نماینده تشکلهای صنعت چاپ روز پنج شنبه (۵اسفند) با محمد مهدی اسماعیلی وزیر ارشاد دیدار کرد. وی در این دیدار به بیان مشکلات و دغدغه های فعالان صنعت چاپ، معضلات و راهکارهای مورد نظر پرداخت.
تاکید نماینده تشکلهای صنعت چاپ برای حل مشکلات کاغذ
به گزارش چاپ و نشر آنلاین به نقل از ایبنا غلامرضا شجاع، نماینده تشکلهای صنعت چاپ و مصرف کنندگان کاغذ استان های کشور با اشاره به دیدار خود با محمد مهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: در این نشست درباره موضوعات مختلف مربوط به حوزه صنعت چاپ، مشکلات، معضلات و راهکارهای مورد نظر توضیحاتی دادم. نخستین بحث این بود که با توجه به اینکه ماشین آلات و سرمایهگذاری در صنعت چاپ و بسته بندی خیلی گران است و سرمایه زیادی نیاز دارد، در اختیار گذاشتن تسهیلات کم بهره برای سرمایهگذاری جدید و ایجاد مجتمع های بزرگ چاپ و بستهبندی ضروری است.
شجاع با بیان اینکه نتیجه این کار قطع واردات و کمک به صادرات غیرنفتی است، افزود: در این دیدار بر لزوم جایگزینی ماشین آلات نو به جای ماشینآلات قدیمی تاکید شد و اظهار کردم که این دستگاه ها با طول عمری نزدیک به دو تا چهار دهه، هزینه های زیادی برای واحدهای چاپی بهوجود میآورد.
نماینده تشکلهای صنعت چاپ تاکید کرد: مساله دیگری که درباره آن صحبت شد، مواد اولیه اساسی بود؛ چون بیشتر این مواد وارداتی هستند یا در کشور اصلاً تولید نمی شوند و از نظر کیفیت و کمیت جوابگوی نیاز واحدهای چاپی در همه حوزه های پیش از چاپ، چاپ و پس از چاپ نیستند.
شجاع با بیان اینکه در این دیدار توضیح داده شد که در زمینه کمبود و خصوصاً عدم ثبات قیمت و گرانی مواد اولیه همچنین غیررقابتی کردن محصولات فرهنگی چاپی برای صادرات با مشکلات عدیده ای مواجه هستیم، گفت: در ادامه نیز به مباحثی چون حوزه مالیاتی و کوتاهی وزارت اقتصاد و دارایی در شناسایی صاحبان کارت های بازرگانی صحبت شد، زیرا برخی از این کارت های بازرگانی متعلق به افراد ناشناخته و تعدادی واردکننده سودجو است.
نماینده تشکلهای صنعت چاپ با طرح این موضوع که چنین افرادی با اینکه مواد اولیه را وارد میکنند، فاکتور رسمی به واحد چاپی ارائه نمی کنند، گفت: با این وجود، سازمان امور مالیاتی به جای شناسایی و برخورد با خاطیان و کسانی که فرار مالیاتی دارند، واحدهای چاپ و بسته بندی را تحت فشار قرار می دهد.
شجاع در ادامه به طرح بحث افزایش غیرمنطقی حقوق کارگران به وزیر ارشاد اشاره کرد و یادآور شد: افزایش غیرمنطقی حقوق کارگران در کارگاه های کوچک و متوسط موجب شده است تا کارفرماهایی که توان افزایش حقوق ندارند مجبور به کاهش نیروی کار شوند تا در برابر خطر تعطیلی و نیمه تعطیلی، بتوانند واحد چاپی خود را فعال نگه دارند.
نماینده تشکلهای صنعت چاپ با بیان اینکه وزیر ارشاد پشتیبانی خود را از حوزه صنعت چاپ اعلام کرد، گفت: به گفته وزیر ارشاد، باید برای حل این مشکلات در حد توان وزارتخانه ورود کرد و با پیگیری و کسب امتیازات برای این صنعت، امتیازهایی که دیگر صنایع دارند برای اهالی صنعت چاپ هم فراهم شود.
