افق قطعات آسیا؛ گزارشی از سفر یک ماشین چاپ رول/ از تهران به بغداد

0
97
افق قطعات آسیا بازار ملزومات چاپ

خبر خوب در روزهای سخت فعلی و محذورات اقتصادی پیش آمده، نسیمی را می‌ماند در شرجی طاقت‌فرسای تابستان. باخبر شدیم دستگاه چاپ دست‌دومی از تهران ایران به بغداد عراق رهسپار شده و گفت‌وگوی ما قرار گرفت تا از چندوچون این سفر، پیشوازکنندگان و مستقبلان آن برایمان بگوید.سبب این مسافرت خوش‌یمن، افق قطعات آسیا بوده است. هاشم احمدی مدیرعامل این شرکت طرف گف

آنچه تمامی ندارد مشکلات است و آنچه تاب‌آوری را سبب می‌شود همت و تلاش. صنعت ما بی‌رحمانه آماج بدخواهی‌ها شده و بسیاری برای از نفس انداختنش آستین بالا زده‌اند اما مشکل اینجاست که ایران و ایرانی هرگز باختن را یاد نگرفته است. حرکت همچنان ادامه دارد و چنین پایمردی در تاریخ کم‌نظیر است.

تحریم‌ها کاستی زاییده‌اند و کمبودها پیله‌ای شده‌اند که از پیکر صنعت ما تغذیه می‌کنند. به‌زانو درآوردن، هدف دشمن است و ایستادن، تسلیم ترجمه می‌شود. در این میان الاهم فالاهمی اگر باشد اثرگذاری صنایع آشکار خواهد شد. چاپ صنعت مادری است که وجود بسیاری از صنایع دیگر بسته به دوام آن است و این روزگار شاید برخی از ناآگاهان را بترساند اما دل‌های آگاه کماکان قرص است، چراکه تجربه‌های گذر از گدارها چیز دیگری می‌گویند؛ چاپچی امروز ایستادن را تاب نمی‌آورد.

هفت‌خوان صادرات

ایران شاید در صنعت چاپ خود متکی به واردات باشد اما این حرفه سالیان درازی است که در بازار کار ما حضور دارد و چاپچیان ایرانی آن‌چنان با آن عجین شده و در کار خود ورزیده‌اند که با تکیه‌بر پشتکار و دانایی توانسته‌اند ازلحاظ کیفی، بارها همتایان خود در کشورهای صاحب صنعت را پشت سر بگذارند. با این تفاسیر باید قبول داشت که برای ماندن در کورس رقابتی صنعت سوم جهان، اخذ تجهیزات مدرن اجتناب‌ناپذیر است.

ایران دست‌کم در منطقه خاورمیانه می‌تواند استیلای خود بر این صنعت را به رخ بکشد و کند شدن حرکت تعالی آن، تنها وابسته به اتفاقات ناخواسته و بیرونی بوده است. جنگ و تحریم‌های مکرر ناجوانمردانه تأثیر به سزایی در بازار کار این صنعت داشته و سرعت چرخ چاپ را کاهش داده اما می‌توان به‌جرئت گفت که در روحیه سکان‌داران آن بی‌تأثیر بوده است.

صنعت معظم چاپ برای پیشروی خود نیاز به تغییر دارد. همان‌طور که گفته شد چاپ در ایران صنعتی ریشه‌دار بوده و نسل‌های متفاوتی از تکنولوژی را به خود دیده است. نوسازی و اخذ فنّاوری لازمه‌ی کار است اما قبل از آن مقتضیاتی وجود دارد که باید رعایت شود. بسیاری معتقد بودند که صنعت چاپ ما از کثرت واردات، تبدیل به قبرستان ماشین‌های استوک شده و پیرو آن قوانینی برای اصلاح این وضعیت وضع شد که تا حدودی هم کارآمد بود.

