دولت باید به صنعت چاپ بهعنوان یکی از صنایع مهم کشور کمک کند و تسهیلات ویژهای برای این بخش در نظر بگیرد؛ اما متأسفانه با عملکردهای اشتباه ضربههای شدیدی بر پیکرهی صنعت چاپ در استان کرمان و کل کشور زده شده است.
به گزارش چاپ و نشر آنلاین ، سید حسین مهدوی از چاپخانهداران بنام صنعت چاپ استان کرمان است. این چاپخانه از سال ۱۳۳۵ فعالیت خود را آغاز کرد. ۳ نسل از خانواده مهدوی در این چاپخانه کار کردهاند و با این صنعت عجین شدهاند. هر سه فرزند این چاپخانهدار باسابقه نیز در صنعت چاپ راه پدر را ادامه دادهاند. چاپ مهدوی به دستگاههای بهروز مجهز است، سه سال پیدرپی نیز بهعنوان چاپخانه ممتاز استان شناخته شده است. بسیاری از روزنامهها حتی از شهرهای مجاوری همچون سیستان و بلوچستان، زاهدان و بندرعباس کارهای چاپی خود را به این چاپخانه میسپارند.
وی درباره وضعیت صنعت چاپ استان کرمان به خبرنگار چاپ و نشر آنلاین گفت: صنعت چاپ در استان کرمان در وضعیت چندان مطلوبی به سر نمیبرد، استان کرمان شمالی ۲۸ چاپخانه داشت که در حال حاضر تعدادشان به ۱۷ چاپخانه کاهش پیداکرده است و این موضوع معلول شرایط سخت اجتماعی و اقتصادی کل کشور است.
وی یکی از مهمترین معضلات صنعت چاپ استان کرمان را مسئله مالیات بر ارزشافزودهای دانست که از سوی دولت برای چاپخانهداران مقررشده است و در ادامه بیان داشت: هیچ معیار درستی برای در نظر گرفتن مالیات بر ارزشافزوده از سوی دارایی مشخص نشده است؛ میتوانم بگویم به قولی برای محاسبهی مالیات بر ارزشافزوده کیلویی عمل میکنند.
مهدوی همچنین افزود: مسئله کاغذ نیز یکی دیگر از مشکلات چاپخانههای ما است؛ همانطور که میدانید با گران شدن ارز تمامی مواد اولیه این حوزه بهصورت سرسامآوری گران شدهاند. کاغذ بهعنوان یکی از مهمترین مواد مصرفی صنعت چاپ کشور نیز با افزایش قیمت شدیدی مواجه شد. دولت به همین منظور کاغذ با ارز دولتی به چاپخانهها اختصاص داد که متأسفانه استان کرمان از دریافت این سوبسید دولتی بازماند و با وجود تلاشهای بنده و دیگر دوستان در هیئتمدیره اتحادیه صنعت چاپ کرمان، نتوانستیم سهمیه کاغذی برای این استان بگیریم.
این عضو هیئتمدیره صنعت چاپ کرمان یکی دیگر از مهمترین معضلات صنعت چاپ این استان را عدم برنامهریزیهای صحیح دولتی دانست و بیان داشت: دولت باید به صنعت چاپ بهعنوان یکی از صنایع مهم کشور کمک کند و تسهیلات ویژهای برای این بخش در نظر بگیرد؛ اما متأسفانه با عملکردهای اشتباه ضربههای شدیدی بر پیکرهی صنعت چاپ در استان کرمان و کل کشور زده شده است. برای مثال یکسری وام برای اهالی صنعت چاپ در نظر گرفته شد که همان وامها باعث ورشکستگی و از بین رفتن چاپخانههای بسیاری در استان شد.
وامهایی زودبازده با سودهای بالا. یک چاپخانهدار وامی ۷۰۰ میلیونی دریافت کرده است اما پس از چند ماه مجبور است یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون باز پس دهد و با توجه به این شرایط سخت، مطمئناً قادر نخواهد بود به تعهدات خود عمل کند و درنتیجه مجبور به فروختن چاپخانه شده تا بتواند قرضهای حاصل از برنامهریزیهای ناصحیح دولتی را بپردازد.
مهدوی افزود: دولت با در نظر داشتن شرایط چاپخانهها اگر هم میخواهد کاری انجام دهد باید با برنامهریزی درستی همراه باشد یعنی حتی اگر در نظر دارد برای توسعه چاپخانهها به آنها وام بدهد باید این وامها بلندمدت و با تنفس باشند؛ نه آنکه باعث ورشکستگی و از بین رفتن شغل کارگران شود. از سوی دیگر معضل ما وجود مراکز تبلیغاتی است که این روزها مانند قارچ از همهجا سر درآوردهاند و باعث شدهاند تا همان میزان اندک کارهایی که برای چاپخانهها وجود دارد نیز به کمتر از نصف کاهش پیدا کند.
وی در همین رابطه ادامه داد: این مراکز تبلیغاتی هزینههای اداره یک چاپخانه را ندارند و درنتیجه قیمتها را پایینتر و باکیفیت نازلتری به چاپ میرسانند؛ بهاینترتیب کارها را بهنوعی از چاپخانهداران میربایند. مسئولان امر باید برای این مهم نیز فکری اساسی داشته باشند. این مؤسسات باید تحت پوشش اتحادیه چاپخانهداران قرار بگیرند و وزارت ارشاد باید به آن رسیدگی کند.
مدیر چاپخانه مهدوی بیان داشت: به نظر بنده اگر رسیدگی به کارهای صنعت چاپ به وزارت صنعت، معدن و تجارت سپرده شود، وضعیت حوزه چاپ بهمراتب بهتر خواهد شد، وزارت ارشاد در حوزه مجوزها همچنان به کار خود ادامه دهد و به نظارت مشغول باشد اما تولیگری صنعت چاپ به وزارت صمت واگذار شود.
مهدوی در پایان افزود: این صنعت نیاز به حمایتها و برنامهریزهای صحیح دولتی دارد. با توجه به نسل تحصیلکرده، جوان و فعالی که بهصورت علمی وارد این حوزه شدهاند بنده به آینده صنعت چاپ امیدوار هستم و باور دارم که با توکل و مقاومت میتوانیم از وضعیت رکودی که بر کشور حاکم شده است گذر کنیم.
بیشتر بخوانید:
بازدید از چاپ الماس کارتن خراسان
ورود دستگاههای اجرایی به صنعت چاپ استان کرمان
کمبود مواد اولیه و نابودی صنعت چاپ
واردات با ارز نیمایی و توقف تولید