به گزارش چاپ و نشر آنلاین به نقل ازایرنا، معاون فرهنگی دانشگاه هنر بیان کرد: بالای ۸۰ درصد نشریات دانشجویی دانشگاه از این پس به صورت الکترونیک در اختیار دانشجویان قرار خواهد گرفت و تعداد اندکی از نشریات به صورت کاغذی تولید می شود.
مسئله کاغذ مشکلی است که نه تنها در ایران بلکه در همه جای دنیا وجود دارد. کاغذ از چوب درختان تغذیه می کند. درختان ریه های زمین هستند، یعنی با ازبین بردن درختان و جنگل ها برای تامین چوب مورد نیاز تولید کاغذ راه تنفس زمین بسته می شود.
در این گیر دار اما فکرهایی به ذهن بشر می رسد تا بلکه از این میزان خود تخریبی بکاهد. یکی از این راهها این است تا به جای استفاده کردن از کاغذ برای تولید کتاب و پایان نامه از دنیای مجازی کمک بگیرد. یافته هایش را آنجا ضبط کند و برای خواندن کتاب های مورد نیازش نیز به همان جا رجوع کند. در ایران نیز برنامه هایی در همین رابطه در دست اجرا است.
مجید صالحی درباره نشریات الکترونیکی دانشگاه اظهار کرد: بیشتر نشریات دانشجویی در زمان حاضر با توجه به کمبود کاغذ به صورت دیجیتال منتشر میشود. این مطلب هم به حفظ محیط زیست کمک می کند و هم در مصرف بی رویه کاغذ صرفه جویی می کند.
وی افزود: چاپ کاغذی در خصوص برخی از رشتهها مانند عکاسی انجام می شود تا به کیفیت آثار آنها لطمهای وارد نشود، به طور مثال در یک مجله علوم انسانی، متون امکان تبدیل به پی دی اف را دارد اما در یک کار تخصصی عکاسی و هنری باید کار چاپ شود تا از نظر کیفی آثار آسیب نبیند.
به گفته معاون فرهنگی دانشگاه هنر، تا کنون ۲۰ نشریه دانشجویی از دانشگاه مجوز گرفتند که از این میان ۸ نشریه فعال است، کیفیت نشریات در سطح بالایی قرار دارد و استادان رشتههای تخصصی، برخی از این نشریه ها را در حد مجلات مرجع در رشته میدانند.
به گفته صالحی، محتوای بیشتر نشریات تخصصی رشتههای هنری مانند سینما و نقاشی است، البته در این میان مجلات بین رشتهای هم وجود دارد که دانشگاه در نظر دارد با افزایش بودجه، دانشجویان را به این سمت بیشتر ترغیب کند، چراکه نوشتن و مدیریت یک نشریه کاری دشوار است و باید انگیزه لازم برای دانشجویان ایجاد شود.
وی همچنین با تاکید بر اهمیت فعالیت دانشجویان در نشریات گفت: دانشگاه باید وارد میدان شود تا مشکلات فعالیت دانشجویان در نشریات به حداقل برسد.
افزایش بودجه برای نشریات کاغذی
معاون فرهنگی دانشگاه هنر با اشاره اهمیت افزایش بودجه برای نشریات دانشجویی عنوان کرد: با افزایش بودجه به دانشجو کمک میشود تا برای راه اندازی و تامین درآمد به سمت اخذ هر گونه تبلیغات نرود تا شان دانشجو و دانشگاه حفظ شود.
صالحی خاطرنشان کرد: بودجهای برای فعالیت نشریات مصوب شده تا انگیزه دانشجویان برای فعالیت افزایش یابد، معاونت فرهنگی در نظر دارد با جلب همکاری معاونت پژوهشی، آموزشی و روسای دانشگاهها امتیاز مجلات تخصصی برای دانشجویان اخذ شود.
وی افزود: باید بودجه نشریه ها افزایش یابد تا شرایط برای فعال شدن تحریریههای جدید و تخصصی مهیا و محتوای مناسب فرهنگی در راستای گره گشایی از نیازهای کشور تولید شود.
گرانی کاغذ دربازار و مشکلاتی که بازار کاغذ برای صنعت نشر به وجود آورده است داستانی طولانی دارد. کاغذ مطبوعات و نشریه ها هر چند با کمک کاغذهای دولتی سرپا هستند اما مشکلات همچنان ادامه دارد. همانطور که می دانید نشریات و کتاب ها علاوه بر کاغذ به جوهر و زینک نیز نیاز دارند و تحریم ها بر تمامی اینها اثر گذار بوده است.
فضای مجازی شاید بتواند تا حدی اندک درمانی باشد برای مشکلاتی که در این خصوص پیش آمده است. چاپ کتاب ها و نشریه ها به صورت دیجیتال می تواند در این خصوص راهگشا باشد.
بیشتر بخوانید: شرکت وارد کننده کاغذ دادگاهی و محکوم شد