به‌ هر حال این طبیعی است که ما در هر دوره‌ای نیازی متفاوت احساس می‌کنیم. روزی اخذ دستگاهی اقتضا بود و اکنون نیازمند تکنولوژی دیگری هستیم. به‌هرحال همان‌طور که ما از بازار بالادستی فناوری را تهیه می‌کنیم باید بازار فرودستی هم برای تغییر و تبادل در اختیار داشته باشیم.

یکی از مصادیق عقب نگه‌داشتن ایران هم در همین‌جا نمود پیدا می‌کند، وقتی‌که صادرات و واردات آزادی وجود ندارد. به هر زعم امکان صادرات ماشین‌ها و محصولات چاپی ایران یکی از آرزوهای دیرباز صنعت چاپ ما بوده که به‌ندرت روی‌داده است. صادرات در این صنعت، هفت‌خوانی است که رستم طلب می‌کند.

افق قطعات آسیاافق قطعات آسیا

«ماشین پژوه تهران» شرکتی بود که درزمینه‌ی تأمین قطعات و تجهیزات ماشین‌آلات چاپ فعالیت داشت و با توسعه یافتن حوزه‌ی کاری خود، به سال ۱۳۸۹ فعالیت‌هایش را تحت نام «افق قطعات آسیا» ادامه داد.

فعالیت این شرکت بنا به نیازهای دیروز این صنعت شکل گرفت و همگام با تغییر آن‌ها پیش رفت و امروز نام آن تبدیل به برندی قابل‌اعتنا و اطمینان شده است که چاپخانه‌های زیادی برای تأمین کسری خود آن را در اولویت قرار داده‌اند.

افق قطعات آسیا با تهیه و فروش دستگاه‌های دست‌دوم چاپ، ارائه‌ی قطعات و ملزومات مصرفی این حوزه و خدمات‌رسانی در بخش‌های فنی و تعمیر و نگهداری دستگاه‌های چاپ، کار خود را آغاز و گسترش داد. این شرکت در وهله‌های بعد با توسعه‌ی عرضی کار، سایر برندهای معمول بازار چاپ را تحت پوشش درآورد و حتی به تولید برخی قطعات مکانیکی دستگاه‌های چاپ پرداخت و افق قطعات آسیا را به برندی شناخته‌شده، محبوب، مطمئن و قابل‌اتکا تبدیل کرد.

فعالیت‌های بی‌شمار این مجموعه و کیفیت خدمات‌رسانی آن باعث شده امروز یک صنف افق قطعات آسیا را بشناسند. دست‌کم ما در «چاپ و نشر» به هر دم از باغ این شرکت نوبری رسیدن عادت کرده‌ایم.

خبر خوب در روزهای سخت فعلی و محذورات اقتصادی پیش آمده، نسیمی را می‌ماند در شرجی طاقت‌فرسای تابستان. باخبر شدیم دستگاه چاپ دست‌دومی از تهران ایران به بغداد عراق رهسپار شده و گفت‌وگوی ما قرار گرفت تا از چندوچون این سفر، پیشوازکنندگان و مستقبلان آن برایمان بگوید.سبب این مسافرت خوش‌یمن، افق قطعات آسیا بوده است. هاشم احمدی مدیرعامل این شرکت طرف گف

افق قطعات آسیاکارنامه‌ی درخشان

صنعت چاپ ما یا بهتر بگویم فعالان این حوزه بسیار پویا هستند و اگر توسعه‌بخشی و نوسازی زیادی در این بخش‌ها مشاهده نمی‌شود باید علت آن را در مسائلی بیرونی چون تحریم‌ها، کمبودها و بی‌ثباتی‌های بازار جستجو کرد. چاپ در ایران سبقه‌ای کهن دارد و طبعاً یک چاپخانه برای پاسخ‌گویی به نیازهای روز باید دائم به دنبال نوسازی و ارتقای خط تولید خود باشد.

فرسودگی برخی از ماشین‌های چاپ به علت استهلاک، هزینه‌های نگهداری و کاهش بهره‌وری توجیه اقتصادی ندارد. گاهی هم تغییر در بازار کار شما را به دستگاهی نیازمند کرده و ماشینی را از خط تولیدتان خارج می‌کند که منطقاً باید امکان جابه‌جایی برای شما وجود داشته باشد و این کاری است که قیمت زیاد این ماشین‌ها، مسائل فنی آن‌ها و مهم‌تر، بروکراسی‌های لازم، انجام آن را مشکل می‌کنند.

