دولت باید درزمینهی تولید مواد اولیه صنعت چاپ سرمایهگذاری انجام دهد چراکه بخش خصوصی بهتنهایی قادر نخواهد بود نیازهای اولیه خود را بهخصوص درزمینهی تهیه کاغذ تأمین کند.
مرتضی حاکی از چاپخانهداران جوان اما باتجربه صنعت چاپ استان تهران است. او معتقد است صنعت چاپ کشور نیاز به توجه همهجانبه از سوی دولت دارد. حاکی در گفتوگویی که در همین رابطه با خبرنگار چاپ و نشر آنلاین داشت بیان کرد: صنعت چاپ استانها را نمیتوان از یکدیگر جدا دانست، قطعاً رکود بیسابقهای که در حال حاضر بر کل کشور حاکم شده این بخش را نیز بینصیب نگذاشته است؛ همانطور که میدانید بخش عمدهای از مواد اولیه این حوزه وارداتی است؛ بنابراین وقتی قیمت ارز در چهارراه استامبول بالا میرود بهطور مستقیم بر قیمت کاغذ در ظهیرالدوله افزوده میشود.
مدیرعامل مجتمع چاپ و بستهبندی آراد در ادامه بیان داشت: همانطور که عرض کردم دولت باید درزمینهی تولید مواد اولیه صنعت چاپ سرمایهگذاری انجام دهد چراکه بخش خصوصی بهتنهایی قادر نخواهد بود نیازهای اولیه خود را بهخصوص درزمینهی تهیه کاغذ تأمین کند.
دولت در این مورد باید وارد عمل شود تا زیرساختهای لازم برای حیات این بخش تأمین شود. صنعت چاپ مانند صنایعی همچون پتروشیمی و فولاد جزو صنایع مادر بهحساب میآید، هر تولیدی در هرکدام از این بخشها صورت بگیرد در نهایت و دست آخر گذارش برای بستهبندی به این حوزه میافتد و یا حتی در بخش صادرات نیز برای جلوگیری از فله فروشی و ایجاد درآمد ارزشافزوده به صنعت چاپ نیاز اساسی وجود دارد؛ اما متأسفانه این بخش مهم و کارکردهایش از دید دولت پنهان مانده است.
بیشتر بخوانید:
تغییر زمان برگزاری نهمین نمایشگاه چاپ دیجیتال
صنعت چاپ در انتظار گشایش روابط بینالملل
نتایج غیر قابل جبران تحریم ها به صنعت چاپ
حاکی درباره وضعیت سفارشهای چاپ استان تهران بیان داشت: با توجه به وضعیت کنونی باید بگویم اکثر مجموعهها در استان تهران با ۵۰ درصد توان خود به فعالیت مشغول هستند. در حوزه چاپ و به دلیل وابستگی شدیدی که برای تهیه مواد اولیه به خارج از کشور وجود دارد، صادرات تولیدات این حوزه به کشورهای دیگر از سال ۹۷ به اینطرف بهشدت کمرنگ شده است. تولیدات داخلی که مستقل عمل میکنند میتوانند در بحبوحه گرانی ارز درزمینهی صادرات قوی عمل کنند اما این موضوع برای صنعت چاپ نتایج غیرقابل جبرانی به همراه آورده است.
این مدیر فعال در صنعت چاپ اظهار کرد: یکی دیگر از معضلات این صنعت ماشینهای قدیمی است که از زمان جنگ جهانی دوم به اینسو همچنان در حال کار کردن هستند، از طرفی این صنعت هنوز در کشور ما به شکل سنتی عمل میکند و کار چاپ را در حوزه انتشار یک کتاب نفیس میبینند درصورتیکه در حال حاضر رسالت این صنعت در تولید یک بستهبندی زیبا و نفیس است که بتواند کشور را در امر صادرات یاری کند؛ در همین رابطه نیز نیاز است تا دولت تسهیلات ویژهای برای بهروزرسانی ناوگان صنعت چاپ کشور در نظر بگیرد.
دولت باید بین تولیدکننده و غیر تولیدکننده در خصوص واردات مواد اولیه تمایز قائل شود؛ به این معنا که بین کسی که کار دلالی مواد اولیه را انجام میدهد و شخصی که تولیدکننده این صنعت است و با ۷۰ کارگر در این حوزه به فعالیت مشغول است تفاوت قائل شود؛ چراکه اگر تولیدکنندگان نتوانند مواد اولیه کار را فراهم کنند خط تولید از کار بازمیماند و بهتبع آن شاهد بیکاری قشر عظیمی از کارگرانی خواهیم بود که در این رسته مشغول هستند.
وی بیان داشت: کار چاپ یک فعالیت پرمسئولیت است و توجهی ویژه میطلبد، با یک اشتباه کوچک ممکن است ضررهای هنگفت و جبرانناپذیری به وجود بیاید اما در حال حاضر سود حاصل از این کار آنقدر نیست که استرسهای فعالان این حوزه را جبران کند.
در حدود ۱۰ سال پیش، از قیمت تولید یک محصول نهایی چاپ، ۵۰ درصد به تهیه مواد اولیه مربوط بود و ۵۰ درصد نیز برای خدمات، اجرت و هزینههای جاری که میتوان گفت یک تناسب معقول و منطقی دراینبین حکمفرما بود؛ اما در حال حاضر این تناسب بههمریخته است و ۹۰ الی ۹۵ درصد از قیمت نهایی کار چاپی صرف هزینههای مواد اولیه میشود. بهاینترتیب امید و انگیزه برای ادامه فعالیت برای تولیدکنندگان صنعت چاپ کشور باقی نخواهد ماند و به این منوال نمیتوان آینده روشنی را برای صنعت چاپ استان تهران و کشور پیشبینی کرد.