امروز صبح دکتر حسین دهقان، مشاور مقام معظم رهبری پذیرای عده ای از فعالان صنعت چاپ بود. در این نشست که با هماهنگی احمد ابوالحسنی، رئیس اتحادیه چاپخانه داران تهران برگزار شده بود، تنی چند از اعضای هیئت مدیره چاپخانه داران، فعالانی در بخش بازرگانی چاپ و عده ای از چاپخانه دارن مطرح این صنف حضور داشته و به بیان مشکلات این صنعت مادر پرداختند.
احمد ابوالحسنی رئیس اتحادیه چاپخانه داران تهران اولین سخنگوی این جلسه بود. وی صحبت های خود را اینگونه آغاز کرد: چاپ صنعتی مادر است که بسیاری از صنایع دیگر برای تکمیل تولید خود به آن وابسته هستند و اهمیتش بر کسی پوشیده نیست اما متأسفانه حمایتی از آن صورت نمی گیرد. شوربختانه دولتمردان و مسئولان در مواجهه با این صنعت تخصصی و گسترده عمدتاً آن را محدود به چاپ کتب و جراید می دانند، حال اینکه در عصر کنونی نشر تنها بخش کوچکی از چاپ محسوب می شود و می توان حوزه بزرگ و پر مصرف چاپ را بسته بندی دانست.
وی ادامه داد: سهم بسته بندی در ارزش افزوده را حداقل ۲۰ تا ۲۵ درصد تخمین زده اند و این نشان می دهد که توجه به بسته بندی می تواند تا چه حدی در سودسازی کسب و کارها موثر واقع شود. ایران روزی در منطقه خاورمیانه جزو سردمداران صنعت چاپ محسوب می شد و این در حالی است که اکنون ترکیه با سیطره ای ۴۵ درصدی در بازار چاپ و بسته بندی خاورمیانه توانسته گوی سبقت را از سایر کشورهای منطقه برباید و سهم ایران از این بازار را به کمتر از ۱۰ درصد تقلیل دهد.
ابوالحسنی تصریح کرد: دقت در صنعت چاپ این کشورها نشان می دهد که دولت آنها با واگذاری اختیارات به بخش خصوصی، حمایت و رسیدگی به نیاز فعالان و در نهایت بسندگی به نقش نظارت، توانسته گام های موثری در توسعه این صنعت مادر بردارد. با این نگرش و عملکرد است که می توان به آینده صنعت با اهمیتی چون چاپ امید بست و این در حالی است که صنعتگر چاپ ما امروز برای انجام کار خود با انواع و اقسام مشکلات دست و پنجه نرم می کند.
رئیس اتحادیه چاپخانه داران تهران با اشاره به قوانین ناکارآمد مترتب بر صنعت چاپ افزود: ما به علت تفاوت ارزی و ریالی اکنون به راحتی توان سفارش گیری از تولیدکنندگان خارجی را داریم اما قوانین دست و پاگیر سد راه این همکاری سودآور و ارتقا دهنده هستند. به طور مثال ما اکنون دارو یا محصولات آرایشی را در ویترین داروخانه ها و مغازه های شهر مشاهده می کنیم که روی بسته بندی آن از عکس مدل های زنانه استفاده شده و وارداتی است اما صنعتگر چاپ ما نمی تواند این بسته بندی را به عنوان یک سفارش صادراتی در چاپخانه ی خود به تولید برساند. مشکل قانون گذاری ها البته به این مسائل ختم نمی شود و ما در این صنعت با مشکلات قانونی در وزارت کار، بیمه، دارایی و سایر نهادهای دولتی مربوط مواجه هستیم که عمده آنها از عدم شناخت صحیح مسئولان و تصمیم گیرندگان صنعت چاپ برمی آید.
وی با اشاره به تجربیات خود در امر برگزاری نمایشگاه چاپ، بسته بندی و ماشین آلات وابسته اظهار کرد: بنده به عنوان مسئول برگزاری نمایشگاه چاپ نیز فعالیت دارم و از نمایشگاه های جهانی زیادی بازدید کرده ام. در این بازدیدها قوانین آنها و توجهشان به صنعت چاپ کاملا مشهود است و ما نیز اگر به دنبال اعتلا هستیم باید توجه ویژه ای به این ابر صنعت داشته باشیم. ما در نمایشگاه خود هر ساله تعدادی غرفه گذار چینی داریم که نیمی از هزینه های این شرکت کنندگان توسط دولت این کشور پرداخته می شود و همین توجهات است که بانی ارتقا و شکوفایی صنعتی می شود.
