یک فعال حوزه گردشگری ادبی گفت: نمایشگاه کتاب تهران به عنوان یک رویداد بزرگ و جذاب برای توسعه گردشگری ادبی نیاز به استراتژی و برنامههای بلند مدت دارد.
اکبر رضوانیان؛ کارشناس ارشد گردشگری درباره نسبت نمایشگاه کتاب تهران با مقوله گردشگری ادبی گفت: برگزاری نمایشگاه کتاب تهران در چند دهه گذشته تأثیر بسیاری در جامعه داشته و همنسلان من به صورت گروهی با همراهی همدیگر به بازدید نمایشگاه کتاب میرفتند. در همه دورهها فعالیت و برنامههای ناشران در نمایشگاه تأثیر بسیاری در جذب مخاطبان داشته است.
وی افزود: هر چه برنامههای نمایشگاه کتاب پُربارتر باشد، بازتاب آن در جامعه بیشتر خواهد بود، برگزاری تورهای بازدید از نمایشگاه کتاب یکی از اقدامهای مرتبط با گردشگری ادبی است و همزمان با برگزاری نمایشگاه کتاب تاکنون در تعداد قابل توجهی برگزار شده و مخاطبان در تمام ادوار برگزاری نمایشگاه کتاب، نویسندگان بزرگ و نامدار کشور را در این نمایشگاه ملاقات کردهاند.
این کارشناس گردشگری ادبی که خود تورهای گردشگری ادبی بسیاری را طراحی و اجرا کرده، ادامه داد: آیینهای رونمایی از کتاب و برگزاری مراسم جشن امضای کتابها از جمله برنامههایی است که در فعال بودن گردشگری ادبی حول محور نمایشگاه کتاب موثر است. بسیاری از بزرگان ادبیات معاصر ایران در سه دهه گذشته در نمایشگاه با مخاطبان خود مستقیما دیدار داشتهاند و این موارد برای گردشگری ادبی رویداد محور بسیار جذاب است.
تاثیر خلاقانه برگزار کردن نمایشگاه کتاب تهران بر فرهنگ معاصر
رضوانیان در بخشی دیگر از این گفت و گو به تاثیر خلاقانه برگزار کردن نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران بر فرهنگ معاصر اشاره کرد و ادامه داد: طبیعتاً آنهایی که دغدغه فرهنگ و ادب را دارند، نمایشگاه کتاب برایشان بسیار جذاب است. من شخصاً با دوستانم لحظه شماری میکردم که اردیبهشت ماه برسد و نمایشگاه کتاب برگزار شود. برخی اعتقاد دارند که هماکنون حوزه فرهنگ و هنر و همچنین گردشگری اولویت نخست مردم جامعه نیست. اگر چنین نظری درست باشد، میتوان با هر چه مفید و خلاقانهتر برگزار کردن نمایشگاه کتاب تهران اشتیاق مخاطبان به بازدید از نمایشگاه کتاب را در ذیل عنوان گردشگری ادبی افزایش داد.
وی برگزاری نمایشگاه کتاب تهران با برنامههای متنوع برای همه گروههای جامعه را موجب پویایی و نشاط دانست و گفت: خوب است ناشران و نویسندگان فعالیت درخور توجهی داشته باشند. آنها به خوبی بر نیاز مخاطبان خود واقف هستند. متولیان امر نیز با داشتن سیاستهای بلند مدت در برگزاری نمایشگاه میتوانند مطالعه را در اولویت جامعه به ویژه نسل جدید قرار دهند.
این کارشناس و فعال حوزه گردشگری ادبی با اشاره برگزاری نمایشگاههای کتاب در دیگر کشورها، عنوان کرد: بسیاری از نمایشگاههای کتاب در منطقه ما نقش آفرین شدهاند و میتوان برنامهریزیهای نمایشگاههای کتاب مختلف در حوزه گردشگری ادبی را مورد توجه قرار داد. هرچند ما نیازی به الگو گرفتن از دیگران نداریم، چرا که نمایشگاه کتاب تهران در سالیان متوالی شاهد اتفاقهای بسیار خوب بوده است.
بیشتر بخوانید: برگزاری نشست هماهنگی نمایشگاه بینالمللی کتاب با همکاری مدیریت شهری تهران
رضوانیان اضافه کرد: میتوان گردشگری ادبی را در کنار نمایشگاه کتاب رشد داد و انگیزههای شرکت در نمایشگاه برای گردشگران ادبی را تقویت کرد. داشتن چشمانداز و استراتژی و هدفمند بودن برگزاری نمایشگاه را بهبود میبخشد. برای گردشگری ادبی و حضور گردشگران داخلی و خارجی میتوان مولفههای آن را به خوبی در نظر گرفت و زمینههای اجراییاش را فراهم کرد.