دولت باید وارد عمل شود و این مهم را نهتنها در شعار بلکه باید در عمل نیز پیاده کنند. مقام معظم رهبری از جهش تولید صحبت میکنند و خبرگزاریها نیز این مطلب را تیتر میکنند اما تا زمانی که شرایط برای تولید فراهم نشده است و برای تولیدکنندگان صنعت چاپ هیچ تسهیلات و امکاناتی قائل نشدهاند این فرمایش مقام معظم رهبری اجرایی نخواهد شد.
دکتر سید عبدالعظیم موسوی دانشآموخته مدیریت بازرگانی و مدیرعامل چاپ و بستهبندی ولایت است که از سال ۱۳۷۹ فعالیت خود را شروع کرده و در حال حاضر با دو سالن بزرگ و ۴۰ پرسنل به کار خود ادامه میدهد. این مجموعه تمامی کارهای چاپ، پیش از چاپ و پس از چاپ را به تمامی و در خود مجموعه به انجام میرساند.
موسوی درباره صنعت چاپ استان قزوین بیان داشت: به نظر بنده ما در حال حاضر امکانات و سرمایهگذاریهای لازم را در این حوزه نداریم. برای مثال ما هنوز یووی موضعی و یا جعبهچسبانی کارتن و لمینت به شکل اتوماتیک در این استان نداریم. شاید یکی دو شرکت این تجهیزات را داشته باشند که آنها هم دفتر مرکزیشان در تهران واقع است و بهنوعی شرکتهای ملی محسوب میشوند.
وی در ادامه افزود: یکی از مشکلات اساسی تولید کنندگان صنعت چاپ گرانی مواد اولیه است. در حال حاضر قیمت کاغذ و کارتن به شکل سرسامآوری افزایش پیداکرده است درنتیجه کارخانهای که قبل از این برای بستهبندیهای خودش کارتن تهیه میکرد ترجیح میدهد تا کارهایش را در نایلون بستهبندی کند و هزینههای تولید را کاهش دهد پس همانطور که عرض کردم مسائل مالی این روزها و گرانی مواد اولیه بهصورت مستقیم تأثیرات منفی بر همه ابعاد تولید میگذارد.
درمجموع شرکتهایی که با کارخانههای مواد غذایی کار میکردند بعد از کرونا دچار مشکلاتی زیادی شدند چراکه همه آنها فروششان به نصف کاهش پیدا کرده است.
این فعال حوزه چاپ همچنین بیان داشت: کار تولیدی بهخصوص در حوزه چاپ در این دوره توجیه اقتصادی ندارد. کسانی که صاحب سرمایه هستند ترجیح میدهد تا پول خود را در زمینههایی همچون خرید سکه، طلا، دلار و یا بازار بورس هزینه کنند تا ارزش پولشان حفظ شود.
شما شخصی را در نظر بگیرید که میخواهد در حوزه چاپ کار کند و فرض کنید توانسته وام ۱۸ درصدی نیز بگیرد این پول درنهایت و با توجه به بهرهای که باید پرداخت کند تنها دو درصد سود برایش به ارمغان میآورد.
وی در ادامه گفت: برای مثال با یک شرکت دارویی کار میکنید و قراردادی با آنها بستهاید. قراردادی که ما با شرکتها میبندیم معمولاً ۶ ماهه است، یعنی پول کار را شش ماه بعد به ما پرداخت میکنند. حالا شما تصور کنید که برای تهیه مواد اولیه بنده مقوا را کیلوئی ۱۳ هزار تومان خریداری کردهام و تازه بعد از شش ماه نیز اجرت کار را گرفتهام، برای تهیه مواد اولیه کار بعدی ۱۳ هزار تومان دیگر هم باید روی همان مبلغ قبلی بگذارم که بتوانم هزینههای تولید بعدی را پرداخت کنم تا مشتریام را حفظ کنم.
با این تفاسیر مشاهده میکنید که این کار سود چندانی برای ما ندارد. یکی از دلایلی که ما به کار ادامه میدهیم و مجموعه را تعطیل نمیکنیم تنها کارگرانی هستند که از این طریق ارتزاق میکنند، به همین دلیل ترجیح میدهیم که همچنان و بهصورت کجدار و مریز به کار خود ادامه دهیم.
موسوی بیان داشت: دولت باید در این زمینه وارد عمل شود و این مهم را نهتنها در شعار بلکه باید در عمل نیز پیاده کنند. مقام معظم رهبری از جهش تولید صحبت میکنند و خبرگزاریها نیز این مطلب را تیتر میکنند اما تا زمانی که شرایط برای تولید فراهم نشده است و برای تولید کنندگان صنعت چاپ هیچ تسهیلات و امکاناتی قائل نشدهاند این فرمایش مقام معظم رهبری اجرایی نخواهد شد.
متأسفانه در این رسته کارهای اجرایی درخور انجام نشده است. اکنون با وام چهار درصد چندساله میشود کاری کرد، یعنی وامهای کوتاهمدت با سودهای کم مناسب حال امروز چاپ هستند اما وامهای با سودهای بالا و با مدت زمان کم نه تنها کمکی به صاحبان این صنعت نمیکند بلکه بر مشکلات آنها نیز میافزاید.
وی درباره آینده صنعت چاپ استان قزوین بیان کرد: اگر برای آینده سرمایهگذاریهای لازم انجام شود میتوان به آتیه این صنعت امیدوار شد چراکه کارخانههای زیادی در این استان وجود دارند که نیازمند صنعت چاپ و بستهبندی هستند اما بحث اینجاست که ما در کنار تجهیزات بهروز نیاز به سرمایهگذاری و دانش نوین نیز داریم. یکی از بزرگترین مشکلات استان قزوین این است که آموزش و کارکنان حرفهای لازم را برای رشد و ارتقا در اختیار ندارد؛ یعنی اگر یک ماشین بهروز و خوب نیز تهیه کنیم اگر این ماشین نیاز به تعمیر پیدا کند تعمیرکار باید از تهران بیاید و این مسائل و مشکلاتی است که با آن درگیر هستیم.
بیشتر بخوانید:
رتبه بندی چاپخانه ها بر اساس کیفیت