یکی از کمکهایی که میتوانند بهچاپ سیستان و بلوچستان برسانند این است که ارشاد اجازه خروج کارهای اداری که از عهده چاپخانههای خود استان برمیآید را صادر نکند و با توجه به تواناییهای هر چاپخانه کار آنها را برایشان در نظر بگیرد اما در حال حاضر سفارشها بر اساس روابط واگذار میشوند.
محمدجواد اصغری رئیس اتحادیه چاپخانهداران سیستان و بلوچستان درباره وضعیت چاپ سیستان و بلوچستان به خبرنگار چاپ و نشرآنلاین گفت: وضعیت این صنعت در استان ما چندان رو به بهبود نیست و بسیاری از چاپخانهها یا تعطیل کردهاند و یا مجبور به تعدیل نیرو شدهاند. چاپخانههایی که دستگاههای قدیمیتر مانند ملخی و برش دارند و یا محلشان اجارهای است بیشتر در معرض فشار قرار دارند.
وی در ادامه بیان داشت: یکی از معضلات اساسی استان ما تهیه مواد اولیه است. چاپخانههای استان مواد اولیه خود را از تهران تهیه میکنند؛ در استان سیستان و بلوچستان کاغذ فروش و یا مرکبفروش وجود ندارد تا چاپخانهها بتوانند از طریق آنها نیازهای خود را رفع کنند. این موضوع هزینههای زیادی را به چاپخانهها تحمیل میکند، آنها باید هزینههای حملونقل را نیز علاوه بر پرداخت قیمت خود مواد اولیه، تقبل کنند.
رئیس اتحادیه چاپخانهداران سیستان و بلوچستان اظهار داشت: مرکز اهل تسنن در استان ما است، آنها کتابهای مذهبی مخصوص به خودشان را دارند که باید توسط چاپخانههای استان سیستان و بلوچستان انجام شود اما چون امکانات پس از چاپ و پیش از چاپ بهصورت کامل در استان ما وجود ندارد کارها از منطقه خارج میشوند؛ برای مثال ما مجبور هستیم زینکهایمان را از کرمان تهیه کنیم، این موضوع هزینههای کارها را بالا میبرد و بخش زیادی از سفارشها نیز از استان خارج میشود.
بیشتر بخوانید:کمکهای دولتی برای نجات صنعت چاپ سیستان و بلوچستان
مدیر چاپخانه اصغری بیان داشت: یکی از کمکهایی که میتوانند به چاپخانههای استان برسانند این است که ارشاد اجازه خروج کارهای اداری که از عهده چاپخانههای خود استان برمیآید را صادر نکند و با توجه به تواناییهای هر چاپخانه کار آنها را برایشان در نظر بگیرد اما در حال حاضر سفارشها بر اساس روابط واگذار میشوند.
وام کم بهره برای چاپ سیستان و بلوچستان
اصغری ادامه داد: یکی دیگر از تسهیلاتی که میتوان برای این حوزه در نظر گرفت دادن وامهای کمبهره است؛ آنهم نه به این صورت که ۲۰ درصد از وام را نگه دارند، چراکه آن میزان پول بعد از پنچ سال به دلیل مسئلهی تورم هیچ ارزشی نخواهد داشت؛ در صورتی که با آن پول در زمان خودش میشد یک دستگاه بهروز وارد کرده و به توسعه کار کمک کرد. سیاستهای تسهیلاتی باید مورد تجدیدنظر قرار بگیرند.
وی درباره وضعیت اتحادیه چاپخانهداران استان سیستان و بلوچستان بیان داشت: اتحادیه چاپخانهداران این استان به دلیل پایین بودن تعداد چاپخانهها با اتحادیه لوازمالتحریر و کتب، تایپ و تکثیر، مهر و کلیشه ادغام شده است. اکنون این اتحادیه از ۲۸ عضو چاپخانهدار و ۸۰۰ عضو متفرقه تشکیلشده است.
وی در پایان آینده چاپ سیستان و بلوچستان را رو به افول توصیف کرد و افزود: استان سیستان و بلوچستان جزو اولین استانهایی بود که صنعت چاپ به آن راه پیدا کرد؛ اما متأسفانه در طول سالیان گذشته از دیگر استانهای کشور عقب ماند و نتوانست خود را بهروز کند. باید بگویم که اگر به همین منوال پیش برویم در چند دههی آینده هیچ چاپخانهای در این استان باقی نخواهد ماند.چاپ سیستان و بلوچستان