وضعیت انتشار کتاب کودک در سال ۱۴۰۰

    0
    114
    ناشران در دی‌ ماه ناشران کودک و نوجوان

    آمارهای انتشار کتاب کودک و نوجوان طی سال ۱۴۰۰ نشان می‌دهد علی‌رغم افزایش هشت درصدی عناوین،‌ شمارگان کاهش یافته و تجدید چاپی‌ها بر چاپ اول غلبه پیدا کرده‌اند.

    گزارش چاپ و نشر آنلاین به نقل از تسنیم، انتشار کتاب کودک و نوجوان  در دهه‌های اخیر همواره به عنوان یکی از حوزه‌های درخشان چه به لحاظ کیفی و چه از نظر کمی در حوزه فرهنگ مطرح بوده است.

    انتشار کتاب کودک معرفی نویسندگان و شاعران جوان و مؤلفانی که حرفی برای گفتن دارند، سبب شد تا حوزه ادبیات کودک و نوجوان در ایران پس از انقلاب رشد چشمگیری داشته باشد؛ حوزه‌ای که همواره به عنوان یکی از ظرفیت‌های نشر ایران برای حضور در بازارهای بین‌المللی کتاب نیز مطرح است و تاکنون توانسته موفقیت‌های قابل تأملی را کسب کند. با وجود این، نشر کودک و نوجوان نیز در سال‌های اخیر به تبع اوضاع نابسامان صنعت نشر از روزهای طلایی و رشد خود فاصله گرفته و امروز با مشکلات خرد و کلان متعددی روبروست. انتشار کتاب کودک

    کتاب کودک که در دهه ۶۰ و اوایل دهه ۷۰ با شمارگان ۲۰ هزار نسخه منتشر می‌شد، در این سال‌ها در خوشبینانه‌ترین حالت بر مدار دو هزار نسخه می‌چرخد. افزایش قیمت کتاب از یک سو، تغییر سبک زندگی کودکان امروز و علاقه‌مند و وابسته شدن به ابزارهای جدید اطلاع‌رسانی مانند گوشی‌های همراه سبب شده تا کتاب بیشتر از هر زمان دیگری از سبد خانواده‌ها خارج شود.

    رشد روزافزون ترجمه‌ها در بازار کتاب کودک  و نوجوان و کاهش کیفیت کتاب‌های تالیفی به دلیل شرایط نامناسب اقتصادی ناشران موجب شده تا ما در سال‌های پایانی دهه ۹۰ فاصله معناداری از دوران رشد دهه‌های ۷۰ و ۸۰ داشته باشیم. این مهم در ادبیات نوجوان بیشتر خود را نشان می‌دهد. اگرچه این کاهش‌ در تعداد عناوین خود را نشان نمی‌دهد و ما هر سال شاهد افزایش تعداد عناوین هستیم،‌ اما به باور نویسندگان و کارشناسان این حوزه در کمیت بسیار خود را نشان داده است. انتشار کتاب کودک

    انتشار کتاب کودک و نوجوان در سالی که گذشت

    بر اساس آمارهای موجود در خانه کتاب و ادبیات ایران در سال گذشته(۱۴۰۰) ۱۶ هزار و ۸۴۶ عنوان کتاب کودک و نوجوان منتشر شده است که از این میان ۱۰ هزار و ۱۷۱ عنوان تألیف و شش هزار و ۶۷۵ عنوان ترجمه بوده است.

    ناشران تهرانی ۱۲ هزار و ۸۵۰ عنوان کتاب کودک و نوجوان و ناشران شهرستانی چهار هزار و ۲۶ عنوان منتشر کرده‌اند، شمار کتاب‌های چاپ اول هفت هزار و ۵۵۵ عنوان و شمار تجدید چاپی‌ها ۹ هزار و ۲۹۰ عنوان بوده است.

    نکته جالب توجه در این میان غلبه تجدید چاپی‌ها بر چاپ اولی‌ها در حوزه کوک و نوجوان است. بر خلاف نشر عمومی که ناشران ترجیح داده بودند بیشتر به چاپ اول بپردازند،‌ در حوزه کودک و نوجوان مسائل اقتصادی ناشران را متمایل به تجدید چاپی‌ها کرده است؛ زیرا در هزینه‌های طراحی جلد و تصویرگری صرفه‌جویی خواهد شد.

    نگاهی به آمارهای نشر کودک و نوجوان در سال ۱۴۰۰ نشان می‌دهد که میانگین شمارگان کتاب در این حوزه  هزار و ۸۷۶ نسخه بوده است. همچنین میانگین قیمت کتاب نیز ۳۵ هزار و ۶۰۰ تومان است.

    بیشتر بخوانید:ثبت ‌نام ناشران داخلی در سی‌ و ‌سومین نمایشگاه کتاب تهران آغاز شد

    مقایسه آمارهای نشر کتاب در سال ۱۴۰۰ با سال ماقبل آن نشان می‌دهد که انتشار کتاب حدود هشت درصد افزایش داشته است،‌  در عین حال فاصله کمتری بین کتاب‌های منتشر شده چاپ اول و تجدید چاپ در سال۹۹ نسبت به سال ۱۴۰۰ دیده می‌شود. تفاوت معنادار میان تألیف و ترجمه نیز در سال۱۴۰۰ بیشتر شده است، در سال ۱۴۰۰ با یک فاصله حدود چهار هزار عنوانی بین تالیف و ترجمه مواجه هستیم؛ در حالی که در سال ۹۹ این فاصله کمتر از سه هزار عنوان است. انتشار کتاب کودک

    میانگین شمارگان کتاب در سال ۱۴۰۰ در حوزه کودکان و نوجوانان اما با کاهش هشت درصدی نسبت به سال ۹۹ روبرو بوده است. کاهش شمارگان پدیده‌ای جدی در یک دهه گذشته در نشر به شمار می‌رود که امروز تبدیل به یک معضل شده است. عوامل متعدد اقتصادی و فرهنگی در کاهش شمارگان کتاب دخیل هستند که مهمترین آن‌ها ضعیف بودن بنیه اقتصادی نشر و کاهش سرانه مطالعه است.

    مقایسه میانگین قیمت کتاب در دو سال ۱۴۰۰ و سال ماقبل آن نیز نشان می‌دهد که قیمت کتاب کودک با افزایش ۴۵ درصدی در سال ۱۴۰۰ روبرو بوده است. این افزایش قیمت در سال‌های اخیر موجب آب‌رفت سهم کتاب از سبد خانوار شده است.

    مقاله قبلیبازار کاغذ در التهاب
    مقاله بعدیکوتاه کردن دست واسطه‌ها از چاپ چهارمحال بختیاری

    یک پاسخ بدهید

    لطفا نظر خود را وارد کنید
    لطفا نام خود را اینجا وارد کنید
    این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.

    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.