صنعت چاپ از آن نوع صنایعی است که باید همگام با تکنولوژی حرکت کند اما متأسفانه در چند سال اخیر به دلیل تحریمها و همچنین نبود نقدینگی مناسب این امکان برای چاپخانهداران استان فراهم نشده است. صنعت چاپ نیاز به کمک و تسهیلات دولتی از سوی ارشاد و بانکهای دولتی دارد.صنعت چاپ استان سمنان نیز نیازمند به روز رسانی است.
عبدالله عباسی کارشناس چاپ استان سمنان درباره وضعیت صنعت چاپ این منطقه به خبرنگار چاپ و نشرآنلاین گفت: این استان به لحاظ نزدیکی به پایتخت با موقعیت خاصی روبرو است؛ صنعت چاپ استان سمنان بهشدت تحت تأثیر نزدیکی به تهران قرار دارد.
شهرستان ایوانکی ما به دلیل آنکه با تهران فاصله کمی دارد بسیاری از سفارشهای چاپی پایتخت را انجام میدهد؛ برای مثال کلیه دفترچههای بیمه سازمان تأمین اجتماعی در این شهرستان انجام میشود؛ اما این موضوع برای شهرستانهای شاهرود، سمنان و دامغان با ضرر همراه است. بسیاری از کسانی که در این مناطق نیاز به کارهای چاپی دارند ترجیح میدهند سفارشهای خود را به تهران بدهند؛ یعنی این نزدیکی مسافت به تهران استان ما را با فرصتها و تهدیدهای متفاوتی مواجه میکند.
وی در ادامه بیان داشت: بیرون رفتن سفارشهای چاپی از استان یکی از مشکلات اساسی است که ما با آن مواجه هستیم؛ البته در همین راستا مکاتباتی با مراکز دولتی و شرکتهای صنعتی انجام دادیم که اگر نیاز به خدمات افست دارید در خود استان توان انجام آن وجود دارد؛ اما متأسفانه نتیجهبخش نبود.
در همین باره سامانهای داریم که سفارش کار دریافت میکند؛ به این صورت که کارهای چاپی به مناقصه گذاشته میشود و هرکدام از چاپخانهها که پیشنهاد بهتری داشته باشند برنده خواهند شد؛ اما در این سامانه یک مورد حتماً باید در نظر گرفته شود و آن گزینه بومی بودن است. در حال حاضر چاپخانهای در شیراز میتواند کارهای چاپ استان سمنان را برنده شود و این درست نیست و قطعاً به ضرر چاپخانهداران استان سمنان خواهد بود.
عباسی یکی دیگر از بزرگترین مشکلات صنعت چاپ استان را فرسودگی دستگاههای چاپ دانست و اظهار کرد: صنعت چاپ از آن نوع صنایعی است که باید همگام با تکنولوژی حرکت کند اما متأسفانه در چند سال اخیر به دلیل تحریمها و همچنین نبود نقدینگی مناسب این امکان برای چاپخانهداران استان فراهم نشده است. صنعت چاپ نیاز به کمک و تسهیلات دولتی از سوی ارشاد و بانکهای دولتی دارد.
کارشناس چاپ استان سمنان در ادامه افزود: یکی دیگر از مشکلات این حوزه اداره دارایی و مسائل مربوط به مالیات بر ارزشافزوده است. این موضوع هزینههای چاپی را برای تولیدکنندگان افزایش داده و باری مضاعف را بر آنها تحمیل کرده است؛ از سوی دیگر اکثر فعالان این حوزه از دانش کافی در بخش چاپ برخوردار نیستند.
بیشتر بخوانید:
آسیب به چاپخانه ها با قطعی مکرر برق
توسعه صنایع بسته بندی صادراتی نیاز صنایع تولیدی
چاپ استان سمنان و صادرات
کارشناس چاپ استان سمنان اظهار داشت: ما برای آنکه صنعت چاپ بتواند تکانی به خود دهد نیازمند تسهیلات درستوحسابی هستیم؛ آنهم نه با وامهای در حد ۱۴ یا ۱۸ درصد چراکه با ۱۰۰ میلیون نمیتوان مشکلات یک چاپخانه را حلوفصل کرد. این صنعت نیازمند تسهیلات و حمایتهای قوی دولتی است.
وی در ادامه یکی دیگر از مشکلات صنعت چاپ استان سمنان را نداشتن اتحادیه مستقل دانست و افزود: یکسری از چاپخانهها در استان ما بدون مجوز کار میکنند. یکی از دلایلی که استان ما هنوز اتحادیه ندارد این است که طبق قوانین صنفی هنوز تعداد چاپخانهها به حد نصاب تشکیل اتحادیه نرسیده است. در حال حاضر استان سمنان ۱۱۲ چاپخانه دارد که اگر تعداد آن به ۱۸۰ عدد برسد میتوان مجوز تأسیس اتحادیه را صادر کرد. اکنون صنف ما زیر نظر اتحادیه عکاسان قرار دارد یعنی صنفی که هیچگونه اطلاعاتی درباره مسائل مربوط به چاپ ندارد.
عبدالله عباسی در پایان سخنان خود اظهار داشت: آینده صنعت چاپ در استان سمنان با تمام مشکلات پیش رو روشن است؛ اگر بتوانیم امکاناتی فراهم کنیم که کارهای استان در خود سمنان انجام شود میتوانیم به آینده خوشبین باشیم؛ در حال حاضر چند شرکت در شاهرود داریم که صادرات به روسیه و آلمان دارند. این شرکتها تمام سفارشات مربوط به کارهای چاپی خود را به تهران میدهند؛ اگر بتوانیم آنها را مجاب کنیم که کارهای چاپیشان را به چاپخانهداران خود استان بسپارند میتوانیم چندین چاپخانه را از نو احیا کنیم.