شیوع بیماری کرونا که طی پنج ماه گذشته، همه دنیا را متاثر کرده، در حوزه فرهنگ و هنر مشکلات زیادی را به وجود آورده که ایجاد موج منفی تولید و درخواست در حوزه نشر، از جمله مهمترین آنها به ویژه در استانی نظیر آذربایجان غربی بوده است.
به گزارش چاپ و نشر آنلاین، بیماری کرونا که از اوایل اسفند سال گذشته در کشور و کمی بعد از آن در بسیاری از کشورهای دنیا اتفاق افتاد، موجی از اثرگذاری اقتصادی را به همراه داشت که نتیجه آن بروز مشکلات اقتصادی در اقشار مختلف مردم بود.
حوزه فرهنگ و هنر نیز از جمله بخش هایی بود که بیماری کرونا بیشترین اثرگذاری را به آن داشت و موجب شد تا علاوه بر کاهش درآمدهای اقشار مختلف، بخش های فرهنگی و هنری گوناگون نیز مجبور به تعطیلی شوند.
کاهش مخاطبان انتشاراتی ها به علت حذف نمایشگاه های کتاب و همچنین کاهش تقاضا برای کتاب و محصولات انتشاراتی مهمترین مشکلی بود که طی بیش از پنج ماه گذشته، انتشاراتی ها با آن درگیر بودند.
انتشاراتی ها به علت آنکه محصولات آنان، قابلیت بسیار کمی برای حضور در فضای مجازی دارد، نفعی از توسعه استفاده مردم از شبکه های اجتماعی مبتنی بر موبایل نبردند که همین امر موجب بروز خسارت بیشتر در این حوزه شد.
تعطیلی نمایشگاه ها بازار ناشران را راکد کرد
وحید رحیمی، مدیر داخلی انتشاراتی آسمان کتاب ارومیه در این خصوص اظهارداشت: با شیوع بیماری کرونا نمایشگاه هایی که قرار بود در اسفندماه برگزار شود، تعطیل شد و تعطیلی این نمایشگاه ها بازار مهم ناشران استانی را هدف قرار داد.
وی ادامه داد: چشم امید ناشران به نمایشگاه های استانی و کشوری است و در این نمایشگاهها محصولات ناشران به فروش می رسد ولی کرونا این امید را از آنان گرفت و حتی مانع حضور در نمایشگاه های استان های همجوار شد.
وی با بیان اینکه دانشگاهیان و دانشجویان و محافل علمی از مخاطبان و مشتریان اصلی حضور نشر هستند، بیان کرد: با شیوع بیماری کرونا ارتباط ما با دانشگاه ها قطع شد درحالی که همین قشر برای انتشار پایان نامه، پژوهش و تحقیقات خود به ما مراجعه می کردند.
مدیر داخلی انتشاراتی آسمان کتاب افزود: کتابفروشی ها، دیگر مخاطب و بازار هدف ناشران بود که کرونا موجب تعطیلی آنها نیز شد؛ در حالی که پیش از دوران کرونا سفارش می دادند و ما نیز کتاب های مورد نظر آنها را منتشر می کردیم ولی با شیوع بیماری کرونا و عدم فعالیت آنها بازار انتشاراتی ها هم کساد شد.
کتاب های چاپشده همچنان در کارتنها ماندهاند
رحیمی اظهار داشت: برخی از کتابهای چاپشده نیز همچنان در کارتون ها مانده و بازاری برای فروششان وجود ندارد.
وی افزود: تعطیلی مراسم رونمایی کتاب درد دیگری بر درد ناشران افزوده زیرا با برگزاری این مراسم، کتابهای مورد نظر به مردم و علاقهمندان معرفی می شد ولی نبود این مراسم و تعطیلی آنها بخاطر شیوع بیماری کرونا، مشکلاتمان را مضاعف کرد.
وی بیان کرد: در شرایط فعلی از ارایه کتاب به صورت پی دی اف و نسخه دیجیتال استقبال چندانی نمی شود چون هنوز این روش درجامعه نهادینه نشده ومردم همچنان علاقمند به مطالعه کتاب به صورت کتاب هستند.
مدیر داخلی انتشاراتی آسمان کتاب ارومیه ادامه داد: کسب و کارهای اینترنتی و استفاده از فضای مجازی برای سایر صنوف نتیجه داد ولی در زمینه نشر پاسخی از این حوزه گرفته نشد.
