اولویت نهاد کتابخانه‌ها باید استخدام نیروی متخصص باشد

    0
    5
    کتابخانه‌ها

    بازرس انجمن کتابداری و اطلاع‌رسانی ایران، معتقد است، از فواید استفاده از متخصصان در کتابخانه‌ها، امیدآفرینی در بین دانش‌آموختگان علم اطلاعات و دانش‌شناسی و اطمینان‌خاطر از سپردن کار به کاردان است.

    به گزارش چاپ و نشر آنلاین به نقل از ایبنا، امیررضا اصنافی بازرس انجمن کتابداری و اطلاع‌رسانی ایران، با تاکید بر بهره‌مندی از متخصصان در فصل جدید نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، بیان کرد: انتظار می‌رود، در نهاد کتابخانه‌های عمومی با توجه به بُعد فرهنگی و فعالیت چندهزار کتابدار، در بدنه زیرساختی از نیروی انسانی متخصص استفاده شود.

    وی افزود: فعالیت‌های علمی و تخصصی هر سازمان، به‌طور طبیعی باید برعهده کارشناسان سازمان قرار گیرد؛ علاوه‌براین در ساختار، کارشناسان نسبت به مدیران و سیاست‌گذاران حرکت بیشتری دارند؛ بنابراین سازمان، به لحاظ منابع انسانی متخصص و کارآمد، باید چابک باشد.

    استاد علم اطلاعات و دانش‌شناسی شهید بهشتی با تاکید بر استفاده نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور از متخصصان علم اطلاعات و دانش‌شناسی ادامه داد: به‌کارگیری از متخصصان در بدنه نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور به‌حدی مهم است که حتی اگر در بخش مدیران ارشد، متخصص کتابداری نداشته باشیم، حتماً باید در بدنه کتابخانه‌ها از افرادی استفاده کرد که تلاش کردند به این حوزه وارد شوند و به‌اصطلاح، خاک‌خورده این عرصه هستند.

    اصنافی، انتظار دانشجویان و دانش‌آموختگان رشته علم اطلاعات و دانش‌شناسی را توجه به حضور متخصصان در فصل جدید نهاد کتابخانه‌های عمومی دانست و گفت: دانشجویان و دانش‌آموختگان رشته علم اطلاعات و دانش‌شناسی، انتظار دارند، متخصصان در کتابخانه‌های عمومی استخدام شوند؛ یکی از دلایل این انتظار، تدوین سرفصل‌های جدید در دانشگاه‌ها است و تربیت افرادی که دانش جدید و توان بیشتری برای فعالیت دارند؛ علاوه‌براین امید دارند با تغییر و تحولات و رویکردهای جدید در نهاد، به‌ویژه انتصاب یک مدیر متخصص به‌عنوان دبیرکل که نخستین‌بار بعد از انقلاب اسلامی انجام شد، از متخصصان در این مجموعه استفاده شود.

    به‌گفته وی، دانش‌آموختگان علم اطلاعات و دانش‌شناسی، زبان کتابداری، کتابخوانی و زبان جامعه را می‌شناسند؛ افرادی که به‌طور مستقیم در جامعه در ارتباط هستند؛ بنابراین یکی از زیرساخت‌های مهم در فصل جدید نهاد کتابخانه‌ها، توجه به بهره‌مندی از متخصصان‌اند.

    اصنافی درباره چگونگی استفاده از نیروهای متخصص برای پیشبرد اهداف نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، گفت: افراد جدید، افکار جدید می‌آفریند؛ به‌ویژه اینکه اگر متخصص باشند و خلاقیت، ایده‌های جدید را ارائه دهند؛ به‌عبارت دیگر با نگاه‌های جدیدتری آشنا خواهیم شد.

    بازرس انجمن کتابداری و اطلاع‌رسانی ایران ادامه داد: از بخش‌های مدیریتی شامل زیرمجموعه‌های مدیریتی و ادارات کل، تا نیروی انسانی نهاد کتابخانه‌ها در جایگاه‌های مختلف و پُست کتابدار باید از نیروی متخصص بهره‌مند شوند.

    اصنافی با بیان این مطلب که با وجود انتظارات جامعه کتابداری باید، یکسری واقعیت‌ها را درنظر گرفت، افزود: باید توجه داشته باشیم، وقتی درباره تامین منابع انسانی یا امور مالی در نهاد کتابخانه‌ها صحبت می‌شود، باید از متخصصان این حوزه‌ها نیز استفاده کرد؛ به‌عبارت دیگر منظور از به‌کارگیری نیروی دانش‌آموخته علم اطلاعات و دانش‌شناسی، گماردن این افراد، در پُست‌های اداری و مالی نیست اما باید فردی انتخاب شود که حوزه کتابداری را بشناسد و در عین حال زبان مدیریت را بداند.

