مدیر انتشارات شمع و مه، نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران را بهدلیل تعدد مخاطبان و ناشران، در منطقه و دنیا قابل اعتنا ارزیابی کرد و گفت: نمایشگاه کتاب تهران با شاخصهای خود، جزو ۱۰ نمایشگاه برتر دنیا است.
به گزارش چاپ و نشر آنلاین به نقل از ایبنا، افشین شحنهتبار، درباره سیوششمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران بیان کرد: ۲۹ سال است در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران شرکت میکنم این رویداد، شاخصهای خاص خود را دارد که با رویدادهای مشابه دنیا، متمایز است. با توجه به تجربه حضور در نمایشگاههای بزرگ دنیا در پنج قاره، معتقدم، نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، از نظر مخاطب، جزو پُرمخاطبترین رویدادهای کتابمحور است.
بهگفته وی، نمایشگاه کتاب تهران حتی در دورههایی که ضعیف برگزار شده، پُرمخاطب بوده است.
مدیر انتشارات شمع و مه با اشاره به دیگر وجوه متمایز نمایشگاه کتاب تهران در مقایسه با رویدادهای مشابه، ادامه داد: از نظر تعدد ناشران، نمایشگاه کتاب تهران، نه در منطقه بلکه در دنیا، قابل اعتنا است؛ چراکه در منطقه، جزو تاپترین نمایشگاهها محسوب میشود.
شحنهتبار در نقد نحوه برگزاری نمایشگاههای کتاب دولت سیزدهم، گفت: متاسفانه در دولت قبل بسیاری از ناشران بزرگ از نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، کنارهگیری کردند؛ در نتیجه این رویداد تقریباً به نمایشگاه ناشران دولتی، تبدیل شد و فرم جناحی پیدا کرد؛ درحالی بحث درباره کتاب را باید از بحث دولتها جدا کنیم. با شناختی که از دکتر صالحی دارم، نمایشگاه به وضعیت سابق برمیگردد.
وی درباره بُعد بینالمللی نمایشگاه کتاب تهران، بیان کرد: سالها درباره بُعد بینالمللی نمایشگاه کتاب تهران، گفتهام؛ معتقدم نمایشگاه کتاب تهران را نمیتوان به عنوان یک رویداد بینالمللی شناخت. میدانیم قرار بود، ترکیه کشور مهمان ویژه سیوششمین دوره نمایشگاه کتاب تهران باشد که محقق نشد؛ اگر این کشور حاضر میشد، گزینه بهتری بود، البته نه اینکه اتفاق بزرگی باشد. نمایشگاه کتاب تهران، ادوار گذشته میزبان نمایندگان نشر کشورهایی مثل چین، ایتالیا و روسیه بهعنوان مهمان ویژه بود.
مدیر انتشارات شمع و مه با اشاره به جایگاه نشر ایران در منطقه و در مقایسه با وضعیت نشر کشورهای مهمان ویژه سالهای اخیر، افزود: نشر ایران، در بسیاری از حوزهها بهویژه ادبیات از منطقه پیشتر است؛ بنابراین همیشه باید دست برتر را داشته باشیم و برای میزبانی از کشور مهمان ویژه نباید، لحظههای آخر تصمیمگیری شود؛ بهعبارت دیگر حضور ناشران کشورهای تاثیرگذار را داشته باشیم. چه بخواهیم و چه نخواهیم، اروپا چهارراه ادبی دنیا است.
بیشتر بخوانید: ثبتنام ۹۱ ناشر خارجی برای حضور در نخستین فلوشیپ نشر تهران
شحنهتبار به حضور نمایندگان نشر ایران در نمایشگاههای برتر دنیا در دولت یازدهم و دوازدهم اشاره و بیان کرد: ایران تجربه حضور در نمایشگاههای بزرگ پکن و مسکو، بهعنوان مهمان ویژه را دارد؛ موقعیتهایی که طی چند اخیر از دست دادیم.
این فعال حوزه نشر درباره مفهوم نمایشگاه بینالمللی کتاب، بیان کرد: مفهوم بینالمللی برای نمایشگاه کتاب، تعریف خاصی دارد؛ بهعبارت دیگر کارهایی مثل برپایی غرفه برای چند سفارت یا نمایش چند عنوان کتاب غیرفارسی، به نمایشگاه بُعد بینالمللی نمیدهد؛ قاعدتاً با توجه به اینکه تبادل رایت کتاب، بهدلیل اینکه ایران عضو برن نیست، معدود آژانسهای ادبی، چندان نمیتوانند کمککننده باشند.
مدیر انتشارات شمع و مه بر توسعه و بهبود طرحهای «گرنت» و «تاپ» با توجه به سابقه فرهنگی و کتابمحور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد.
شحنهتبار درباره جایگاه و ظرفیت نمایشگاه کتاب تهران گفت: نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با شاخصهای خود، جزو ۱۰ نمایشگاه برتر دنیا است؛ علاوهبراین ظرفیت درخورتوجهی برای احیا نمایشگاه کتاب تهران در منطقه و دنیا وجود دارد.
شحنهتبار با بیان اینکه بسیاری از نمایشگاههای کتاب، دچار افت شدهاند، گفت: بسیاری از نمایشگاههای بزرگ، حتی نمایشگاه کتاب فرانکفورت، پاریس، لندن و بلونیا دچار افت شدهاند. در مجموع نقش نمایشگاههای کتاب دنیا، اندک اندک درحال کمرنگ شدن است و شور و حال دهههای گذشته را ندارد. برخی مصادیق افول نمایشگاههای بینالمللی کتاب دنیا، به حضور ناشران و جذب مخاطب، مرتبط است.