رئیس اتحادیه چاپخانهداران استان اصفهان معتقد است؛ صنعت چاپ اصفهان به خصوص در این روزها که بیماری کرونا به کشور هجوم آورده است حال مساعدی ندارد
محمدعلی انصاریپور، رئیس اتحادیه چاپخانهداران استان اصفهان و نایب رئیس اتاق اصناف اصفهان درباره وضعیت چاپ این استان به خبرنگار چاپ و نشر آنلاین گفت: صنعت چاپ استان اصفهان به خصوص در این روزها که بیماری کرونا به کشور هجوم آورده است حال مساعدی ندارد؛ هرچند باید اضافه کنم قبل از این بیماری نیز وضعیت چاپ کشور و استان اصفهان رو به افول بود؛ شاید یکی از دلایلی که صنعت چاپ را بهطورکلی به چنین وضعیتی کشانده است نبود یک متولی توانمند در این عرصه است که اقدامات لازم بهمنظور بهبود وضعیت چاپ کشور را به انجام رساند.
صنعت چاپ کشور در رکود کامل
انصاریپور در ادامه بیان داشت: بیشترین مشکلی که ما با آن مواجه هستیم در زمینه تأمین مواد اولیه است؛ کارخانههایی که بتوانند نیازهای اولیه صنعت چاپ را تأمین کنند در کشور ما وجود ندارد. یکی از مواد اولیه مورد نیاز در این حوزه کاغذ است، ما کشوری نیستیم که بتوانیم در زمینهی تولید کاغذ مورد نیاز کشورمان تولیدات کافی را داشته باشیم و خودکفایی در حوزه تولید کاغذ یک مقوله غیر ممکن است.
وی افزود: اگر همهی تولیدکنندگان مواد اولیه کاغذ و مقوا در کشور با نهایت تلاش و قدرتشان کار کنند شاید بتوانند ۳۰ درصد از نیاز صنعت چاپ کشور را تأمین کنند و ما برای تأمین ۷۰ درصد باقیمانده در این بخش باز هم نیازمند واردات هستیم.
رئیس اتحادیه صنعت چاپ استان اصفهان افزود: وابستگی شدید به واردات مواد اولیه در صنعت چاپ که جزو صنایع مادر به حساب میآید، کمبود بسیار بزرگی است و اگر در این مورد کاری صورت نگیرد و این حوزه به رکود کامل کشانده شود خیلی از صنایع وابسته به آن با خطر تعطیلی کامل روبرو خواهند شد.
وی تاکید کرد: باید دانست بدون به حرکت درآمدن چرخ صنعت چاپ کشور هیچ صنعتی نمیتواند محصول خود را به بازار عرضه کند. این موضوع در مورد مرکب و زینک نیز صدق میکند؛ کارخانجات ما پاسخگوی نیاز صنایع چاپ و بستهبندی کشور نیستند. در حال حاضر ۷۰ درصد از ناوگان چاپی ما به دلیل مشکلات اقتصادی در رکود کامل به سر میبرند.
عدم تخصیص تسهیلات دولتی
انصاری پور یکی دیگر از مشکلات اساسی صنعت چاپ استان اصفهان را نداشتن تسهیلات دولتی عنوان کرد و افزود: همانطور که اشاره کردم یکی از مشکلات مهم ما تأمین مواد اولیه است که دولت در این باره کوچکترین تسهیلاتی برای صنعت چاپ در نظر نگرفته است.
وی افزود: در یک دوره زمانی دولت تسهیلاتی ارزی و دلاری برای برخی صنایع بزرگ در نظر گرفت که متأسفانه صنعت چاپ به دلیل دیدگاه وزرات ارشاد اسلامی بهعنوان متولیاش نتوانست از هیچکدام از آنها بهرهمند شود؛ وزرات ارشاد و فرهنگ اسلامی در بحث حمایت از حوزه چاپ تنها بحث نشر کتاب را مد نظر خود قرار داده است؛ در صورتی که اگر بخواهیم سرانه چاپ کشور را بررسی کنیم، سهم کتاب تنها ۱۰ درصد است و ۹۰ درصد باقی مانده به دیگر محصولات حوزه چاپی تعلق میگیرد که این موراد همواره از نقطه نظر مسئولان و تصمیمگیران دور مانده است.
