چهارشنبه اول دیماه نشست هم اندیشی فعالان صنعت چاپ و بستهبندی با حضور دستاندرکاران، فعالان و بزرگان صنعت چاپ همزمان با برگزاری دومین نمایشگاه مدیریت کسبوکار در سالن کنفرانس نمایشگاه بینالمللی استان اصفهان واقع در روشن دشت، برگزار شد.
به گزارش چاپ و نشر آنلاین؛ در این نشست احمد ابوالحسنی رئیس اتحادیه چاپخانهداران تهران، محمدعلی انصاریپور رئیس اتحادیه چاپخانهداران اصفهان، علی مغانی رئیس اتحادیه چاپخانهداران خراسان رضوی، مجتبی محمودیان رئیس اتحادیه چاپخانهداران قم، مجید محبی رئیس اتحادیه چاپخانهداران آذربایجان غربی، علی سلیمانی رئیس اتحادیه چاپخانهداران گلستان و جمعی از فعالان صنعت چاپ استان تهران و اصفهان حضور داشتند.
ایجاد تشکل واحد حقوقی صنعت چاپ کشور
در ابتدای این نشست محمدعلی انصاریپور، رئیس اتحادیه چاپخانهداران اصفهان با بیان اینکه پیشینه تاریخی صنعت چاپ در کلیسای «وانک» نشان از قدرت و صلابت این صنعت در استان اصفهان دارد، گفت: شهرستانهای تبریز و اصفهان جزو پیشتازان صنعت چاپ کشور بودهاند و ما نیز بر این مسئله واقف هستیم و اذعان داریم که بر اساس اسناد موجود اولین چاپ سنگی در شهر تبریز صورت گرفته ولی اولین ماشین چاپ سربی ایران در کلیسای وانک اصفهان نصب شده و هماکنون نیز در موزه موجود است.
وی با توضیحات فوق افزود: متأسفانه صنعت چاپ با توجه به پیشینهای که دارد در جایگاه و مقام اصلی خود قرار نگرفته و هدف ما از برپایی این نشست رسیدن به جایگاه واقعی و درخور صنعت چاپ است. هماکنون جایگاه و متولی اصلی صنعت چاپ وزارت ارشاد است و انتقال آن به حوزه صنعت نیز برایمان مشکلاتی را در پی خواهد داشت، رسیدن به جایگاه اصلی صنعت چاپ یکی از مباحثی است که روسای اتحادیه چاپخانهداران سراسر کشور باید به آن رسیدگی کنند.
انصاریپور تأکید کرد: همه دوستان با توجه به بازدیدهای مکرر از نمایشگاههای خارجی مستحضر هستند که سندیکای صنعت چاپ کشورهای اروپایی با قدرت خود، توانایی تغییر وزیر و مدیران را دارند ولی متأسفانه ما با تغییر مدیران و وزرا تنها به بیان درد و دل و گفتن مشکلاتمان بدون راهکاری برای آنها بسنده میکنیم و تاکنون با در پی گرفتن این روند به هیچ نتیجهای دست نیافتهایم و با تغییر مجدد مدیران باز به نقطهی ابتدایی رسیدهایم. درخواست من این است که فارغ از اختلاف نظرهای موجود راه وفاق و همدلی را در صنعت چاپ پیش بگیریم. مشکل صنعت چاپ امروز ایران عملکرد پراکنده اتحادیههای چاپ سراسر کشور است و این مشکل زمانی حل میشود که حرفی واحد و سخنگویی واحد در قالب تشکیلاتی واحد به صورت حقوقی ایجاد کنیم.
رئیس اتحادیه چاپخانهداران اصفهان ادامه داد: تمام تولیدات کشور وابسته به صنعت چاپ است و هیچ محصولی را نمیتوان بدون بستهبندی به بازار عرضه کرد. صنعت چاپ ایران برای دستیابی به بازارهای جهانی و افزایش صادرات نیاز دارد تا به جایگاه واقعی خود دست یابد و این اتحادیهها هستند که با اتحاد و همدلی میتوانند پتانسیل صنعت چاپ را به وضعیت بالفعل تبدیل کنند.
