در چندین ماه گذشته شاهد بودیم که رسانهها گزارشی از یک کارگاه تولید روغن موتور تقلبی را پخش کردند که در این کارگاه پس از شفاف کردن روغنهای موتور با موادی خاص، آنها را با بستهبندی روغن موتورهای کاسترول، لیکومولی و دیگر روغنهای خارجی، در سطح جامعه عرضه میکردند. پسازآنکه گزارشگر، کارتن و برچسب این روغنها را جلوی دوربین آورد و گفت که چرا اتحادیه چاپخانهداران خواب است و بر چنین مواردی نظارت ندارد، اتحادیه چاپخانهداران با سیل مطالبات مردمی و صنفی مواجه شد و برخورد با متخلفان صنعت چاپ را در رأس کارهای خود قرارداد.
چراکه به گفته بازرس اتحادیه چاپخانهداران تهران آبرو و اعتبار صنف معتبر و شریف چاپ خط قرمز این اتحادیه است؛ بنابراین اجازه خدشه دار شدن آن را به جاعلان و سودجویان نخواهد داد. گزارش زیر حاصل گفتوگوی چاپ و نشر آنلاین با امیر شهلائی مقدم بازرس اتحادیه چاپخانهداران تهران درباره روند بازرسی واحدهای چاپی غیر معتبر و برخورد با متخلفان صنعت چاپ از سوی این اتحادیه است.
کشف تخلفات در صنف چاپ
امیر شهلائی مقدم بازرس اتحادیه چاپخانهداران تهران با بیان اینکه اتحادیه چاپخانهداران بر اساس وظایف خود با مراجعه به چاپخانه ها به بررسی وضعیت کسب و کار و پروانه کسب آنها می پردازد، گفت: از چندی قبل گزارش ها و گله هایی از سوی همکاران و حتی گزارش های مردمی به اتحادیه داشتیم که در منطقه ای خاص از تهران کارهایی صورت می گیرد که شایسته و در شأن صنف محترم، فرهنگی و صنعتی چاپ نیست.
وی ادامه داد: با توجه به موارد ذکر شده بازرسان اتحادیه با مراجعه به واحدهای مذکور به بررسی وضعیت کسب و کارشان پرداخته که متاسفانه به مواردی برخورد کردند که اصلاً شایسته نبود؛ بنا بر این شروع اقدامات اتحادیه برای برخورد با متخلفان صنعت چاپ با تقاضای اعضای این اتحادیه صورت گرفت که از نوع فعالیت و همچنین عدم رعایت تعرفه قیمت سفارشات چاپی گله مند بودند.
شهلائی مقدم افزود: آنچه توسط اتحادیه و بازرسان محترم آن طی چند روز گذشته انجام شد قطعاً و یقیناً در جهت حفظ منافع و اعتبار واحدهایی است که عضو اتحادیه چاپخانه داران تهران هستند و پروانه کسب دارند و کاملاً شفاف، مرتب و منظم به فرهنگ، اقتصاد و صنعت کشور خدماترسانی می کنند.
وی اشاره کرد: برای صنعت چاپ که یکی از قدیمی ترین صنوف است و دارای اعتبار و حساسیت بالایی است؛ این موارد تخلف بسیار بد و ناشایست است که هنگامی مشتری وارد یک واحد چاپی برای گرفتن استعلام قیمت میشود؛ در همان ابتدا با این سؤال که «با می خواهید یا بی!» یعنی کار با مجوز می خواهید یا بی مجوز مواجه شود.
برخورد جدی با متخلفان صنعت چاپ
بازرس اتحادیه چاپخانه داران تهران تأکید کرد: پس از مراجعه به این واحدها و بررسی وضعیت کسب آن ها؛ گاهی با یک سری کارها و سفارش های چاپ شده یا در حال انجام مواجه شدیم که به هیچ عنوان برای ما توجیه پذیر نبود. با قاطعیت می گویم که بیش از ۹۵ درصد از این تخلفات در واحدهای چاپی مشاهده شد که هیچگونه پروانه کسبی نداشته و عضو اتحادیه چاپخانهداران تهران نیز نبودند.
وی در ادامه گفت: شوربختانه تعداد دیگری از این واحدهای متخلف هیچ مجوزی، حتی پروانه تأسیس هم به ما ارائه نکردند.
شهلائی مقدم با تأکید بر این نکته مهم که بازرسان اتحادیه اصلاً وارد بحث محتوایی محصولات چاپی نشدند گفت: اتحادیه تنها به مواردی که جرم محسوب میشده ورود پیدا کرده و به مباحثی چون شکل و محتوای چاپی و یا چاپ زبانی غیر از فارسی نپرداخته است؛ چراکه این مسائل در جاهای دیگری باید تحت نظارت و برخورد قانونی قرار بگیرد.
