جنجال تغییر مسیر صدور و تمدید کارت بازرگانی از سامانه هوشمند به سامانه جامع تجارت اگرچه در ماههای اخیر موجب بروز اختلال در استفاده از ابزار تجارت شد، اما همزمان با تصمیم سرپرست وزارت صمت مبنی بر فعالیت مجدد سامانه هوشمند در کنار سامانه جامع تجارت، جدیدترین آمارها نشان میدهد ۶۶۵ درخواست صدور و تمدید کارت بازرگانی تا ۲۵ شهریور از سامانه جامع تجارت به اتاق بازرگانی ارسال شده که از این تعداد حدود ۲۰۰ کارت تمدید و صادر شده است.
به گزارش چاپ و نشر آنلاین به نقل از اقتصاد آنلاین ؛ از اول مردادماه ۱۳۹۹ روند صدور کارت بازرگانی به سامانه جامع تجارت سپرده شد؛ دو هفته بعد، پانزدهم مرداد قرار شد تمدید کارتها هم از طریق این سامانه صورت بگیرد. اما این سامانه به گفته فعالان اقتصادی نواقص جدی دارد که بارها مورد اعتراض فعالان اقتصادی و رئیس اتاق ایران قرار گرفته است. تا اینکه درنهایت در مکاتبات و مذاکرات رئیس اتاق ایران با معاون اول رئیسجمهور، سرپرست وقت و فعلی وزارت صنعت، معدن و تجارت و رئیس سازمان توسعه تجارت ایران و مذاکرات رئیس اتاق تهران با مقامات مسوول، بر ایرادهای موجود در سامانه و اخلالهای ناشی از آن در روند تجارت خارجی تاکید شد.
براساس آنچه از سوی بخش خصوصی مطرح شد، ایرادات و ضعفهای سامانه جامع تجارت به قدری بود که صدور اولین کارت بازرگانی در این سامانه، ۴۶ روز پس از آغاز به کار آن رقم خورد.
از سوی اتاقهای بازرگانی به مسوولان دولتی توصیه شد که این پروژه با اجرای پایلوت در چند استان آغاز شود تا بعد از نمایان شدن ضعفها، بتوان نسبت به اصلاح آن اقدام کرد و در این شرایط پس از کسب اطمینان از کارآمدی سامانه و رفع ایرادات، امکان اجرای سراسری آن فراهم شود. نتیجه تلاشها این بود که مقرر شد فرآیند صدور و تمدید کارتهای بازرگانی برای مدت دو ماه به سامانه قبلی بازگردد.
روز گذشته سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت با تاکید بر اینکه سامانه قبلی کارتهای بازرگانی همچنان فعال است، گفت: بهدلیل نقصهای موجود در سامانه جدید، فعلا سامانه قبلی هم در کنار سامانه جدید مشغول فعالیت است. جعفر سرقینی عنوان کرد: با توجه به مشکلاتی که سامانه جدید تمدید و صدور کارتهای بازرگانی داشت، دستور دادم که سامانه قبلی به همراه سامانه جدید و بهصورت موازی کار کنند؛ اما وقتی که مسائل و مشکلات سامانه جدید برطرف شد.
بساط کارتهای یکبار مصرف هم برچیده شده و کارتهایی که صاحبان آنها تجار واقعی نیستند، جمع خواهند شد. همزمان با بازگشت روند صدور کارت به سامانه هوشمند، مدیر اعتبار سنجی وزارت صمت اعلام کرد: ۶۶۵ درخواست صدور و تمدید کارت بازرگانی تا ۲۵ شهریور از سامانه جامع تجارت به اتاق بازرگانی ارسال شده که از این تعداد حدود ۲۰۰ کارت تمدید و صادر شده است.
مهدی فسنقری افزود: از ابتدای مرداد حدود هزار درخواست تمدید و صدور کارت بازرگانی در سامانه جامع تجارت ثبت شده که برای بررسی به سازمانهای ثبت استانی ارجاع شده است که به گفته دبیرکل اتاق بازرگانی ایران از این میزان ۴۸ درخواست تا ۲۵ شهریور و حدود ۲۰۰ درخواست تا روز گذشته به چاپ کارت منجر شده است؛ مابقی درخواستها نیز در اتاق بازرگانی در حال بررسی است و این در حالی است که روزانه ۴۰ تا ۵۰ درخواست را برای ادامه فرآیند به اتاق بازرگانی ارجاع میدهیم.
وی اضافه کرد: حدود ۳۰ هزار کارت بازرگانی داریم که سالانه هزار تا هزار و ۵۰۰ کارت بازرگانی جدید به آن اضافه میشود، البته بیشتر درخواستها در سامانه جامع تجارت مربوط به تمدید کارت بازرگانی است.
فسنقری با بیان اینکه در یک تا دو هفته نخست شروع کار، مشکل ارتباطی با بانک مرکزی داشتیم گفت: هم اکنون هیچ مشکلی در زمینه ثبت و بررسی درخواست در سازمانهای صمت نداریم و این در حالی است که برای نخستین بار همه فرآیندها را بهصورت سیستمی و برخط از دستگاههای مرتبط استعلام میکنیم. بهطور نمونه تا پیش از این فرم الف برای حساب جاری و چک برگشتی از متقاضی دریافت میشده است اما، اکنون این موارد را بهصورت برخط از بانک مرکزی استعلام میکنیم.
ضمن اینکه تا پیش از این فیزیک مدرک تحصیلی بررسی میشد، اما اکنون این موارد از وزارت آموزش و پرورش، وزارت علوم، وزارت بهداشت و دانشگاه آزاد بهصورت برخط استعلام میشود. وی افزود: در شرایط جدید سوء پیشینه نیز به استعلامها اضافه شده و بحث نظام وظیفه، اظهارنامه ثبت دفاتر و ثبت شرکتها نیز بهصورت برخط استعلام میشود. فسنقری ادامه داد: بعد از ثبت درخواست توسط متقاضی، فرآیند استعلام گواهی ۱۸۶ سازمان مالیاتی در مدت سه تا پنج روز بهصورت دستی انجام میشود، اما با توجه به اینکه سایر استعلامات برخط است، بیشترین زمان پاسخ به درخواست متقاضی همان پنج روز است.
بیشتر بخوانید: