صبح امروز سه شنبه (۲۸ اسفندماه) نشست خبری چالشها و فرصت های پیش روی صنعت چاپ در سال ۱۴۰۴ با حضور بابک عابدین رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنعت چاپ، هومن محمدی نایب رئیس این اتحادیه، حمیدرضا طاهری آشتیانی رئیس هیئت مدیره شرکت تعاونی چاپخانه داران تهران در اتاق بازرگانی ایران برگزار شد.
گفتنی است که این جلسه با رویکرد بیان گزارشی از عملکرد اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنعت چاپ کشور و تقدیر از اصحاب رسانه این صنعت برگزار شد.
عملکرد اتحادیه در سال ۱۴۰۳
بابک عابدین رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنعت چاپ در ابتدای این نشست بیان کرد: در سالی که گذشت صنایع چاپ و بسته بندی کشور با مشکلات متعددی روبرو بود از ناترازی انرژی گرفعته تا مشکلات ارزی، هزینه های تحمیلی درباره عدم ثبات زنجیره تامین برای چاپخانه ها، عدم امکان ثبت سفارش ماشین آلات، مشکلات بازگشت ارز حاصل از صادرات برای صادرکنندگان صنعت چاپ.
وی افزود: درکل با اینکه سال سختی بود ولی با همت و تلاش دست اندرکاران و فعالان زحمتکش صنعت چاپ به پایان رسید و نگذاشتیم نیاز کشور به بسته بندی و تامین تقاضای بازار بسته بندی با مشکل مواجه شود و با همت عالی عزیزانمان در صنعت چاپ توانستیم از تمام گدارها به سلامت گذر کنیم.
عابدین تاکید کرد: ما در اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنعت چاپ با توجه به نیاز صنعت اقدام به برگزار چند دوره آموزشی کردیم.
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنعت چاپ در ادامه بیان عملکرد این اتحادیه گفت: در بحث مشکلات گمرکی در چند مورد در تغییر نرخ محاسبه قیمت های تمام شده کالا در مرز خروجی کشور همکاری هایی با وزارت صمت داشتیم و توانستیم با توجه به واقعیتها و مطالبه گری علمی و مذاکره تخصصی به نتایج طلوب دست یابیم.
وی ادامه داد: در بحث حمایت از تولید داخل توانستیم اتفاقات خوبی را رقم بزنیم و با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حکمرانی این موضوع شریک شده و در بحث واردات کالاهای چاپی و تقاضای ثبت سفارش واردات کالاهای چاپی که محتوای آن باید توسط وزارت ارشاد تایید می شد، در موارد بسیاری کارشناسی این موارد به اتحادیه محول شد و در صورتی که امکان چاپ و تولید کالاهایی در صنعت چاپ و بسته بندی کشور میسر بود از واردات بی رویه آنها جلوگیری به عمل آمد.
وی افزود: مشکلات واردات فیلم های آلومینیوم هفت میکرونی که برای تولیدات محصولات دارویی، لبنی و بهداشتی مورد مصرف دارد با همکاری دوستانمان در وزارت صمت، بازرسی کل کشور و اتاق بازرگانی رفع شد.
عابدین تاکید کرد: با توجه به اینکه ثبت سفارش ماشین آلات به دلیل مشکلات ارزی ممنوع اعلام شد، با رایزنی هایی که در شش ماه اول سال با اتاق بازرگانی داشتیم توانستیم مسیری را باز کنیم. البته هنوز هم مشکلات عدیده ای برای ثبت سفارش ماشین آلات مورد نیاز صنعت چاپ وجود دارد که امیدواریم سال آینده ایم مسئله نیز با همکاری و حمایت بخش دولتی حل شود.