نظارت بر عملکرد چاپخانه داران
وی افزود: اکنون بیش از ۱۳۰ اتحادیه صنفی وجود دارد که همهی آنها از کمسیون های بازرسی برخوردارند و همگی موظف اند که در دایره صنفی خود اگر با جرمی مواجه شدند، با آن برخورد کنند؛ بی شک اتحادیه چاپخانه داران تهران نیز با مشاهده جرم های صورت گرفته وارد عمل شده است و اصلاً بحث محتوایی کارهای چاپی در این بازرسی ها مطرح نبوده است.
شهلائی مقدم اظهار داشت: واضح است چاپخانه ای که جعبه داروی یک کشور اروپایی را تولید کرده و بابت چاپ تیراژ ۸۰۰ عددی جعبه، سه تا پنج میلیون مزد گرفته مرتکب جرم شده و از خط قرمزها عبور کرده است. آنچه بازرسان اتحادیه در چند روز گذشته انجام دادهاند برای حفظ شأن و حرمت چاپخانههایی است که عضو اتحادیه هستند و با صداقت و پاکدستی به فعالیت میپردازند.
وی حوزه دارو، مواد خوراکی، آرایشی–بهداشتی و لوازم یدکی را از حساسیتهای غیر قابل اغماض اتحادیه چاپخانهداران تهران دانست و بیان کرد: وقتی با چاپ جعبههای تقلبی دارو، لوازم یدکی خودرو و لوازم آرایشی و بهداشتی که مورد مصرف جامعه است مواجه میشویم؛ در اصل با ارتکاب جرم مواجه شدهایم که باید با آن برخورد قانونی شود. نادیده گرفتن اینگونه جرائم، نهتنها به صلاح جامعه نیست بلکه به عبارتی خیانت به جامعه محسوب میشود.
شهلائی مقدم ادامه داد: چگونه میشود جعبههای دارویی قرصهای لاغری، چاقی و تقویتی برندهای خارجی در واحدهای چاپی غیرمجاز تهران چاپ شود و یا جعبههای لوازم یدکی اتومبیلهای خارجی مانند لنت ترمز نامرغوب یا بلبرینگ چرخ نامرغوب در بستهبندی غیرمجاز در کشور چاپ و عرضه شود؟! ما نسبت به این موارد مسئول هستیم زیرا ممکن است هر کدام از این موارد جان تکتک عزیزان ما را به خطر بیندازند؛ بنابراین از هیچیک از این تخلفات نمیتوان چشمپوشی کرد و آنها را نادیده گرفت.
حرمت صنعت شریف چاپ حفظ شود
وی تأکید کرد: همهی این اقدامات برای بالا بردن شأن و اعتبار این صنف معتبر صورت گرفته است. اهالی صنعت چاپ برای رسیدن به جایگاه امروز خود، خون دلها خوردهاند. چه چاپخانهدارانی که از قدیم با ماشینهای قدیمی خاک سرب خوردهاند و ریههایشان از بین رفته است، چه انگشتانی که پشت تیغههای برش جامانده تا صنعت چاپ به جایگاه فعلی خود برسد. حالا تعداد معدودی سودجو و متخلف در صنعت چاپ برای یک شبه طی کردن ره صدساله، میخواهند با آبروی این صنف شریف بازی کنند و اینجا است که اتحادیه وارد شده و اجازه این عدول را به آنها نمیدهد.
بازرس اتحادیه چاپخانهداران ادامه داد: اتحادیه چاپخانهداران وظیفه دارد در این زمینه از حقوق اعضای خود دفاع کند؛ بر همین اساس پای کار آمده است و بههیچعنوان هم کوتاه نخواهد آمد. ما قلباً معتقدیم که صنف چاپ یک صنف شریف، معتبر، شناسنامهدار و اثرگذار است. ما معتقدیم بدون چاپ هیچ صنعت و هیچ محصولی نمیتواند قابلیت عرضه داشته باشد. در شرایطی که چاپخانهداران قدیمی بهسختی نوبت کاری خود را پر میکنند و به راحتی از پس هزینهها و حقوق کارکنانشان برنمیآیند، چگونه میشود عدهای اینگونه مرتکب تخلف شوند؟! چنین صنعتی با این جایگاه نباید آبرو و حیثیتش ملعبه دست عده معدودی سودجو شود.
