سه شنبه ۲۵ اردیبهشت ماه جمعی از مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و امیرهومن محمدی کارآفرین برتر صنعت چاپ و نایب رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنعت چاپ ایران با هنرجویان هنرستان امام صادق (ع) دیدار کرده و به بیان تجربیاتشان در حوزه کار در صنعت چاپ پرداختند.
صحبت های انگیزشی با هنرجویان هنرستان امام صادق
امیر هومن محمدی کارآفرین جوان و برتر صنعت چاپ و نایب رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنعت چاپ و مدیرعامل مجتمع چاپ هودیس پارس از تجربه سال ها کار و تلاش با دست خالی برای دانش آموزان این هنرستان گفت و بیان داشت: زمانی که من کار خودم را در این رشته آغاز کردم شاید یکی دو سال از الان شما بزرگ تر بودم. حسابداری خوانده بودم و هیچ تجربه ای هم از کار چاپ نداشتم. تا مدت ها قبل از این که با چاپ آشنا شوم؛ حوزه های مختلفی همچون ویزیتوری، بازاریابی و طراحی را تجربه کردم؛ البته همزمان با درس خواندن کار می کردم.
محمدی افزود: بارها و بارها از صفر شروع کردم؛ گاهی اوضاع خوب پیش نمی رفت و به اصطلاح با خاک یکسان شدم اما ناامیدی در کارم نبود و مجددا ادامه دادم من در طول دوران تحصیل بچه چندان درسخوانی نبودم و این در حالی بود که خواهر و برادر بسیار درسخوانی داشتم و همین موضوع باعث می شد که مادرم همیشه نگران آیندهام باشد. مهمترین مطلب اینجا بود که من از شخصیت خودم شناخت کافی داشتم که دو خصوصیت مهم پشتکار و ریسکپذیری بالا در من نهادینه بوده و همین موضوعات دلیل پیشرفت من شد. بعد از کار در رشتههای متفاوت به حوزه چاپ ورود کردم.
وی ادامه داد: فعالیتم را از چاپخانه محراب واقع در خیابان سهروردی شروع کردم؛ همانطور که پیشتر گفتم در دانشگاه حسابداری خوانده بودم، دوستان و همکلاسیهایی داشتم که در بانکها استخدام شده بودند، در آن زمان یکی از دوستانم در بانک پاسارگاد شاغل بود، با کمک همان دوست عزیز توانستم وام ۳۰۰ میلیونی بگیرم، برای گرفتن این وام هم تلاش بسیار زیادی کردم چون در ابتدا، مسئولان با تخصیص آن به من موافقت نمیکردند، بعد از دریافت وام برای خرید ماشین چاپ راهی آلمان شدم؛ تنها این را برایتان میگویم که تجربه اولم با شکست و بدهی فراوان مواجه شد اما ناامید نشدم. من ده سال تلاش کردم، هزینه زندگیام را بهسختی تأمین میکردم اما بالاخره جواب گرفتم.
محمدی در ادامه افزود: بدهیهایم روزبهروز افزایش پیدا میکرد؛ فرصتی به من رو کرد و از آن استفاده کردم. جناب شایسته خصلت یکی از بزرگان این حوزه، کار چاپ کتابهای درسی عراق را به من پیشنهاد داد؛ مجبور شدم با قیمت پایین کار را انجام دهم تا بتوانم بدهیهایم را پرداخت کنم و اندک اندک پلههای این راه پر فراز و نشیب را طی کردم، در حال حاضر نیز صاحب یکی از مجهزترین چاپخانههای صنعت چاپ در ایران هستم. هم اکنون ۲۵ درصد کار مجموعه هودیس پارس به کشورهای مجاور صادر میشود و در کار ساخت جعبههای بسته بندی دارو یکی از برندهای شناخته شده در ایران، کشورهای منطقه و اروپا است.
این کارآفرین خلاق و با انگیزه از ناملایمتیها و سرسختیهایش در زندگی با هنرجویان هنرستان امام صادق گفت و در همین رابطه هنرآموزان جوان و مشتاق کار، سوالاتی از این کارآفرین موفق داشتند که وی با صبر و حوصله به یکایک آنها پاسخ داد.
وی در پاسخ به معلمان و هنرجویان هنرستان امام صادق در رابطه با ویژگیهای یک کارآفرین گفت: یکی از مهمترین مطلب در مورد یک کارآفرین موفق داشتن خلاقیت است و مهم تر از آن این است که با پیدا کردن شناخت از خودتان باید تشخیص دهید در کدام رسته موفق تر خواهید بود.
