معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ ‌و ارشاد و اقدامات پیش رو

    0
    100
    انتقال صنعت چاپ

    معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ ‌و ارشاد ‌ اسلامی برای بسیاری از اهالی کتاب حکم پدری را دارد که در بحران‌ها می‌تواند به‌عنوان یک پدر خوب سنگ زیرین آسیاب باشد و خود را به آب‌وآتش بزند تا فرزندانش از بحران به‌سلامت عبور کنند یا نقش پدر بی‌خیالی را داشته باشد که منتظر است تا ببیند فردا چه می‌شود.

    به گزارش چاپ و نشر آنلاین به نقل از خبرگزاری پاناما، در روزگاری که به گفته محمدمهدی اسماعیلی، وزیر ارشاد دولت سیزدهم بخش عمده‌ای از حقوق مؤلفان و ناشران در حوزه فعالیت‌های فرهنگی، گرفتار نوعی از فعالیت‌های غیرقانونی ازجمله شبکه تکثیر و توزیع است، باید دید «یاسر احمدوند» که از اولین معاونت‌های منصوب شده در وزارت ارشاد است برای مافیاهای متعدد حوزه کتاب در بخش‌های مختلف چه تدبیری می‌اندیشد.

    مسند نشینان معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ ‌و ارشاد

    یاسر احمدوند هجدهمین فردی است که بر صندلی معاونت امور فرهنگی وزارت ارشاد تکیه می‌زند. پیش از با احتساب بیژن نامدارزنگنه (دو مرتبه)، مهدی فریدزاده، صباح زنگنه، احمد مسجدجامعی (چهار مرتبه)، علیرضا برازش، علی‌اصغر رمضان‌پور، محمدعلی شعاعی، محسن پرویز، بهمن دری، علی اسماعیلی (سرپرست)، عباس صالحی، محمد سلگی (سرپرست) و محسن جوادی، عهده‌دار این معاونت شده بودند.

    احمدوند از سردبیری تا مدیریت حوزه نشر

    یاسر احمدوند، متولد سال ۱۳۵۵ است و دارای مدرک دکترای عرفان و تصوف اسلامی از دانشگاه ادیان و مذاهب قم است. از جمله سوابق او در عرصه نشر می‌توان به مدیریت انتشارات موسسه همشهری، معاونت اجرایی مجمع ناشران انقلاب اسلامی، مدیرعاملی شرکت پخش محصولات فرهنگی ترنج، مدیرعاملی فروشگاه‌های ترنجستان، مدیریت مرکز آموزش‌های کاربردی نشر، مدیریت روابط‌عمومی بنیاد دایره‌المعارف و عضویت در هیئت‌مدیره مجتمع چاپ واژه‌پرداز اندیشه اشاره کرد.

    دبیری جشنواره کتاب کودکان دفتر تبلیغات اسلامی، سردبیری هفته‌نامه صداوسیما و فصلنامه دیدار، سردبیری هفته‌نامه همشهری محله، سردبیری ماهنامه مهر و ماه، مدیرمسئولی نشریه شیرازه کتاب و سردبیری سایت کانون اندیشه جوان و مدیرعاملی خبرگزاری آنا از دیگر سوابق فرهنگی احمدوند است. وی قبل از این انتصاب معاون نماینده ولی‌فقیه در جمعیت هلال‌احمر بود.

     

    چالش‌های پیش روی احمدوند به عنوان معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ ‌و ارشاد

    اقتصاد نشر از مسائل مهم و حیاتی این روزهای نشر است،‌ مسئله‌ای که در گرو حل مسائلی مانند کاغذ و… است.‌ گسترش ویترین‌های عرضه کتاب،‌ برابر شدن حمایت از کتاب‌فروشان و ناشران،‌ هماهنگی با سایر دستگاه‌های دولتی همچون اداره مالیات و بیمه برای حمایت از کتاب‌فروشی‌ها در این زمینه می‌تواند بسیار مؤثر باشد.

