عدم آمادگی حضور ناشران در دومین دوره نمایشگاه مجازی کتاب

    گفت و گو با مدیر انتشارات معین

    0
    53
    انتشارات معین

    صالح رامسری درباره حضور در دومین دوره نمایشگاه مجازی کتاب گفت: نمایشگاه کتاب جای عرضه تازه‌های نشر است و در شرایطی که ناشران درگیر افزایش قیمت کاغذ و تعطیلی چاپخانه‌ ها و قرنطینه شهرها بوده‌اند، دستشان از عناوین تازه خالی است.

    به گزارش چاپ و نشر آنلاین به نقل از ایبنا، نخستین دوره نمایشگاه مجازی کتاب تهران بهمن ۹۹ برگزار شد و مخاطبان زیادی را جذب کرد. با وجود برخی نگرانی‌ها و نقدها، این نمایشگاه توانست به بهبود وضعیت مالی ناشران در همه‌گیری بیماری کووید ۱۹ کمک کند. به‌نظر نمی‌رسد در ۱۴۰۰ برای برگزاری نمایشگاه کتاب فیزیکی مهیا شود، در نتیجه دومین دوره نمایشگاه مجازی کتاب تهران در سال جاری، محور رویدادهای نمایشگاهی کتاب در کشور خواهد بود اما زمان برگزاری این رویداد، موضوع بحث است.

    صالح رامسری، مدیر انتشارات معین با اشاره به افزایش مکرر قیمت کاغذ از آماده نبودن ناشران برای شرکت در دومین دوره نمایشگاه مجازی کتاب در زمان نزدیک خبرداد.

    زمانی مناسب برای دومین دوره نمایشگاه مجازی کتاب

    آیا ناشران می‌توانند در زمان نزدیک خود را برای دومین دوره نمایشگاه مجازی کتاب آماده کنند؟

    به اعتقاد من برگزاری دومین دوره نمایشگاه مجازی کتاب در این فاصله کار درستی نیست. اگر می‌خواهند در فاصله‌ای کوتاه، این نمایشگاه را برگزار کنند، بیشتر به این دلیل است که پیش از این نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در اردیبهشت برگزار می‌شد.‌ احتمالا مسئولان می‌خواهند زمان برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب را به زمان برگزاری نمایشگاه بین‌المللی کتاب نزدیک کنند، هرچند در اصل  این فاصله آن‌قدرها هم نزدیک نیست. این روند بعد از ماه رمضان با اتمام اردیبهشت آغاز می‌شود و در بهترین حالت می‌توانند نمایشگاه مجازی دوم را بعد از نمایشگاه قرآن برگزار کنند.

    شرایط کنونی فعالان نشر چگونه است؟ آیا برگزاری دومین دوره نمایشگاه مجازی کتاب در نیمه نخست سال می‌تواند به نقدینگی آن‌ها کمک کند؟

    مساله اصلی این است که ناشران برای حضور در نمایشگاه کتاب، باید تولیدهای جدیدی داشته باشند و آن‌ها را در معرض نمایش و فروش بگذارند؛ یعنی نباید کتاب‌های بادکرده انباری را در اختیار مردم قراربدهد. بعد از نخستین نمایشگاه مجازی کتاب، تعطیلات نوروز شروع شد و بعد از آن دولت ۱۰ روز قرنطینه اعلام کرده‌است.

    در این شرایط که خیلی از چاپخانه‌ها و مقوافروشی‌ها تعطیل‌‌اند، ناشران هنوز کاغذ دریافت نکردند و کار جدیدی ندارند که ارائه بکنند، چگونه می‌توان برای دومین دوره نمایشگاه مجازی کتاب آماده شد؟ از این گذشته؛ هنوز بخشی از هزینه‌هایی که برای نمایشگاه مجازی از مسئولان طلب داریم، پرداخت نشده‌است. چگونه مسئولان می‌خواهند خود را درگیر نمایشگاه دوم بکنند؟