وی در ادامه بیان داشت: متأسفانه باید اذعان کرد بستههای حمایتی دولت به جز در مواردی خاص، همگی به رانت تبدیل شد، کاغذ تنها به ناشران تحویل داده شد در صورتی که کار را چاپخانهدار انجام میداد و در نهایت نیز شمارگان چند هزارتایی روی جلد میخورد که معلوم نبود تا چه میزان صحت دارد.
رئیس اتحادیه چاپخانهداران اصفهان تصریح کرد: برای حل کردن مشکلات صنعت چاپ باید دیدگاه تصمیمگیرندگان، مسئولان و قانونگذاران تغییر پیدا کند تا بتوانیم شاهد اصلاحات مؤثری باشیم. نظارت بر کار چاپ با تولیت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کار درستی است اما بعد صنعتی این حوزه توسط وزارت ارشاد نادیده گرفته شده که نیازمند بازبینی مجدد است.
وی تاکید کرد: ما در زمینهی واردات مواد اولیه و بهروز کردن ماشینآلات صنعتی، متولی حمایتگری نداریم. در خصوص گرفتن بستههای تسهیلاتی نیز همانطور که گفته شد، صنعت چاپ را با همه کاراییهایی که دارد جزو صنایع به حساب نیاوردند و همین مسئله باعث شد تا یکسری چاپخانهها با قدمتهای ۳۰-۴۰ ساله امروز مجبور به تعطیل کردن مجموعههای خود شوند. این موضوع نتیجهی نداشتن متولی است که بتواند به صورت همه جانبه از این صنعت حمایت کند.
انصاریپور درباره اتحادیه صنعت چاپ استان اصفهان بیان داشت: اتحادیه اصفهان با سابقهای نزدیک به ۴۰ سال مشغول به فعالیت است؛ فعالیتهای ما قبل از انقلاب در قالب سندیکای چاپ انجام میشد و بعد از آن تبدیل به شورای اسلامی شد. در حال حاضر چاپ، لیتوگرافی، سیلک اسکرین و مصنوعات مقوایی تحت پوشش اتحادیه هستند؛ هماکنون نیز چیزی حدود ۷۰۰ عضو داریم. اخیراً رسته شغلی مقوایی به اتحادیه ما اضافه شده است و قطعاً با شناسایی مجموعههای جدید بر آمار اعضا اضافه خواهد شد.
وی درباره اقدامات انجام شده توسط اتحادیه چاپخانه داران اصفهان بیان داشت: اتحادیه درخصوص مسائل حقوقی و حلوفصل مشکلات مالیاتی جلسات فراوانی با مسئولان داشته و رایزنیهایی در بحث مالیات بر ارزشافزوده و مالیات بر عملکرد در حوزه صنعت چاپ استان اصفهان انجام داد.
دسته بندی صنعت چاپ استان اصفهان
انصاریپور اظهار کرد: صنعت چاپ استان اصفهان را میتوان به سه دسته تقسیمبندی کرد. چاپخانه های بزرگی که نگاهشان فرا مرزی بوده است و به فکر فعالیت در بازارها جهانی هستند؛ چاپخانه هایی که جزو صنایع بهحساب میآیند اما نگاهشان محدودتر است و در داخل کشور به فعالیت میپردازند و نوع سوم نیز چاپخانههای جزء هستند که با وجود کوچک بودنشان کارهای مربوط به داخل استان و شهرهای مجاور آن را پوشش میدهند. در حال حاضر شرایط اقتصادی مناسب نیست و بهطورکلی کارها در رکود به سر میبرند؛ اما در شرایط عادی استان اصفهان تمامی کارهای مربوط به مراحل چاپی را در خود استان انجام میدهد و نیازی به برونسپاری سفارشها ندارد.
وی درباره وضعیت آینده صنعت چاپ استان اصفهان بیان داشت: صنعت چاپ از صنایع دیگر جدا نیست و تکنولوژی اثرات خود را بهطور کامل بر آن گذاشته است. یکسری سفارشات فوری است و باید در اولین فرصت به دست مشتری برسد؛ سیستمهای دیجیتالی که به تازگی به بازار آمدهاند میتوانند پاسخگوی این نیاز ما باشند. کسانی که میخواهند در حوزه چاپ باقی بمانند باید خود را با توجه به تکنولوژیهای روز هماهنگ کنند که با توجه به مشکلات اقتصادی و وضعیت ارزی و دلاری کشور این امر در حال حاضر غیرممکن است که این موضوع میتواند برای آینده چاپ خطرناک باشد.
بیشتر بخوانید: سرمایه گذاری در صنعت چاپ اصفهان با دیدی فرا ملی