کارنامه فرهنگی دولت سیزدهم نشان از پویایی صنعت نشر دارد
نگاهی به آمار و اعداد کارنامه فرهنگی دولت سیزدهم در یک سال گذشته نشان از پویایی دوباره صنعت نشر کشور با ارزش مالی ۷۴ هزار میلیارد ریالی دارد.
به گزارش چاپ و نشر آنلاین به نقل از فارس، همهگیری کرونا در کشور و تعطیلیهای بسیاری از صنوف و مشاغل مثل بسیاری از کسب وکارهای فرهنگی، آسیبهای جدی را به فعالان حوزه نشر و چرخه اقتصادی این صنعت تحمیل کرد. موضوع وقتی بغرنجتر شد که با تعطیلی تمام رخدادها و رویدادهای جمعی و عمومی در دنیا به خاطر کرونا، نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران هم برای ۲ سال پیاپی برگزار نشد.
نمایشگاهی گه به عنوان مهمترین رخداد فرهنگی کشور چشم و چراغ ناشران و فعالان حوزه نشر بود و تعطیلی ۲ سالهاش صنعت نشر کشور را با چالشی جدی به واسطه کاهش میزان عرضه و فروش مواجه کرد. هر چند با برگزاری نمایشگاههای مجازی کتاب که توانست استقبال خوب ناشران و مخاطبان را همراه خود کرد، سعی شد تا بخشی از خلاءها و آسیبهای این حوزه جبران شود اما سرپا شدن دوباره این صنعت فرهنگی کشور نیاز به حمایتی همهجانبه داشت.
در این میان برگزاری سی و سومین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران را باید مهمترین دستاورد در کارنامه فرهنگی دولت سیزدهم در یک سال گذشته دانست. تلاش و پافشاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در برگزاری نمایشگاه سی و سوم کتاب تهران در میان رغبت عمومی میان مردم و همه اهالی حوزه نشر هر چند دستاوردی ارزشمند برای جبران بخشی از آسیبهای اقتصادی وارد شده بر این صنعت بود؛ اما این مهم، همه ماجرا نیست.
نگاهی به آمار و اعداد کارنامه فرهنگی دولت سیزدهم در یک سال گذشته نشان از پویایی دوباره صنعت نشر کشور با ارزش مالی ۷۴ هزار میلیارد ریالی دارد. آمارهای کارنامه فرهنگی دولت سیزدهم خیلی واضح و شفاف میگویند که در دولت سیزدهم تعداد کتابهای تالیفی با رشد ۱۶ درصدی (۱۱۴۴۹ عنوان) مواجه شده است و تالیف عناوین جدید از ۷۲۲۴۳ عنوان به ۸۳۶۹۲ عنوان رسیده است. این روند رو به رشد در بخش کتابهای ترجمه شده نیز به چشم میخورد و با رشد ۱۹ درصدی (۵۲۰۰ عنوان) از ۲۷۶۰۱ عنوان به ۳۲۸۰۱ عنوان کتاب رسیده است.
این اعداد در کارنامه فرهنگی دولت سیزدهم آنجایی بیشتر توجه را جلب میکند که بدانیم ارزش مالی کل کتابهای منتشر شده از ۴۸ هزار میلیارد ریال در گذشته به عدد ارزشمند ۷۴ هزار میلیارد ریال در همین یک سال گذشته رسیده است، یعنی رشدی برابر با ۵۳ درصد. تلاش وزارت فرهنگ و ارشاد برای ارتقا سهم صنعت نشر در میان سایر صنایع فرهنگی کشور در یک حوزه مهم و کلیدی بیش از سایر بخشها در کارنامه فرهنگی دولت سیزدهم به چشم می آید؛آن هم حوزه کودک و نوجوان که با یک رشد ۳۱ درصدی قد کشیده است.
افزایش رشد ۳۱ درصدی در تالیف کتابهای حوزه کودک و نوجوان در حالی در کارنامه فرهنگی دولت سیزدهم مشاهده می شود که بازار کتاب کودک و نوجوان که به واسطه شیوع کرونا و تعطیلی نمایشگاه کتاب تهران و ملاحظه خانوادهها از حضور فرزندانشان در فضای کتاب فروشیها به گواه آمارها و گزارشهای منتشر شده در دولت قبل، دچار بیشترین آسیب، افت و رکود به نسبت سایر حوزههای نشر شده بود.
بیشتر بخوانید: معضلات قانون قیمت گذاری ثابت کتاب
هر چند که در کارنامه فرهنگی دولت سیزدهم در حوزه نشر در تعداد شمارگان کتابهای منتشر شده رشدی ۲۴ درصدی ثبت شده است (از عدد ۲۵۸۳۹۲۹۳ جلد به ۳۲۰۲۹۱۸۶ جلد) اما آنچه مشخص است اینکه، از آن سو باید راهکاری برای قیمت بالای کتاب و کاهش توان خرید مردم پیدا کرد.
بدون شک چالش کاغذ عامل اصلی گرانی کتاب است. نکتهای که محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حاشیه بازدیدش از نمایشگاه کتاب تهران از پیگیریها در این حوزه در یک برنامه بلندمدت با تلاش در راستای خودکفایی در صنعت تولید کاغذ خبر داده بود که در صورت به ثمر نشستن، حال نشر و اهل مطالعه و کتاب به سامان شود.