ابوالحسنی پس از این به مشکلات واردات ملزومات چاپی پرداخت و تصریح کرد: طبق تحقیقات اکنون بالغ بر ۷۵ درصد مواد اولیه و ۸۵ درصد از ماشین آلات مورد استفاده ما در صنعت چاپ وارداتی هستند. ما در بحث واردات و مواجهه با گمرک و بانک مرکزی با مشکلات زیاد و قوانین پیچیده و متغیری روبرو هستیم. جالب است که وارد کننده ما با مشکلات زیاد طرف خارجی را به معامله ترغیب کرده و با دوندگی های بسیار کالای مورد نظر خود را که نیاز الزامی صنعت چاپ هم محسوب می شود تا گمرک کشور رسانده است و حالا تازه باید از هفتخان بروکراسی داخلی بگذرد.
رئیس اتحادیه چاپخانه داران تهران به مشکلات این صنعت در رابطه با قوانین وزارت ارشاد نیز اشاره داشت و گفت: ما در صنعت چاپ نیازهای زیادی داریم و از طرفی این صنعت طی سال های اخیر به گستردگی فراوانی رسیده است که واقعا هر بخش از آن نیاز به بررسی کارشناسانه و تخصصی خود را دارد. مطالعه این صنعت در کشورهای پیشرو نشان داده که یکی از روش های راهگشا برای حل این معضل تفویض اختیار به اتحادیه های چاپ به عنوان یک تشکل صنفی و تخصصی است. اتحادیه ما امروز در آن سطح از توانایی قرار دارد که بر بسیاری از کارها رسیدگی کند و با نگاه تخصصی خود در تسهیل امور موثر واقع شود؛ به نظر بنده ارشاد باید به بازنگری کلی دست زده و اختیار بسیاری از امور را به اتحادیه واگذار کند و خود به جای دخالت مستقیم و کم فایده به نظارت کامل و صحیح بپردازد.
وی در ادامه مشکل قصب بازار بخش خصوصی توسط چاپخانه های دولتی را نیز یادآور شد و افزود: چاپخانه دار بخش خصوصی باید با حداقل اجرت کار کند و هر سال برای حفظ مشتریان بر میزان سرمایه در گردش خود بیافزاید. از سوی دیگر با هزار مشکل به فکر نوسازی ناوگان خود و تهیه ملزومات و مواد اولیه باشد و آنگاه با مجموعه های قدرتمندی از بدنه دولت رقابت کند. باید توجه داشت چاپخانه های دولتی از نیروی کاری استفاده می کنند که حقوق آنان را سازمان مربوط پرداخت می کند، دسترسی اش به مواد اولیه نیز به شکل مستقیم و با میان بر است و مهمتر از آن سرمایه فراوانی برای اخذ آخرین تکنولوژی های روز در اختیار دارد و حالا با این وضعیت دیگر چه رمقی برای رقابت بخش خصوصی چاپ باقی می ماند؟ این در حالی است که چاپخانه های بخش دولتی با سیاست انجام کارهای سازمان متبوع خود تاسیس شده اند و نباید در بازار بخش خصوصی وارد شوند.
ابوالحسنی با اشاره به اهمیت صنعت چاپ یادآور شد: باید بدانیم که در صورت تعطیلی صنعت چاپ بسیاری از صنایع نیز به تعطیلی کشیده می شوند. فعالان چاپ در همین دوره شیوع بیماری کرونا پا به پای پرستاران و کادر بهداشتی بیمارستان ها شبانه روز فعالیت کردند تا تهیه ملزومات این عزیزان با وقفه ای مواجه نشود. از این منظر صنف معظم چاپ نیز مانند عزیزان کادر پزشکی در خط مقدم مبارزه با بیماری کرونا حضور داشته و دارد.