    در این میان موضوع کتاب‌بازی‌ها و قاچاق کتاب ازجمله دغدغه‌های ناشران به شمار می‌رود،‌ آسیب‌هایی که منجر به خسارت شدیدی به اقتصاد نشر در سال‌های اخیر شده است. از مهم‌ترین موارد دیگری که به‌عنوان چالش پیش روی «یاسر احمدوند» در حوزه فرهنگ می‌توان نام برد، عبارت‌اند از:

    معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ ‌و ارشاد

    بلاتکلیفی کاغذ

    مطالبه اصلی ناشران و فعالان صنعت چاپ پیگیری مسئله کاغذ است. کاغذ امروز کالایی اساسی برای فعالیت صنعت چاپ و نشر به شمار می‌رود، در حالیکه طی سال‌های گذشته بنا به سیاست‌های غلط وابستگی در این حوزه به واردات به ۱۰۰ درصد رسیده و تولید نیز کم‌فروغ‌تر از گذشته شده است. از سوی دیگر افزایش نرخ ارز موجب شده تا کاغذ کالایی گران شود، رشد چند صددرصدی قیمت کاغذ طی سال‌های گذشته موجب شده تا صنعت نشر و حتی چاپ امروز کمتر توان فعالیت با این قیمت کاغذ را داشته باشد.

    اگرچه دولت در سال‌هایی یارانه‌ای را برای واردات کاغذ و ارزان‌تر شدن آن برای ناشران اختصاص داد، اما به نظر نمی‌رسد که سیاست اختصاص یارانه برای واردات کاغذ سیاست چندان مطمئن و درستی در این زمینه باشد. از سوی دیگر مطالبه اصلی ناشران نیز اختصاص یارانه به کاغذ است. باید دید که وزیر فرهنگ و ارشاد دولت سیزدهم و معاون فرهنگی او در میانه راه چه برنامه‌ای برای حل بحران کاغذ دارند.

    معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ ‌و ارشاد

     

    بیشتر بخوانید:

    سی‌وچهارمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب مسکو و حضور پر رنگ ایران

    حل مشکل حوزه نشر با تدابیر وزارت ارشاد

     

    مشکل حل‌نشده ممیزی

    مسئله ممیزی نیز یکی از پرچالش‌ترین مسئله‌های فرهنگی برای هر دولتی است،‌ دولت یازدهم در ابتدای فعالیت خود مانور‌های تبلیغاتی فراوانی روی این مسئله داشت،‌ وعده‌هایی که به لحاط قانونی امکان اجرای آن وجود نداشت. تشکیل هیئت نظارت بر کتاب نیز که یکی از اقدامات مورد استقبال دولت یازدهم بود،‌ در ادامه راه به سرانجامی نرسید و مدت‌هاست که تنها در حد نام مانده و عملاً دیگر این هیئت فعالیتی ندارد.

    همچنین با الکترونیکی شدن فرایند صدور مجوز که باهدف تسریع در امور و کوتاه شدن فرآیند صدور مجوز انجام‌شده بود، انتظار می‌رفت که فرایند صدور مجوز کتاب سریع‌تر از گذشته انجام شود؛ این در حالی است که در ماه‌های گذشته بسیاری از ناشران از ماندن چندماهه کتاب‌هایشان در اداره کتاب خبر داده‌اند.

    انتظار اهالی قلم این است که دولت سیزدهم در حوزه کتاب و صدور مجوز از نظارت ظاهری فاصله گرفته و به نظارت محتوایی برسد. چه بسیار آسیب‌هایی که در دوره‌های کنونی و گذشته به لحاظ عدم نظارت محتوایی بر کتاب‌ها به مخاطب و جامعه واردشده است.

    یارانه‌های نشر

    وضعیت یارانه‌های نشر نیز از دیگر نکات حائز اهمیت در حوزه فرهنگ علی‌الخصوص نشر است‌. یارانه‌هایی که باوجود ادعای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مبنی بر شفافیت و باوجود تلاش‌های بسیار سال‌های اخیر مبنی بر پایبندی به شفافیت هنوز در مواردی روشن و مشخص نیست. انتقاداتی مبنی بر اختصاص یارانه‌ طرح‌های فصلی به برخی کتاب‌فروشی‌ها از سوی فعالان این عرصه مطرح شده است.

