به گزارش چاپ و نشر آنلاین؛ شرکت تعاونی چاپخانه داران تهران در سال ۱۳۵۳ کار خود را آغاز کرد. این شرکت در حال حاضر بیش از ۵۰۰ عضو رسمی و در حدود ۱۰۰۰ عضو غیر رسمی دارد. شرکت تعاونی چاپخانه داران تهران در چند وقت اخیر به دلیل مشکلات اقتصادی کلان کشور با چالش های فراوانی دست و پنجه نرم کرده است؛ مسئولان تعاونی چاپخانه داران تهران برای ایجاد شفافیت و توضیح مسائلی چند درباره عملکردهایشان در کنفرانسی خبری حضور یافتند. از همین رو در نشست خبری که دیروز ۱۶ اسفند ماه در محل تعاونی چاپخانه داران برگزار شد مدیرعامل شرکت تعاونی و رئیس هیئت مدیره آن به بیان توضیحاتی درباره عملکرد تعاونی چاپخانه داران تهران پرداختند.
توزیع عادلانه؛ رسالت تعاونی
احمدرضا اعتماد مظاهری مدیرعامل شرکت تعاونی چاپخانه داران تهران ابتدا درباره توضیح نقش و معنای تعاونی بیان داشت: خیلی از افراد معنای واقعی تعاونی را نمی دانند؛ تعاونی رسالتش تعدیل قیمت های بازار با توجه به توانایی ها و ظرفیت ها است. اصل ۴۳ و ۴۴ قانون اساسی تعاونی ها را بنگاه های اقتصادی بسیار مهمی در کنار بخش خصوصی و دولتی معرفی می کند؛ تعاونی جزو ارکان سه گانه اقتصادی کشور محسوب می شود.
وی اظهار داشت: دهه ۶۰ شرکت های تعاونی جان تازه ای گرفتند چرا که دولت کمک های فراوانی به تعاونی ها می کرد؛ اما در حال حاضر این کمک ها قطع شده است. مهمترین کارکرد تعاونی ها توزیع عادلانه و تاثیرگذاری مثبت روی حرکات صنف است. این بخش با سودی بسیار محدود اقلام مورد نیاز صنف را خریداری و در اختیار اعضا می گذارد.
عمکرد تعاونی چاپخانه داران تهران بر اساس آمارها
مظاهری درباره خدمات تعاونی چاپخانه داران تهران در دوره سخت شیوع کرونا بیان داشت: زمانی که به دلیل مشکلات تحریم ها و بیماری کرونا، الکل به شدت گران و نایاب شده بود تعاونی چاپخانه داران تهران توانست الکل خارجی مرغوب را به قیمت کیلویی ۱۹ هزار و ششصد تومان در اختیار اعضا قرار دهد؛ این در حالی بود که الکل ایرانی با کیفیت بسیار نازل و بدون ایزوپرپیل به قیمت ۸۰ هزار تومان در بازار عرضه می شد.
مدیرعامل شرکت تعاونی چاپخانه داران تهران همچنین به بحث مشکلات اقتصادی و نقدینگی در تعاونی چاپخانه داران تهران اشاره کرد و گفت: زمانی که ارز ۶ الی ۷ برابر شد، تعاونی که معمولا سود اندکی از فعالیتهای خود میبرد با مشکلات فراوانی برای تامین مواد اولیه اعضای خود روبرو شد؛ که با تلاش های بسیار توانستیم مشکلات را تا حدود زیادی رفع کنیم.
وی افزود: در این زمینه طی تعاملاتی که با یکی از شعب بانک ملی داشتیم تاکنون توانستیم حدود ۵ میلیارد تومان اعتبار کسب کنیم که سقف آن به ۸ میلیارد تومان در سرپرستی رسیده است. سود بازپرداخت اقساط بانکی این تسهیلات حدود ۱۸ درصد است؛ تعاونی چاپخانه داران تهران در گرفتن وام بسیار محتاطانه عمل می کند به همین دلیل ابتدا تمام جوانب کار را بررسی و بعد از آن به گرفتن وام اقدام خواهیم کرد.
