رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران اولویت اول هیات مدیره جدید را برخورد با کتابسازی عنوان کرده و میگوید: باید با ناشران به توافقی برسیم که کتاب از کانال اصلی توزیع یعنی کتابفروشیها به فروش رسد نه به صورت مستقیم توسط ناشران.
به گزارش چاپ و نشر آنلاین به نقل از خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، پانزدهمین دوره انتخابات اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران پس از اینکه در دور نخست(نهم اسفند ۱۴۰۱) به حد نصاب قانونی نرسید، در دور دوم ۲۸ خرداد با مشارکت ۴۷۰ نفر برگزار شد، پس از آن هیات مدیره انتخابی ترکیب اتحادیه را تعیین کرده و ابراهیم کریمی به عنوان رئیس این دوره اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران منتخب شد. اتحادیه ناشران
ابراهیم کریمی فعالیت در حوزه نشر را سال ۱۳۵۵ با حضور در کتابفروشی مروارید آغاز کرد، وی سال ۱۳۶۳ پخش کتاب گزیده و سال ۱۳۷۱ نشر دوستان را تأسیس کرد. اتحادیه ناشران
کریمی که از سال ۱۳۷۱ در اتحادیه عضویت دارد، تجربیاتی چون عضویت در هیئت مدیره شرکت تعاونی توزیعکنندگان کتاب و کارگروههای رفاه، صیانت اتحادیه را نیز در کارنامه فعالیتهایش دارد. اتحادیه ناشران
خبرگزاری تسنیم همزمان با آغاز رسمی فعالیت هیات مدیره جدید اتحادیه و ابراهیم کریمی در سمت رئیس اتحادیه در گفتوگو با وی به بررسی اولویتهای مدنظر هیات مدیره و برنامهها و اهداف پیش روی اتحادیه پرداخته است، این گفتوگو به شرح ذیل است:
رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران:در چارچوب قانون از منافع صنفی اعضا دفاع خواهیم کرد
*تسنیم: آقای کریمی انتصاب شما به عنوان رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان در پانزدهمین دوره را تبریک میگوییم، برای شروع بفرمایید اولویت اصلی شما در مدیریت اتحادیه به عنوان یک نهاد صنفی برای صنعت نشر که با چالشهای پرشماری مواجه است، چیست؟ اتحادیه ناشران
اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران یک نهاد صنفی است، مجموعه اعضای عضو ناشر، کتابفروش و توزیعکنندگان هستند، هیات مدیره همه تلاشش حفظ منافع قانونی اعضای اتحادیه است، در چارچوب قانون آنچه که مقدور و ممکن است، عدهای ممکن است که خواستههای فراوانی داشته باشند، ولی آنچه که در چارچوب قانون برای اتحادیه مقدور است، از منافع اعضایش دفاع کند، را ما دفاع خواهیم کرد. پس اولویت اصلی ما دفاع از منافع صنفی اعضای اتحادیه است. اتحادیه ناشران
وزارت ارشاد میتواند مشکل کتابسازی را حل کند
*تسنیم: یکی از چالشهای مهم این سالهای حوزه نشر که هم ناشران و هم کتابفروشان را درگیر کرده است، بحث کتابسازی است، برخوردهایی تاکنون انجام شده و اقداماتی توسط اتحادیه و وزارت ارشاد نیز انجام شده که به هر روی نتیجه تاثیرگذاری نداشته است، برای مسئله کتابسازی اتحادیه چه برنامهای دارد؟
مسئله اول این است که کشور ایران عضو قانون کپی رایت نیست، کتابهای پرفروش ناشران که ترجمهای هستند، توسط عدهای از ناشران دیگر با ترجمههای نازل به بازار میآید و با بهرهگیری از امکان قیمتگذاری پایینتر مخاطب را به خود جذب میکند، اما در واقع این مشکلی است که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید آن را حل کند، به اینگونه کتابها مجوز ندهد، این ناشران مدعی هستند که ما در چارچوب قانون فعالیت میکنیم و برای انتشار این کتابها مجوز گرفتهایم، کار خلاف قانون انجام ندادیم، بنابراین در وهله نخست، وزارت ارشاد باید به این کتابهای نازل و زیراستاندارد مجوز نشر ندهد. در این صورت مسئله تاحد بسیاری حل خواهد شد.