محمدی در پاسخ به تأثیر تحصیلات در رسیدن به یک کسب و کار موفق بیان داشت: قطعاً تحصیلات در موفقیت بیتأثیر نیست، اگر تحصیلات بالا و کار در کنار هم باشند سرعت موفقیت بالا خواهد رفت؛ البته نمی توانم بگویم کسی که تحصیلات بالایی ندارد الزاماً موفق نیست.
وی در ادامه بیان داشت: پیشنهاد من به شما این است که قبل از شروع کار، در مجموعه های چاپی کارورزی و تجربه اندوزی کنید، در کشور ما فضای کارورزی در سیستم های دولتی کمی خشک است اما هنرجویان می توانند در مجموعه های خصوصی که جای رشد بیشتری دارد کار کنند تا تجربه کافی به دست آورند. باید سختی های کار را تجربه کنید، امکان ندارد کسی تلاش کند و زحمت بکشد اما به نتیجه نرسد، مطمئنم هر کدام از شما با تلاش می توانید به بهترین خودتان تبدیل شوید. من اگر باز هم به گذشته باز گردم رشته چاپ را انتخاب می کنم ولی با توجه به تجربیات کنونی، یکسری از خطاها را تکرار نخواهم کرد.
این کار آفرین جوان صنعت چاپ اظهار داشت: من عاشق رشته چاپ هستم، برای موفقیت در کارتان باید عاشق باشید. تولید کردن در تمام دنیا سخت است، یکی دیگر از خصوصیات بنده این است که عاشق چالش های جدید هستم، شخصیت من به گونه ای است که کار کارمندی برایم جذابیت ندارد. شما باید شخصیت خودتان را بسنجید. ببینید چه می خواهید، شاید دلتان بخواهد ساعت هشت صبح بروید سرکار و سه بعد از ظهر خانه باشید و آرامش را ترجیح می دهید اما من از مشکلات استقبال می کنم.
نایب رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنعت چاپ ادامه داد: یکی از کارهای ما در چاپخانه در بخش تحقیق و توسعه به ثمر رساندن طرح های غیر ممکن است، برنامه پنجشنبه های ما کار روی این بخش است، خیلی مواقع جواب نمی دهد ولی از ۱۰ طرح یکی به ثمر می رسد و بسیار لذت بخش است؛ شما باید ببینید برای اینکار ساخته شدهاید یا خیر.
محمدی افزود: من حدود ۲۵ سال پیش کارم را شروع کردم، افراد بسیاری تحریم کشور و وضعیت نوسان دلار را به من گوشزد کردند و به من توصیه می کردند که به این کار وارد نشم زیرا ریسک کار بالا است؛ من اگر می خواستم به حرف این افراد گوش دهم به هیچ جا نمی رسیدم. من ریسک های بسیاری را پذیرفتم بعضی از ریسک ها به ثمر رسید و برخی نیز نتیجه بخش نبود، ولی در نهایت هیچ گاه ناامیدی در کار من نبوده و نیست.
مدیرعامل مجتمع چاپ هودیس پارس در ادامه بیان داشت: ما گران ترین چاپخانه ایران هستیم اما باید دید که چرا مشتریانمان هزینه می کنند و کارهایشان را همواره به مجموعه ما می سپارند و با این وجود حجم کار ما بالاست. در این مورد باید بگویم اولویت ما ارائه کار با کیفیت است و سود مجموعه در اولویت بعدی قرار داد و همین مورد رمز موفقیت هودیس پارس شده است. امکان ندارد مشتریان تفاوت کار خوب و بد را متوجه نشوند. روشی که ما در مجموعه به کار گرفته ایم زمان بر است اما قطعاً جواب می دهد.
مدیرعامل مجتمع چاپ هودیس پارس درباره اهمیت نیروی انسانی خلاق اظهار داشت: شما اگر بهترین تکنولوژی های جدید و گران را داشته باشید، تا زمانی که به نیروی انسانی قوی مجهز نباشید به جایی نخواهید رسید. نیروی انسانی، با ارزش ترین سرمایه است. در بسیاری از مواقع ایده های خلاقانه ی نیروهای جوان راهگشا خواهد بود.
وی بیان داشت: ذهنیت انسان بسیار مهم است. همواره مثبت فکر کنید. در فکرتان به کارآفرین شدن بیندیشید. نکته طلایی برای من نوعی داشتن پشتکار و اراده بوده است. چاپ کار بسیار تخصصی است. شما هنرجویانی که در این رشته تحصیل می کنید به این موضوع فکر نکنید که توان خرید ماشین آلات چاپ را ندارید و از سرمایه لازم برخوردار نیستید، شما اول باید روی خودتان کار کنید زمانی که به آمادگی کامل رسیدید می توانید کسب و کار خودتان را راه اندازی کنید اما پیش شرط این مهم آن است که شما تجربه کافی کسب کنید. زمانی که شما سر کار می روید اتفاقاتی برایتان رخ خواهد داد که می تواند زمینه ساز موفقیت شما شود.