    وی با تاکید بر اصل حضور نیروی متخصص در مجموعه نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، در حوزه‌های آموزش، پژوهش همچنین حوزه بین‌الملل، بیان کرد: به‌عنوان مثال برای حضور در نشست‌های سالانه ایفلا، باید از کتابدارانی استفاده کرد که ایفلا و پیشینه آن را بشناسند؛ همچنین بتوانند به جایگاه کتابخانه‌های عمومی در این مجمع بین‌المللی تاکید و عضویت ایران را فعال کنند.

    بیشتر بخوانید: طرح‌های حمایتی از کتابفروشان افزایش یابد

    اصنافی با بیان اینکه تاکید بر عنوان «متخصص» به‌معنای استفاده حتمی و قطعی از دانش‌آموخته علم اطلاعات و دانش‌شناسی در همه بدنه نهاد کتابخانه‌های عمومی نیست، افزود: همان‌طور که پیش‌تر گفتم، به متخصص مدیریت و اقتصاد هم نیاز داریم اما بخش‌هایی که به‌طور مستقیم با امور کتابخانه و بین‌الملل مرتبط است، به کتابداران و متخصصان نیاز است؛ افراد آشنا با ارتباطات بین‌الملل، تا کتابداران در کتابخانه‌های کوچک و بزرگ در شهرهای مختلف.

    به‌گفته وی، از فواید استفاده از متخصصان، امیدآفرینی در بین دانش‌آموختگان علم اطلاعات و دانش‌شناسی و اطمینان‌خاطر از سپردن کار به کاردان است.

    بازرس انجمن کتابداری و اطلاع‌رسانی ایران درباره چگونگی بهره‌مندی از متخصصان در تامین منابع، با هدف پاسخگویی درازمدت و موثر به اعضا کتابخانه‌های عمومی گفت: در علم اطلاعات و دانش‌شناسی، بحث تامین منابع، در قالب مفهوم «مجموعه گستری» یا «مجموعه‌سازی» مطرح می‌شود که تاکید بر «انتخابِ» منابع است.

    اصنافی ادامه داد: مفهوم انتخاب در تامین منابع کتابخانه‌ای، به‌معنای انتخاب سلیقه‌ای نیست؛ به‌عبارت دیگر براساس قوانین و شیوه‌نامه‌های کتابداری، اجازه ورود و انتخاب سلیقه‌ای را وارد نکردیم، چراکه انتخاب منابع اطلاعاتی، قواعد و حتی فرمول دارد؛ به‌عنوان مثال به‌ازای هر تعداد عضو چند عنوان کتاب باید در کتابخانه موجود باشد. حتی برای رعایت «تعادل موضوعی» در کتابخانه‌ها نیز قواعد و قوانینی وجود دارد.

    استاد علم اطلاعات و دانش‌شناسی شهید بهشتی افزود: با تاکید بر حفظ اصول و آرمان‌ها، توجه داریم در انتخاب منابع کتابخانه‌ای باید به نیاز مخاطب، ویژگی‌های فرهنگی محله، اقلیت‌های فرهنگی و مذهبی نیز باید توجه داشت؛ بنابراین وجود متخصصان در انتخاب منابع اطلاعاتی به‌طور طبیعی کمک می‌کند، منابع کتابخانه‌ای به شیوه‌های استانداری انتخاب شوند.

    اصنافی با بیان اینکه سیاست‌گذاری‌های کلان در بحث تامین منابع کتابخانه‌ها وجود دارد، گفت: اما متخصصان هستند که چطور منابع را تامین کنیم؛ به‌عبارت دیگر تامین مالی برای خرید، برعهده مدیران و سیاست‌گذاران است و آنچه اهمیت دارد، تعریف یک خط و مشی مناسب در ساختار است.

    کتابخانه‌ها

    مقاله قبلیرجبعلی کریمی؛ چاپچی دیروز، چاپخانه‌دار امروز
    مقاله بعدیدانشنامه الکترونیکی هوشمند مانع از جعل مدرک فارغ التحصیلان می‌شود

    یک پاسخ بدهید

    لطفا نظر خود را وارد کنید
    لطفا نام خود را اینجا وارد کنید
    این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.

    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.