مدیر چاپخانه خوشخو وضعیت صنعت چاپ استان کردستان را به اتوبوس مجهزی تشبیه کرد که به دلیل نداشتن مسافر توان حرکت ندارد؛ از این رو بر ضرورت ایجاد زمینه هایی برای تاسیس کارخانه های مختلف در این استان تاکید کرد.
خلیل خوشخو؛ مدیر چاپخانه خوش خو و از فعالان صنعت چاپ استان کردستان درباره ورود این صنعت به استان کردستان گفت: صنعت چاپ زمانی که به سنندج راه پیدا کرد این استان برق نداشت بنابراین دستگاهها به شکل دستی کار میکردند.
وی داد: با وجود نبود برق در سنندج، ۷۰ سال پیش شش هفتهنامه با موضوعات مختلف توسط همین دستگاههای ابتدایی به چاپ میرسید. حروفچینی آن هم توسط دانشآموزان مقطع متوسطه که همگی از تحصیلات و سواد مناسب برخوردار بودند انجام میشد؛ کار صفحهبندی هم توسط من در چاپخانه به پایان میرسید. سال ۱۳۴۱ زمانی که برق به شهرستان سنندج وارد شد چاپخانهها نیز متناسب با ورود این تکنولوژی خود را بهروزرسانی کرده و ماشینآلات جدیدی وارد کردند.
وی درباره وضعیت صنعت چاپ استان کردستان گفت: صنعت چاپ استان ما به لحاظ تکنولوژی در حد نسبتاً خوبی قرار دارد. کسانی که در این صنعت فعالیت دارند ماشینهای چاپی خوبی وارد کردهاند اما با کمال تأسف در استان ما بازار کار وجود ندارد.
چاپ استان کردستان؛ اتوبوسی بی سرنشین
خوشخو در ادامه افزود: کارخانهجات تولیدی در بخش مواد غذایی و دارویی باید وجود داشته باشند تا ما بتوانیم در بخش تولید بستهبندی آنها به حیات خود ادامه دهیم اما در حال حاضر چنین کارخانههایی در استان ما وجود ندارد. استان کردستان به لحاظ داشتن دستگاههای بهروز چیزی کم ندارد؛ وضعیت حال چاپ استان کردستان شبیه به اتوبوس مجهزی است که مسافری ندارد و نمیتواند حرکت کند. در استانی مانند تهران انواع و اقسام کارخانههای تولیدی اعم از بهداشتی، مواد غذایی و… وجود دارد که میتواند زمینهی کاری چاپخانههای تهران را فراهم کند.
مدیر چاپخانه خوشخو راه نجات صنعت چاپ استان کردستان را در ایجاد و تأسیس کارخانههای تولیدی در هر زمینهای دانست و اظهار داشت: طی چند سال گذشته افراد زیادی به این حوزه وارد شدهاند که از دانش بالایی برخوردارند یعنی میدانند که چه ماشینی باید وارد کنند و هر ماشینی چه قابلیتهایی دارد و چگونه کار میکند. بذر ریخته شده است اما منتظر بارانی هستیم که محصول را به عمل بیاورد؛ نیاز به یک بازار مناسب داریم تا بتوانیم صنعت چاپ را در استان کردستان به ثمر برسانیم.
بیشتر بخوانید: حیات چاپخانهداران استان کردستان در گرو تولید
خوشخو یکی از مشکلات دیگر صنعت چاپ استان کردستان را در خروج کارهای چاپی از این منطقه دانست و بیان داشت: همانطور که میدانید اکثر مردم استان ما مسلمانانی با مذهب سنی هستند و کتابهای شرعی و مذهبی مخصوص دارند؛ خیلی از مشتریها در داخل استان نیز مایلاند تا این کتب در خود منطقه چاپ شود اما چاپخانههایی در استان قم وجود دارند که به هر دلیلی قیمتها را بسیار پایینتر از حد معمول اعلام میکنند. این قیمتی است که نهتنها استان کردستان بلکه هیچ استانی نمیتواند با آن میزان سود کاری انجام دهد و در نتیجه مشتری نیز به قیمت ارزانتر سوق پیدا میکند و کارها از استان خارج میشوند.