بیشتر بخوانید: همکاری هنرستان امام صادق (ع) و اتحادیه در جهت تقویت آموزش صنعت چاپ
دوران طلایی برای هنرجویان رشته چاپ
سیدمحمد میرنعمتی نیا، مدرس فنی رشته چاپ هنرستان امام صادق (ع) در ادامه این جلسه اظهار داشت: شما هنرجویان هنرستان امام صادق در دوران طلایی به سر می برید، ۲۴ سال پیش در زمان تحصیل ما توجهی به هنرجویان رشته چاپ از سوی مسئولان دولتی و صنفی نمی شد، علاوه بر آن در دوران ما امکانات امروز که شما دارید فراهم نبود. درحال حاضر کتاب کارگاه نوآوری و کارآفرینی نیز در این مرکز تدریس می شود ولی برپایی جلسات دیدار با کارآفرینان برتر صنعت چاپ قطعا مفید و آموزنده تر است.
وی ادامه داد: خوشبختانه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مسئولان صنفی توجه شان به آینده شما هنرجویان رشته چاپ و همچنین مساله آموزش چاپ معطوف است؛ شما هنرجویان هنرستان امام صادق باید از این بذل توجه نهایت استفاده را ببرید. نگاه ویژه ای از سوی همه مسئولان به رشته شما وجود دارد.
میرنعمتی نیا تاکید کرد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دوره های آموزشی چاپ را به صورت مستقل برگزار می کند، چاپخانه داران موفق به هنرستان شما می آیند و تجربیاتشان را در اختیارتان قرار می دهند؛ به عنوان مثال چندی پیش آقای سعید کلاری (مدیر چاپخانه پیغام امروز) به اتفاق هنرجویان هنرستان، کار دو رنگی را به چاپ رساندند. همه این موارد باید برای شما ایجاد انگیزه کند و شما را به مسیری که در آن قرار دارید امیدوارتر کند.
مدرس فنی رشته چاپ هنرستان امام صادق (ع) ادامه داد: جناب آقای بابک عابدین رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنعت چاپ و همچنین جناب آقای علی اکبر ابراهیمی مدیرکل دفتر چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همواره در برنامه های این هنرستان حضور دارند و رابطه نزدیکی با هنرجویان برقرار کرده اند به گونه ای که ایشان رسما از هنرجویان این هنرستان برای حضور در مراسم اختتامیه جشنواره ملی صنعت چاپ دعوت به عمل آورد و بعد از مراسم نیز آنها با جناب مدیرکل و بزرگان صنعت چاپ دیدار کردند، این مسائل اتفاقات کوچکی نیست و باید از این فرصت ها استفاده کرد.
لزوم کسب همزمان دانش و تجربه
سعید بهروان معاون دفتر امور چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه این نشست بر لزوم انتخاب های درست در مسیر زندگی اشاره کرد و بیان داشت: بنده در دوره نوجوانی وارد هنرستان شدم و در رشته صنایع درس خواندم و تحصیلاتم را تا مقطع دکتری ادامه دادم. آن زمان اگر شما در رشته های تحصیلی ریاضی، تجربی و انسانی پذیرفته نمی شدید آخرین گزینه برای ادامه تحصیل هنرستان بود؛ در صورتی که واقعاً این تفکر غلط است.
وی ادامه داد: متوسط بودن نمرات تحصیلی ملاکی برای برخورداری از هوش کافی برای کارآفرین شدن نیست. بنده همانطور که عرض کردم تا مقطع دکتری ادامه تحصیل دادم و در دانشگاه های مختلفی هم تدریس کرده ام اما نصیحت من به شما هنرجویان رشته چاپ این است که کار و درس را با هم پیش ببرید، اگر من به گذشته بازگردم تا مقطع دیپلم پیش می رفتم و کار را در اولویت می گذاشتم و به نسبت نیازم به درس خواندن ادامه می دادم. این نکته مهمی است که باید در نظر داشته باشید.
خودشناسی و موفقیت
محسن یگانه کارشناس دفتر امور چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار داشت: تنها مطلبی که می توانم به شما هنرجویان هنرستان امام صادق (ع) بگویم این است که سعی نکنید از کسی تقلید کنید و همواره سعی کنید بهترین خودتان باشید. سعی نکنید به رأس نگاه داشته باشید و برای این کار خودتان را از بین ببرید.