وی اظهار کرد: هیچکدام از مدیران کل استانها ظرفیت و توان قولهایی که به ما میدهند را ندارند و تنها وزارتخانه و اداره کل چاپ و نشر قدرت و توان انجام کار برای این صنعت را دارد.
رئیس اتحادیه چاپخانهداران اصفهان در انتها با تأکید بر رسیدن به جایگاه موردنیاز صنعت چاپ که از اهداف برپایی این نشست هماندیشی بود گفت: باید صنعت چاپ و بستهبندی در ایران نیز مانند دیگر کشورها بهعنوان فراصنعت شناخته شود و تا زمانی که این دیدگاه در کشور ایجاد نشود با مشکلات کنونی روبرو خواهیم بود.
حمایت از تشکلهای صنعت چاپ
در ادامه این نشست علی مغانی، رئیس اتحادیه چاپخانهداران خراسان رضوی بیان کرد: مشکل ما در صنعت چاپ، تصمیمگیرندهها و متولیان این صنعت هستند. من بارها گفتهام کسی میتواند مشکل صنعت چاپ را درک کند و تصمیمگیری درستی در این زمینه داشته باشد که مشکلاتی از قبیل دارایی، بیمه و مشکلات کارگران، فرسودگی ماشینآلات و غیره را لمس کرده باشد.
رئیس اتحادیه چاپخانهداران خراسان رضوی ادامه داد: در حال حاضر سرمایه کوچکترین واحد فعال در صنعت چاپ بیش از ۱۰ میلیارد تومان است. در صورتی که در گذشته کل بودجه دفتر امور چاپ، ۲ میلیارد تومان بود. در آن زمان متولیان چاپ نیز با ماندن این صنعت در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی چندان موافق نبودند و هدفشان انتقال صنعت چاپ به زیرمجموعه وزارت صنعت، معدن و تجارت بود.
وی افزود: اکنون با وجود رئیس و هیئتمدیره منسجم و قدرتمند اتحادیه چاپخانهداران تهران و با پیگیری و مطالبهگری امور چاپ دیگر دلیلی برای انتقال صنعت چاپ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیست.
مغانی با اشاره به جلسهای که با حضور برخی از روسای اتحادیه چاپخانهداران کشور با معاونت فرهنگی وزارت ارشاد برگزار شد گفت: معاونت فرهنگی وزارت ارشاد در این جلسه اعلام کرد که ارشاد مخالف انتقال صنعت چاپ به وزارت صمت است و در این راستا مسئولان این وزارتخانه حاضرند برای واحدهای چاپی هر اقدامی را انجام دهند.
رئیس اتحادیه چاپخانهداران خراسان رضوی در انتها خاطرنشان کرد: ما سالها است زیر نظر وزارت ارشاد فعالیت کرده و پیگیر مشکلات و کارهایمان از سوی این وزارتخانه بودهایم. ما با مشکلاتی همچون نوسازی ماشینآلات، بازسازی چاپخانهها، ایجاد و راهاندازی شهرکهای چاپ در کشور و بازپرداخت وامها و تسهیلات روبرو هستیم و از تمام فعالان این صنعت میخواهیم تا برای حفظ سرمایههایشان از تشکلهای ایجاد شده حمایت کنند.
آموزش زیر نظر اتحادیهها
مجید محبی، رئیس اتحادیه چاپخانهداران استان آذربایجان غربی در ادامه با اشاره به نکاتی همچون مالیات بر ارزش افزوده و آموزش در صنعت چاپ گفت: با توجه به جلسهای که با رئیس سازمان مالیاتی کشور داشتهام مطلع شدم که ۶۳ درصد از بودجه سال ۱۴۰۱ بر اساس مالیات بسته شده است، در نتیجه سال آینده برای صنعتگران بالأخص صنعتگران چاپ، سال سختی خواهد بود. در بخش بیمه تأمین اجتماعی هم به دلیل حذف مشمولیتهای کمک دولتی قطعاً سال آینده مشکلات بیشتری خواهیم داشت. ما باید با پیشفرضهای بیان شده و با تعامل بیشتر با هم این مشکلات را به حداقل برسانیم.