مظاهری درباره فعالیت های مالی و فروش تعاونی در سال گذشته بیان داشت: رقم ناخالص فروش تعاونی تا تاریخ ۱۵ اسفندماه حدود ۱۰ میلیارد و ۷۳۵ میلیون تومان بود که با احتساب رقم خالص رقمی معادل ۱۰ میلیارد تومان بوده است.
وی همچنین اظهار داشت: در حال حاضر بیش از ۱۶۰ تعرفه کالا در تعاونی موجود است که بخشی از این اجناس شامل کالاهای داخلی و بخش دیگر، اجناس خارجی وارداتی است اما تلاش میشود بیشتر از تولیدات داخلی استفاده شود. انواع مرکب در اشل های مختلف، مواد شیمیایی، مواد مصرفی و قطعات نیز موجود هست. ارائه قطعات نسبت به دیگر اقلام کمتر است؛ اما در آینده قصد داریم تا این بخش را گسترش دهیم.
مدیرعامل شرکت تعاونی چاپخانه داران تهران درباره شیوه عملکرد تعاونی توضیح داد: سیاست های تعاونی چاپخانه داران تهران بر این منوال است که مواد اولیه را خریداری و انبار می کند؛ تا در صورت گران شدن آنها را با همان قیمت سابق در اختیار چاپخانه داران قرار دهد. به این طریق می تواند بازار را کنترل و از گران شدن بی رویه قیمت ها جلوگیری کند. سیاست و رسالت یک تعاونی همانطور که عرض کردم در رساندن بیشترین سود به اعضای صنف است نه سود حداکثری، تعاونی مغازه نیست که در پی سود بیشتر باشد.
وی افزود: بعضی افراد در ویدئوها و اخباری که به تازگی منتشر شده است صحبت های نادرستی در مورد غیر فعال بودن تعاونی چاپخانه داران تهران به زبان می آورند که کاملا نادرست است؛ کارکرد و عملکرد بر مبنای ادعا نیست، این آمار و ارقام است که نشان دهنده واقعیت ها است نه تبلیغات و برگزاری جلسات مکرر بدون نتیجه و پر خرج، اتفاقا امسال ما یکی از پربارترین سال های کاری تعاونی را پشت سر گذاشته ایم، تعاونی چاپخانه داران تهران در حدود ۱۰ میلیارد تومان فروش داشته است و اگر تا به حال نیز این رقم اعلام نشده به دلیل ضعف خبررسانی بوده است. تعاونی چاپخانه داران تهران انواع اقلام مورد نیاز صنف چاپ از قبیل مرکب، الکل و قطعات را تهیه و به قیمت های تعاونی به دست اعضای صنف رسانده است.
تعاونی در پی کسب منافع اعضا اتحادیه
حمید غفاری، مدیر چاپ و نشر نورحکمت و رئیس هیئت مدیره شرکت تعاونی چاپخانه داران تهران درباره فعالیت کارگروه ملزومات چاپ اتحادیه بیان داشت: بر اساس قانون اتحادیه ها حق فعالیت اقتصادی ندارند؛ به لحاظ قانونی این تعاونی ها هستند که می توانند از طریق مجاری قانونی به فعالیت های اقتصادی مشغول باشند و سود حاصل از آن نیز به اعضای صنف تعلق می گیرد.
وی در همین راستا اظهار داشت: فعالیت های کارگروه ملزومات چاپ اتحادیه علاوه بر آن که کاری غیرقانونی به حساب می آید به نفع اعضای اتحادیه نیست؛ در جایی که شرکت تعاونی وجود دارد و برای ۵۰۰ عضو رسمی و بیش از ۱۰۰۰ عضو غیر رسمی فعالیت می کند، سرمایه گذاری و تشکیل کمیسیون، محلی از اعراب ندارد و کاری غیر قانونی است. اساسا کمیته ملزومات نمی تواند خروجی داشته باشد چرا که افرادی که در این کمیته حضور دارند با یکدیگر تضارب منافع پیدا خواهند کرد. یک خروجی واحد را نمی توان از یک کسب و کار خصوصی انتظار داشت.
غفاری افزود: تعاونی ها به سود شخصی به هیچ عنوان کار ندارد، اقدام تعاونی ها در جهت نفع و خیر اعضای اتحادیه ها است اما هر بنگاه اقتصادی دیگری به صورت عادی در پی کسب بیشترین سود است؛ بنابر این اقدام به تشکیل این کارگروه و تهیه مواد اولیه از این کانال کار بیهوه و نادرستی است.