وی افزود: یکی دیگر از مشکلات ما بحث ثبت سفارش است. ما اکنون در اتحادیه چاپخانه داران اولویت را بر تهیه ملزومات کار قرار داده ایم چرا که متوجه تهدید این صنعت توسط کمبودها شده ایم. در این وضعیت ما واردکنندگان منصفی داریم که حاضر شده اند اجناس خود را با حداقل حاشیه سود برای توزیع و فروش در اختیار تعاونی چاپخانه داران قرار دهند و ما نیز در اتحادیه تمام تلاش خود را برای تسهیل امور ثبت سفارش و ترخیص کالای آنان از گمرک به عمل رسانده ایم اما متاسفانه عزیزان مسئول در نهادهای دولتی به اهمیت این صنعت واقف نیستند و وقعی به خواسته های ما نمی گذارند.
این فعال صنفی تلاشگر در ادامه به بحث صادرات ماشین آلات کارکرده اشاره کرد و گفت: ما از دیرباز تا کنون بارها برای عزیزان مسئول در سازمان های دولتی مربوط توضیح داده ایم که ماشین آلات کار کرده و قدیمی این صنعت می توانند در کشورهای کمتر توسعه یافته منطقه مورد استفاده قرار بگیرند اما آنها هر بار با بهانه های واهی و غیرکارشناسانه با این امر مخالفت شده است. آنها گاه می پرسند که ارز حاصل از فروش این ماشین آلات چه خواهد شد! یا بهانه تراشی می کنند که خروج این ماشین آلات باعث بسته شدن چاپخانه ها می شود. برخی اوقات هم ایرادات گمرکی می گیرند که مالیات این ماشین در هنگام ورود اخذ نشده و حالا باید به روز محاسبه شود و خلاصه به هر طریق با این امر مقابله می کنند و این در حالی است که ما تا زمانی که از شر این ماشین آلات پوسیده رها نشویم قدرت جایگزینی و به روز رسانی نداریم.
رئیس اتحادیه چاپخانه داران در خلال سخنان خود به اهمیت صادرات نیز اشاره کرد و اظهار داشت: صنعت چاپ ما تا زمانی که صادرات نداشته باشد شکوفا نمی شود. اکنون چاپخانه داری به سرمایه های هنگفتی نیاز دارد و هر کدام از عزیزان این صنف به راحتی می توانند با کمتر از این میزان سرمایه در کارهای دیگری به عواید بسیار بیشتری برسند اما مشکل اصلی ما عشقی است که به این کار داریم و تا اینجا باعث فداکاری، ایستادگی و هزینه کردن ما شده است.
پس از طرح مشکلات توسط احمد ابوالحسنی، رئیس اتحادیه چاپخانه داران تهران، هر کدام از حضار به بیان مشکلات خود پرداختند. بهنام نجفی از فعالان حوزه تبلیغات بحث صادرات به شکل خام فروشی را مطرح کرد و توضیح داد: صنعت بسته بندی ما در کشور امروز توانایی بسیار بالایی دارد و این تداوم نرخ خام فروشی معلول عدم شناخت مسئولان و تصمیم گیران از قدرت این بخش است.
غلامرضا شجاع، نماینده تشکل های صنعت چاپ و مصرف کنندگان کاغذ و مقوای استان های کشور و مدیرعامل شرکت تعاونی لیتوگرافان فرد بعدی بود که در این نشست به سخنرانی پرداخت. وی متذکر شد: صنعت چاپ ایران بیش از یکصد هزار نفر نیروی کار مستقیم را در خود جای داده و با این احتساب چندین برابر این میزان نیز به شکل غیر مستقیم از این صنعت گسترده ارتزاق می کنند. چاپ همواره در کنار نظام مقدس اسلامی بوده و گام های خود را با نیازهای این انقلاب هماهنگ کرده است اما متاسفانه مورد بی مهری قرار گرفته و توجه شایانی به آن نشده است.
وی افزود: چاپ مانند هوا است، همه جا حضور دارد اما دیده نمی شود. چاپ در ایران امروز با زمان های پیشین تفاوت های زیادی کرده است، ما اکنون مجموعه هایی داریم که با بیش از هزار میلیارد سرمایه گذاری در این صنعت مشغول به فعالیت هستند و مطمئن باشید هرگز به اندازه این نهاده فایده نمی برند.
