رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران معتقد است؛ در سال پیشرو کمبود نقدینگی و خطر اتمام کاغذ فرهنگی، خطر کوچ کردن سرمایهها از حوزههای فرهنگی به سایر حوزههای اقتصادی را قوت میبخشد.
به گزارش چاپ و نشر آنلاین به نقل از ایبنا؛ هومان حسنپور، رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران با بیان اینکه کتابفروشان دوران رکود سختی را تجربه میکنند، گفت: روزهای پایانی سال گذشته و ایام نوروز هم از این قاعده مسثنی نبود و اگرچه به تازگی عیدی دادن کتاب به عنوان یک فرهنگ در میان مردم جامعه در حال نهادینه شدن است اما مشکلات اقتصادی و محدویتهای کرونا مانع از خریدهای نوروزی مردم شد.
وی افزود: سال ۱۳۹۹ دومین سالی بود که شاهد رکود در بازار کتاب بودیم. این رکود در آخرین حلقه صنعت نشر یعنی کتابفروشیها بروز عینی داشت که علاوه بر ضربات ناشی از کرونا و مسائل اقتصادی دیگر، سایر اضلاع نشر کشور ازجمله ناشران، موزعان را نیز درگیر مسائل دیگری کرد.
خطر اتمام کاغذ فرهنگی
حسنپور با اشاره به پیشبینیهای خود از بازار صنعت نشر در سال ۱۴۰۰ عنوان کرد: در حالحاضر کمبود نقدینگی در بازار کتاب و خطر اتمام کاغذ فرهنگی (دولتی) که زمزمههای آن شنیده میشود، به شدت بازار کتاب و سه ضلع موثر آن یعنی نشر، توزیع و کتابفروشی را در ماههای آینده تهدید میکند.
به گفته وی، اگر این موضوعات حل نشود، تجربه صدماتی که کتاب های نفیس و هنری و کارت پستال فروشی ها و کتاب های رنگی کودکان و نوجوانان به دلیل عدم دریافت سهمیه کاغذ گلاسه دولتی خوردند، به تمام پیکره نشر و کتاب فروشی های کشور سرایت میکند و این خسارات غیرقابل جبران خواهد بود.
حسنپور با اشاره به برخی از این مشکلات توضیح داد: ما در بازار نشر گرفتار اختلال حاصل از عرضه کتاب در فضاها و مسیرهای غیرقانونی و تخفیف های غیرقانونی یعنی تخفیف های خارج از چارچوب قوانین نظام صنفی در فضای مجازی و غیرمجازی هم بودیم.
وی یادآور شد: این موضوع درحالی رخ میدهد که بهجز برخی مقاطع، خیلی از این کتاب ها را میشود با کیفیت بسیار بالاتر -از نظر فنی و متنی و محتوایی- بدون تخفیف ولی با قیمت پایینتر از طریق کتابفروشیها به شکل حضوری یا مجازی خریداری کرد.
حسنپور در ادامه با بیان اینکه سال گذشته فروش کتابهای درسی را از کتابفروشان گرفتند و امسال زمزمه دریافت مالیات از ناشران کتابهای آموزشی فرهنگی شنیده میشود، گفت: همه این موضوعات میتواند موجب افزایش بهای تمام شده و کوچ سرمایه از حوزه فرهنگی به حوزههای اقتصادی غیرفرهنگی شود. این وضعیت، علاوه بر فشارهایی که به انتشاراتیهایی فعال وارد میکند، تاثیر مستقیمی نیز برای مخاطبان با دامنه گسترده و جایگاه کتاب در سبد خانوار و به تبع آن بر میزان فروش کتابفروشیها خواهد داشت.
بیشتر بخوانید: تاثیر شرایط کرونا بر فروش کتاب در سال جدید
وی تاکید کرد: امیدواریم با عملی شدن وعدههای پرداخت وام، نقدینگی مورد نیاز فعالان حوزه نشر تامین شود؛ زیرا نباید فراموش شود قیمت کتاب مانند کالاهای دیگر نیست که هرچه بالاتر برود مردم آن را خریداری کنند.
رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران با اشاره به خطر اتمام کاغذ فرهنگی ادامه داد: این موضوع باعث شده ناشران نتوانند متناسب با افزایش سایر نهادههای تولید، قیمت کتاب را بالا ببرند و این یعنی رسیدن به بحران نقدینگی و به همین دلیل امیدوارم خطر اتمام کاغذ فرهنگی رفع شود و کاغذ تامین شود و زمزمههای اخذ مالیات از ناشران آموزشی فرهنگی به واقعیت تبدیل نشود.