کارهای چاپی را می‌توان به سه بخش بسته‌بندی، نشر و تبلیغات تقسیم کرد که هرکدام از این رسته‌ها دائم در حال تغییر و دگرگونی است و برای پوشش به نیازهای آن باید تن به تغییر و تبدیل داد. بر کسی پوشیده نیست که تهیه ماشین‌آلات چاپ سرمایه‌ی گزافی را طلب می‌کند و بیشتر اوقات بدون کمک و حمایت‌های دولتی نمی‌توان به آن‌ها دست پیدا کرد.

افق قطعات آسیا سال‌ها است که در این صنف حضور دارد و وضعیت آن را به خوبی می‌داند و درک می‌کند. ما در چنین اوضاعی بهتر دیدیم که به‌جای گله‌مندی و بهانه‌جویی دست به کار شویم و برای رفع معضل چاره‌جویی کنیم.

برنامه‌ریزی‌ها، شرکت جستن در نمایشگاه‌های کشورهای منطقه و بازار هدف، رایزنی با هم‌صنفان کشورهای دیگر تا دور زدن تحریم‌ها ازجمله کارهایی بود که ما در شرکت خود به انجام رساندیم تا باری را از شانه‌ی زحمت کشان این صنف برداریم. افق قطعات آسیا طی سال‌های فعالیت همواره تلاش کرده تا با تأمین بخش عمده‌ای از قطعات یدکی، ملزومات و مواد اولیه موردنیاز و همچنین خدمات‌رسانی در بخش فنی و مهندسی این صنعت، حرکت چرخ چاپ کشور را روان‌تر کند.

شرکت ما در یک دهه‌ی گذشته با همکاری اتحادیه صادرکنندگان صنعت چاپ ایران و با هدف ایجاد رونق در تولیدات صنعت چاپ و ارزآوری در این ورطه، دست به بازاریابی و بازارسازی در کشورهای منطقه زده است که می‌توان کارنامه‌ی این تلاش‌ها را مثبت ارزیابی کرد. ما با تکیه‌بر توان صنفی فعالان این عرصه توانسته‌ایم فعالیت‌های صادراتی خود را در کشورهایی چون افغانستان، عراق، ترکمنستان، آذربایجان، امارات متحده عربی و حتی گاه در کشورهای پیشرفته اروپایی چون آلمان، پی گیری کنیم.

 بیشتر بخوانید:  شرکت افق قطعات آسیا؛ میزبان مدیر کل دفتر چاپ و نشر وزارت ارشاد

تولید رقابتی

چشم‌انداز شرکت افق قطعات آسیا همواره کاهش وابستگی‌های خارجی و پوشش نیازهای داخلی صنعت چاپ کشور بوده است. ما تمرکز و تلاش زیادی را معطوف بخش تولیدات شرکت خود کرده‌ایم که خوشبختانه ثمره‌ی آن قابل قبول و مسبب مباهات ما شده است. افق قطعات آسیا توانسته با تولید لوازم‌یدکی باکیفیت به استاندارد قطعات خارجی و فابریک نزدیک شود و در اوضاع بغرنج کمبودها دست‌گیر هم‌صنفیان باشد. تمام تلاش ما این بوده که خط تولید زحمت‌کشان این صنف ساعتی از حرکت بازنایستد و دست‌کم در این حوزه درگیری‌های آن‌ها برای تولید کاهش یابد.