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنعت چاپ درباره وضعیت کلی صنعت چاپ و بسته بندی در ایران و منطقه گفت: ما حدودا ۶۱ هزار تن به صورت رسمی و تقریبا ۹ هزار تن به صورت فروش مستقیم به خریداران خارجی در کشور صادرات حجمی داشته ایم که این آمار باتوجه به تحریم ها و شرایط دشوار اقتصادی که ایجاد شده نشاندهند این است که چاپخانه داران و فعالان این صنعت همواره سعی دارند که در تولید ناخالص ملی به کمک نظام، دولت و اقتصاد کشور بیایند. بی شک این رشد صادرات در بدترین شرایط خیلی مهم است.
خواسته های اهالی صنعت چاپ از دولت
وی تاکید کرد: ما می خواهیم دولت در واگذاری و تقسیم کارها و مواردی که بخش خصوصی توانایی انجام آن را دارد و می تواند تاثیرگذار باشد مسامحه نکند و به ما اطمینان داشته باشد و امکاناتی را فراهم کند که بخش خصوصی بتواند قسمتی از بار اقتصادی کشور را به هر نحوی تامین کند و در تصمیم گیری ها با بخش خصوصی تعامل بیشتری داشته باشد ما را به عنوان بازوهای مشاوره ای قبل از اتخاذ تصمیمات اشتباه برای اقتصاد و گردش امور مالی بنگاه های اقتصادی کشور قبول کند.
عابدین در ادامه بیان کرد: خواسته دیگر ما این است که دو وزارتخانه فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت صمت در برونسپاری برخی از فعالیت های حکمرانی و تخصصی به تشکل های بخش خصوصی صنعت چاپ تعلل نکنند. ما می توانیم در فرآیند چابک سازی و تسهیل امور اقتصادی بنگاه های خصوصی کمک حال دولت باشیم.
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنعت چاپ تاکید کرد: یقینا حرکت در مسیر توسعه کار آسانی نیست. در این مسیر در بکارگیری و بهره وری از اصناف، اتاق های بازرگانی و تشکل های صنفی ضعف هایی داشته ایم و نتوانسته ایم از پتانسیل عظیم صنعت چاپ و بسته بندی برای کمک به اقتصاد کشور و تولید ناخالص ملی بهره ببریم.
وی با اشاره به چشم انداز ۲۰ ساله اقتصادی بیان کرد: سال آینده این مدت ۲۰ ساله به پایان می رسد و متاسفانه به دلیل عدم به کار گیری بخش خصوصی نتوانستیم به نتیجه مطلوب دست یابیم.
عابدین با ذکر مثال هایی به اهمیت توجه به بنگاه های کوچک و متوسط گفت: در کشور چین ۴۳ درصد تولید ناخالص ملی، اشتغال و صادرات توسط بنگاه های کوچک و متوسط انجام می شود و این بدین معنی است که تقریبا ۵۰درصد اقتصاد کشور چین به بنگاه های کوچک و متوسط وابسته است؛ این رقم در کشور ایتالیا به عنوان یک کشور پیشرو ۹۰درصد اعلام شده است. طبق آمارها یک سوم اشتغال جهان توسط این بنگاه هاست و یک چهارم سرمایه گذاری در کل دنیا در این بنگاهها صورت می گیرد در صورتی که ایران با بی توجهی و با تصمیم گیری ها و تصمیم سازی هایی بدون استفاده از بخش خصوصی باعث ازبین رفتن آنها می شود.
بیشتر بخوانید: گزارش عملکرد اتحادیه چاپخانهداران در سال ۱۴۰۳
کمک به توسعه صادرات غیرنفتی
وی با انتقاد از عملکرد پنج سال اخیر اتحادیه چاپخانه داران تهران مبنی بر پرداختن به حواشی و بها دادن به مسائل غیرضروری گفت: توسعه صادرات غیرنفتی مستقیما وابسته به صنایع چاپ و بسته بندی است و ما در صنعت چاپ و بسته بندی کشور می توانیم بزرگ ترین نقش را در مسیر رقابت فروش محصولات برای تحقق اهداف ملی داشته باشیم. متاسفانه اتحادیه چاپخانه داران تهران به عنوان مرجع صنف چاپ کشور به این سمت پیش نرفته است.
وی افزود: و با ایجاد اختلافاتی بین وزارت ارشاد و صمت باعث عقب افتادگی ما در این مسیر شد. ما در این مدت نتوانستیم از حقوق صنفی مان مطالبه گری داشته باشیم و در مسیر توسعه و پیشرفت نیز کمکی به دولت نکرده ایم و نتوانستیم آنطور که باید و شاید در مباحث اقتصادی در بحث چاپ و بسته بندی برای رقابت با محصولات خارجی در توسعه صادرات غیرنفتی که همواره رهبر معظم انقلاب تاکید دارند؛ دلشان را شاد کنیم. باید این مسائل را قبول کرده و برای تغییر و نحولشان قدم برداریم.
عابدین با تاکید بر وجود اتحادیه های پر قدمت و ریشه دار صنعت چاپ گفت: چرا باید اتحادیه های تخصصی صنعت چاپ ازجمله اتحادیه صنف صحاف، اتحادیه چاپخانه داران و اتحادیه لیتوگراف را بدون درنظر گرفتن آسیب ها و مشکلات ادغام کنیم؛ با این کار تنها سرعت مطالبه گریمان را کاهش می دهیم. این ادغام به نفع اتحادیه های صنفی که تخصص شان متفاوت است، نیست.
وی تاکید کرد: ما در بخش خصوصی خودمان به خودمان پشت پا می اندازیم متاسفانه این موارد بازدارنده است و اگر می خواهیم در این مسیر دشوار اقتصادی کمکی به دولت کنیم نباید سد راه خودمان شویم. بی شک اگر صنعت چاپ و بسته بندی پویا باشد می تواند اقتصاد کشور را حمایت کرده و توسعه بدهد و در توسعه صادرات غیرنفتی، توسعه میزان کمی و کیفی محصولات داخلی بسیار موثر عمل کند. ما توانسته ایم در شرایط سخت سهم بازار صنعت چاپ از بازارهای جهانی را افزایش دهیم و از پتانسیل های خوبی در کشورمان بهره مند هستیم فقط باید به درستی به کار گرفته شوند.
نگاه ویژه دولت چاپ
عابدین تصریح کرد: ما می خواهیم به گوش دولتمران برسد که صنعت چاپ می تواند در توسعه و افزایش تولید ناخالص ملی کشور بسیار موثر باشد و باید برای پویایی آن تلاش کنند و بودجه های خاصی برای این صنعت درنظر بگیرند و رفع موانع کنند. اگر در پی توسعه و افزایش سهم صادرات از بازارهای جهانی هستند باید در سال جدید نگاه ویژه ای به صنعت چاپ و بسته بندی داشته باشند و ما نیز ناامید نخواهیم شد و همیشه به دولت، نظام و نظام اقتصادی کشور کمک خواهیم کرد.
وی تاکید کرد: در سال گذشته توافق نامه ها و تفاهم نامه های بسیار خوبی با تشکل های همگن در صنعت چاپ و بسته بندی همچون انجمن صنایع پلیمری کشور، شرکت تعاونی چاپخانه داران و انجمن تولیدکنندگان بنر منعقد کردیم. علاوه برآن با توجه به مسئولیت های اجتماعی ما در صنعت چاپ با کانون فرهنگی آموزشی قلم چی که همواره در امور خیریه پیش قدم است؛ تفاهم نامه ای را منعقد کردیم تا با معرفی اتحادیه امکاناتی را برای کمک های آموزشی در اختیار فرزندان ما در صنایع چاپ و بسته بندی قرار دهند.
تخصص گرایی لزوم تحول در ساختار اتحادیه
وی در پاسخ به سوال خبرنگاران مبنی بر حضورش در انتخابات اتحادیه چاپخانه داران و برنامه های خود برای این دوره بیان کرد: صنعت چاپ و بسته بندی تهران مرجعی برای صنعت چاپ کل کشور است و هر تصمیمی که در سطح تهران گرفته می شود بر کل اصناف فعال در این زمینه تاثیرگذار است؛ بنابراین جایگاه اتحادیه چاپخانه داران تهران بسیار مهم است و ما ۲۶ فروردین سال آینده انتخابات این اتحادیه را خواهیم داشت.