وی با تأکید بر اینکه غالب بر ۹۵ درصد متخلفان صنعت چاپ در واحدهای فاقد پروانه کسب بوده است؛ درباره بازخورد این اقدامات در صنف چاپ گفت: بدون اغراق تماسهای فراوانی از سوی همکاران داشتیم که از این اتفاق قدردانی کردند. افراد شناختهشده صنف با ما تماس گرفتند، به ما دلگرمی دادند و حمایتشان را ابزار کردند، همچنین درخواست داشتند که این اقدامات را قطع نکنیم. اگر به صفحه اتحادیه چاپخانهداران در فضای مجازی مراجعه کنید، همه پیگیر این موضوع بودهاند و از ما خواستهاند که این اقدامات تا حصول نتیجه نهایی ادامهدار باشد. وظیفه اتحادیه برخورد با واحدهای متخلف است و از وظایف خود در این رابطه عدول نخواهد کرد.
به گفته شهلائی مقدم اتحادیه چاپخانهداران در ادوار گذشته تمام این مسائل را بر عهده مراکز نظارتی دیگر میگذاشت، او دراینباره توضیح داد: مواردی وجود دارد که در جاهای دیگری باید با آن برخورد و تصمیمگیری بشود که ما وارد آن مقولات نشدهایم. ما به بخشی که جرم اتفاق افتاده وارد شدهایم و آن هم جرائمی که برخورد با آنها بر عهده اتحادیه است.
قاطعیت اتحادیه در برخورد با متخلفان صنعت چاپ
وی توضیح داد: در دوره جدید اتحادیه بین منتخبان صنف یعنی اعضای هیئتمدیره هماهنگی و انسجام کاملی وجود دارد و با حمایتی که از جانب اعضا میشود، اتحادیه قرص و محکم پای کار ایستاده است و وظایف ذاتی که کمی در گذشته کمرنگ شده بود را با قاطعیت به انجام خواهد رساند.
بازرس اتحادیه چاپخانهداران با بیان اینکه بر اساس توضیحات دادهشده هنوز برای متخلفان صنعت چاپ تکلیفی تعیین نشده است، ادامه داد: متخلفان صنعت چاپ مدعی داشتن مجوز هستند و ما نیز به آنها فرصتی دادهایم تا مدارکشان را به اتحادیه تحویل دهند. اگر در این مدت رفع ابهام صورت نگرفت قطعاً با آنها برخورد قانونی میشود.
وی ادامه داد: در مورد تخلفات کشف شده حوزه دارو مأموران اداره اماکن در کنار بازرسان اتحادیه حاضر بودند و اخطار پلمپ واحد را کتباً به آنها ابلاغ کردند.
شهلائی مقدم اشاره کرد: طبق قانون، چاپخانهداران باید در صورت درخواست بازرسان اتحادیه در موقع انجام سفارشات چاپی، مجوزشان را به آنها ارائه دهند اما در موارد کشف شده؛ مسئولان این واحدهای متخلف به بازرس اتحادیه چاپخانهداران اذعان کردند که مجوزهایشان در دسترس نیست.
عدم رعایت نرخنامه مصوب تخلف است
وی با بیان اینکه صنف چاپ پس از مدتها پیگیر موضوعاتی چون تخلفات شده و در ادامه از اتحادیه درخواست ارائه تعرفه جدیدی بر اساس اقتضائات اقتصادی فعلی دارد، گفت: با تشکیل کارگروه فنی و متخصص در اتحادیه و با پیگیری و تلاش بسیار و دقت نسبت به بررسی موضوع و آنالیز قیمت پرداخته شد. بر همین اساس پس از مدتها فترت، اتحادیه نرخنامهای را منتشر کرد و در اختیار چاپخانهداران قرار داد. البته این نرخنامه هنوز هم با واقعیت کمی فاصله دارد و طبعاً ما باید با یک شیب پلکانی مناسب به قیمت اصلی تعرفه چاپ برسیم.
شهلائی ادامه داد: این نرخنامه قطعی نیست و هرلحظه با هر فعلوانفعال اقتصادی خاصی در کشور میتواند تغییر کند؛ یعنی اتحادیه این بنا را ندارد که بگوید این نرخنامه از الآن تا آخر سال همین است؛ زیرا ممکن است سه ماه دیگر اتفاقاتی رخ دهد که نیاز به اصلاحات داشته باشد. کارگروه مذکور بهطور مرتب در حال بهروز کردن نرخها است و هرزمانی که نیاز باشد نرخنامه اصلاح میشود و نرخنامه جدیدی در اختیار همکاران قرار میگیرد. ما انتظار داریم همکارانمان به این نرخنامه پایبند بوده و به آن عمل کنند؛ زیرا بقای همهی ما بر پایه آن است.