شجاع ضمن انتقاد از عملکرد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه چاپ گفت: صنعت چاپ در کشور ما قدر دانسته نشده است و متاسفانه ما به شکلی غیرکارشناسانه تحت تکفل وزارتخانه ای هستیم که ماموریت و اولویت های دیگری را در صدر توجه خود دارد. ما نام صنعت را یدک می کشیم و از سایر مواهب دولتی مربوط به صنایع محروم هستیم. بنده در کسوت مدیرعامل صنف لیتوگرافان به واردات زینک مشغول هستم و در این راه با تامین کننده چینی همکاری می کنم که حاضر نیست پول را به شکل نقدی از من قبول کند! ما در ایران از چنین پیشنهادی استقبال می کنیم چرا که از بسیاری از گرفتاری ها رهایمان می کند اما او از من حواله بانکی رسمی طلب می کند چرا که با ارائه ی آن به عنوان صادر کننده از دولت خود ۱۳ درصد تشویقی دریافت می کند. این نگرش ها و عملکردها است که می بینیم کشوری با آن جمعیت تا این حد پویا و موفق است.
وی ادامه داد: در بخش صادرات ماشین چاپ استوک نیز که جناب ابوالحسنی اشاره کردند باید اضافه کنم که ما در زمان های پیشتر کشورهایی مانند افغانستان را مقصد صادرات خود گذارده بودیم که با مخالفت های ارشاد این کار صورت نگرفت و حالا آن کشور خود دستیابی بی واسطه تر و ارزان تری به بازارهای جهانی دارد و چاپخانه هایش از آخرین تکنولوژی های جهان بهره مند هستند. اکنون آن ماشین های چاپ کار کرده تبدیل به دستگاه های ناکارآمدی شده اند که هزینه هایشان به صرفه نیست، سربار تولید هستند و باید به شکل کیلویی و به عنوان آهن قراضه به فروش برسند.
نماینده تشکل های صنعت چاپ و مصرف کنندگان کاغذ و مقوای استان های کشور در ادامه به جایگاه و شأن صنعت چاپ اشاره کرد و افزود: چاپ جزو صنایع سودساز هر کشوری محسوب می شود و به لحاظ میزان ارزش افزوده خود عمدتا در میان پنج صنعت برتر هر کشوری جای دارد و این در حالی است که ما در ایران از حقوق ابتدایی صنعتی خود برکناریم. ما نه تنها حمایتی را از نهادهای دولتی ندیده ایم بلکه دائم در حال گذر از موانعی هستیم که بسیاری از آنها نا لازم هستند. ما تنها در چشم ماموران مالیاتی صنعت محسوب می شویم و باید بابت آن مالیات های گزافی را پرداخت کنیم؛ البته که ما مخالف مالیات دادن نیستیم بلکه با نگاه غیر کارشناسانه، قوانین متغیر و نگاه سلیقه ای مشکل داریم. ما در این خصوص مترصد فرصت گریز مالیاتی نیستیم بلکه برای رسیدن به عدالت مالیاتی تلاش و رایزنی می کنیم.
اسکندر خمسهپور، رئیس انجمن پیشکسوتان صنعت چاپ نیز با اشاره به وضعیت حال حاضر صنعت چاپ خاطرنشان شد: بنده بیش از شش دهه در صنعت چاپ این کشور فعالیت داشته ام که نیمی از آن با شب کاری توام بوده است و امروز ناراحتم که می بینم چاپخانه ها حتی از پر کردن شیفت روزانه ی خود هم عاجز هستند. چاپ ایران با توجه به حضور جوانان باانگیزه و پیشرفت های تکنولوژیک الان باید در دوران طلایی خود باشد حال آنکه ما هر سال داریم حسرت سال گذشته را می خوریم. بنده طی این سال ها محبتی نسبت به چاپ ندیده ام و تغییر اوضاع در این سن و سال نیز تفاوت چندانی برایم ندارد اما خواهشمندم که مسئولان از هدر رفت نیرو، انگیزه و سرمایه فعالان این صنف کم توقع دریغ نکنند که صنعت چاپ ما امروز برای شکوفایی خود مترصد توجه و حمایت است.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: ما اکنون در صنعت چاپ مالک و صاحب اختیار دارایی و سرمایه خود نیستیم! یک چاپخانه دار بدون اذن وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نمی تواند دستگاهی را به ناوگان چاپی خود بیفزاید و یا دست به تغییر و تعویض و فروش آن بزند و این در حالی است که این قانون فقط مختص به ایران است. بنده معتقدم ما برای پیشرفت در این حوزه باید به یک بازنگری کلی در قوانین خود دست بزنیم و بسیاری از آنها را که شاید روزی کارآمد و امروز دست و پاگیرند، حذف کنیم.