تعارض تعاونی و اتحادیه
مظاهری نیز در همین باره ادامه داد: زمانی که کارگروه ملزومات تشکیل شد از بنده نیز دعوت به عمل آمد که در جلسه حضور داشته باشم، بنده نیز به همراه چندتن از چاپخانه داران مطرح و بزرگ در این جلسه شرکت داشتم اما از جلسه سوم به بعد وقتی دیدم که موضوع دارد به بیراهه می رود از حضور در جلسات امتناع کردم.
مدیرعامل شرکت تعاونی چاپخانه داران تهران ادامه داد: بنده گمان می کردم که موضوع این جلسات درباره جذب سرمایه برای شرکت تعاونی چاپخانه داران تهران است. شایعاتی نیز مطرح شد و به همین دلیل از ادامه حضور امتناع کردم. نظر ما این بود که بین اتحادیه و تعاونی تنش پیش نیاید تا صنعت چاپ با اتحاد تکان مثبتی بخورد اما متاسفانه تا به حال هیچ کارکرد مثبتی شکل نگرفته است.
وی افزود: ما باید دست ملزومات فروشی ها را آزاد بگذاریم تا با یکدیگر رقابت داشته باشند و تازه اینجاست که اهمیت و قدرت تعاونی نمودار می شود؛ مفهوم تعاونی با مفهوم مغازه متفاوت است. خیر همگانی با سود شخصی متفاوت است.
به عمل کار برآید
غفاری در توضیح عملکرد تعاونی چاپخانه داران تهران و اتحادیه اظهار داشت: با برگزاری نشست های مداوم و بی نتیجه، برگزاری کنفراس های خبری متعدد و مانورهای اینچنینی کاری صورت نمی گیرد و این نمی تواند معیار درستی برای قضاوت عملکردها باشد. شما ممکن است هزار آیه قرآن را بخوانید بدون آنکه به یک آیه عمل کنید و یا درکش کنید اما اگر یک آیه از قرآن را بخوانید و بفهمید و عمل کنید این مهم است؛ این موضوع در مورد عملکرد های اتحادیه نیز صدق می کند؛ خرج ها و بریز و بپاش های بیهوده بدون داشتن خروجی مناسب.
وی در ادامه بیان کرد: تعاونی چاپخانه داران تهران و اعضای آن اعتقادی به خرج های گزاف و بیهوده ندارند. تعاونی مفتخر است که بدون خرج تراشی های مضاعف و اضافه کردن حتی یک پرسنل اضافه توانسته کارهای مثمری در جهت بهبود حال این حوزه انجام دهد و این یک ادعای صرف نیست، آمارها و ارقام سند روشنی بر صحت ادعای تعاونی است.
تلاش تعاونی برای احیاء اتحادیه
غفاری درباره درگیری اتحادیه با شهرداری و خطر پلمب این محل بیان داشت: همانطور که می دانید طبقات بالای این ساختمان مسکونی است، بعد از بازسازیی هایی که در ساختمان اتحادیه اتجام شد، شهرداری در پی پلمب ساختمان اتحادیه برآمده است. ما با وجود تمام اختلافاتی که بین تعاونی و اتحادیه رخ داده بلافاصله در جهت رفع مشکل مورد نظر برآمدیم چون اینجا موجودیت صنف چاپ و منافع اتحادیه مطرح است؛ به همین دلیل ما وکیل گرفتیم و برای حل مشکل به دیوان عدالت اداری مراجعه کردیم و با پیگیری های لازم خواستار توقف عملیات اجرایی شدیم.
وی افزود: شهرداری در دوره جناب قالیباف طی نامه ای اتحادیه ها را به دلیل آنکه کارهای تجاری انجام نمی دادند مشمول استفاده از ساختمان های غیر تجاری کرد؛ ما نیز با استناد به این نامه به دیوان عدالت ادارای اعتراض زدیم تا اتحادیه بتواند به فعالیت خود ادامه دهد و این موضوع را رسانه ای نکردیم. این در حالی است که اتحادیه با انجام مصاحبه های بی پایه سعی در سیاه نمایی نقش تعاونی بر آمده و تهمت هایی به تعاونی وارد کرده است که می تواند مورد پیگرد قانونی قرار گیرد.