کرونا، مشکلات انتشاراتیها را دوچندان کرد
مدیر انتشاراتی «ایلک آی» ارومیه هم در این خصوص با اشاره به اینکه کرونا، مشکلات انتشاراتی ها را دوچندان کرده است، اظهار داشت: امید بسیاری از فعالان این حوزه، حضور در نمایشگاه های کتاب تهران و استان بود که کرونا این امید را از ما گرفت.
نیره محسنی ادامه داد: نمایشگاه های کتاب، بازار هدف مهم ناشران استانی است و در این نمایشگاه ها نه تنها کتاب های خود را به فروش می رسانیم بلکه با نویسندگان سایر استان ها آشنا شده و ارتباط برقرار میکنیم که این ارتباط برای توسعه فروش بسیار مهم بود.
وی اضافه کرد: قبل از دوران کرونا، هرماه هشت کتاب جاپ می کردیم ولی در شرایط کرونا از اسفندماه گذشته تاکنون تنها سه جلد کتاب به صورت اینترنتی ارایه شده است.
وی افزود: مردم هنوز به خریدهای اینترنتی عادت نکرده اند، در صورتی که عادت مردم به این وضعیت می توانست کمکمان باشد.
مدیر انتشاراتی ایلکآی ارومیه ادامه داد: اگر ناشران استانی صاحب اتحادیه بودند، اتحادیه می توانست در چنین شرایط و مشکلات مشابه این وضعیت، وارد عمل شود.
تاثیر کرونا بر حوزه نشر، بسیار بیشتر از بخشهای دیگر بود
معاونفرهنگی ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجانغربی نیز اظهار داشت: کرونا نظیر صنوف دیگر، فعالیت ناشران استانی را با مشکلاتی مواجه کرد که البته این مشکلات بسیار بیشتر از دیگر صنوف بود.
رسول بابازاده ادامه داد: با شیوع بیماری کرونا بسیاری از کارگاه های بسته بندی، صحافی وحروفچینی کتاب نیز به حالت تعطیل درآمد که این امر، بسیار مشکل آفرین بود.
وی اضافه کرد: شرایط کرونا اجازه نداد ناشران نظیر گذشته موفق به دریافت سفارش، چاپ و خرید شده و مثل گذشته فعالیت کنند.
وی بیان کرد: نمایشگاه کناب آذربایجان غربی که قرار بود با حضور چندین ناشر استانی برگزار شود، با ورود ببماری کرونا تعطیل شد و فرصت را از انتشاراتی ها برای درآمدزایی و فروش بیشتر گرفت.
معاون فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان غربی اظهار داشت: با ارایه پروتکل های بهداشتی، انتشاراتیها دوباره آماده ورود به میدان فعالیت شده اند که این امر می تواند خبری خوش باشد.
بابازاده گفت: تلاش می کنیم در صورتی که استان در وضعیت سفید قرار گرفت، نمایشگاه کتاب استانی را برگزار کنیم که این امر در سریع ترین زمان ممکن اتفاق خواهد افتاد.
وی افزود: البته در صورت نبود امکان، این نمایشگاه به صورت مجازی و با ایجاد زمینه های مناسب، برگزار خواهد شد.
خسارت ۳۰ میلیارد ریالی کرونا به حوزه نشر آذربایجانغربی
رییس گروه امور هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان غربی هم اظهارداشت: کرونا، ۳۰ میلیارد ریال به انتشاراتیهای استان خسارت وارد کرد.
پرویز اشرافی ادامه داد: برای جبران خسارت، سامانه کارا معرفی شده تا آسیب دیدگان به این سامانه مراجعه کرده و با ثبت نام، تسهیلات در نظر گرفته شده را دریافت کنند.
وی ادامه داد: همچنین تمهبداتی اتخاذ شده که با هماهنگی استانداری آذربایجانغربی، چهاربانک، وام قرض الحسنه به ناشران پرداخت کند که از این میان تنها یک بانک اعلام آمادگی کرده است.
اثرگذاری شیوع بیماری کرونا در جوامع و اقشار مختلف همچنان ادامه دارد ولی می توان با رعایت پروتکل های بهداشتی و تغییر وضعیت به سفید، زمینه کاهش مشکلات اقتصادی بخش های مختلف را فراهم کرد.
بیشتر بخوانید: کمبود امکانات زیرساختی حوزه چاپ و نشر در تمام استان ها