وی ادامه داد: ما در دنیای امروزی به همه مشاغل نیاز داریم، حسابدار، منشی، چاپچی، مدیر و … در خودتان جستجو کنید و استعدادهای خودتان را بشناسید. مثلاً یک نفر ریاضیاتش خوب نیست، در بخش نظری نمیتواند خوب باشد اما در کار عملی بسیار خوب است. توصیه من به شما این است که صحبت های افرادی که در این حوزه کار و تحصیل کرده اند را بشنوید و از تجربیاتشان خوب استفاده کنید.
استقامت، رمز رسیدن به موفقیت
علیرضا عظیمیان، سرپرست بخش چاپ این هنرستان در ادامه این نشست افزود: بنده از سال ۸۴ وارد این هنرستان شدم، کارم را دوست دارم و انرژی هنرجویان عزیز در من ساری و جاری است. مطلبی که میتوانم اینجا به آن اشاره کنم این است که هنرجویان ما متأسفانه صبور نیستند. شما برای آنکه بتوانید در کاری موفق شوید نیاز به صبر، زمان و تلاش دارید.
وی ادامه داد: اخلاقی که بچه های نسل جدید دارند این است که می خواهند زود به نتیجه برسند. طاقت شکست را ندارند و زود هم ناامید می شوند. باید برای رسیدن به موفقیت این قدرت را در خودتان ایجاد کنید. یعنی باید قوی و با استقامت باشید. این مطلب را فراموش نکنید و زود دست از کار نکشید. تیزبین باشید، بازار را بشناسید و از فرصت ها استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: اولین گردهمایی فارغ التحصیلان ادوار رشته چاپ هنرستان امام صادق (ع) برگزار شد
چاپخانه داری از ابتدا تا به انتها
سعید کلاری یکی از دانش آموختگان و فارغالتحصیل سابق هنرستان چاپ امام صادق (ع) و مدیر کنونی چاپخانه پیغام امروز در ادامه این جلسه اظهار داشت: من چهار سال در این هنرستان درس خواندم و آموزش دیدم و باید بگویم این مدت دوران طلایی زندگی من بود. خاطرات بسیار خوبی از این هنرستان دارم که هر زمان به اینجا می آیم برایم تداعی می شود.
وی افزود: تجربه بنده نسبت به دوستان اندکی متفاوت است. خانواده من از ابتدا در کار چاپ بودند، پدر و عموهای بنده از چاپخانه داران معروف تهران هستند و من از سن هشت سالگی با چاپ آشنا شدم. با این همه، زمانی که می خواستم این رشته را انتخاب کنم با مرحوم پدرم بسیار مشورت کردم و بعد از آن هم زمانی که فارغ التحصیل شدم در چاپخانه پدرم مانند یک کارگر مشغول به کار شدم.
این فارغ التحصیل سابق هنرستان چاپ امام صادق (ع) ادامه داد: ایشان کمترین دستمزد را به من می دادند. پدرم از قصد اینگونه با من برخورد می کرد تا من ساخته شوم، حتی در چاپخانه های دیگر کارگری کردم تا ارزش کار را دریابم، این در حالی بود که پدر من رئیس اتحادیه صنف چاپ بود ولی آن کارگری هایی که کردم باعث شد تا به فردی که اکنون هستم تبدیل شوم.
کلاری افزود: باید تلاشگر و هدفمند باشید تا به نقطه دلخواه زندگیتان دست پیدا کنید. تعدادی از هنرجویان هنرستان امام صادق برای امر کارورزی در تابستان به من رجوع کردند، و من این موضوع را با آقای محمدی مطرح کردم. می خواهم از این فرصت استفاده کرده و خبر خوبی به هنرجویان عزیز بدهم، جناب محمدی حمایت همه جانبه خودشان را از حضور هنرجویان در مجموعه شان اعلام کرده اند؛ علاوه بر آن ایاب و ذهاب از میدان قیام تا کیلومتر ۱۷ جاده مخصوص کرج که مکان چاپخانه هودیس پارس است را نیز برعهده گرفته اند. ایشان حدود ۱۰ نفر از هنرجویان را جهت کارورزی ظرفیت پذیرش دارند.
در پایان نیز اعلام شد که بن کتاب برای خرید از سی و پنجمین نمایشگاه کتاب به هنرآموزان دانشگاه امام صادق (ع) از سوی وزارت ارشاد تعلق خواهد گرفت.
هنرجویان هنرستان امام صادق