رئیس اتحادیه چاپخانهداران استان آذربایجان غربی با تأکید بر اینکه حلقه مفقوده صنعت چاپ آموزش است، اظهار داشت: متأسفانه ما به بخش آموزش کمترین توجه را داشتهایم و در اینجا درخواست میکنم دانشگاه علمی- کاربردی صنعت چاپ زیر نظر اتحادیههای چاپ سراسر کشور تأسیس شود تا مثل گذشته در پیوند آموزش و صنعت به مشکل برخورد نکنیم. من این تجربه را دارم که دانشجویان رشته چاپ در مشاغل دیگری مشغول هستند و چاپ را به درستی نمیآموزند و این نوع آموزش هیچ کمکی به صنعت ما نمیکند.
نتیجهگیری مطلوب
مجتبی محمودیان، رئیس اتحادیه چاپخانهداران استان قم بیان کرد: از جناب انصاریپور، رئیس اتحادیه چاپخانهداران اصفهان تشکر میکنم که این گردهمایی و نشست هماندیشی را برپا کردند و امیدوارم با بررسی مشکلات صنعت چاپ به نتیجه و جمعبندی خوبی برسیم.
همهگیری مشکلات در صنعت چاپ
حمید سلیمانی، رئیس اتحادیه چاپخانهداران استان گلستان نیز در ادامه این نشست گفت: همانطور که مستحضر هستید مشکلات صنعت چاپ گریبان گیر همهی استانهای کشور است و امیدواریم این نشستها کمکی بر رفع این مسائل و مشکلات باشد.
اتکا بر داشتهها و توانمندیها
در ادامه این نشست هم اندیشی فعالان صنعت چاپ، علی طارمیراد پیشکسوت و مدیرعامل سابق چاپ افست گفت: به اعتقاد بنده بزرگترین مشکل ما در صنعت چاپ از گذشته تاکنون این بوده که به جای اتکا بر داشتهها و توانمندیهای خود همواره در انتظار کمکهای دولتی بودهایم و این مورد دو ضایعه و مشکل را برایمان در پی داشته است؛ اولین مشکل ایجاد شده این است که همواره پشت در اتاق مسئولان و متولیان رفتهایم تا راهحلی برای مسائل و مشکلات ما ارائه دهند و دومین مشکل از بین رفتن اعتمادبهنفسمان بوده است.
وی افزود: این جمعی که امروز در این مکان گرد هم آمدهاند ظرفیت و سرمایههای صنعت چاپ کشور هستند و باید قدر این پتانسیلها را دانست. مبنای توسعه صنعت چاپ اتکا بر داشتههای و سرمایههای خودمان است.
طارمیراد تأکید کرد: مقدمه همافزایی، همگرایی و همدلی است. همافزایی زمانی صورت میگیرد که پیشنیازهای همگرایی و همدلی را داشته باشیم. هماکنون که چنین فضای خوبی در صنعت چاپ ایجاد شده است باید قدردان آن باشیم و از مواردی که باعث از بین بردن این اتفاق مبارک میشود جلوگیری کنیم و برای تعالی صنف چاپ تمام تلاشمان را به خرج دهیم.
درخواست در حیطه تواناییها
اسکندر خمسهپور، پیشکسوت و مدیر ورنی چاپ در ادامه این نشست همدلی و هماندیشی گفت: تمام مطالب گفته شده بخشی از مشکلات این صنعت است و من تنها توصیهای که دارم این است که با بررسی تواناییها و امکانات وزارتخانههای مرتبط و در حیطه امکاناتشان از آنها درخواست داشته باشیم.
وی افزود: ما باید با توجه به قدرت اتحادیههای چاپ سراسر کشور و از مسیر آنها و با برنامهریزیهایشان کارهای این صنعت را به ثمر برسانیم. ما باید خواستههایمان را به صورت مکتوب و از راههای قانونی پیگیری کنیم. ما متأسفانه دردهایمان را بازگو میکنیم ولی راه چارهای را با تمام سختیهایش برای آنها نمییابیم. به نظر من اگر مأمنی تهیه شود انشاءالله به گشایش وسیعی در صنعت چاپ خواهیم رسید.