     

    هم‌چنین فعالیت هیئت خرید و انتخاب کتاب نیز در سال‌های اخیر همواره مورد انتقاد قرار گرفته و سازوکار آن چندان مشخص نیست. انتظار می‌رود دولت سیزدهم تلاش برای هدفمند شدن یارانه‌ها و اختصاص عدالت محور آن را در دستور کار خود قرار دهد. در این میان تسهیلات کرونا که برای صنعت نشر نیز به مانند سایر صنایع کشور در نظر گرفته شد،‌ هنوز با مشکلاتی در راه تخصیص روبروست که بسیاری از ناشران را وادار به انصراف کرده است.

    معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ ‌و ارشاد

    تعیین تکلیف برای تغییرات در جایزه جلال به همت معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ ‌و ارشاد

    جوایز ادبی همچون جایزه جلال آل احمد و پروین اعتصامی و جوایز کتاب سال نیز از دیگر حوزه‌های مهم معاونت فرهنگی وزارت ارشاد است،‌ تغییراتی که معاونت فرهنگی برای جایزه جلال در نظر گرفته است، هنوز در شورای عالی انقلاب فرهنگی است و خبری از بررسی،‌ تائید یا رد آن نیست.

    گرنت

    حمایت از نشر ایران برای معرفی در خارج از کشور و طرح گرنت که در دولت یازدهم و دوازدهم شکل گرفت و دنبال شد، نیز نیازمند بازنگری و بروزرسانی است‌، با توجه به افزایش نرخ ارز و طرح‌های کشورهای دیگر در این زمینه به نظر می‌‌رسد باید به‌صورت جدی‌تر و با بودجه بیشتر به این فعالیت توجه داشت.

    ساختار معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ ‌و ارشاد و جایگاه معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ ‌و ارشاد

    معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ ‌و ارشاد اسلامی که قلب جریان نشر کشور زیردستش می‌تپد شامل ستاد معاونت، موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران، دفتر توسعه کتاب و کتاب‌خوانی، اداره کل مجامع، تشکل‌ها و فعالیت‌های فرهنگی، دفتر چاپ و دفتر مطالعات فرهنگی می‌شود.

    در شرح وظایف و سیاست‌های آن‌که شامل ۴۱ مورد است می‌توان به «تعیین و تدوین ضوابط مربوط به چگونگی تأسیس، اداره یا انحلال مؤسسات و دفاتر نشر، صدور پروانه نشر (مکتوب و الکترونیک)، همچنین آیین‌نامه‌های حمایتی، رتبه و سطح‌بندی ناشران و نظارت بر فعالیت آنان»، «تعیین و تدوین ضوابط مربوط به چگونگی تأسیس، اداره.

    انحلال، حمایت و صدور مجوز انواع چاپخانه‌ها (افست، دیجیتال، سیلک)»، «تعیین و تدوین ضوابط مربوط به چگونگی و شرایط برگزاری نمایشگاه‌ها، جشنواره‌ها، همایش‌ها، مجامع، تشکل‌ها، مسابقات فرهنگی و صدور مجوز فعالیت‌ و نظارت بر آن‌ها» و «تعیین، تدوین و پیشنهاد آیین‌نامه‌های مربوط با چگونگی انتخاب، شیوه عملکرد و مراحل اجرایی امور مرتبط با اعضاء هیئت‌های نظارت بر دبیرخانه‌های «ضوابط نشر»، «صدور پروانه نشر»‌، «نشر کتب»، «انتخاب و خرید کتب»، «چاپ و نشر»، «رسیدگی به تخلفات» و همچنین کمیته‌های تخصصی «ارزشیابی شعرا و نویسندگان»، «بررسی و انتخاب کتب ارزشمند» و «بررسی و انتخاب طرح‌های فرهنگی و هنری»» اشاره کرد.

    مقاله قبلیتاخیر صنعت چاپ اصفهان در رسته بسته بندی
    مقاله بعدیسامانه ایروکسپو و پوشش مجازی نمایشگاه چاپ

    یک پاسخ بدهید

    لطفا نظر خود را وارد کنید
    لطفا نام خود را اینجا وارد کنید
    این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.

    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.