پارادوکس صنعت نشر در سه ماه نخست امسال چه بود؟

    ترس و لرز در بازار کتاب

    0
    65
    یارانه به کاغذ

    به گزارش چاپ و نشر آنلاین، دنیای اقتصاد نوشت: در سال های اخیر ناشران و کتاب فروشان با چالش های زیادی چون افزایش قیمت آثار منتشر شده و کاهش خرید از سوی مخاطبان مواجه بوده اند، اما امسال علاوه بر این مسائل، باید شیوع ویروس کرونا و در برهه هایی بسته شدن کتاب فروشی ها را نیز بیفزاییم.

    نشر

    در سه ماه نخست امسال در دو مقطع زمانی هیچ کتابی منتشر نشد؛ یکی فروردین ماه و دیگری ۱۲ روز نخست خرداد که چاپخانه ها به دلیل شیوع ویروس کرونا تعطیل بودند و همین موجب شد آمار نشر امسال تفاوت هایی با سال گذشته داشته باشد.

    هر چند دوران قرنطینه خانگی و تعطیلات نوروز، فرصتی برای بسیاری از خانواده ها فراهم کرد تا به مطالعه بپردازند و همین بر میزان تیراژ برخی کتاب ها افزود اما از سوی دیگر این بحران به علاوه افزایش قیمت ارز موجب شده صنعت شکننده نشر بیش از پیش به محافظه کاری روی بیاورد و در راه انتشار آثار با احتیاط بیشتر قدم بردارد. این را می توان از کاهش عناوین منتشر شده نسبت به سه ماه نخست سال پیش نیز مشاهده کرد.

    بر اساس آمار موسسه خانه کتاب ۱۱ هزار و ۴۳۶ عنوان کتاب در سه ماه نخست امسال منتشر شد. از این میزان ۷ هزار و ۸۹۴ عنوان کتاب تالیفی و ۳ هزار و ۵۴۲ عنوان ترجمه بودند که نشان می دهد تعداد عناوین منتشرشده در سه ماه نخست امسال نسبت به سال قبل که ۱۵ هزار و ۴۷۷ عنوان بود، کاهش یافته است. این در حالی است در تعداد شمارگان رشد قابل توجهی را شاهدیم.

    بر اساس این آمار، شمارگان کتاب در این مدت به ۱۱۴ میلیون و ۳۵۰ هزار و ۸۹۵ جلد رسید در حالی که تیراژ کتاب در سه ماه نخست سال گذشته ۱۷ میلیون و ۳۵۰ هزار و ۸۹۵ جلد بود. این آمار رشد شش و نیم برابری شمارگان کتاب را نشان می دهد. البته افزایش شمارگان کتاب در تمام موضوعات رخ نداده است.

    متوسط شمارگان کتاب در موضوعاتی از جمله کودک و نوجوان، کمک آموزشی، دین، تاریخ و جغرافیا و فلسفه بیشتر از موضوعات دیگر بود. حل چنین پارادوکسی تنها با شناخت روحیه بازار کتاب و صنعت نشر کشور ممکن است. شرایط دشوار نشر موجب شده ناشران گزیده کار تر یا به عبارتی دیگر محافظه کارانه تر به چاپ آثار روی بیاورند و بیشتر به دنبال انتشار آثاری کمتر با مخاطبانی بیشتر باشند. از این رو بخشی از سرمایه و انرژی خود را صرف تولید و تجدید چاپ آثاری کنند که پیش از آن با استقبال مواجه شده یا بازار آن تضمین شده باشد.

     بیشترین ها و کمترین ها

    بیشترین میزان رشد شمارگان کتاب در بخش کودک و نوجوان اتفاق افتاد. در سه ماه نخست امسال متوسط شمارگان کتاب به ۵۴ هزار و ۳۷۰ عنوان رسید در حالی که در سه ماه نخست سال گذشته متوسط شمارگان آن به هزار و ۵۶۸ عنوان می رسید. میزان عناوین منتشر شده در بخش کودک و نوجوان در سه ماه نخست امسال نسبت به سال قبل کاهش یافته است. در این بخش هزار و ۹۴۵ عنوان کتاب در سه ماه نخست امسال منتشر شد که سال گذشته رقم آن به ۲ هزار و ۵۲۲ عنوان می رسید.

    با وجود اینکه بیشترین کتاب ها در سه ماه نخست امسال با موضوع ادبیات منتشر شد، شمارگان کتاب در این بخش نسبت به سال قبل افزایش زیادی نداشته است. شمارگان کتاب به طور متوسط در این بخش به ۸۸۰ جلد رسید درحالی که سال گذشته کتاب های حوزه ادبیات به طور متوسط با شمارگان ۸۷۱ جلد منتشر شده بود. میزان انتشار کتاب هم در این بخش نسبت به سال قبل افزایش نیافته است و با کاهش عناوین منتشر شده در حوزه ادبیات روبه رو بودیم.

    همچنین طبق آمار ناشران تهرانی در سه ماه نخست امسال ۹ هزار و ۱۰۶ عنوان و ناشران شهرستانی ۲ هزار و ۳۳۰ عنوان کتاب منتشر کردند؛ ۶ هزار و ۴۸۴ عنوان کتاب چاپ اولی و ۴ هزار و ۹۵۲ عنوان کتاب تجدید چاپ در این مدت روانه بازار نشر شد.

     نشر جهانی در دوره کرونا

    مشکلات کرونا مختص به جامعه ما نبوده و کل دنیا را در بر گرفته است اما واکنش بسیاری از کشورها به این مشکل در زمینه کتابخوانی متفاوت بوده و برخی از آن ها خیلی زود دست و پای خود را جمع کردند و حتی هم اکنون شاهد رشد در این زمینه هستند.

    به عنوان مثال در بریتانیا در هفته اخیر کتاب فروشی های بریتانیا ۸/ ۳ میلیون نسخه کتاب چاپی فروختند و مردمی که مدت ها در بریتانیا در قرنطینه بودند با بازگشایی کار کتاب فروشی ها از بازار کتاب استقبال زیادی کردند.

    همچنین در حالی که شیوع کرونا در آمریکا اقتصاد این کشور را با مشکلات جدی روبه رو کرده است، بازار نشر این کشور در مقایسه با ۶ ماه نخست سال ۲۰۱۹ رشدی ۸/ ۲ درصدی را تجربه کرد. آمار رسمی نشان می دهد ۶ ماه نخست سال ۲۰۲۰ فروش کتاب برابر ۱/ ۳۲۲ میلیون دلار بوده است که در مقایسه با همین بازه زمانی در سال ۲۰۱۹ که برابر ۵/ ۳۱۳ میلیون دلار بود، این رشد را ثبت کرده است.

    بیشتر بخوانید: تشریح برنامه ‎های حمایتی جایگزین نمایشگاه کتاب

    مقاله قبلیکاهش نرخ دلار و افزایش قیمت کاغذ
    مقاله بعدیدستگیری سرشبکه های دلالان ارز در پایتخت

    یک پاسخ بدهید

    لطفا نظر خود را وارد کنید
    لطفا نام خود را اینجا وارد کنید
    این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.

    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.