عابدین ادامه داد: ما در گروه ائتلاف برای فردای صنعت چاپ برای اولین بار سند راهبردی چهار ساله طراحی کرده ایم و متعقدیم که یک برنامه جامع و هدفمند می تواند یکسری چالش ها را به فرصت تبدیل کند و اهداف آن را به پنج بخش تقسیم کردیم. بخش سوم آن به برنامه های عملیاتی در اتحادیه پرداخته شده، بخش چهارم نظارت و ارزیابی خودمان است که به دو بخش نظارت مداوم بر اجرای برنامه ها و ارزیابی عملکرد اعضا و بهمبود مستمر است و بخش پنجم منابع و بودجه اختصاص دارد.
وی با بیان اینکه تخصص گرایی لزوم تحول در ساختار اتحادیه است، گفت: بنابراین در برنامه هایمان ایجاد چهار دفتر تخصصی چاپ، صحاف، تابلوسازان و صادرات را در اتحادیه خواهیم داشت. با برنامه ریزی صحیح می توانیم پیچ و خم راه را بهتر تشخیص داده و با سرعت بیشتر به نتیجه بهتر و مطلوب تر برسیم.
هدایت اولی تر از حمایت
حمیدرضا طاهری آشتیانی، رئیس هیئت مدیره تعاونی چاپخانه داران تهران نیز در این جلسه ضمن تبریک به مناسبت ماه مهمانی خدا و نوروز باستانی پیش رو و همچنین تشکر از اتحادیه صادرکنندگان صنعت چاپ برای همکاری های انجام شده و دعوت به حضورش در این نشست، گفت: همه کم و بیش با مشکلات این صنعت آشنا هستیم، بنده با توجه به عنوان این جلسه که دو کلیدواژه فرصت و چالش در آن به چشم می خورد، ما برای به دست آوردن فرصت ها و گریز از چالش ها، باید مشکلات را به دو بخش ستادی و کاری تبدیل کنیم؛ بخش کاری که بدنه صنف و صنعت با آن درگیرند و بخش ستادی که به تشکل های صنفی چون اتحادیه ها مربوط می شود. بنده به جرئت می گویم که اتحادیه صادرکنندگان از معدود مراکزی است که از امور این صنف و صنعت مطلع بوده و در این زمینه عملکرد فوق العاده و موثری داشته است.
وی در ادامه با اشاره به سخن رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنعت چاپ مبنی بر رفع دغدغه در خصوص واردات فویل آلومینیومی در سال گذشته توضیح داد: سال پیش مصوب شده بود که چون فویل آلومینیومی در کشور تولید نمی شود، واردکنندگان با یک تعرفه ۳۵ درصدی آن را واردکنند، این در حالی بود که فعالان این حوزه پیشتر از این با تعرفه پنج درصدی این مهم را به انجام می رساندند.
شایان ذکر است که این محصول در تولید بسته های تتراپک، ساشه های دارویی، قوطی های شیرخشک و بسیاری از تولیدات دیگر صنعت بسته بندی کشور به کار می رود و فکر کنید که عدم وجود آن می توانست چه مشکلاتی را متوجه بدنه تولیدی کشور کند.
وی ادامه داد: از طرفی چون این قانون از طرف وزارت صمت مصوب شده و باید برای سال ۱۴۰۳ پیاده سازی شده و در اصل درآمدی بود که نصیب دولت می شد، هیچ ارگان دیگری در این بحث ذی نفوذ نبود و این تنها اهتمام عالی اتحادیه صادرکنندگان چاپ بود که باعث اصلاح این مصوبه شد. نمونه این مسائل در گفتن ساده اما در عمل خطیر و مهم هستند و تخصص و تلاش شبانه روزی را می طلبند.