شهرداری مسئله بساطیها را باید حل کند
اتحادیه چه در گذشته و چه اکنون همه سعی و تلاشش بر این است که حافظ منافع ناشرانی که به صورت قانونی و ارزشمند کتاب منتشر میکنند، باشد، در این زمینه نیز از ناشران اصلی بازار نشر حمایت خواهد کرد. بخشی از این مشکل به امکان عرضه این کتابها باز میگردد، ما انتظار داریم که نهادهایی چون شهرداری در این زمینه به ما کمک کرده و با این مسئله مقابله کند، بساط بسیاری از کتابسازها در خیابانها، فروشگاههای مترو، مجتمعهای اداری و … پهن شده و ضررهای بسیاری به ناشران اصلی میزنند.
اتحادیه ناشران
تعامل با وزارت ارشاد و شهرداری در دستور کار است
ما در تلاش هستیم در تعاملات با وزارت ارشاد و شهرداری به این موضوع به طور جدی بپردازیم و تا آنجا که در توان داریم با کتابسازی برخورد جدی داشته باشیم.
هر کالایی که در کشور تولید میشود، از اداره استاندارد تاییده میگیرد، این تاییده در امر کتاب بر عهده وزارت ارشاد است، وزارت ارشاد است که برای انتشار و توزیع کتابی مجوز صادر میکند، اگر یک کالایی مثل کتاب بدون رعایت موارد استاندارد تولید شود، وزارت ارشاد نباید به آن مجوز دهد، ما این را از مسئولان وزرات ارشاد باید بخواهیم که نظارت بیشتری بر کتابها داشته باشد و کالایی در حد استاندارد در کشور عرضه شود. بنابراین در قدم نخست مبارزه با کتابسازی به تعامل با وزارت ارشاد خواهیم پرداخت.
*تسنیم: آقای کریمی تعداد قابل توجهی از اعضای اتحادیه، کتابفروشان هستند، در سالهای اخیر این عده بر این باور بودهاند که به نسبت ناشران منافع آنها کمتر توسط نهاد صنفی دنبال شده است، برنامه هیات مدیره جدید برای کتابفروشان چیست؟
بخش مهمی از تامین منافع کتابفروشان به همین موضوع کتابسازی باز میگردد، چه در بخش تولید و چه در بخش عرضه. در زمینه تولید وزارت ارشاد باید خط استاندارد تولید کالا و کتاب را رعایت کند، با انتشار و توزیع کتابهایی که در حد استاندارد نیستند. یعنی همین کتابهای با ترجمه نازل و مغشوش مقابله کند. شهرداری نیز در خصوص عرضه غیرقانونی این کتابها باید ورود داشته باشد، کتاب باید در کتابفروشی با حفظ حرمت و شأن و منزلت فرهنگی این کالا عرضه شود، وقتی کتاب در کنار خیابان و ایستگاههای مترو به صورت غیرقانونی عرضه میشود، طبیعی است که فساد در نشر گسترش پیدا میکند، ما همه تلاشمان بر این است که با این پدیده مقابله کنیم، تا کتابفروشان نیز کمتر متضرر شوند.
بیشتر بخوانید: دستورالعملهای جدید صدور پروانه فعالیت و ارایه تسهیلات به ناشران و کتابفروشان
عرضه و فروش کتاب سهم کتابفروش است نه ناشر
*تسنیم: اما به نظر میرسد، انتقاد اصلی کتابفروشان به فروش مستقیم کتاب از سوی ناشر آن هم با تخفیفهایی است که ارائه آنها از سوی کتابفروشان بر نمیآید، ناشرانی که از پرمخاطبها و شناخته شدههای بازار نشر هم هستند. در این زمینه موضع اتحادیه چیست؟
ما هم معتقدیم که ناشر کارش تولید کتاب است، عرضه و فروش کتاب سهم کتابفروش است و این انصاف نیست که ناشر سهم کتابفروش را نادیده بگیرد و تخفیفی را که درآمد و سود کتابفروش است، را به خریدار اختصاص دهد، برخی از ناشران در سایتهای خود به ارائه کتاب با تخفیفهای بالا میپردازند که این در مرحله نخست به کتابفروشیها لطمه وارد میکند، مخصوصاً کتابفروشیهای کوچک، در دراز مدت نیز به خود ناشران لطمه وارد میکند، چون کتابفروشیها ویترینهای ناشران هستند. این است که ما در این زمینه هم در تلاشیم به توافقی بین ناشران برسیم که از این تخفیفهای نامتعارف ممانعت کرده و به فروش مستقیم کتاب به خریدار بپرهیزند.