نماینده تشکلهای صنعت چاپ تاکید کرد: وزیر ارشاد همچنین در ادامه یادآور شد که فعالان چاپ و بسته بندی که حامل شعار فرهنگیاند و در چارچوپ قوانین ارشاد فعالیت میکنند، باید مشمول این امتیاز شوند و هرگونه حمایت از این حوزه فرهنگی، صنعتی و هنری خواهد شد؛ زیرا نقش و اهمیت صنعت چاپ در زندگی مردم از لحاظ فرهنگی، دارویی، غذایی و بهداشتی و… غیرقابل انکار است.
نماینده تشکلهای صنعت چاپ خواستار حمایت از کاغذ تولید داخلی شد
وی همچنین به طرح موضوع کاغذ در دیدار به وزیر ارشاد اشاره کرد و گفت: مورد بعدی که طرح شد، ارائه گزارشی آماری از مقدار کاغذ و مقوای مصرفی کشور و معضل تامین کاغذ چاپ وارد شده به کشور طی دوسال اخیر بود.
نماینده تشکلهای صنعت چاپ افزود: در این دیدار خواستار حمایت از کاغذ تولید داخلی خصوصاً کاغذ چاپ و تحریر چوپ و کاغذ مازندران شدم و تقاضا کردم هرچه زودتر قرار داد خرید و حمایت وزارتخانه انجام شود تا با حل نیاز نقدینگی این کار موجب دلگرمی بیشتر تولید داخلی شود.
وی با بیان اینکه در این دیدار گفتم قیمتی که توافق شده، درست و در حد قیمت تمام شده است، عنوان کرد: بیان کردم که مدیرعامل و رئیس هیات مدیره کارخانه علاقه دارند کارخانه فعال باشد، در حد توان کاغذ کشور را تأمین کنند تا از خروج ارز جلوگیری شود. آنها واقعاً نگاه سودآوری به قرارداد فروش کاغذ چاپ و تحریر به وزارتخانه های ارشاد و وزارت آموزش و پرورش ندارند.
شجاع با اشاره به صحبتهای وزیر ارشاد در این زمینه گفت: وزیر در این زمینه گفت که بهزودی دستور واریز پیش پرداخت قرارداد را خواهم داد، زیرا حمایت از تولید داخلی، سیاست دولت است که باید انجام شود و اشارهای هم به ارائه تسهیلات به مجموعه کارخانه تولیدی زاگرس استان فارس داشتند که با پیشنهاد ایشان و موافقت ریاست جمهوری حدود صد میلیارد تومان تسهیلات برای آن ها تائید شده است.
نماینده تشکلهای صنعت چاپ همچنین از ارائه پیشنهاد و راهکار عملی برای تأمین کاغذ چاپ و تحریر چاپخانهداران و ناشران، تاکید کرد: با توجه به اینکه بانک ملی از سهامداران بزرگ کارخانه چوپ و کاغذ مازندران است، در این زمینه تفاهم نامهای که بین وزارت ارشاد و بانک ملی است را برای بررسی های بیشتر و اجرای مجدد آن به وی ارائه کردم.
شجاع درباره این تفاهمنامه توضیح داد: براساس این تفاهم نامه واحد چاپ و نشر با معرفی وزارت ارشاد می توانند در قبال خرید کاغذ وام دریافت کنند؛ ولی از دادن وثیقه ملکی معاف هستند و این کار با چک و سفته انجام میشود. البته وزارت ارشاد در این تفاهم نامه باید این اطمینان را به بانک بدهد که اگر واحد چاپی و ناشری که توسط ارشاد معرفی می شود از دادن اقساط خود، کوتاهی کند، می تواند واحد چاپی را تعطیل یا مجوز چاپ ونشر را توقیف کند.
به گفته نماینده تشکلهای صنعت چاپ، نمونه این اقدام در دهه ۸۰ با بانک صادرات و ارشاد برای دریافت تسهیلات برای خرید ماشینآلات وجود داشت و در این زمینه افراد با سود ۱۵ درصدی که حتی یک مورد تسهیلات با عدم پرداخت و معوقه مواجه نشد؛ می توانستند وام بگیرند.