طاهری افزود: طبق آمار پایرا ما با تمام مشکلاتی که در حوزه اقتصادی داشتیم توانستیم سهم سه درصدی خود از این صنعت به پنج درصد افزایش دهیم که این به معنی برون رفت از چالش های و تهدیدها و تبدیل آن ها به فرصت است. روایت است که خلق بر باور و دین زعما و علما خود هستند و حال اگر ما در بخش ستادی کار که مربوط به اتحادیه ها می شود نگاه عالمانه داشته باشیم و در پی چاره سازی برآییم، می توانیم این صنف را با ظرفیت بالایی که از آن برخوردار است به سمت موفقیت سوق دهیم. ما تجربیات خوبی از همکاری های خود داریم که می توانیم آنها را تکرار کنیم.
وی افزود: ما باید بدانیم در کشوری زندگی می کنیم که از ظرفیت بالایی در تولید الفین برخوردار است و از طرفی به یک اقلیم جغرافیایی با ۴۵۰ میلیون مصرف کننده در کشورهای CIS که از این ظرفیت خالی هستند، متصل است که توجه به آن می تواند در افزایش نرخ صادرات غیرنفتی ما تاثیر بسزایی داشته باشد و استفاده از آن با امکانات صنعت چاپ و بسته بندی ما مقدور می شود و متاسفانه در مقابل آنچه امروز در خصوص این صنایع می شنویم خبر افول و سقوط است.
وی ادامه داد: ما باید به این ظرفیت های صادراتی توجه ویژه نشان دهیم؛ بنده می توانم بگویم که اگر در کسب و کار شخصی خود، در سالی که گذشت بحث صادرات وجود نداشت حتما من و همکارانم با تمام تلاش های خود باز هم ناچار به شکست می شدیم.
رئیس هیئت مدیره تعاونی چاپخانه داران ادامه داد: خواهش من از دوستان این است که ذهن صنف و صنعت را معطوف به مراکزی کنند که در آن بینش، خرد و آگاهی وجود دارد و خالی از غرض ورزی است. بنده با توجه به اینکه تمایلی به حضور در تشکل های صنفی نداشتم اما قبول مسئولیت کردم و از این ناحیه نیز به شدت آسیب دیدم و متاسفم که دوستان بسیار توانمندی در این صنف وجود دارند که انرژی هایشان هدر رفته و صرف حواشی می شود.
وی ادامه داد: با این حال ما در تعاونی کماکان تلاش خود را ادامه می دهیم و اکنون نیز توافق نامه هایی داریم که بنا به جایگاه و رسالت تعاونی در خصوص زنجیره تامین نقش خود را ایفا کرده و به همصنفیان در تامین مواد اولیه کار کمک کنیم و دستاوردهای بهتری را برای سال پیش رو داشته باشیم. ما کار خود را با تمام مصائب و شدائدی که امروز گریبانگیر تعاونی شده شروع کرده ایم و امیدوارم که با کمک دوستان به مشکلات فائق آمده و بتوانیم عملکرد خوبی از خود نشان دهیم.
وی افزود: ما در سالی که گذشت به لطف حضور همکارمان جناب ایمنی و همیاریهای اتحادیه تولید کنندگان و صادرکنندگان صنعت چاپ کشور، توانستیم در خصوص آموزش گامهای مثبتی برداریم و برای سال پیش رو نیز برنامههای مدونی از همین دست در نظر داریم که با توجه به همدلیهای انجام شده امید زیادی در به ثمر نشستن آنها دارم.
طاهری در پایان اصحاب رسانه حاضر را در سال پیش رو، به تلاش بیشتر در راستای آگاهیبخشی شفافسازی و تنویر افکار دعوت کرد و افزود: باور قلبی بنده این است که صنایع و صنوف ما بیش از حمایت نیازمند هدایت هستند؛ بیشتر دوستان و همصنفیان ما در پی کسب حمایت به سمت مراکز دولتی و تشکلها میروند، حال اینکه به نظر من هدایت اولیتر است، هزینه و خرجی هم ندارد و مطمئناً با وجود آن است که صنفی چون چاپ و بستهبندی نیازی به حمایتها نخواهد داشت.