میریونس جعفری نیز ضمن تایید سخنان دوست و همکار دیرین خود، اسکندر خمسهپور، اضافه کرد: در همین جلسه بزرگان و سرمایه گذاران کلانی از این صنف حضور دارند و بسیاری نیز غایب هستند و با احتساب فعالان صنفی شهرستان های دیگر می توان گروه متعددی از این عزیزان را برشمرد. من خرسندم که امروز عمده این دوستان را جمعیت جوانان و افراد باانگیزه تشکیل داده اند و درخواستم نیز در همین مورد است؛ بنده و دوستانی چون جناب خمسهپور فعالیت خود را به انجام رسانده ایم و حالا خواهشم این است که از پوچ شدن انگیزه و فرار مغزها و سرمایه های این صنعت جلوگیری به عمل بیاید. من مطمئن هستم که توجه و سرمایه گذاری روی توان این جوانان بی شک ثمره های فراوانی را برای آینده ایران اسلامی خواهد داشت.
حمید صفری، مدیرعامل گروه بازرگانی صفر تا صد نیز که در این نشست حضور داشت به وضعیت تولید در حوزه صنعت چاپ اشاره کرد و افزود: مجموعه ی ما اکنون بیش از ۲۷۰ نفر پرسنل مستقیم دارد که در حوزه تولید و بازرگانی فعالیت می کنند. ما از کیفیت و شیوه کار خود اطمینان داریم و در صورت تسهیل امور می توانیم اشتغالزایی و فعالیت بیشتر در این زمینه را تضمین کنیم. اکنون تولید به خاطر بالا بودن نرخ ارز رونقی دو چندان گرفته است و ما از بابت میزان سفارش ها مشکل چندانی نداریم و عمده مسئله ما بحث وابستگی به مواد اولیه و مشکل واردات است که اتفاقا بیشتر در ید قدرت مسئولان داخلی است. معضل پیش گفته به حدی است که به راحتی مجموعه های بزرگ را تهدید به تعطیلی می کند و اگر هر چه زودتر فکری به حال آن نشود باید منتظر ورشکستگی واحدها یا کوچ کسب و کار و سرمایه آنها به دیگر کشورها باشیم.
حسین میران، مدیرعامل چاپ میران در ادامه ی این جلسه شأن صنعت چاپ و چاپخانه ها را یادآور شد و گفت: پدر بنده از دیرباز در این صنف فعالیت داشتند و ما در چاپخانه قد کشیدیم و بزرگ شدیم. خاطرم هست که در دوران قدیم چاپخانه دار حکم پادشاه را داشت و این رتبه در دهه ی ۷۰ خورشیدی به اربابی تنزل یافت و پس از آن کارفرمایی را تجربه کرد و بعد هم همکاری و در نهایت کارگری و اکنون ما برای فهم جایگاه خود سردرگمیم! چاپ کار سخت و توانفرسایی است و مشکل اینجاست که هر روز از قدر و منزلت آن کاسته می شود. در حال حاضر روند کار روز به روز دشوارتر می شود و ما برای ادامه حیات و ارتقا در این صنعت نیاز به حمایت های جدی داریم.
هاشم احمدی، مدیرعامل شرکت افق قطعات آسیا هم در خلال این نشست بر مشکلات واردات صحه گذاشت و عنوان کرد: بنده به عنوان یک وارد کننده در صنعت چاپ می توانم اذعان کنم که ما اکنون بیش و پیش از هر چیز دچار یک خود تحریمی شده ایم. اکنون وزارت صمت، بانک مرکزی، گمرک و دیگر ارگان های دولتی درگیر در امر واردات، وجه های مختلف این تحریم داخلی محسوب می شوند!