غفاری با اشاره به ملک ۱۲۰ متری اتحادیه چاپخانه داران در خیابان لالهزار، گفت: تغییرات و بازسازی ها میتوانست در ملک خود اتحادیه در لالهزار انجام شود، اما متاسفانه نشد و اکنون، درگیر ماده ۱۰۰ قانون شهرداری شدیم علاوه بر این با توجه به اینکه اتحادیه، برای این تغییرات از شهرداری مجوز نگرفته است امکان پلمب آن وجود دارد.
اقدامات ناصحیح و به خطر افتادن آبروی صنف چاپ
غفاری با اشاره به روند بازدیدها و بازرسی های اتحادیه چاپخانه داران تهران اظهار داشت: بازدیدهایی از چاپخانه ها انجام شد، فیلم گرفته و آنها را در فضای مجازی انتشار دادند و بعد از آن هم اعلام کردند که از ۲۰ چاپخانه ای که در ظهیرالاسلام مورد بازرسی قرار داده اند هر ۲۰ چاپخانه تخلف کرده اند؛ که البته به لحاظ آماری این مسئله غیرقابل قبول است و علاوه بر آن اگر تخلفی هم صورت گرفته باشد باید در مورد آن ها اعمال قانون به شیوه صحیح صورت بگیرد؛ نه آنکه با پخش فیلم در فضای مجازی آبروی چاپخانه داران و صد البته صنف چاپ را به خطر بیندازیم. شما اگر چراغ قرمز را رد کنید جریمه مالی می شوید، مطمئنا شما را با گلوله تنبیه نمی کنند. این موضوع هزینه های سنگینی را به صنف تحمیل کرد و می تواند هم از جانب چاپخانه ها و هم برند هایی که حیثیتشان خدشه دار شده است به صورت قانونی مورد پیگرد قرار بگیرد.
نبود درایت صنفی
غفاری درباره خواسته های متناقض چاپخانه داران دربارهی تولیت صنف چاپ اظهار داشت: در ابتدای معاونت فرهنگی جناب یاسر احمدوند، نشستی بین روسای اتحادیه چاپخانه داران شهرهای مختلف در وزارت ارشاد با حضور معاون پارلمانی دولت در مجلس برگزار شد؛ اتحادیه ها درخواست داشتند تا چاپ زیر نظر وزارت صمت قرار بگیرد؛ این در حالی صورت گرفت که وزارت ارشاد آماده بود تا تمام قد در کنار صنعت چاپ بایستد و به یک یک مشکلات نیز رسیدگی کند.
وی در ادامه افزود: در همین راستا جناب احمدوند اعتقاد داشت که حتی بخشی از چاپ که به عنوان صنعت شناخته می شود به نوعی صنف فرهنگی است و باید زیرمجموعه فرهنگ باشد؛ البته بنده نیز کاملاً با این مطلب موافق هستم. کاغذ یک شکلات و بسته بندی آن نیز به نوعی بیانگر فرهنگ کشور ما است؛ در هر صورت این موضع گیری نادرست باعث شد که وزارت ارشاد اعلام کند اگر تخلفی اعلام شود باید به کمیسیون فرهنگی مجلس ارجاع داده شود. در اینجا جای خالی درایت صنفی کاملاً احساس می شود. ارشاد با همه توانش درصدد کمک به صنف چاپ بود اما به همین دلیل تنش و حاشیه ای پیش آمد که پسندیده نیست.
سرنوشت چاپ دیجیتال
مدیر عامل شرکت تعاونی چاپخانه داران تهران در مورد پیوستن رسته چاپ دیجیتال به اتحادیه لیتوگرافان افزود: اتحادیه لیتوگرافان اتحادیه ای بدون هیاهو است؛ همانطور که می دانید با وجود همه تبلیغات و سرو صداهایی که در مورد این رسته صورت گرفت، چاپ دیجیتال بالاخره جزو زیر مجموعه اتحادیه لیتوگراف قرار گرفت. صحبت های بسیاری نیز بیان شد که این رسته توسط وزارت صمت دوباره به اتحادیه چاپخانه داران تهران بازگردد اما این موضوع نیز تنها در مقام حرف باقی ماند.