مدیر انتشارات آئین دانش گفت: صنعت نشر کشورمان به نمایشگاه کتاب تهران وابسته است؛ از این رو فقط تراکنشهای نمایشگاهی میتواند ناشران و سایر حلقههای زنجیره نشر را از رکود و ورشکستگی نجات دهد. اکنون که نمایشگاه قرآن تعطیل شده است، نباید به گزینه تعطیلی نمایشگاه کتاب تهران اندیشید.
به گزارش چاپ و نشر آنلاین؛ علیاکبر شریفی، مدیر انتشارات آئین دانش در گفتوگو با ایکنا درباره وضعیت نشر قرآن در حال حاضر گفت: با شیوع ویروس کرونا و تعطیلی گسترده اغلب صنوف، نشر کتابهای دینی و قرآنی نیز از این شرایط متأثر بود، زیرا بسیاری از ناشران از ماهها قبل برای عید نوروز و نمایشگاههای قرآن و کتاب تهران برنامهریزی کرده بودند، اما شرایط در اواخر سال تغییر کرد و کتابهایی که چاپ کرده بودند، در انبارها ماند و فروش نرفت تا بتوانند چکهای خود را وصول کنند.
وی با بیان اینکه انتشارات آئین دانش نیز از این جریانات بیتأثیر نبوده است، افزود: ما به طور مستقیم در نمایشگاههای بینالمللی قرآن و کتاب حضور نداریم، اما به صورت عمده قرآن و سایر کتابهای دینی و قرآنی را منتشر و در اختیار ناشران قرار میدهیم تا با حضور در نمایشگاه آنها را عرضه کنند. امسال به دلیل تعطیلی نمایشگاه قرآن و تعویق نمایشگاه کتاب تهران درخواست کتاب از سوی ناشران کاهش چشمگیری داشت و اغلب آنها در این زمینه محتاطانه عمل میکنند.
شریفی ادامه داد: شیوع کرونا وضعیت اقتصادی کشور را تحت تاثیر قرار داده و درآمد مردم نیز کاهش یافته است. در شرایط نامناسب اقتصاد خانواده، کتاب جزء اولین کالاهایی است که از سبد خانواده حذف میشوند؛ بنابر این کتابفروشها و ناشران و در ادامه زنجیرههای دیگر نشر از همین مسئله متضرر میشوند. کتابفروشی و نشر آئین دانش هم مانند دیگر کتابفروشیها و ناشران در همین شرایط زیست میکند. از این رو برای فروش بیشتر کتابها به ویژه قرآن، تخفیفهایی را به ویژه در ایام ماه مبارک رمضان داریم.
فروش اینترنتی قادر به جبران خسارت نیست
وی با اشاره به مشکلات ایجاد شده برای ناشران بیان کرد: به دلیل فروش عمده، با فروش اینترنتی سروکار چندانی نداریم و با توجه به چند دهه تجربه در عرصه نشر قرآن، تصور میکنم فروش اینترنتی نتواند به طور کلی جایگزین فروش حضوری شود و یا در این شرایط خسارتهای ناشران را جبران کند و از این نظر کشورمان مانند کشورهای پیشرفته نیست که بخواهیم به این شیوه فروش اتکا کنیم.
شریفی تصریح کرد: مشکلات نشر کشورمان مربوط به امروز و دیروز یا دو ماه پیش نیست و شیوع ویروس کرونا مسائل و مشکلات آن را تشدید کرده است؛ از این رو نیاز به حمایت دارد و نباید نسبت به تعطیلی کتابفروشیها، نشر و یا بیکار شدن فعالان و کارکنان این حوزه بیتوجه باشیم، زیرا این مسائل تبعات جبرانناپذیری از نظر فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی خواهد داشت.
ناشران منتظر اقدام عاجل حمایتی دولت
وی با اشاره به آینده نشر پس از کرونا گفت: در حال حاضر نمیتوان پیشبینی دقیقی در این زمینه داشت، زیرا شرایط کشورمان به طور مستمر در حال تغییر بوده و پایان کرونا و آینده نشر نیز پس از آن مبهم است و نمیدانم تا کی میتوانیم با این شرایط ادامه دهیم.
مدیر انتشارات آئین دانش بیان کرد: اگر این شرایط ادامه یابد و دولت نیز نتواند اقدام عاجل و مؤثری در این زمینه انجام دهد، هر یک از زنجیرههای نشر مانند کتابفروشی، مراکز پخش و … به تدریج از بین میروند و حذف میشوند، که حذف هر یک از آنها به کل بدنه نشر آسیب خواهد زد و نخواهد توانست به حرکت خود ادامه دهد؛ از این رو برای بقای صنعت نشر باید کمکهای حمایتی به سوی صنف نشر جریان یابد و از هیچ کمک و حمایتی دریغ نکرد.
وی ادامه داد: بنابر این حمایت از ناشران باید شامل حال کسانی باشد که بهطور کلان در این زمینه متضرر شدهاند و اکنون یا بازپرداخت وامهایشان به تعویق افتاده و یا مجبورند با تعداد زیادی از کارمندانشان قطع همکاری کنند.
بیشتر بخوانید: صدمات همه گیری کرونا به بازار نشر
وی در پایان گفت: صنعت نشر کشورمان به نمایشگاه کتاب تهران وابسته است و فقط تراکنشهای نمایشگاهی میتواند ناشران و سایر حلقههای زنجیره نشر را از رکود و ورشکستگی نجات دهد. بنابر این اکنون که نمایشگاه قرآن تعطیل شده است، نباید به گزینه تعطیلی نمایشگاه کتاب تهران اندیشید و امیدواریم شرایط برای برگزاری این نمایشگاه به زودی فراهم شود.