عملکرد چاپخانههای استان نشانگر همت بینظیر مدیران چاپخانهها و سعی و تلاش شبانهروزی تلاشگران این عرصه در سالهای اخیر است که با وجود همهی سختیها و مشکلات توانستند باصلابت حساسترین نقش خود را که همان توسعه فرهنگی و اجتماعی استان است را به نحو احسن به انجام برسانند. چاپ استان خراسان جنوبی به همت تلاش این عزیزان زنده است.
محمود رمضانی معاونت فرهنگی استان خراسان جنوبی درباره وضعیت چاپ این منطقه به خبرنگار مجله چاپ و نشر گفت: صنعت چاپ حساسترین نقش را در توسعه فرهنگی و اجتماعی یک جامعه بر عهده دارد لذا هر چه این صنعت پیشرفت و توسعه بیشتری پیدا کند میراث مکتوب یک کشور باکیفیت برتری به آیندگان سپرده خواهد شد؛ در واقع تغذیه فکر مردم یک جامعه مدیون تلاش شبانهروزی تلاشگران عرصهی چاپ در چاپخانه است. صنعت چاپ در استان خراسان جنوبی بهطور رسمی از سال ۱۳۳۷ فعالیت خود را آغاز کرد. اولین چاپخانه در استان با نام چاپ زرین با همت وسرمایهگذاری شش نفر در خیابان حکیم نزاری فعلی بیرجند راهاندازی شد. این چاپخانه تنها چاپخانه در جنوب خراسان بود که سفارشهای گناباد، قاین، سربیشه، نهبندان و قاین را به انجام میرساند.
وی در ادامه افزود: در حال حاضر در آستانه قدمت ۶۴ ساله صنعت چاپ، تعداد ۶۱ باب چاپخانه در سطح استان در رستههای مختلف پیش از چاپ، چاپ و پس از چاپ، با انواع مختلف چاپ سنتی، افست، لیتوگرافی، فلکسو وروتوگراور، سیلک، دیجیتال و چاپهای خاص؛ با تجهیزات و امکانات بهروز با ظرفیت بالا و کیفیت محصولات چاپی عالی و بینظیر، همتراز و همسطح با سایر استانها فعالیت دارند.
رمضانی اظهار داشت: سال ۹۸، همزمان با شصتسالگی این صنعت در استان، بزرگترین ماشین چاپ رول ۱۰ رنگ در جنوب شرق کشور با ظرفیت ۳۵ هزار برگ در شرکت چاپ و نشر گلرو، مجهزترین چاپخانه استان مستقر و شروع به فعالیت کرد. همچنین در چاپخانه شرکت صنایع بستهبندی مینای سرخ شرق نیز بیشترین کارهای چاپی و لفاف و بستهبندی برای صادرات در استان انجام میشود. با عنایت به موارد گفتهشده، روند صعودی و رو به رشدی برای صنعت چاپ در استان پیشبینی میشود.صنعت چاپ استان خراسان جنوبی
وی بیان داشت: در این چند سال اخیر کشور با مشکلات فراوانی دستبهگریبان بود اما نجابت و سختکوشی چاپخانهدارن استان باعث شد تا این عزیزان بتوانند از سد این سختیها عبور کنند؛ برای مثال هماکنون حدود ۴۸ عنوان نشریه توسط چاپخانههای خود استان به چاپ میرسد.
رئیس امور معاونت فرهنگی استان خراسان جنوبی یکی از مهمترین مشکلات صنعت چاپ این استان را در بالابودن هزینههای تعمیر، سرویس و نگهداری ماشینهای چاپ دانست و اظهار داشت: با توجه به بعد مسافت از مرکز، چاپخانهداران مجبورند که هزینههای زیادی را صرف وارد کردن مواد اولیه و بهروزرسانی دستگاهها کنند. راهاندازی رشتهی چاپ و رشتههای مرتبط در دانشگاههای استان بهمنظور تربیت نیروی متخصص میتواند راه خوبی برای حل این معضل باشد.
لزوم حمایت بخش دولتی از صنعت چاپ استان خراسان جنوبی
یکی از کارهایی که مسئولان دولتی میتوانند در حمایت از چاپخانهداران انجام دهند، معافیت مالیاتی و حمایت در پرداخت سهم بیمه کارفرما در کارگاههای زیر پنج نفر است؛ استان خراسان جنوبی به دلیل دوری از پایتخت باید ساز و کارهای ویژه و مختص به خود را داشته باشد تا علاوه بر جذب و جلب سرمایهگذاران جدید، سرمایهگذاران موجود نیز با دلگرمی به فعالیت خود ادامه دهند. اعطای تسهیلاتی همچون اختصاص وامهایی با درصد پایین و بازپرداخت طولانیمدت و سهل نیز میتواند ازجمله کمکهایی باشند که مسئولان میتوانند به صنعت چاپ این استان داشته باشند.صنعت چاپ استان خراسان جنوبی
وی با اشاره به بیثباتی قیمتهای بازار افزود: بیثباتی قیمتها یکی دیگر از مواردی است که خسارتهای جبرانناپذیری را بر پیکر چاپخانهها وارد میکند، چاپخانهداران با توجه به قیمتهای موجود، سود و زیان را محاسبه کرده و یک قیمت به مشتری میدهند اما بیثباتی شدیدی که این روزها در بازار وجود دارد باعث میشود تمامی محاسبات آنان به هم بریزد و بهجای رسیدن به سود متحمل ضرر و زیان نیز بشوند.
بیشتر بخوانید:حفظ توان تولید با برگزاری ورکشاپ آموزشی نگهداری و تعمیر ماشین آلات چاپ
رمضانی درباره چگونگی سفارشها صنعت چاپ استان خراسان جنوبی بیان داشت: هماکنون چاپخانههای خراسان جنوبی علاوه بر پاسخگویی به نیازهای چاپ و بستهبندی استان، سفارشهای چاپی زیادی از استانهای همجوار، بهخصوص سیستان وبلوچستان، کرمان، خراسان شمالی و… دارند. همچنین بسیاری از کارهای چاپی استان از طریق گمرک مشهد به کشور افغانستان صادر میشود و بالطبع علیرغم تلاشهای بسیار مبنی برعدم خروج سفارشها از استان؛ برخی از آنها به خارج استان ارسال میشود.
وی در پایان افزود: عملکرد چاپخانههای استان نشانگر همت بینظیر مدیران چاپخانهها و سعی و تلاش شبانهروزی تلاشگران این عرصه در سالهای اخیر است که با وجود همهی سختیها و مشکلات توانستند باصلابت حساسترین نقش خود را که همان توسعه فرهنگی و اجتماعی استان است را به نحو احسن به انجام برسانند؛ از جمله فعالیتهای صنعت چاپ استان خراسان جنوبی میتوان به چاپ تمامی نشریات (روزنامه و هفتهنامه ها و…) توسط چاپخانههای استان، جذب سفارشات از مناطق همجوار، دریافت سفارش از کشور افغانستان و صدور محصولات چاپی به این کشور، چاپ کتاب و سایر اقلام چاپی با کیفیت عالی و قابلقبول برای مشتریان اشاره کرد. تمامی این موارد با حمایت دولت مردمی و سیاستهای حمایتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی میتواند ترسیمکننده آینده بسیار درخشان و خوب برای صنعت چاپ استان خراسان جنوبی باشد.صنعت چاپ استان خراسان جنوبی