هوش مصنوعی و جایگاهش در ایران
طبق آخرین آماری که توسط کمیسیون تخصصی پژوهش و نوآوری آلمان به چاپ رسیده است ایران هماکنون در رتبه پنجم دنیا در زمینه تولید و پژوهش در زمینه هوش مصنوعی قرار دارد. در این گزارش که در سال ۲۰۱۸ انجام شد، ایران در این زمینه از کشورهایی مانند آلمان، ایتالیا و اسپانیا در جایگاهی بالاتر قرار دارد.
به گزارش چاپ و نشر به نقل از صدانیوز، طبق آخرین آماری که توسط کمیسیون تخصصی پژوهش و نوآوری آلمان به چاپ رسیده است ایران هم اکنون در رتبه پنجم دنیا در زمینه تولید و پژوهش در زمینه هوش مصنوعی و بالاتر از آلمان، ایتالیا و اسپانیا قرار دارد.
هوش مصنوعی یکی از رشته هایی است که تحقیقات در این زمینه باعث ساخت و کشف دستاوردهایی شده است که شگفتی جهانیان را در پی داشته و بسیاری از دانشمندان معتقدند در آینده نه چندان دور با استفاده از آن و ساخت انواع رباتها و سیستمهای پردازشی میتوان جهان را به وسلیه آن کنترل کرد.
طبق آخرین آماری که توسط کمیسیون تخصصی پژوهش و نوآوری آلمان به چاپ رسیده است ایران هم اکنون در رتبه پنجم دنیا در زمینه تولید و پژوهش آن قرار دارد.
کاربردها
در سالهای اخیر استفاده از هوش مصنوعی نقش به سزایی را در زندگی روزمره ما بازی میکند. موجودیتی که سریعتر ازآنچه تصور میکنید، زندگی انسانها را تحت تأثیر قرار داده است. اگر به اطراف خود نگاهی بیندازیم میتوانیم به فراگیر بودن استفاده از آن پی ببریم. از سرویس تشخیص صدا درگوشیهای هوشمند گرفته تا تلویزیونهای، یخچالهای و انواع گجتهای هوشمند همه متأثر از تکنولوژیهای مبتنی براین مقوله هستند. انقلابی که این اختراع بشر طی سالهای اخیر ایجاد کرده، تبدیل به جزء جداییناپذیر و حیاتی در زندگی ما شده است.
امروزه از هوش مصنوعی در بسیاری از صنایع مانند صنایع پزشکی، نظامی، کشاورزی و … استفادههای متنوعی میشود که ازجمله فواید آن میتوان به افزایش قابلیت دسترسی به اطلاعات، دائمی و فناناپذیر بودن، کاهش هزینه، افزایش قابلیت اطمینان، استفاده برای کار در شرایط و محیطهایی که برای انسان سخت و خطرناک است، قدرت تبیین، پاسخدهی سریع و درهرحال، انجام عملیات محاسباتی پیچیده در کمترین زمان ممکن و … اشاره کرد.
وضعیت ایران
ایران نیز طی سالهای اخیر مانند کشورهای پیشرفته دنیا به هوش مصنوعی توجه خاصی داشته است. پروفسور کارو لوکس (۱۳۸۹ – ۱۳۲۸) پدر هوش مصنوعی ایران و یکی از چهرههای ماندگار علمی در کشور با ایجاد مرکز «کنترل و پردازش هوشمند» در دانشگاه تهران این علم را رسماً پایهگذاری کرد. او در خلال دههى هشتاد بهتدریج تمرکز پژوهشهای خود را به سمت سیستمهای هوشمند انتقال داد و جزو نخستین پژوهشگران بینالمللى بود که ارتباط میان شبکههای عصبى، منطق فازى و الگوریتمهای ژنتیک را محقق کردند. باوجوداینکه این رشته و رباتیک از سال ۱۳۸۱ در ایران تدریس میشود و فارغالتحصیلانی زیادی داشته است اما هنوز در بین آحاد مردم گمنام است.
متأسفانه بعضی از مردم و حتی دانش آموزان و دانشجویان فکر میکننداین رشته، برای ساخت آدمآهنی و اسباببازی ایجاد شده است. این طرز فکر اشتباه متأسفانه در بین کارفرمایان و مدیران صنایع نیز نفوذ کرده است و اگر به آگهیهای استخدام نگاهی بیاندازیم متوجه میشویم که طی سالهای اخیر بهصورت محدود آگهی جذب مهندسی رباتیک، در بین رشتههای موردنیاز صنایع دیده میشود و در بسیاری از صنایع که به مهندسین هوش مصنوعی نیاز دارند کارفرمایان ترجیح میدهند که از مهندسان برق و مکانیک استفاده کنند، به همین علت و کمتوجهی مسئولین و مدیران صنایع کشور، اساتید رشتههای دیگر، رباتیک را جدی نمیگیرند و در برخی جاها عنوان کردهاند که مهندسی رباتیک رشتهای است که فقط با اسمش میشود به خواستگاری رفت.
رتبه جهانی ایران در هوش مصنوعی
پروفسور لوکس پدر هوش مصنوعی ایران تا قبل از فوتش موفق به چاپ بیش از ۱۵۰ مقاله در مجلات معتبر و ۳۰۰ مقاله در کنفرانسهای علمی مختلف شد. بعد از مرگ ایشان خوشبختانه چرخ علمی این رشته متوقف نشد و سایر اساتید، دانشجویان و محققان کشورمان در این زمینه تحقیقات فراوانی را انجام دادند و بااینکه طول عمر این رشته در کشور به ۲۰ سال هم نمیرسید و با توجه به انواع تحریمهای علمی کشورمان طی سالهای اخیر، در سال ۲۰۱۷ ایران رتبه ۱۵ دنیا را در این زمینه به خود اختصاص داد.
آمار کمیسیون تخصصی پژوهش و نوآوری آلمان
البته این پایان کار محققان کشورمان نیست چراکه طبق جدیدترین آماری که توسط کمیسیون تخصصی پژوهش و نوآوری آلمان به چاپ رسیده است ایران هم اکنون در رتبه پنجم دنیا در زمینه تولید و پژوهش در زمینه هوش مصنوعی قرار دارد. طبق این گزارش کشورهای آمریکا، هند، انگلیس و ژاپن رتبه های برتر جهان را به خود اختصاص داده اند. نکته حائز اهمیت در این گزارش در سال ۲۰۱۸ ایران در زمینه هوش مصنوعی از کشورهایی مانند آلمان، ایتالیا و اسپانیا در جایگاهی بالاتر قرار دارد.
لزوم توجه و حمایت دولت از شرکت های دانش بنیان در زمینه هوش مصنوعی
متأسفانه در کشورمان هوش مصنوعی و دانش آن باتوجه به جایگاه جهانی که توسط محققین کشورمان بدست آورده ایم نتوانسته است نقش به سزایی در صنعت و زندگی مردم بازی کند چرا که بسیاری از وسایل هوشمند که در منازل و توسط مردم استفاده می شود اکثراً وارداتی می باشد و در حوزه صنعت نیز کشورهایی مانند آلمان، ژاپن، آمریکا و … درحال تولید و تحقیق در زمینه خودروهای خودران با استفاده از هوش مصنوعی می باشند،
اگر دولت و مسئولین از نتیجه تلاش این محققان حمایت های لازم را به عمل آورند قطعا در سال های آینده شاهد جهش چشمگیری در این زمینه در کشور خواهیم بود.