وی در همین رابطه تصریح کرد: مجموعه ی ما اکنون قریب به چهار هزار قطعه و ملزومات صنعت چاپ را وارد می کند که بسیاری از آنها به عنوان قطعاتی ضروری هستند که گاه می توانند به راحتی کار یک مجتمع چاپی بزرگ را متوقف کنند. ما در کسوت یک واردکننده نسبت به مشتری خود تعهداتی داریم که با این وضعیت واردات و عدم همکاری ها، گره افکنی ها و کارشکنی ها نمی توانیم از پس آن برآییم. متاسفانه ما در این وادی بیشترین لطمه را از نظرات غیرکارشناسانه افراد و مسئولانی می خوریم که قرار بوده است تسهیل گر مسائل کاری ما باشند!
احمدی ادامه داد: این برخورد ما را وادار می کند تا از روش های دیگری به تامین نیازها و انجام تعهدات خود بپردازیم که مشکلمان را دو چندان کرده و هزینه های تمام شده اجناس را بالا می برد و در نهایت به نارضایتی مشتری و کاهش فروش ما منجر می شود. در وضعیت فعلی همکاری سازمان های مربوط است که می تواند تا حدود زیادی تسهیل گر امور باشد.
مصطفی پورشب، مدیرعامل شرکت اهورا برتر شگفت نیز در همین رابطه سخن گفت و افزود: مشکل اصلی ما امروز در بحث قوانین وارداتی است که دائم تغییر کرده و کار را مشکل و مشکل تر می کنند. بنده به عنوان یک بازرگان در این وضعیت کمبود توانسته ام با طرف خارجی خود به توافق برسم و از او اعتبار بگیرم اما در ورود کالا به مرزهای داخلی کشورم با مشکل اساسی برخورد کرده ام.
وی توضیح داد: هم اکنون وارد کننده طبق قوانین باید شرکتی ثبت کند و کارت بازرگانی بگیرد که اصولی به نظر می رسد اما در مرحله ی بعدی از او سابقه وارداتی طلب می کنند! سوال اینجا است که این سابقه باید چگونه به دست بیاید؟! البته که این قوانین برای کوتاه شدن دست سواستفاده گران طراحی شده اما مطمئناً کارساز نیست چرا که افرادی اینچنینی با ارتباطاتی که دارند این مسائل را دور می زنند و ضرر این بروکراسی فقط متوجه کسانی است که به دنبال انجام کار اصولی و حفاظت از نام کسب و کار و اعتبار خود هستند.
محمود ذوالفقاری به عنوان یک فعال صنفی، مدیر عامل چند چاپخانه و واردکننده ماشین آلات صنعت چاپ در ادامه این نشست به صحبت پرداخت و ضمن تایید گفته همکاران پیرامون مشکلات مطرح شده گفت: سوال اصلی و اساسی من این است که چرا کشور ما با داشتن این حد از منابع، معادن و زیرساخت های پتروشیمی نمی تواند با کشورهایی که به عنوان خریدار مواد اولیه ایران مطرح هستند رقابت کند؟
وی ادامه داد: من به عنوان یک چاپخانه دار نمی توانم با یک همکار چینی یا ترکیه ای رقابت کنم و نمی دانم چگونه است که مواد اولیه ساخت کشور من راحت تر و ارزان تر در اختیار فعالان دیگر کشورها قرار می گیرد!
جلیل غفاری رهبر، مدیرعامل اتحادیه صنف صحاف نیز که در این نشست حضور داشت به بیان مشکلات اتحادیه خود پرداخت و از عدم هماهنگی ارگان های دولتی و مسئول شکوه کرد. وی وضعیت تولید دفتر در سال جاری را به عنوان مثال مطرح کرد و توضیح داد: ما در سال جدید با توجه به آنلاین شدن آموزش ها و در نتیجه کم شدن میزان استفاده از دفاتر پیشنهاد کردیم که محدودیت های صادراتی آن برداشته شود. درخواست ما پیش از آغاز مدارس بود و حدود هشت ماه پیش ارائه شد اما تازه بعد از دوندگی های فراوان یک هفته پیش موفق به اخذ موافقت آن شدیم!