رفع حاشیهها
دکتر رضا منصوری، مدیر سابق چاپخانه بانک ملی در ادامه نشست هم اندیشی فعالان صنعت چاپ گفت: در گذشته ما بزرگترین صدمات را از حاشیهها و فرار از آنها خوردهایم و اجازه نمیدهیم حاشیهها مطرح شوند و بعدها همان فرار از حاشیه مانع کارمان میشود؛ بنابراین کسانی موفق هستند که بتوانند حاشیهها را حل کنند. پیشنهاد من مطرح کردن حاشیههای صنعت چاپ توسط بزرگان این حوزه است.
رشد چشمگیر صنعت چاپ اصفهان
محمود پیشعلی، مدیر چاپ و بستهبندی فرارنگ آریا بیان کرد: بسیار خوشحالم که شاهد رشد چشمگیر صنعت چاپ در اصفهان هستم. با توجه به سرمایهگذاریهایی که در صنعت چاپ اصفهان صورت گرفته من پیشنهاد میکنم هیئتهایی را به استانهای همجوار که از چاپ محروم هستند بفرستند تا آنها نیز بتوانند از خدمات چاپ مرغوب این استان بهرهمند شوند.
همدلی بیشتر؛ موفقیت بیشتر
در ادامه امیر کشانی، مدیرعامل مجتمع چاپ و بستهبندی ماتریس با بیان اینکه همه ما در یک جبهه برای ارتقای صنعت چاپ میجنگیم گفت: هرچه ما فعالان صنعت چاپ نزدیکی بیشتری به یکدیگر داشته باشیم، قطعاً موفقیتهایمان نیز بیشتر میشود.
وی ادامه داد: برخی از چاپخانهداران ترجیح میدهند زیر نظر وزارت صنعت، معدن و تجارت بروند ولی باید به این نکته توجه کنند که صنایع بسیار بزرگتری نسبت به صنعت چاپ وجود دارند و با توجه به این وزارت صمت نمیتواند کاری را برای ما انجام دهد و این طرز فکر اشتباه است. در اصل اولویتهای وزارت صمت به دلیل درآمدزایی دولت، فولاد و پتروشیمی است نه صنعت چاپ.
کشانی تأکید کرد: بنده امیدوارم به دلیل نیت پاک اهالی فعال صنعت چاپ کشور و به حرمت مو سپیدان و جوانانی که علاقه به رشد صنعت معظم چاپ دارند، اختلافها را کنار گذاشته و با گذشتن از حواشی به اصل مطلب که حل مشکلات صنعت چاپ است بپردازیم.
هماهنگی بین واحدهای صنفی
علیرضا احمدی، مدیرعامل مجتمع ترام چاپ در نشست هم اندیشی فعالان صنعت چاپ گفت: اگر قرار باشد اتحادیههای صنعت چاپ اقدامی به نفع فعالان این صنعت انجام دهند که تاکنون در این رابطه کوتاهی کردهاند، ممانعت از واردات کالاها و محصولات چاپی به کشور است. آموزش در صنعت چاپ وضعیت درستی ندارد.
وی در ادامه اشاره کرد: اخذ یا حذف کلی مالیات بر ارزش افزوده فرقی به حال صنعت چاپ ندارد؛ زمانی اخذ مالیات مشکل بهحساب میآید که از چاپخانهداری گرفته و از دیگری گرفته نشود. بنده معتقدم اتحادیهها باید در مبحث قیمتگذاریها و مسائلی که در آنها عدم هماهنگی وجود دارد و باعث زیاندهی چاپخانهها میشود، ورود کنند.
احمدی افزود: به اعتقاد من ایجاد هماهنگی بین واحدهای صنفی خصوصاً در مورد موضوعات حیاتی همچون قیمتگذاری، نوع سرمایهگذاری در حوزههای مختلف صنعت چاپ، آموزش و غیره میتواند از وظایف اتحادیههای چاپ سراسر کشور باشد.
