مدیرعامل سلطان چاپ معتقد است؛ بسیاری از چاپخانههای استان تهران از سال پیش تابهحال مجموعههای خود را تعطیل کردهاند. این حوزه نیاز به حمایتها و پشتوانههای دولتی دارد. صنعت چاپ در همهی کشورهای دنیا بعد از نفت و فولاد جزو مهمترین صنایع شناخته میشود اما متأسفانه در ایران از آن غافل شدهاند.
سعید بهنامجو درباره وضعیت کنونی صنعت چاپ این استان به خبرنگار چاپ و نشر آنلاین گفت: صنعت چاپ استان تهران روزبهروز در حال کوچکتر شدن است و یکی از دلایل این موضوع نیز گران شدن بیشازحد مواد اولیهای است که صنعت چاپ بهخصوص در بخش بستهبندی برای تولیدات خود به آن نیازمند است.
در حال حاضر گاه قیمت بستهبندی تمامشده از خود کالای مصرفی گرانتر تمام میشود؛ در همین رابطه قیمت شیر را در نظر بگیرد که از قیمت ۱۵۰۰ تومان بهتدریج به ۶ هزار تومان افزایش پیدا کرد و این افزایش ناگهانی قیمت به دلیل گرانتر تمام شدن بستهبندی شیر بود نه به دلیل بالا رفتن قیمت خود محصول.
مدیرعامل سلطان چاپ در ادامه بیان داشت: یکی از راههای حضور در بازارهای جهانی برای کالاهای صادراتی داشتن بستهبندی مناسب است؛ به همین دلیل صنعت بستهبندی همواره بهعنوان صنعتی سازنده و درآمدزا شناختهشده است که بر ارزشافزوده هر کالای مصرفی میافزاید اما متأسفانه با توجه به شرایط پیشآمده و هزینههای بسیار بالای کار در صنعت بستهبندی صاحبان کالا ترجیح میدهند به فلهفروشی روی بیاورند و بهاینترتیب شانس حضور در بازارهای جهانی را از دست میدهند.
بهنامجو همچنین در خصوص وضعیت سفارشهای استان تهران گفت: سفارشهای چاپی استان تهران هرروز ریزتر و ریزتر میشوند، اکنون تیراژ سفارشها از ۱۰ هزار و ۵ هزار تن به ۵۰۰ کیلو کاهش پیدا کرده است. باید توجه داشت که وقتی سفارشها از یکجایی به بعد کاهش پیدا میکنند برای چاپخانهدار صرف نمیکند حتی ماشین چاپش را روشن کند. در حال حاضر سفارشها کاهش پیدا کرده است و چاپخانهداران نیز چون بهصرفهشان نیست این سفارشها را رد میکنند.
وی در همین رابطه ادامه داد: بیشتر چاپخانههای استان تهران چیزی در حدود ۳۵ درصد از مشتریان خود را از دست دادهاند و این در صورتی است که بهصورت معقول باید هرساله هشت درصد بر میزان مشتریان یک کسب و کار افزوده شود.
همانطور که عرض کردم هزینههای کار بستهبندی بهشدت بالا رفته است و بخشی از این مطلب نیز مربوط به شرکتهای تولید فیلم است که دولت هیچ کنترلی بر کارشان ندارد. در ابتدای امسال ما opp و bopp را ۱۳ میلیون تومان خریداری میکردیم اما در حال حاضر باید همان جنس را به قیمت ۴۸ میلیون تومان تهیه کنیم. وقتی قیمتها به این صورت بالا میرود بخش زیادی از این ضرر و زیانها را مردم باید پرداخت کنند.
بیشتر بخوانید:
وزارت ارشاد کارها را به اتحادیه چاپخانهداران تهران بسپارد
مدیرعامل مجموعه نقش الماس: اتحاد مهمترین عامل رشد صنعت چاپ استان تهران
ناوگان صنعت چاپ استان تهران نیازمند نوسازی
صنعت چاپ استان تهران جا مانده
مدیر عامل سلطان چاپ درباره وضعیت ماشینآلات صنعت چاپ استان تهران نیز اظهار داشت: در تهران ماشینآلات خوب و مجهزی داریم اما مسئله اساسی اینجاست که صنعت چاپ جهانی بهسرعت در حال پیشرفت است، ماشینی که ۱۰ سال پیش خریداری شده است قادر نیست تا جوابگوی نیازهای امروز باشد. در این حوزه تکنولوژی هر پنج سال بهقدر ۲۰ سال جلو میرود.
وی افزود: یکی از مشکلات ما هزینههای تعمیر دستگاههاست که هزینهی آن با توجه به تحریمها به طرز غیرقابلباوری افزایشیافته است. یکی از ماشینهای چاپی مجموعهی ما به دلیل خرابی یک قطعه که در حال حاضر ۱۴۵ میلیون تومان قیمت دارد و در بازار هم پیدا نمیشود، ماهها است از کار بازمانده است. ماشینآلات فرسوده شدهاند و قطعات نایاب. سرچشمه اصلی مشکلات نیز کمبود ارز و نبود ثبات بازار است و دراینبین نیز این صنعت چاپ استان تهران است که نابود میشود.
بهنام جو در ادامه به نبود تکنولوژی ساخت فیلمهای جدید در صنعت چاپ ایران اشاره کرد و افزود: در کشورهای جهان ۳۰۰ نوع فیلم تولید میشود و این در حالی است که در ایران این میزان حتی به ۱۰ نوع هم نمیرسد. هر محصول چاپی یک نوع فیلم لازم دارد، سرمایهگذاریهای لازم در این بخش انجام نمیشود و این کاستیها با توجه به گرانی و کمبود ارز بهخصوص در بخش بستهبندی مواد غذای بهشدت خود را نشان میدهند.
این فعال اقتصادی حوزه چاپ بیان داشت: بسیاری از چاپخانههای استان تهران از سال پیش تابهحال مجموعههای خود را تعطیل کردهاند. این حوزه نیاز به حمایتها و پشتوانههای دولتی دارد. صنعت چاپ در همهی کشورهای دنیا بعد از نفت و فولاد جزو مهمترین صنایع شناخته میشود اما متأسفانه در ایران از آن غافل شدهاند. ما به کشورهای همسایه بهخصوص عراق صادرات داشتیم اما به دلیل هزینههای حملونقل، بسته شدن مرزها و نبود همکاریهای لازم کمکم بازار این کشور را از دست دادیم.
عراق در حال حاضر تمایل دارد تا با ترکیه همکاری کند که مرزهای آرامتری دارد و دولتش نیز همکاریهای لازم را با تجار انجام میدهد.
تولیدات صنایع چاپی بهترین و پرسودترین گزینه برای صادرات هستند، ما میتوانیم از کشورهای اروپایی نیز سفارش کار داشته باشیم؛ اما بهشرط آنکه دولت به این صنعت التفات داشته باشد، شرایط تولید را فراهم کند و جلوی سنگاندازیها را بگیرد.