غفاری افزود: این مشکلات در حالی است که ما در کسوت یک اتحادیه قانونی پیگیر این کار بودیم و حتما این مسئله برای یک شرکت خصوصی بسیار مشکلتر است. متاسفانه می توان به وضوح فساد اداری گسترده را در نهادهای دولتی ما مشاهده کرد؛ اگر ما همین کار را با تکیه بر راه های غیر اصولی و رشوه دنبال کرده بودیم مطمئناً زودتر به نتیجه مطلوب می رسیدیم. ما باید توجه کنیم که حل مسئله فساد ریشه دوانده، می تواند در تسهیل امور، انگیزه بخشی و اعتمادسازی سهم بسزایی داشته باشد. باید توجه داشت این مشکلی است که برطرف کردن آن نیز کاملا در ید اختیار دولت است و نیاز و اعمال فشار بیرونی پیرامون آن وجود ندارد.
پس از این گفت و گوها مهدی کاظمی مهیاری مدیرعامل چاپ مهیار به مشکلات پیرامون توسعه پذیری مجموعه های چاپی در کشور پرداخت و اظهار کرد: بنده به عنوان نفر اول کنکور سراری در رشته ی چاپ وارد دانشگاه شدم و به غیر از معافی سربازی که طبق قانون و فرمایش مقام معظم رهبری برای نفرات برتر کنکور لحاظ می شود، تا کنون هیچ تسهیلات دولتی را به عنوان سرمایه گذار صنعت چاپ و مدیر یک مجموعه چاپی دریافت نکرده ام.
وی افزود: اکنون قریب به ۱۵۰ نفر به صورت مستقیم از فعالیت مجموعه مهیار ارتزاق می کنند و ما همواره نگاه توسعه بخشی داشته ایم و هر بار آن را در گرو شعارهایی یافته ایم که عینیت پیدا نکرده اند. ما کشور خود را دوست داریم و تا کنون در برابر وسوسه ی مهاجرت مقابله کرده ایم اما اگر اوضاع به این منوال پیش برود متاسفانه چاره دیگری برای ما و احتمالا مجموعه های دیگر در این صنعتی که هر روز کفه ی هزینه های آن سنگین تر از عوایدش می شود، باقی نمی ماند. بنده در پایان عرایضم یکی از راه های سهل الوصول و کارامد حل مشکلات را تفویض بخشی از اختیارات به بخش خصوصی و مشخصا اتحادیه چاپخانه دارن می دانم.
محمد حسین فروتن، رئیس هیئت مدیره چاپ مهیار هم که در این جلسه حضور داشت یکی از مشکلات عدیده صنعت چاپ را بحث آموزش دانست و افزود: دوستان سایر مشکلات چاپ را مطرح کردند که مورد قبول بنده نیز هست اما به نظر من که دانش آموخته ی رشته ی چاپ هستم یکی از معضلات فراگیر ما از عدم توجه مان به آموزش در این صنعت نشئت می گیرد. دانشگاه های ما اکنون تئوری چاپ را آموزش می دهند که ربط بسیار کمی با کار عملی در چاپخانه دارد. بنده به علت عرقی که به دانشگاه و رشته ی چاپ دارم از این مرکز خواستم که دانشجویان مشتاق را برای کار به مجموعه ما معرفی کنند و در این پروسه بود که مشکل مذکور در چشم ما برجسته شد.
وی در همین رابطه تصریح کرد: رشته ی چاپ اکنون حاوی بخشی از معلمات چاپی است و در نهایت به فارغ التحصیلی گروه همگنی می انجامد و این در حالی است که ما در آن واحد به ماشینچی، سرپرست و مدیر چاپ نیاز داریم که تخصص هر یک از این افراد باید متفاوت و خاص شغلی باشد که قرار است احراز کنند.
امیر شهلائی مقدم، چاپخانه دار و بازرس اتحادیه چاپخانه داران در ادامه ی جلسه به بحث پیرامون مسائل مالیاتی پرداخت و گفت: در اوضاع کنونی اصلاح ساختار نظام مالیاتی تبدیل به یک اجبار غیر قابل چشم پوشی شده است. ما در صنعت چاپ امروز امکان کتمان و پنهان سازی نداریم و میزان خرید و فروش و هزینه و سودمان کاملاً شفاف است و با این تفاسیر همواره مورد ظلم مالیاتی واقع می شویم. قوانین ما در این زمینه دو پهلو هستند و وحدت رویه ای در آنها مشاهده نمی شود، از این رو بسیاری از فعالان صنفی ما متضرر شده اند. این رویه باعث شده ما هر سال با موج فزاینده تعطیلی چاپخانه ها روبرو باشیم.