طلب مطالبات صنعت چاپ
سعید حاجیلو، عضو هیئتمدیره اتحادیه چاپخانهداران تهران و مدیرعامل مجتمع چاپ نقش الماس گفت: این نکته که باید برای تشکلهای صنعت چاپ، یک سخنگو انتخاب شود بسیار مهم است و امیدوارم این اتفاق زودتر به سرانجام برسد. امیدوارم این هماندیشیها از طریق اتحادیههای چاپ سراسر کشور بیشتر شود.
وی ادامه داد: بنده ایرادی که به صنعت چاپ ایران میگیرم، کمبود آموزش در صنعت چاپ و همچنین آموزش در رفتارهای درون سازمانی است که امیدوارم این ایراد بهزودی در چاپخانهها برطرف شده و اتحادیهها نیز متولی این مسئله شوند.
حاجیلو تأکید کرد: به نظر من صنعت چاپ بیشتر از حمایت نیاز به هدایت دارد. فرقی ندارد متولی صنعت چاپ وزارت ارشاد باشد یا وزارت صمت، ما باید مطالبات صنعت چاپ را طلب کنیم.
همدل و همصدا
احمد ابوالحسنی، رئیس اتحادیه چاپخانهداران تهران در انتهای این نشست همدلی و هم اندیشی فعالان صنعت چاپ گفت: بسیاری از فعالان موفق صنعت چاپ بدون دریافت خدمات و حمایتی به کار خود ادامه میدهند، ما حمایت و خدمات متولیان را نمیخواهیم فقط موانع و مشکلات را از سر راه صنعت چاپ بردارند.
رئیس اتحادیه چاپخانهداران تهران ادامه داد: بنده حقیر در اتاق فکری که اخیرا برگزار کردیم به همراه هیئتمدیره تصمیم گرفتیم در مسیر وحدت و همدلی صنعت چاپ قدم برداریم و با رسیدن دعوتنامهای از سوی نمایشگاه مدیریت کسبوکار این نمایشگاه را بهانه کردیم و با هماهنگی که با جناب انصاریپور صورت گرفت تصمیم به این سفر گرفتیم و معتقدم هرجایی چاپ باشد خانه ما هم همانجا است و تهران را تنها منزل خود نمیدانیم و اتحادیه چاپ تهران را متعلق به سراسر کشور میدانیم. ما زمانی به موفقیت دست مییابیم که مثل امروز دور هم جمع شویم و مطالبهگر حق خودمان باشیم.
وی تأکید کرد: من به عنوان نماینده صنعت چاپ تهران، با هیچ فرد و نهادی مشکل ندارم؛ تنها مشکل من زمانی است که حق صنعت و صنف چاپ پایمال شود.
ابوالحسنی اعطای مجوز واردات محصولات چاپی از سوی وزارت ارشاد را بدون اطلاع اتحادیههای چاپ سراسر کشور یکی از مهمترین مشکلات اکنون صنعت چاپ کشور خواند و در ادامه گفت: ظرفیت و توانمندی چاپخانههای ما بسیار بالا است و با توجه به این نکته بنده شش ماه است که از وزارت ارشاد درخواست کردهام تا قبل از اعطای مجوز واردات محصولات، اتحادیهها را در جریان این کار قرار دهند تا چنانچه توان تولید آن محصول در داخل وجود دارد، از واردات جلوگیری شود و اگر هم در حوزهای ظرفیت تولید داخل ایجاد نشده، سرمایهگذاریها را به آن بخش هدایت و راهنمایی کنیم و از سرمایهگذاری در حوزههای مشابه جلوگیری به عمل آوریم ولی متأسفانه تاکنون نتیجهای نگرفتهایم.
وی در انتها خاطرنشان کرد: قانون وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را متولی صنعت چاپ قرار داده است و ما نیز آن را قبول داریم ولی متأسفانه در اینجا این سؤال پیش میآید که چرا این وزارتخانه که متولی چاپ و نشر است حامی ناشران بوده ولی از چاپخانهداران هیچ حمایتی نمیکند؟ ما زمانی موفق میشویم که همگی همدل و همصدا شده و حرفی واحد بزنیم. بیشک با ایجاد وحدت و همدلی ضرر نخواهیم کرد اما اختلافات قطعاً به ضرر صنعت چاپ تمام خواهد شد.