کردند و با توجه به نیاز بازار پیشرفت هایی هم در این حوزه داشتند اما اما مسئله اینجاست از آنجا که برای توسعه فعالیتهای خود سرمایهگذاری انجام نداده بودند، رشد مناسبی نداشتند.
وی بیان داشت: ما در مجموعه خود توانستیم با حمایت فعالان صنعت چاپ رشد کنیم و فعالیت هایمان را توسعه دهیم اما با این حال هنوز چاپخانه دارانی هستند که به سراغ ماشین های دست دوم و کارکرده می روند. این روند باید هرچه زودتر اصلاح شود.
تفرشی نژاد در ادامه سخنان خود در میزگرد تخصصی فناوری چاپ در ایران و جهان برندینگ، مراودات مالی با مشتریان خارجی و عدم استفاده از تکنولوژی روز جهان به دلیل تحریم ها را سه مانع بزرگ در حوزه تولید ماشین آلات چاپ برشمرد و گفت: متاسفانه حمایت مصرف کنندگان از ما بیشتر از حمایت های دولتی است. چه بسا که اگر حمایت این دوستان نبود تا کنون منحل شده بودیم. ما بی نیاز از ورود ماشین آلات نمی شویم اما پشتیبانی و ارج نهادن به تولید داخلی قطعا موجب قدرتمند شدن این صنعت در داخل کشور می شود.
بیشتر بخوانید: میزگرد تخصصی بسته بندی محصولات فرهنگی برگزار شد
اهتمام برای رفع مشکلات صنعت چاپ
در پایان میزگرد تخصصی فناوری چاپ در ایران و جهان یاسر احمدوند معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: وظیفه ما حمایت از تولیدکنندگان و فعالان صنعت چاپ است. با انگیزه ای که که وجود دارد همچنین با نگاه به ظرفیت کشور و منابع و امکانات موجود امیدواریم به زودی برخی از مشکلات این صنعت رفع شود.
وی خاطرنشان کرد: استمرار این دست از جلسات و گفتوگو درباره مسائل و مشکلات صنعت چاپ برای همه برکاتی به همراه دارد و موجب میشود صنعت چاپ به سمت پیشرفت حرکت کند همچنین از نظرات صاحب نظران استفاده شود.