مدیرکل دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی از معیارهای ارزیابی کتاب سخن گفت
مدیرکل دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از برنامه رتبهبندی ناشران در سال جاری خبر داد و گفت: رتبه بندی ناشران به هدفمندی حمایت از نشر و ارتقای سطح آثار مکتوب کشور منجر خواهد شد.
به گزارش چاپ و نشر آنلاین به نقل از روابط عمومی معاونت حقوقی، امور مجلس و استان های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدحسین ظریفیان مدیرکل دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دومین همایش سراسری مدیران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ها گفت: اداره کل توسعه کتاب و کتابخوانی وزارت فرهنگ به عنوان یک مجموعه ستادی و صنفی ذیل معاونت فرهنگی وزارتخانه، در کنار دو ماموریت راهبردی صدور مجوز نشر کتاب و صدور پروانه فعالیت ناشران کشور، حمایت از آثار فاخر و ارزشمند و خرید و حمایت از آثار مفید را انجام می دهد.
مدیرکل دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: ارزیابی و صدور مجوز کتاب در کشور امری حاکمیتی است و این امر نشان از اهمیت و جایگاه ویژه اندیشه و فکر و توجه به بالندگی جامعه و ارتقای تولید علم در نظام اسلامی دارد.
ظریفیان ادامه داد: حفاظت از ساحت والا و تمدن ساز اندیشه و صیانت از فضای فکری جامعه و سلامت معنوی و روحی مردم موجب شده که قانونگذار، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را مکلف به ارزیابی کتب کشور و صدور مجوز بر اساس مفاد قانون کند.
مدیرکل دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مصوبه ۶۶۰ شورای عالی انقلاب فرهنگی را معیار ارزیابی کتاب معرفی کرد و افزود: این اداره کل تلاش می کند نسبت به رعایت مفاد این مصوبه کوتاهی نکند و مصمم است از یک سو حقوق عامه را برای بهره مندی آحاد مردم از محتوای سالم در کتاب پاسداری کند و از سوی دیگر مدافع حقوق مادی ناشران و پدیدآورندگان کتاب ها باشد.
ظریفیان با اشاره به آمار انتشار کتاب از سال ۹۵ تا سال ۱۴۰۰ گفت: در سال ۱۳۹۵، ۸۲ هزار و ۷۵۲ عنوان کتاب منتشر شده است و این رقم در سال ۱۴۰۰ به ۱۱۱ هزار و ۵۱۹ عنوان کتاب رسیده است. البته به لحاظ شمارگان، شاهد کاهش تعداد در پنج سال اخیر هستیم که یکی از علل آن افزایش ۳/۶ برابری قیمت کتاب و هزینه های بالای تمام شده کالا و خدمات است.
مدیرکل دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: در سال ۱۴۰۰، بیش از ۷۰ درصد کتابها چاپ اول بوده و رشد کتاب به لحاظ عناوین چاپ اول و چاپ مجدد مثبت بوده است.
مدیرکل دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی با اشاره به حساسیت این اداره کل به موضوع کتاب سازی و مساله ترجمه های مخدوش افزود: ترجمههای یک اثر به ویژه از آثار مشهور و پر فروش اگر مخدوش و مغلوط به لحاظ مفهومی، ویرایشی و املایی باشند از سوی این دفتر مورد بررسی قرار گرفته و مغایر ضوابط شمرده خواهند شد.
ظریفیان حمایت از کتابفروشان را از برنامههای اداره کل توسعه کتاب و کتابخوانی اعلام کرد و از مدیران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ها خواست کتابفروشان با سابقه و سختکوش استان خود را شناسایی و به این اداره کل معرفی کنند.
مدیرکل دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به موضوع کاغذ گفت: تولید داخلی کاغذ با تاکید رییس جمهور و اهتمام وزیر فرهنگ و پیگیری معاون فرهنگی وزارت فرهنگ با جدیت دنبال می شود و تصمیم های خوبی برای خودکفایی در کاغذ در آینده اتخاذ شده است.
ظریفیان خطاب به مدیران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استانها گفت: در حوزه حمایت از کتاب موضوع های مورد نیاز قشر جوان از جمله موضوع های تقویت کننده سرمایه اجتماعی، امید افزا و اقتدار زا مانند فرهنگ ایثار و پایداری، آثار دفاع مقدس، کتاب های با موضوع مفاد بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی را در اولویت قرار دهید.
بیشتر بخوانید: چالشهای قانونی در توسعه نشر الکترونیک
مدیرکل دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: رتبه بندی ناشران یکی از برنامه هایی که در اولویت فعالیت های این اداره کل در سال جاری قرار گرفته است.
مدیرکل توسعه کتاب و کتابخوانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان به دغدغه ها و پرسش های مدیران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ها در حوزه کتاب و کتابخوانی پاسخ گفت.
گفتنی است، دومین همایش سراسری مدیران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ها، صبح روز دوشنبه سوم مرداد در مجتمع فرهنگی باغ زیبا آغاز به کار کرد و عصر روز چهارشنبه پنجم مرداد با حضور وزیر فرهنگ به کار خود پایان داد.