تحلیلی بر وضعیت صنعت نشر و بازار کتاب

    گفت‌وگو با احسان احمدی خاوه؛ مدیر انتشارات وارنا

    0
    97
    رقابت ناشران

    یک نویسنده کتاب درباره چالش ها و وضعیت صنعت نشر و بازار کتاب گفت: اگر به اعداد و ارقام تسهیلات اعلام شده از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دقت کنیم متوجه خواهیم شد که این طرح‌ ها حتی در حد یک آسپرین بچه هم برای وضعیت رو به رکود نشر افاقه نمی‌کند.

    به گزارش چاپ و نشر آنلاین؛ احسان احمدی خاوه در گفت‌وگو با خبرگزاری میزان پیرامون وضعیت نشر گفت: واقعیت این است که وضعیت صنعت نشر و بازار کتاب، قبل از کرونا هم حال و روز خوشی نداشت. حالا هم که تعطیلات کرونایی مزید بر علت شده و شرایط نامناسبی را به وجود آورده، در همین راستا سرانه فرهنگی هم در بودجه کشور و هم در سبد خانوار جزو ردیف‌ های آخر لیست نیازهای مردم قرار گرفته‌ است.

    وی به نقش تسهیلات در برون رفت از فضای رکود ناشران اشاره و بیان کرد: انتشارات وارنا به عنوان یک ناشر نوپای شهرستانی حدود سه سال است که در ورامین فعالیت دارد و در این سه سال ۱۵ عنوان کتاب بیشتر نتوانستیم منتشر کنیم.

    مدیر انتشارات وارنا تاکید کرد: تا این لحظه علی‌رغم درخواست ‌های ما و قول وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، هنوز ریالی تسهیلات دریافت نکرده ایم. اما به هر حال تسهیلات همان طور که از نامش بر می‌آید همیشه می‌ تواند موجب تسهیل امور بشود؛ به شرطی که اولا نرخ سود آن کم باشد و ثانیا در باز پرداخت آن تنفس کافی به ناشر داده شود.

    وضعیت صنعت نشر و بازار کتابچالش ها و وضعیت صنعت نشر و بازار کتاب

    احمدی خاوه در ادامه درباره چالش ها و وضعیت صنعت نشر و بازار کتاب بیان کرد: اگر به اعداد و ارقام تسهیلات اعلام شده دقت کنیم متوجه خواهیم شد که این طرح ‌ها حتی در حد یک آسپرین بچه هم برای وضعیت رو به رکود نشر افاقه نمی ‌کند. به عنوان مثال تسهیلاتی که مجمع ناشران انقلاب اسلامی برای ناشران در نظر گرفته است ۴۰ میلیارد تومان است. اگر قیمت کاغذ و چاپ و … را کنار هم بگذارید روشن است که این رقم به هیچ جا نمی ‌رسد. تازه اگر به همه متقاضیان سقف وام یعنی ۱۰۰ میلیون داده شود.

    وی اشاره‌ای به وضعیت کاغذ داشت و در ادامه درباره وضعیت صنعت نشر و بازار کتاب گفت: قیمت ‌های ناپایدار و افزایشی کاغذ خصوصا در این چند سال اخیر تعداد زیادی از ناشران را به سمت چاپ دیجیتال سوق داده است. تیراژ‌های محدود ۲۰۰ یا ۳۰۰ تایی از یک کتاب، برای یک جمعیت ۸۰ میلیونی واقعا بی فایده است چراکه کالای فرهنگی در سبد خانوار ما کمترین رقم را به خود اختصاص داده است. این هم باید موشکافی شود که چرا اینطور است؟

    احمدی خاوه ادامه داد: باید عوامل فرهنگی، روانشناختی، جامعه شناختی و تاریخی مورد بررسی قرار بگیرد. بحث کتاب و کتابخوانی که موتور بازار نشر است، در جامعه ما یک بحث فرهنگی است. دولت هر چقدر هم مداخله کند، حتی اگر قیمت کتاب به حد معقولی هم برسد باز هم به نظر من تاثیر چندانی در وضعیت نشر و کتاب ایجاد نمی‌ شود.

    وی سرانه مطالعه را مورد بررسی قرار داد و افزود: عده قلیلی هستند که کتابخوان هستند و کتاب هر چقدر هم که گران شود از خوراک و پوشاکشان می‌زنند و کتاب می‌خرند ولو با سختی. یک عده کثیری هم که کتابخوان نیستند شما کتاب را مفت هم به آن‌ها بدهید نمی‌خوانند.

    وضعیت صنعت نشر و بازار کتاببازار کتاب های کمک درسی

    احمدی خاوه گفت: نکته مهم بعدی، بازار کتاب‌ های یک بار مصرف است. بسیاری از کتاب ‌های درسی و کمک درسی و دانشگاهی را باید جزو این کتاب‌ های یکبار مصرف دانست که اتفاقا این حوزه نشر سود خوبی دارد. اما واقعا باید تحقیق کنیم ببینیم آیا همان کتابی که دانشجو موظف است برای پاس کردن واحدش بخرد و بخواند، یا دانش آموز برای قبولی در کنکور تهیه کند، اگر چه بطور نسبی باعث تحرک در بازار نیمه راکد نشر می‌شود، اما واقعا اثری در فرهیختگی اجتماعی افراد دارد یا خیر؟

    وی ادامه داد: مطالبی که به عنوان محتوا‌های درسی و آموزشی و کمک آموزشی در اختیار دانشجو و دانش آموز قرار می‌گیرد، بعد از اینکه دانشجو واحدش را پاس کرد یا دانش آموز در کنکور قبول شد، باز هم کارایی دارد؟

    احمدی خاوه شرایط حوزه نشر در سال آینده را مورد پیش بینی قرارداد و خاطرنشان کرد: من معتقدم به هر حال همیشه امیدواری بهتر از ناامیدی است اگر ما بجای سیاحت در فضای مجازی قدری هم کتاب بخوانیم و قدری هم احساس نیاز به مطالعه پیدا کنیم  می‌توان امیدوار بود که وضعیت حوزه نشر و کتاب بهتر شود.

    مطلب قبلیوضعیت بحرانی کاغذ و صنعت نشر
    مطلب بعدیاز سیر تا پیاز بسته‌ بندی/ انواع بسته بندی مواد غذایی

    ارسال یک پاسخ

    لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
    لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید
    این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.

    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.