شهلائی در ادامه سخنان خود به مشکلات مالیات بر ارزش افزوده نیز اشاره کرد و افزود: طبق قوانین، مالیات بر ارزش افزوده باید از مصرف کننده نهایی اخذ شود و این در حالی است که یک چاپخانه دار دارد این مالیات را در مراحل مختلف کار خود پرداخت می کند و تولیدات نهایی اش هم مشمول این مالیات می شوند. جالب است که اکنون دلال کاغذ تحریر مالیات نمی دهد اما همین کالا هنگامی که زیر چاپ رفت، شامل مالیات بر ارزش افزوده ای می شود که پرداخت آن به عهده چاپخانه دار است!
عطاالله حسینی، چاپخانه دار، تکنسین چاپ و دبیر اتحادیه چاپخانه داران تهران نیز در ادامه ی این نشست به ایراد سخنرانی پرداخت و گفت: با توجه به وضعیت کنونی می توان اذعان داشت که تولید در کشور ما کاملا به صرفه است اما اگر امکان صادرات نداشته باشیم منفعتی به تولیدکننده نمی رساند. باید توجه داشت که تنها در صورت صادرات است که می توان به توسعه تولید و اشتغالزایی و بازار سرریز رسید. صادرات یک فایده درخشان دیگر هم دارد و آن بالا بردن کیفیت محصول ساخت ایران در بازار های رقابتی جهان است.
وی در ادامه به مشکلات پیرامون بیمه نیز پرداخت و تصریح کرد: بنده باید به نکات مطرح شده توسط دوستان، بحث پیمانکاری بیمه را هم اضافه کنم. ما در این قانون اگر بخشی از کار برون سپاری مانند حمل و نقل را وارد حساب های خود کنیم مشمول این بیمه شده و باید مبالغ هنگفتی پرداخت کنیم. از طرفی دامنه تبصره ها و جزئیات این قانون به حدی گسترده است که در نهایت بازرس بیمه چیزی مغایر آن در دفاتر حساب و کتاب تولید کننده می یابد.
سعید حاجیلو، مدیرعامل مجتمع چاپ نقش الماس به عنوان آخرین فرد این جلسه سخن گفت و توجه حضار را به توانایی های نهفته تولیدات چاپی کشور جلب کرد. وی اظهار داشت: مشکلات چاپ ما متعدد هستند و طبق گفته ی دوستان اکثر آنها از وابستگی زیاد این صنعت به واردات سرچشمه می گیرند. بنده می خواهم توجه شما را به بخش بسته بندی منعطف جلب کنم؛ ما اگر در چاپ بسته بندی کاغذی و مقوایی به واردات وابسته هستیم در حوزه چاپ فلکسو به گونه ای خودکفا و صاحب صنعت محسوب می شویم.
وی ادامه داد: ما اکنون در تهیه مواد اولیه چاپ منعطف به خودکفایی نسبی رسیده ایم و وابستگی ما به واردات ماشین آلات محدود شده است که آن هم یک نهاده طولانی مدت و ماندگار است. به نظر بنده توجه و تمرکز بر این بخش از چاپ که اتفاقاً بسیار پر مصرف بوده و تولید در آن برای کشورهای دیگری که نفت و پالایشگاه و پتروشیمی ندارند، به صرفه نیست، می تواند به نقطه ی قوت صنعت چاپ ایران در منطقه و جهان تبدیل شود.
دکتر حسین دهقان، مشاور صنایع دفاعی مقام معظم رهبری که در این جلسه گوش شنوای مشکلات صنعت چاپ بود در خلال این نشست با سوالات خود در شفافیت بخشیدن و فهم عمیق مسائل کوشا بود و در پایان قول مساعدت و همکاری داد. وی درخواست کرد که مشکلات مطرح شده برای پیگیری بیشتر به صورت مکتوب در اختیارش قرار بگیرد. همچنین بنا شد که برای آشنایی بیشتر وی با صنعت چاپ، با هماهنگی اتحادیه چاپخانه داران تهران طی هفته آتی بازدیدی از مجموعه های مختلف چاپی در رسته های گوناگون این صنعت صورت بپذیرد.