خدا را شاکریم که تلاش‌های ما به بار نشسته و توانسته‌ایم در رفع نیازهای مشتریان خود موفق ظاهر شویم. توسعه و روزآمد کردن صنعت چاپ داخلی و دستیابی به بازارهای منطقه از اهداف در حال تعقیب ما بوده که تا حدود زیادی به آن رسیده‌ایم. ما باور داریم که صنعت‌گران کشور عزیز ما ظرفیتی فراتر از این دارند و تنها مترصد فرصتی برای شکوفایی و دست‌یابی به قله‌های تولید هستند. چاپچی ما امروز با تکیه‌بر هنر، حرفه‌ای‌گری و پشتکار خود دست به تولیدی می‌زند که به‌خوبی قابلیت رقابت جهانی دارد و باور کنید اگر سدهای پیش رو اجازه‌ی حرکت بیشتر و جهانی‌شدن صنعت ما را بدهند حرف‌های زیادی برای گفتن در این ورطه داریم.

افق قطعات آسیااز تهران به بغداد

همان‌طور که سایر دوستان مشغول در صنعت چاپ می‌دانند، برای ارتقا در این صنعت گاه تن دادن به انتقال و جابه‌جایی اجتناب‌ناپذیر است. گاه شما به هر زعمی مجبورید دستگاهی قدیمی را از خط تولید خود خارج کنید. متأسفانه طی این سال‌ها همواره ماشین‌های چاپ از بازار فرادستی ما و کشورهای بیشتر توسعه‌یافته به صنعت ما سرازیر شده و کمتر امکان انتقال آن‌ها به دیگر کشورها فراهم آمده است. افق قطعات آسیا در پی بازاریابی و بازار سازی فرا مرزی خود موفق به عقد قراردادی برای فروش و انتقال یک دستگاه چاپ شد که نمونه‌ی آن را در سال‌های اخیر کمتر مشاهده کرده‌ایم.

فروش و انتقال این دستگاه به چاپخانه‌ای در کشور عراق کار شاقی بود که ما با کمک اتحادیه صادرکنندگان چاپ کشور و با حمایت، پشتیبانی فنی و رهنمودهای جناب مهندس شایسته خصلت، از پیشکسوتان و زبدگان شناخته‌شده‌ی صنعت چاپ، موفق به انجام آن شدیم. جا دارد که من در اینجا از زحمات این مرد بزرگوار که واقعاً بدون هیچ چشم‌داشتی و تنها برای منفعت رسانی و روال سازی چنین حرکت‌هایی صورت گرفت، کمال تشکر را داشته باشم.

رایزنی‌های انجام شده و هدف‌گذاری‌های صحیح سبب شد که ما در فروش، انتقال و جاگذاری و نصب دستگاه عریض و طویل رول یونیست ۷۰ موفق شویم. این دستگاه از شرکت افست واقع در تهران به چاپخانه‌ای در بغداد عراق فرستاده و در آنجا توسط تیم فنی و مهندسی ما نصب و راه‌اندازی خواهد شد که این مسئله خود به‌مثابه‌ی یک قدرت‌نمایی صنعتی در منطقه محسوب می‌شود.

باید در اینجا از زحمات و دانش و در واقع هنر دوست و شریک همدل خود، جناب آقای مهندس مهدی کوشیاری هم تشکر کنم که این مهم بدون حضور و پشتکار ایشان امکان وقوع پیدا نمی کرد. ما امیدواریم این حرکت آغازین سلسله‌جنبانی برای کارهای آتی ما در این حوزه باشد. ما به قدرت و توان ایرانی ایمان داریم و معتقدیم با کمی توجه و تلاش می‌توان سیطره خوبی بر بازار منطقه پیدا کرد و راه صادرات فنّاوری و محصولات چاپی به آن‌ها را هموار کرد.

ندرت چنین انتقالاتی اگرچه مشکلاتی برای ما به همراه داشت و مسائل گمرکی آن بیش‌ازحد معمول به طول انجامید اما مهم این بود که در نهایت به وقوع پیوست و رضایت خریدار را به همراه داشت. امید که این فتح باب راهگشای صنعت چاپ ما برای ادامه‌ی کار و گشایش بازارهای جدید تجاری و کاری باشد. ما نشان دادیم که خواستن توانستن است و ثابت کردیم که صنعت چاپ هم پتانسیل تجاری دارد و می‌توان روی صادرات و ارزآوری آن حساب کرد.