بازرس اتحادیه چاپخانهداران تهران افزود: گلههای همکارانمان این بود که در برخی واحدها این نرخنامه رعایت نمیشود. همکاران ما باید بدانند که عدم رعایت نرخنامه مصوب و قیمتی که از طرف مرجع بالادست یعنی اتحادیه ابلاغ میشود، تخلف است؛ یعنی اگر بازرسان اتحادیه به واحدهای چاپی مراجعه کنند و با عدم رعایت نرخنامه مواجه شوند، آن را تخلف میدانند؛ همانطور که تولید و چاپ جعبههای تقلبی دارو، لوازم یدکی و لوازم آرایشی و بهداشتی جرم محسوب میشود، عدم رعایت نرخنامه نیز تخلف است و مطمئناً ما در بخش بازرسی با این موضوع هم برخورد قاطع خواهیم کرد.
بیشتر بخوانید: تعرفه جدید خدمات چاپی اعلام شد
سوءاستفاده از شرایط بحران
وی تأکید کرد: تمام این اقدامات برای حفظ جایگاه و اعتبار صنف است، ما نمیگذاریم اعتبار فعالان صنعت معظم چاپ زیر سؤال برود. همکاران ما مردمان شریفی هستند و ما نمیگذاریم با آبروی آنها بازی شود. یک سری چاپخانه هستند که حتی برای حفظ آبرویشان ماشینآلاتشان را فروختهاند تا فقط بتوانند به امید فردایی بهتر مجموعه خود را حفظ کنند.
شهلائی مقدم با اشاره به اینکه در زمانی که آمار فوتهای ناشی از کرونا 500 نفر در روز بود، جعبههای ماسک بهصورت غیرمجاز توسط واحدهای چاپی تولید میشد، گفت: در جایی که جامعه جهانی میگوید برای مقابله با کرونا دارو و درمانی جز استفاده از ماسک وجود ندارد، عدهای سودجو جعبههای ماسک را در طرحهای مختلف بهوفور تولید کردند؛ جعبههایی که اصلاً معلوم نیست ماسکهای داخل آنها در کجا تولید و پر میشود و آیا ماسکهای تولیدشده بهداشتی هستند یا خیر؟
وی افزود: وقتی پدر و مادری برای فرزندشان لباس و یا حولهای را تهیه میکنند که زیر بستهبندی آن ساخت ترکیه یا نام یک برند معتبر اروپایی درج شده است؛ به برند اعتماد کردهاند، در صورتی که این محصول نمونه تقلبی برند است و در این بین از اعتماد افراد سو استفاده شده است. این عمل فریب مشتری محسوب میشود که خود جرم است و باید با آن برخورد شود. اگر فردی چنین تخلفاتی را دیده و با آنها برخورد نکند به جامعه خیانت کرده است؛ زیرا این موضوع با سلامت عمومی ارتباط دارد و به خطر افتادن بهداشت عمومی است و طبیعتاً باید با آن برخورد شود.
پیشکسوتان عرصه چاپ، عمر و سلامتشان را در راه اعتلای این صنعت گذاشته و در زیرزمینهای نمور و با امکانات ضعیف کار کردهاند و به این طریق صنعت چاپ را رفتهرفته تا به امروز که با دستگاههای تمامخودکار روبرو هستیم، پیش بردهاند. شهلائی با بیان این مطلب ادامه داد: خوندلها خورده شده تا صنعت چاپ به جایگاه فعلی رسیده است و بهعنوان صنف شریف و معتبر شناخته میشود، حال نباید اجازه دهیم که عده کمی بدون توجه به هیچ دستورالعمل و پروتکلی تمام صنف را زیر سؤال ببرند. البته ثروت، رفاه و آسایش آرزوی ما برای آحاد جامعه است بهخصوص همکارانمان.
شهلائی افزود: خدا کند هر شخصی که وارد صنعت چاپ میشود بتواند به بالاترین سطح رفاه در زندگی برسد و ثروت حلال و فراوان کسب کند و در آسایش و راحتی باشد اما به چه قیمتی؟ هرگز با هیچ هدفی نباید با آبروی یک صنف بازی شود.
وی در پایان تأکید کرد: نکته مهم حمایتهایی است که صنف باید از ما داشته باشد. البته اتحادیه در انجام وظایفش نه منتظر تشویق است و نه احیاناً از نکوهش ناراحت میشود؛ بنابراین وظیفه خود را بدون نیاز به هیچکدام از این موارد، انجام میدهد اما قطعاً اگر حمایت صنف اتفاق بیافتد طبیعتاً انسجام و عزم ما را بیشتر میکند، انگیزه میدهد و باعث میشود تا حصول نتیجه نهایی جلو برویم؛ کما اینکه تاکنون این حمایت و تشویق برای ادامه کار ما از سوی آنها بوده است.