به گزارش چاپ و نشر به نقل از روزنامه اعتماد؛ سعید کلاری، مدیر چاپخانه ناب نقش از فعالان صنعت چاپ نوشت: مدت مدیدی است که اقتصاد در کشور ما حال و روز خوشی ندارد، کسب و کارها از رونق افتادهاند مخصوصا نفس تولیدی ها به عنوان یکی از موتورهای اصلی و محرکه اقتصاد به شماره افتاده.
دولت وضعیتی ایجاد کرده که حتی تحلیلگران اقتصادی و مالی نمی توانند، اتفاقات پیشرو را به صورت تقریبی با ضریب خطای بالا حدس زده بالطبع نمی توان دورنمای مشخصی برای وضعیت فعلی و پیش رو متصور بود.
وجود تحریمهای سنگین بلای منحوس کرونا و حضور مدیران و تصمیمگیران کار نابلد و غیرمتخصص در مناصبی تخصصی ۳ ضلع به وجود آمدن شرایط بسیار آشفته کشور است. تحریمها قطعا تاثیر زیادی بر روند حرکتی اقتصاد و معیشت افراد جامعه داشته اما بلاشک وجود دو ضلع دیگر ایجاد این وضع یعنی ویروس کرونا و بهطور خاص حضور گسترده مدیران کوتوله در مناصب بزرگ و اخذ تصمیمات خلقالساعه و غیرکارشناسی باعث پررنگتر شدن اثرات دو ضلع دیگر شده به نحوی که اگر تصمیمات عاجلی از سوی مسئولان ارشد دولتی در راستای اصلاح امور گرفته نشود چه بسا شاهد ورشکستگی کشور باشیم.
در شرایط کنونی شاهد هستیم، صنعتگران و تولیدکنندگان دو راه بیشتر پیش رو ندارند؛ یکی آنکه کسب و کاری که سال ها برای آن زحمت کشیده و خون دل ها خوردهاند، تعطیل کرده و شاید سرمایه حاصله را وارد بازار سفتهبازی و دلالی کنند که به دلیل نداشتن تجربه امکان خسران بسیار زیاد است یا اینکه کماکان ایستاده و لباس رزم اقتصادی بر تن کرده و به جنگ این هجمههای سهمگین رفته و برای حفظ موقعیت خود و کسب وکارشان تلاش مضاعفی داشته باشند.
افراد گروه دوم بسیار ارزشمند بوده چرا که علاوه بر اینکه پذیرفتهاند در این میدان سخت کماکان حضور داشته باشند، باعث روشن ماندن چراغ بخش تولید و حفظ کور سوی امید هستند. در روزهای اخیر شاهد بودیم به دلیل وجود بیماری های کهنه و مزمن اقتصادی، دولت در سلسله اقداماتی کذایی در بازارهای مختلف مالی از جمله دلار باعث افسارگسیختگی قیمت آن شده تا بلکه بتواند کسری بودجه و بدهی های سنگین خود را تسویه کند.
این مثال واضحی از مدیریت مدیران غیرمتخصص و کوتولهای است که به جای درمان و رفع مشکلات با مسکنها قصد کمتر کردن دردها را دارند اما غافل از اینکه این بیماری به این تحرکات جوابگو نبوده و نیاز به جراحی دارد. اثرات چنین اقداماتی ایجاد ایستایی در روند حرکتی بخشهای مختلف اقتصادی است چرا که با نوسانات شدید تنظیم با شرایط روز زمانبر بوده و ایجاد وقفه می کند.
صنعت چاپ به عنوان صنعت چهارم در جهان در ایران به دلیل وابستگی بالای ۹۰ درصد به خارج از کشور بیشترین تاثیر و لطمه را از این افزایش های ناگهانی میگیرد. در کنار ماشینآلات چاپ که تماما وارداتی بوده مرکب، کاغذ، زینک و تا حدود زیادی الکل ۴ متریال اساسی در صنعت چاپ هستند. وضعیت کاغذ و مقوا اصلا خوب نیست. با وجود اینکه کاغذهای با کیفیت مانند اندونزی و کره کمیاب یا نایاب شدهاند با این حال کاغذهای بیکیفیت چینی و هندی جایگزین آنها شده و با وجود قیمت گزاف، کیفیت تولیدات چاپی را تحت تاثیر قرار داده و به دستگاه های گرانقیمت چاپ آسیب زیادی وارد میکند.
این روزها شرایط در مورد مرکب و الکل هم مانند شرایط کاغذ و مقوا بوده فقط با این تفاوت که طی مدت کوتاهتری شاهد افزایش ناگهانی و سریع قیمتی حدود ۱۵۰ درصد بوده. کمترین تاثیری که چنین اتفاقاتی میتواند به همراه داشته باشد، ایجاد موج ورشکستگی و تعطیلی واحدهای چاپی است.
متاسفانه به دلیل سیاست گذاری های اشتباه در گذشته توسط مدیران وزارت ارشاد در جهت هدایت صحیح سرمایه بیش از یک دهه است که به دلیل عدم تعادل عرضه و تقاضا در این صنعت و عدم توازن سرمایهگذاری در بخشهای مختلف صنعت چاپ باعث شده بهرغم سرمایهگذاری های سنگین سوددهی متناسبی وجود نداشته باشد و وجود سود اندک از عوامل مهمی است که باعث می شود مدیران چاپخانه توانایی کمتری در مقابله با مشکلات روز، آسیبپذیری بیشتری داشته و توانایی کمتری برای مقابله با مشکلات و حفظ کسب و کار خود داشته باشند.
با این تفاسیر این روزها نفس های صنعت چاپ به شماره افتاده و باعث نگرانی زیاد فعالان این عرصه شده و بهزودی شاهد موج جدید تعطیلی چاپخانه ها خواهیم بود.
بیشتر بخوانید: ارتباط بسیار گسترده صنعت چاپ با هنر و فرهنگ