این کار که تماماً با تلاش صنفی و شخصی رخ داد اگر حمایت دولتی را داشت بی‌شک بهتر و راحت‌تر صورت می‌گرفت. ما با تمامی تلاش‌ها و توجه‌ها باز هم مشکلات گمرکی عدیده‌ای را از سر گذراندیم و به همین رو از مسئولان محترم خواهشمندیم که در امور اجرایی و لجستیک این فعالیت‌ها کمک‌حال این صنف خودجوش و پیشرو باشند. بی‌تردید صنف ما در صورت حمایت می‌تواند سرمایه‌های ارزی بیشتری را جذب کند و موجبات رونق تولید را در این صنعت مادر فراهم سازد.

افق قطعات آسیاسخن آخر

شرایط بغرنج امروز که ثمره‌ی نبود برنامه‌های درست و سود‌مند است دم‌به‌دم فشار را بر صنعت چاپ بیشتر می‌کند و متأسفانه تعدیل و تعطیل از خبرهایی است که امروز به‌وفور آن‌ها را می‌شنویم. کاغذ و زینک که از ملزومات اولیه کار چاپ محسوب می‌شوند تبدیل به کیمیای کمیابی شده‌اند که توازن بازار را تحت‌الشعاع خود قرار داده‌اند. شما صنعتی را نمی‌یابید که در تکمیل فرآیند کاری خود نیازمند چاپ نباشد؛ کمبود و گرانی بی‌سابقه در ملزومات چاپی نه تنها مشکلات فراوانی را برای این صنف ریشه‌دار پیش آورده، بلکه بسیاری دیگر از کسب‌وکارهای مربوط را نیز با مشکل روبرو کرده است.

چاپ این روزها حال خوبی ندارد و من امیدوارم این فعالیت‌ها بخشی از مسئولیت‌های ما در قبال هم‌صنفان عزیزان را پوشش دهد. برای بهبود وضعیت بر ماست که همراه خوبی باشیم و گامی مثبت در حمایت و هدایت صنفمان برداریم. تحریم‌ها ناجوانمردانه و کارشکن‌اند اما همت ما از آن‌ها سخت‌تر است.

ما در افق قطعات آسیا همکاری بسیار خوبی را با چند شرکت بزرگ و معتبر اروپایی برقرار کرده‌ایم که با حمایت آن‌ها و درایت به‌کاررفته توانستیم کانالی مطمئن برای تأمین و عرضه‌ی ملزومات و قطعات مورداستفاده در صنعت چاپ برقرار کنیم.

مفتخرم که به اطلاع برسانم افق قطعات آسیا با آینده‌نگری و تکیه‌بر سال‌ها تجربه در امر تهیه و عرضه‌ی ملزومات و قطعات مصرفی صنعت چاپ، ترتیبی داده که کلیه سفارش‌ها از ایران، در اسرع وقت تهیه و به وسیله‌ی لاین‌های هوایی و زمینی به دست صنعتگر وطنی برسد تا خللی در کار او پیش نیاید. همه می‌دانیم و حس می‌کنیم که شرایط نسبت به سال‌های پیش سخت و سخت‌تر شده اما باید توجه داشت که در چنین اوضاعی باز هم این اتحاد و همبستگی ما است که می‌تواند شدت مشکلات را کمتر کند.

ما همه بر عرشه‌ی کشتی واحدی جای داریم و باید برای بقای خود تلاشی هم سو داشته باشیم. در پایان آرزو می‌کنم که این وضعیت هر چه زودتر رو به بهبود برود و ما دوباره روزهای خوش رونق را در صنفمان مشاهده کنیم.

نویسنده: میلاد حاتمی

منتشر شده در شماره ۱۷۲ نشریه چاپ و نشر – خرداد ۱۳۹۸

مقاله قبلیمجمع عادی سالیانه انجمن و تعاونی مدیران صنایع کارتن و ورق برگزار شد
مقاله بعدیطرح کلی توسعه صنعت کاغذ چین تا پایان سال ۲۰۲۱ منتشر شد

یک پاسخ بدهید

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید
این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.