    بعد از نخستین نمایشگاه مجازی نتوانستید کتاب جدیدی منتشر کنید؟

    بعد از نمایشگاه مجازی، نخستین کتابم را درباره خانم مریم میرزاخانی چاپ کردم و کم‌کم تجدید چاپ‌ها انجام می‌شود. فرصت کار جدید دیگری را نداشتم. البته کتاب‌های آماده دارم و مجوز کتاب‌ها را گرفته‌ام، اما وقتی می‌خواهم مقوا بخرم، مقوا فروش می‌گوید که تعطیل است. حتی نمی‌توانم برای خرید مواد لازم برای تهیه کتاب به پاساژها بروم. ناشران برای شرکت در نمایشگاه کتاب حداقل باید بتوانند ۱۰ تا ۱۵ عنوان جدید تهیه کنند. کدام ناشر توانسته‌است در این شرایطِ تعطیلی پشت تعطیلی کار جدید ارائه بدهد؟

    آیا برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب و  طرح‌های فصلی روی تعداد مخاطب تاثیر می‌گذارد؟

    نمایشگاه مجازی دوم اگر در فاصله کم برگزار شود، بعید می‌دانم به‌اندازه نمایشگاه قبلی مخاطب داشته‌باشد.

    به نظر شما چه زمانی برای برگزاری نمایشگاه مجازی دوم مناسب است؟

    فصل‌ها با ما سخن می‌گویند. همیشه اسفند را به عنوان فصلی می‌پنداریم که پر جنب‌وجوش و برای کاشتن گل و درخت زمان مناسبی است. همانطور که رمضان از نظر مذهبی، بهار قرآن است. البته همه‌گیری کووید ۱۹ شرایط را تغییر داده و باعث شده که مدارس به‌صورت آنلاین کار خود را دنبال کنند، اما همواره مهرماه فصل گشایش مدارس و خرید کتاب، قلم و کاغذ است. همیشه اعتقاد داشتم بهتر است نمایشگاه بین‌المللی کتاب را همراه با بازگشایی مدارس و از ۱۵ مهر برگزار کنند. به اعتقاد من مهرماه بهترین زمان برای برگزاری دومین دوره نمایشگاه مجازی کتاب تهران است.

    ناشران برای شرکت در نمایشگاه مجاری کتاب با چه مشکلاتی مواجه هستند؟

    همه همکاران مشکل کاغذ دارند و حتی نمی‌توانند کتاب‌های قدیمی را تجدید چاپ جدید کنند. الان قیمت کاغذ بالک بندی ۷۰۰ هزار تومان است، البته هفته گذشته ۷۵۰ هزار تومان بود. روزهای گذشته مقوا را با قیمت بندی ۵۳۹ هزار تومان -یک بند یعنی ۱۰۰ ورق- خردیم. قیمت قبلی مقوا بندی حدود ۳۰۰ هزار تومان بود. به این دلیل توانستم با این قیمت مقوا تهیه کنم که فروشنده مرا می‌شناخت و سال‌ها است که با او همکاری می‌کنیم.

    قیمت گلاسه، هزینه چاپ  و صحافی، ۳۵ تا ۴۰ درصد افزایش یافته‌است. اگر شرکت تعاونی آشنا به ناشران کاغذ با قیمت دولتی نمی‌داد، نمی‌توانستم همین کتاب‌ها را تجدیدچاپ کنم. کتاب «زمین سوخته» نوشته احمد محمود را در اسفند چاپ کردم و ۱۰۰۰ نسخه آن فروش رفت، برای تجدید چاپ آن اقدام کردم. همچنین «شما که غریبه نیستید» هوشنگ مرادی کرمانی باید تجدید چاپ بشود. دیگر نمی‌توانم قیمت پیش از عید را برای این کتاب‌ها بگذارم.

    مقاله قبلیزیر و بم صنعت کاغذ
    مقاله بعدیاتحادیه ناشران و تعطیلی های گسترده

    یک پاسخ بدهید

    لطفا نظر خود را وارد کنید
    لطفا نام خود را اینجا وارد کنید
    این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.

    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.