صنعت چاپ در ایران همواره با سه اتحادیه اصلی، چاپ، لیتوگراف و صحاف شناخته میشود، علاوه بر آنکه در این حوزه اتحادیههای فرعی دیگری مانند اتحادیه صادرکنندگان، اتحادیه کاغذ و مقوا و … نیز وجود دارند؛ با اینهمه اما چندی است که جای خالی اتحادیه صنف صحاف تهران در همایش ها و مراکز تصمیم گیری صنعت چاپ احساس می شود.
جلیل غفاری رهبر، رئیس اتحادیه صنف صحاف تهران در خصوص کمرنگ شدن حضور این صنف در صنعت چاپ به خبرنگار چاپ و نشر آنلاین گفت: همانطور که می دانید چندی است اداره کل ارشاد استان تهران از بهارستان (وزارتخانه) جدا شده است و به دنبال آن نیز بعضی از دوستان بدون آنکه موافقت اتحادیه صنف صحاف تهران را جلب کنند تصمیم گرفتند تا نظارت بر این اتحادیه را همانند اتحادیه لیتوگراف و چاپخانه داران تهران به وزارت ارشاد محول کنند؛ این در حالی است که اتحادیه ما همواره زیر نظر وزارت بازرگانی فعالیت داشته و اعضای اتحادیه رضایتی به این تصمیم ندارند.
وی در ادامه افزود: در یکی از جلساتی که در این خصوص برگزار شد جناب احد جاودانی، مدیرکل وقت اداره ارشاد تهران اذعان داشتند که وقتی اعضای اتحادیه صنف صحاف رضایت ندارند نباید بر این موضوع اصرار داشت.
غفاری ادامه داد: ما همیشه برای ارائه جواز کار، به دنبال تسریع کردن کارها بوده و هستیم اما تصمیم اداره ارشاد تهران درباره صدور جواز صنف صحاف و نظارت بر کارشان فیلتری است که از تسریع کارها جلوگیری به عمل می آورد.
رئیس اتحادیه صنف صحاف تهران اظهار داشت: صنعت چاپ تنها به صنف چاپ، لیتوگراف و یا کاغذ محدود نمی شود. زمانی صنعت چاپ معنی پیدا می کند که تمام رسته های مرتبط با این صنعت با هم باشند.
وی درباره فعالیت های صنف صحاف توضیح داد: باید توجه داشت که فعالیت صنف صحاف در یک بخش نیست و حدود ۱۲ رسته همچون جعبه سازی، کارتن سازی، پاکت سازی، دفتر سازی و… را زیر پوشش خود دارد و تمام این موارد جزو خدمات تکمیلی پس از چاپ محسوب میشوند و این موردی نیست که نیاز به یادآوری داشته باشد.
غفاری رهبر یکی از دلایل عدم حضور مسئولان صنف صحاف در مجامعی مانند نخستین آئین بزرگداشت صنعت چاپ تهران را عدم همکاری این اتحادیه و اعضای آن با اداره ارشاد دانست و گفت: اعضای اتحادیه صنف صحاف تهران نمی خواهند زیر پوشش اداره ارشاد تهران قرار بگیرند و به همین دلیل برای حضور در این مراسم دعوت نشدند.
وی بیان داشت: به دلیل وسعت تهران، صنعت چاپ در این شهر در رسته های مرتبط مانند چاپ، لیتوگراف، صحاف، کاغذ فروشان و اتحادیه صادرکنندگان دارای اتحادیه هایی مجزا است اما در شهرستان ها تمام رسته های مرتبط با صنعت چاپ زیر نظر یک اتحادیه به فعالیت می پردازند.
وی در مورد وضعیت فعلی صنعت چاپ و فعالیت های صنفی در این خصوص اذعان کرد: اکنون اتحادیه صنعت چاپ تهران به جای آنکه انرژی خود را صرف حل مشکلات این صنعت کند همواره به حاشیه ها می پردازد و از کار اصلی که همان خدمت به این حوزه است؛ غافل است.
حضور صنف صحاف در تشکل سراسری صنعت چاپ
رئیس اتحادیه صنف صحاف درباره موضوع تشکیل تشکل سراسری چاپ و جایگاه صنف صحاف در این تشکل گفت: به نظر بنده اتحادیه ها و گروه هایی که قانونی هستند می توانند کارهای مربوط به خودشان را سر و سامان دهند، اتحادیه شهرستان ها به دلیل آنکه باید کارهایشان در مرکز (تهران) انجام و پیگیری شود، نیازمند چنین تشکل سراسری هستند؛ ما نیز اگر در صنف صحاف احساس کنیم که تشکیل چنین تشکل سراسری صنعت چاپ به دور از حاشیه ها و تنها برای انجام کارهای اصولی ایجاد شده است؛ حتماً در آن شرکت خواهیم کرد.
غفاری رهبر در انتها خاطرنشان کرد: من موفقیت تمامی اهالی صنعت چاپ را خواستارم و امیدوارم بتوانیم با همدلی، کوشش و تلاش، به دور از حاشیه ها، به خلق خدمت رسانی کنیم.