کشور ما شرایط سخت، بحرانی و پیچیدهای را تجربه میکند و اگر با همین منوال پیش برویم آینده خوبی را نمیتوان برای صنعت چاپ کشورمان انتظار داشت.
مجید رضا اسماعیلزاده درباره اوضاعواحوال این روزهای صنعت چاپ استان تهران به خبرنگار چاپ و نشر آنلاین گفت: استان تهران از قدیمالایام بهعنوان پایتختی که صنایع مختلف در آن به بهترین نحوی رشد و نمو داشتهاند شناختهشده و در مورد صنعت چاپ نیز به همین ترتیب بوده است. این استان به دلیل صنایع تولیدی مختلفی که دارد توانسته نسبت به دیگر استانها در وضعیت بهتری قرار بگیرد؛ البته باید بگویم به علت مشکلات اقتصادی که به دلایل مختلف در کشور ما به وجود آمده است این صنعت با انواع و اقسام چالشهای روز دستوپنجه نرم میکند.
اسماعیلزاده در ادامه بیان داشت: ازجمله مشکلاتی که صنعت چاپ استان تهران را تهدید میکند چالش تهیه مواد اولیه همچون کاغذ، مرکب، زینک و… است. ما بهعنوان تولیدکننده باید از سرمایه در گردش مطلوبی برخوردار باشیم تا بتوانیم به کار ادامه دهیم اما مسئله تورم و همچنین کمبود مواد اولیه در بازار جلوی فعالیتهای تولیدکنندگان این صنعت را گرفته است. از سوی دیگر فرسودگی ماشینآلات چاپی یکی دیگر از معضلات صنعت چاپ استان تهران است.
به دلیل وجود تحریمها ما نهتنها قادر به وارد کردن دستگاههای بهروز نیستیم بلکه اگر یک قطعه از دستگاه نیز با مشکل برخورد کند باید هزینههای سرسامآوری را برای تعمیر آن صرف کنیم، بنابراین حرف از توسعه کار در چنین شرایطی کاملاً غیرمنطقی است.
این فعال حوزه چاپ اظهار داشت: چاپخانههایی مانند مجموعه ما که از صفر تا صد کار را در خود مجموعه انجام میدهند و خدمات ارزندهای را در اختیار مشتریان میگذارند همچنان سفارشهای کاری خود را دارند اما مجموعههای کوچکتر و یا حتی متوسط به دلیل نداشتن نقدینگی لازم قادر نیستند به حیات خود ادامه دهند و بسیاری از آنها در چند ماه اخیر از کار بازماندهاند؛ البته شرایط به وجود آمده و اجرای تحریمها باعث شده است تا کالاهای خارجی امکان ورود به کشور را نداشته باشند و به همین دلیل تولیدکنندگان داخلی توانستهاند فروش بهتری داشته باشند.
مدیر مجموعه کیان چاپ در ادامه بیان داشت: چاپخانههایی که در بخش بستهبندی کار میکنند وضعیتشان نسبت به چاپخانههایی که در قسمت تبلیغات و نشر فعالیت دارند بهتر است. کیان چاپ نیز در حوزه بستهبندی مقوای تاشو فعالیت دارد و تمامکارهای چاپی از صفر تا صد را در خود مجموعه انجام میدهد؛ دلیل ماندگاری کیان چاپ نیز فعالیت در حوزه بستهبندی و همچنین استقلال آن است.
حسینزاده در ادامه افزود: بسیاری از برندها مانند سونی، سامسونگ و الجی هر سال برای کار خود بروشور تبلیغاتی تهیه میکردند، این کالاها همیشه از فروش بالایی برخوردار بودند و به تبع آن نیز برای بخش تبلیغات و تهیه بروشور نیز بودجه نسبتاً بالایی را در نظر میگرفتند اما در حال حاضر به دلیل گرانی ارز و مشکلات اقتصادی مردم توان خرید خود را از دست دادهاند و در نتیجه این محصولات نیز فروش خوبی نداشتهاند تا بتوانند در بخش تبلیغات خود و تهیه بروشور سرمایهگذاری کنند؛ صنعت چاپ در حوزه تبلیغات و نشر بخش عمدهای از مشتریان خود را بهاینترتیب از دست داده است.
وی یکی دیگر از مشکلات اساسی مهم در بخش صنعت چاپ استان تهران را در تأمین نیازهای منابع انسانی دانست و اظهار کرد: این روزها هزینههای زندگی برای مردم با توجه به تورم افسارگسیخته موجود روزبهروز بالاتر میرود، ما بهعنوان کارفرما موظف هستیم کارکنان خود را بیمه کنیم، بخشی از هزینههای بیمه تأمین اجتماعی توسط خود کارکنان و بخش اعظم آن توسط کارفرما پرداخت میشود، حق بیمه برای سادهترین کارکنان مجموعه در حدود یکمیلیون تومان است. هزینههای جاری نیز علاوه بر حقوق و هزینههای بیمه در این شرایط سخت رکود اقتصادی فشار مضاعفی است برای مدیران فعال حوزه چاپ، از طرفی حقوق پرداختی به کارمندان نیز کفاف زندگی آنها را نمیدهد.
بیشتر بخوانید:
ناوگان صنعت چاپ کشور فرسوده است
صنعت چاپ نیازمند یک اتحادیه قوی
تعرفه جدید خدمات چاپی اعلام شد
اسماعیلزاده گفت: در شرایطی که دولت در تحریم به سر میبرد، نمیتواند نفت بفروشد و در تأمین بودجه و هزینههای خود نیز دچار ناتوانی شده است انتظار کمک و یا گرفتن تسهیلات دولتی توقع بیهودهای است، تنها کاری که دولت میتواند برای فعالان صنعت چاپ کشور و استان تهران انجام دهد این است که کالاها و مواد اولیه این حوزه را با قیمتهای مناسب و ثابت در اختیارشان قرار دهد تا انها بتوانند کار کنند، باید شرایطی فراهم کنند تا بازرگانان بتوانند این کالاها را با سهولت وارد کنند. در حال حاضر تهیه مواد اولیه برای ما غیرممکن شده است، برای مثال تهیه فویلهای طلاکوب این روزها بسیار سخت شده، مرکب از کیلویی ۲۵ هزار تومان به ۱۵۰ الی ۱۶۰ هزار تومان رسیده است، قیمتهای الکل و مواد مصرفی دیگر نیز با سرعت غیرقابلتصوری در حال افزایش است.
مدیر مجموعه کیان چاپ همچنین افزود: همانطور که عرض کردم مجموعه ما یک مجتمع چاپی کامل است و به همین دلیل توانسته است در این شرایط بحرانی به حیات خود ادامه دهد اما به هر روی قیمت مواد اولیه ۶ الی ۷ برابر افزایشیافته است و این در صورتی است که دستمزد خدمات به آن میزان افزایش پیدا نکرده است؛ برای مثال میزان خدمات چاپی که قبل از گرانی ارز ۳۰۰ هزار تومان بود با احتساب تورم و افزایش قیمت دلار در حال حاضر باید دو میلیون تومان باشد در صورتی که امکان افزایش قیمت برای اجرت چاپخانهها به این مقدار مسیر نیست؛ چراکه مشتری قادر به پرداخت این مابه التفاوت قیمتها نیست، شاید او بتواند ۶۰۰ یا ۷۰۰ هزار تومان پرداخت کند اما باز هم اگر حساب کنید میبینید که حتی این مقدار هم کفاف هزینههای مواد اولیه را نمیدهد چه رسد به سودی که درخور تأمین نیازهای یک چاپخانه باشد.
اسماعیلزاده درباره آینده پیش روی صنعت چاپ استان تهران بیان داشت: در حال حاضر کشور ما شرایط سخت، بحرانی و پیچیدهای را تجربه میکند و اگر با همین منوال پیش برویم آینده خوبی را نمیتوان برای صنعت چاپ کشورمان انتظار داشت؛ البته ما به شکل خوشبینانهای این وضعیت را موقتی فرض میکنیم و منتظر هستیم تا گشایشی در موقعیت بینالمللی ایران حاصل شود.
اگر ما بتوانیم با سایر کشورها مراودات مالی داشته باشیم و از همه مهمتر نرخ دلار و ریال به یک تعادل منطقی برسد میتوان به آیندهی این حوزه بسیار خوشبین بود؛ چراکه جوانان بااستعداد و سرمایههای خوبی به این بخش وارد شدهاند که اگر مشکلات و مسائلی که عرض کردم حل بشود، میتوانند رونق صنعت چاپ را به آن برگردانند و حتی مجموعههای باسابقه و قویتر نیز امکان رشد و توسعه بیشتری پیدا خواهند کرد. در همین رابطه نیز کیان چاپ تصمیم به توسعه داشت و حتی زمین بزرگی نیز در کرج تهیه کرده بود تا زمینههای کاری خود را گستردهتر کند اما به دلیل رکود اقتصادی و شرایط بیثباتی که شرح آن رفت، فعلاً دست نگهداشته و منتظر گشایش در وضعیت سیاسی و اقتصادی کشور است که این مهم نیز تنها با یاری و درایت مسئولان و مدیران کلان دولتی امکانپذیر خواهد بود.