حسین نجیب: صنعت چاپ یزد از داشتن یک اتحادیه مستقل و مجزا محروم است، مسئولان نیز دلیل این موضوع را به حدنصاب نرسیدن تعداد چاپخانههای استان میدانند.
حسن نجیب مدیر مجموعه چاپی نگارفن است. وی دربارهی وضعیت چاپ یزد به خبرنگار چاپ و نشر آنلاین گفت: میتوانم بگویم چاپ یزد در حال حاضر در بیشتر رستههای چاپ در وضعیت مطلوبی به سر میبرد و در حال رشد است. مجموعه نگارفن ازجمله مراکز صنعتی چاپ است که توانسته در مدت سی سال حضور خود در این عرصه پیشرفت قابلتوجهی در زمینهی چاپ دیجیتال داشته باشد به طوری که در حال حاضر بیشتر کارهای استان تهران در زمینهی چاپ دیجیتال را مجموعه بنده انجام میدهد.
وی در ادامه بیان داشت: بنده بهعنوان یکی از فعالان حوزه چاپ یزد همواره سعی داشتهام تا با حضور در نمایشگاههای داخلی و خارجی دانش خود را در زمینهی چاپ افزایش داده و مجموعه خود را با تغییرات دنیای صنعت چاپ بهروز نگهدارم؛ هماکنون نیز سه دستگاه چاپ دیجیتال در ایران وجود دارد که قادر است کارهای منحصربهفرد و رنگی را در این رسته انجام دهد و یکی از این دستگاهها در یزد و در مجموعه نگار فن است.
مدیر مجموعه نگار فن با اشاره به قابلیتهای صنعت چاپ یزد افزود: استان یزد در زمینهی چاپ افست ضعیف است اما در حوزههایی همچون چاپ روتوگراور، فلکسو و هلیوگراور قوی عمل کرده است. در حال حاضر بسیاری از برندهای مواد غذایی همچون برند کاله و شرکتهای دیگری که در زمینهی مواد غذایی فعالیت میکنند کارهای خود را به چاپخانههای استان یزد میسپارند. صنعت چاپ در این استان در بخش خدمات پس از چاپ ضعیف عمل کرده اما کارهای قبل از چاپ و چاپ را بهخوبی انجام میدهد.
نجیب همچنین بیان داشت: همانطور که عرض کردم کارهای چاپی که مربوط به زمینه افست میشود به دلیل ضعف چاپخانههای استان لاجرم به استانهای دیگر فرستاده میشوند؛ از دیگر نکاتی که در صنعت چاپ یزد باید به آن توجه شود تربیت نیروی متخصصی است که بتواند خدمات مربوط به سرویسدهی دستگاههای چاپ را انجام دهد؛ در بعضی موارد یک دستگاه چاپ با آن عظمت به دلیل یک نقص فنی کوچک خاموش میشود تا نیروی متخصص ماهر از تهران برسد و دستگاه را تعمیر کند. ازجمله مشکلات دیگر این استان تهیه مواد اولیه است. فعالان صنعت چاپ استان یزد تقریباً تمام مواد مصرفی موردنیاز خود را از تهران وارد میکنند.
وی صنعت چاپ را یکی از صنایعی دانست که قدر و منزلتش در استان یزد بهعنوان یک صنعت بزرگ شناخته نشده و در ادامه اظهار کرد: صنعت چاپ با زندگی مردم عجین شده است، از صنعت پوشاک بگیرید تا مواد غذایی و ساختمانسازی؛ اما متأسفانه نه صنایع دیگر و نه حتی مسئولان دولتی استان یزد همچنان درک درستی از جایگاه این حوزه ندارند. استانهای دیگری همچون اصفهان و تهران بیشتر از استان یزد متوجه جایگاه این صنعت هستند.
به آینده چاپ یزد امیدوار هستم
نجیب همچنین بیان داشت: با وجود همهی کاستیها بنده به آینده چاپ یزد امیدوار هستم. کارهای زیادی در این حوزه برای انجام دادن وجود دارد؛ برای مثال بنده به دنبال گسترش کار خود در زمینهی چاپ روی پارچههای خامی هستم که در استان یزد تولید میشوند.
استان یزد کارخانههای بزرگ نساجی دارد که به تولید پارچههای ساده و خام اشتغال دارند. این پارچهها از کشور بیرون میرود و بعد با طرح و رنگ جدید با قیمت گزافی دوباره به کشور وارد میشود؛ مجموعه ما با تربیت یک تیم قوی بازرگانی و همچنین وارد کردن تکنولوژی و دانش مربوط درصدد است تا در این رسته کاری وارد عمل شود و بازار این کار را از آن خود این استان کند تا ارزش افزوده حاصل از این کار نصیب تولیدکنندگان و مصرفکنندگان داخلی یزد شود.
این فعال حوزه چاپ یزد یکی از مهمترین مشکلات صنعت چاپ استان یزد را نداشتن اتحادیه دانست و اظهار کرد: همانطور که اشاره کردم صنعت چاپ یکی از صنایع بزرگ و باعظمتی است که با گردش مالی بالا قادر است هم مشکل اشتغال کشور را سروسامان دهد و هم زندگی بشر در هر بخشی بهنوعی با این حوزه سروکار دارد.
با وجود اهمیتی که این صنعت دارد، چاپ یزد از داشتن یک اتحادیه مستقل و مجزا محروم است، مسئولان نیز دلیل این موضوع را به حدنصاب نرسیدن تعداد چاپخانههای استان میدانند. هر کدام از چاپخانهها زیرمجموعه یک رسته قرارگرفتهاند؛ از تابلوسازان بگیرید تا اتحادیه کتابفروشان و لوازمالتحریریها.
وی در ادامه تصریح کرد: صنعت چاپ نیاز به یک اتحادیه قوی دارد تا از بزرگترین چاپخانهها تا کوچکترین آنها را تحت پوشش خود قرار دهد؛ با داشتن یک اتحادیه قوی ما میتوانیم به مشکلات، ظرفیتها و پتانسیلهای خود آگاهی پیدا کنیم و در جهت به فعلیت درآوردن پتانسیلها و رفع ضعفها و مشکلات اقدام کنیم.
ممکن است در استان سه الی چهار نوع از یک دستگاه وجود داشته باشد که خارج از نیاز استان است و در عوض در بخشی که نیاز به یک دستگاه خاص داریم هیچ کاری صورت نگرفته باشد؛ اگر یک اتحادیه قوی و همراه در استان وجود داشته باشد میتواند از ورود دستگاههای بیاستفاده جلوگیری کند و چاپ یزد را به سمت نیازهای اصلی استان سوق دهد. این مسئله موضوعی است که باید در رأس همهی مطالب موردتوجه چاپخانهداران و مسئولان مربوط قرار بگیرد.
وی در پایان به لزوم وجود اتحادیه اشاره کرده و بیان داشت: یکسری هماهنگی وجود دارد که باید بهصورت سازمانی انجام شود؛ به دلیل وجود همین عدم هماهنگیها کسی نمیداند که چه میزان سرمایهگذاری و در چه رستهای باید انجام گیرد تا جوابگوی نیازها باشد. هر کس در هر حوزهای کار میکند (چاپ سیلک، فلکسو، دیجیتال و …) باید در یک مجموعه قوی به نام اتحادیه جمع شود تا کارها با برنامهریزی و هدفمندی صحیح پیش رود.