شجاع با بیان اینکه واحدهای چاپی و ناشران از بهترین و شرافتمندترین اصناف کشور هستند، گفت: در این دیدار عنوان کردم که بنده به عنوان نماینده مصرفکنندگان کاغذ استان ها اطمینان می دهم در این صورت هم مشکل مصرف کننده هم مشکل کارخانه که نیازمند نقدینگی است حل خواهد شد که در این زمینه وزیر استقبال کرد و دستور بررسی امکان ایجاد و انجام تفاهم نامه را داد.
نماینده تشکلهای صنعت چاپ با طرح این موضوع که خواستار حمایت وزارت ارشاد تا انجام انتخابات کشوری برای تشکیل فدراسیون یا انجمن سراسری کشوری چاپ شدم، عنوان کرد: در این زمینه به درخواست کتبی که تایید اکثریت قاطع تشکل های استان ها در پی ارسال نامه به وزیر ارشاد و وزیر صمت بود، اشاره کردم تا دکتر اسماعیلی همچون دو وزیر سابق با فعالیت تشکل های کشوری موافقت کند. وزیر ارشاد سوال کرد که آیا برای ادامه فعالیت با مشکلی مواجه شده اید که عرض شد خیر و خواستار دستور بررسی توسط مدیرکل وزارتی شدم.
شجاع همچنین به مشکل واردات ملزومات و مواد اولیه اساسی حوزه صنعت چاپ در این دیدار اشاره کرد و گفت: در این دیدار گفتم که ما با محدودیت ارزی و سقف میانگین دوساله مواجه شده ایم، از سوی دیگر برخی افراد صنف با مطرح کردن حرف های نسنجیده مثل کلمه مافیا موجب دلسردی و عدم اقدام بازرگانان به واردات کاغذ و مقوا شدهاند.
نماینده تشکلهای صنعت چاپ یادآور شد: در این دیدار عنوان کردم که فعلا کمبود سفارشات چاپی و عدم انتشار کتاب های ناشران موجب وجود قیمت مناسب فعلی در بازار کاغذ چاپ است و امروز اگر با توجه به افزایش قیمت جهانی کاغذ و خمیر به واردات کاغذ چاپ اقدام شود؛ حداقل ۲۵ درصد بیش از قیمت موجود در بازار تمام میشود.
بیشتر بخوانید: حمایت از تولید کاغذ داخلی
شجاع در ادامه با بیان اینکه به مشکل تعاونی ناشران نیز در این دیدار اشاره کردم، گفت: به وزیر ارشاد گفتم این مشکل توسط یک گروه سازمان یافته از زیباسازی شهرداری سابق ایجاد شده است که حدود ۸ میلیارد تومان از کل پول کلاه برداری شده مربوط به پیش خرید اعضای تعاونی ناشران است.
نماینده تشکلهای صنعت چاپ ادامه داد: همچنین گفتم که وزیر ارشاد سابق قول و دستور جبران داده بود ولی متاسفانه زیرمجموعه وزارتخانه انجام ندادند و درخواست کردم که جلسهای با نمایندگان تعاونی و مالباختگان برگزار شده و موضوع حل و فصل شود تا به عنوان دولت ارزشی حق ناشران مالباخته گرفته شود و تعاونی بزرگ ناشران مجددا در زمینه تامین کاغذ و زینک ناشران فعالیت کند.
نماینده تشکلهای صنعت چاپ همچنین در پایان گفت: در انتهای این دیدار نیز گزارش اجمالی از وضعیت کلی چاپخانهها و واحدهای وابسته به صنعت چاپ استان های کشور که به سختی فعالیت می کنند تقدیم شد و در انتها از عملکرد مدیرکل استان ها و مدیرکل دفتر چاپ ونشر همچنین حمایت های معاونت امور فرهنگی و مدیر کل استان تهران تشکر و خواستار حمایت جناب وزیر از اهالی صنعت چاپ کشور شدم.