رمز دوم یکبار مصرف برای استفاده شهروندان اجباری می شود. در سال های اخیر استفاده از اینترنت و فضای مجازی برای انجام کارهای بانکی متداول شده است. به این ترتیب که مردم برای یکسری از خریدهای خود از طریق اینترنت اقدام می کنند، این خریدها می تواند خرید از دیجی کالا باشد و یا خرید یک بلیط سینما یا پرداخت هزینه اسنپ و یا تپسی، در هر صورت استفاده از این فضا به شدت گسترش یافته است و دیگر از آن گریزی نیست.
اما در این بین سودجویان و کلاه بردارانی پیدا می شوند که از این فرصت استفاده کرده و با ایجاد صفحات فیک اقدام به دریافت اطلاعات بانکی کاربران کرده و دست به سرقت های اینترنتی می زنند، به همین دلیل بانک ها تدابیری اندیشیده اند که جلوی چنین سو استفاده هایی گرفته شود.
به گزارش جام جم آنلاین از بانک مرکزی ، در پی اقدام شبکه بانکی در خصوص فعالسازی رمز دوم پویا در راستای افزایش امنیت در تراکنشهای بدون حضور کارت، با تشکر از هموطنان عزیز که اقدام به پویاسازی رمز دوم کارت خود نمودهاند، روابط عمومی بانک مرکزی به اطلاع میرساند خرید و پرداختهای اینترنتی در حال حاضر با رمز دوم پویا با استفاده از اپلیکیشنهای تولید رمز پویا قابل انجام است.
همچنین رمز دوم ایستا برای هموطنانی که تاکنون رمز دوم پویای خود را فعال نکردهاند قابل استفاده است. این دسته از مشتریان لازم است طی روزهای آینده نسبت به نصب اپلیکشین و یا تایید شماره همراه خود برای دریافت پیامک رمز دوم از طریق بانک خود اقدام نمایند.
روابط عمومی بانک مرکزی همچنین به آگاهی میرساند در جهت رفاه حال مردم پیرو درخواستهای مکرر از بانکها و موسسات اعتباری و برای بالا بردن ضریب نفوذ طرح در آغاز اجرا، استفاده از «سرویس پیامک» برای دریافت رمز دوم پویا از هفته دوم دیماه جاری آغاز و به تدریج با اتصال بانکهای مختلف تا انتهای دیماه به انجام میرسد. در این فاصله کسانی که رمز دوم پویا را فعال نکردهاند همچنان میتوانند از رمز دوم ایستا استفاده کنند.
این روزها کلاهبرداری اینترنتی با روشهای مختلف برداشت غیرمجاز از حسابهای بانکی در کشور بسیار گسترده شده و بسیاری از کسانی که اطلاعات کمی از روشهای سارقان امروزی دارند دچار ضررهای هنگفتی شدهاند. پلیس فتا اعلام کرده که در سال ۹۷، ۲۰ تا ۲۵ هزار پرونده برداشت غیرمجاز که بخش مهمی از آنها به خاطر ناآگاهی مردمی بوده تشکیلشده است.
لزوم استفاد از رمز دوم یکبار مصرف
بر اساس آنچه پلیس فتا اعلام کرده فیشینگ عامل شکلگیری یکسوم جرائم سایبری در کشور است. به همین خاطر استفاده از رمز دوم یکبارمصرف بهجای رمز ثابت در دستور کار قرارگرفته است؛ بهطوریکه پیشبینی میشود با جایگزین شده رمز یکبارمصرف از سوی تمامی بانکها میتوان میزان قربانیان فیشینگ را بهطورجدی کاهش داد.
به خاطر همین مقررشده است که از خردادماه ۹۸ رمز دوم ثابت حذف شود و رمز دوم یکبارمصرف فعال شود. پلیس فتا پیشبینی کرده با رمز یکبارمصرف میزان جرائم این حوزه از ۳۵ درصد به ۵ درصد کاهش پیدا کند. رمز یکبارمصرف، اما چرا باید بهصورت جدی از سوی بانکها پیگیری شود؟
خیز برای رمز دوم
در وضعیت فعلی شما برای خرید اینترنتی یا انتقال وجه اینترنتی یک رمز دوم همیشگی دارید که آن را در کنار مشخصات دیگری مانند شماره کارت، کد CVV۲ و تاریخ انقضا وارد میکنید. در کلاهبرداری به روش فیشینگ سارقان به شکلی کاربران را فریب میدهند و آنها را به یک صفحه جعلی پرداخت میکشانند.
نحوه فعال سازی رمز پویا برای بانکها
این صفحات جعلی کاملاً شبیه صفحههای واقعی بانکها طراحی میشود و حتی برای آنها آدرسهایی که شبیه به پرداختهای حقیقی در سیستم بانکی است، طراحی میشود. کاربر فریبخورده در این صفحه جعلی همه مشخصات خود ازجمله رمز ثابت را وارد میکند، اما درنهایت همه اطلاعات بهدقت سارقان میافتد.
سارقان با استفاده از اطلاعات کارت در کنار رمز دوم ثابت میتوانند حساب فرد را بهسرعت خالی کنند. برای جلوگیری از این ماجرا در بسیاری از کشورهای جهان رمز دوم یکبارمصرف در نظر گرفتهشده است. با استفاده از این روش سارقان درنهایت با فریب کاربر رمزی را بهدقت میآورند که فقط یکبار قابلیت استفاده داشته و عملاً سرقت از حساب کاربر را غیرممکن میکند.
بانک روی اپلیکیشن موبایل ویژه خود حساب کاربری و مشخصات شمارا فعال میکند. زمانی که قصد خرید اینترنتی یا انتقال وجه آنلاین دارید همزمان این اپلیکیشن را باز میکند و یک رمز به شما ارائه میشود. این رمز تنها برای تراکنش فعلی شما اعتبار خواهد داشت.
اپلیکیشنهای بانکها این رمز را با استفاده از الگوریتم پیچیدهای تولید میکنند که دسترسی به آن برای هکرها بسیار پیچیده یا حتی غیرممکن بهحساب میآید. در قدیم برخی بانکها از پیامک برای ارسال رمز استفاده میکردند.
با OTP آشنا شوید
در مقابل رمز ثابت، رمز یکبارمصرف One Time Password یا OTP قرار دارد که به معنای کلمه رمزی است که فقط یکبار میتواند مورداستفاده قرار گیرد. علاوه بر جلوگیری از فیشینگ با استفاده از این رمز یکبارمصرف جلوی برداشت از طریق کیلاگرها (نرمافزارهایی که کلیدهای فشردهشده روی صفحهکلید را ذخیره میکند) را هم میتوان گرفت.
بانکها درواقع باید بهوسیله ابزارهایی که در اختیار مشتریان خود قرار میدهند تا خردادماه ۹۸ امکان استفاده از رمز دوم را فراهم کنند. پیشازاین برخی بانکها از توکن که دستگاهی جداگانه برای تولید رمز بود، استفاده میکردند، اما با گسترش تلفنهای همراه در کشورهای مختلف جهان این کار بهوسیله اپلیکیشنها صورت میگیرد. بانکها باید در اپلیکیشنهای موبایل خود یا با اپلیکیشن جداگانه امکان استفاده از رمز دوم را فراهم کنند.
بیشتر بخوانید: درآمد برند های موفق جهان