بخشی از تولیت صنعت چاپ بر اساس دستورات مسئولان به وزارت صنعت، معدن و تجارت سپرده شده است اما در این خصوص شفافسازیهای لازم صورت نگرفته و منجر به بینظمی و موازی کاریهای فراوانی شده است. پیگیری این مهم یکی از ضروریاتی که باید به آن رسیدگی شود.
رضا کریمی، کارشناس چاپ اداره ارشاد استان خراسان شمالی درباره وضعیت صنعت چاپ این استان به خبرنگار چاپ و نشر آنلاین گفت: صنعت چاپ در چند سال اخیر با فرازوفرودهای بسیار زیادی مواجه بوده است، با این همه توانسته راه خود را از میان کوهی از مشکلات پیدا کند. سال گذشته چند دستگاه چاپ جدید وارد استان خراسان شمالی شد که این موضوع نشاندهنده پویایی صنعت چاپ در این منطقه است.
وی در ادامه اظهار داشت: اداره ارشاد استان خراسان شمالی برای ارائه خدمات و حل مشکلات چاپخانهداران این استان اقدامات زیادی انجام داده است؛ ما در استانداری و با حضور دبیر بانکهای استان جلسات متعددی داشتیم و طبق مذاکرات انجام شده توافق شد تسهیلات بانکی بهصورت وام با بهره ۱۸ درصد برای تمام چاپخانهداران استان در نظر گرفته شود؛ در همین راستا نیز به هر چاپخانهدار یک میلیارد و چهارصد میلیون تومان وام تخصیص یافت. مدت زمان صدور مجوزهای تأسیس چاپخانه نیز طی این دوره کاهش پیدا کرده و به این زعم میتوان گفت که در حال حاضر کیفیت برای ما مهمتر از کمیت شده است.
کریمی همچنین درباره اقدامات انجام شده در اداره ارشاد استان خراسان شمالی افزود: صنعت چاپ در استان ما انجمنی دارد که رابط بین ما و چاپخانههای منطقه است، طی جلساتی که با اعضا و رئیس انجمن جناب حیدرقلی ابراهیمی داشتیم، قرار بر آن شد تا انجمن بهصورت رسمی به ثبت برسد؛ از دیگر برنامههای ما برگزاری جشنواره صنعت چاپ و تقدیر از بزرگان این حوزه بود که با رعایت پروتکلهای بهداشتی به انجام رسید.
کارشناس چاپ اداره ارشاد استان خراسان شمالی بیان داشت: بازرسیهایی نیز برای شناسنامهدار کردن چاپخانههای استان انجام گرفته است و طبق صحبتهایی که با استانداری انجامشده از این پس هیچ کار چاپی از استان خارج نخواهد شد مگر آنکه چاپخانههای منطقه توانایی به انجام رساندن سفارش چاپی را داخل استان نداشته باشند. پیگیر عملی شدن این تصمیمات هستیم تا شاهد هر چه بهتر کردن وضعیت صنعت چاپ استان خراسان شمالی باشیم.
کریمی در ادامه اظهار داشت: یکی از مهمترین دلایل خارج شدن سفارشهای چاپی از استان مجهز نبودن چاپخانهها است، همانطور که عرض کردم ما برای چاپخانهها وام در نظر گرفتهایم اما عده زیادی از چاپخانهداران به دلیل نرخ بالای بهره، از گرفتن وام منصرف شدهاند.
وی ادامه داد: وزارت ارشاد میتواند با در نظر گرفتن وامهایی با بهره کمتر مانند وامهایی با هفت یا چهار درصد سود این مشکل را بهراحتی حل کند و بار بزرگی را از دوش فعالان این صنعت بردارد. چنین وامهایی نیز باید به کسانی تعلق بگیرد که بیشترین سهم را در بخش اشتغالزایی عهدهدار هستند، طبعاً چاپخانههایی که کارمندان بیمهشده بیشتری دارند باید سهم بیشتری از اینگونه تسهیلات ببرند.
کارشناس چاپ اداره ارشاد استان خراسان شمالی بیان داشت: مشکلات چاپخانههای فعال در بخش دیجیتال این روزها چندین برابر شده است. سوبسید دولتی شامل پرداخت حق بیمه کارکنان این چاپخانهها میشد و این موضوع کمکی بود تا آنها بتوانند در شرایط بد اقتصادی به حیاتشان ادامه دهند اما چندی است این سوبسید که درواقع کمکی به حال فعالان این بخش بود حذف شده و تنها چاپخانههای افست را شامل میشود، چند تن از چاپخانهداران به نام چاپ دیجیتال با سالها سابقه متأسفانه به همین دلیل نتوانستند دوام بیاورند و مجبور به تعطیلی شدند.
بهجاست تا مسئولان امر بهخصوص در این روزهای بحرانی که تحریمها و بیماری کرونا اقتصاد کشور را تضعیف کرده است بازنگری بیشتری به قوانین داشته و از تکرار دوباره این قبیل مسائل جلوگیری کنند.
بیشتر بخوانید:
از فعالان صنعت چاپ و نشر استان خوزستان تجلیل شد
شفاف سازی درباره تولیت صنعت چاپ
کریمی در پایان با گلایه از نبود دستورالعملی مشخص و معین درباره تولیت صنعت چاپ اظهار داشت: چندی است بخشی از تولیت صنعت چاپ بر اساس دستورات مسئولان به وزارت صنعت، معدن و تجارت سپرده شده است اما در مورد تولیت صنعت چاپ شفافسازیهای لازم صورت نگرفته و منجر به بینظمی و موازی کاریهای فراوانی شده است.
برای مثال ما حداقل کار ممکن یعنی ایجاد زمینههای لازم برای پرداخت وام به صنعت چاپ استان خراسان شمالی را فراهم کردیم؛ وزارت صمت بیشتر از آنکه نقش کارکردی داشته باشد بهصورت فیزیکی حضور دارد در صورتی که این وزارتخانه به دلیل قوانین و مقررات مربوط به حوزهاش قادر است وامهای بسیار خوبی با بهرههای اندک و تسهیلات از این دست را برای اعضای خود فراهم کند؛ این در حالی است که در این مدت هیچ همکاری و حمایتی در این مورد از وزارت صمت برای فعالان صنعت چاپ صورت نگرفته است.تولیت صنعت چاپ باید مشخص شود.